De helft van de bestuurders laat zich afleiden door de smartphone

Steeds meer partijen maken zich zorgen over het veelvuldige telefoongebruik achter het stuur.

Dit is al sinds 2002 verboden, maar het aantal ongelukken veroorzaakt door de smartphone lijkt de afgelopen jaren te zijn gestegen. Vergelijkingssite Autoverzekering.nl zocht uit dat 47 procent van de bestuurders de telefoon gebruikt tijdens het rijden, terwijl maar 40 procent beseft dat zij op dit moment niet verzekerd zijn.

Wettelijk verbod en boete hebben niet het gewenste effect
Om een einde te maken aan het handheld gebruik van de telefoon is dit wettelijk verboden. Het overtreden van deze wet kost €239. Een bijkomend en veel ingrijpender effect van deze wet is het feit dat je onverzekerd bent zodra je je telefoon handheld gebruikt. Dit is immers verboden gedrag. Autoverzekering.nl meldt echter dat een schokkend hoog percentage van de ondervraagden hier niet van op de hoogte is. 29 procent denkt dat zij gewoon verzekerd zijn en 31 procent denkt dat dit verschilt per verzekeraar. Slechts 40 procent is maar op de hoogte van het wegvallen van de autoverzekering zodra de telefoon handheld wordt gebruikt. Dit gebrek aan kennis kan een reden zijn voor het aanhoudende gebruik.

De intentie strookt niet met het gedrag
Het onderzoek wijst daarnaast op de innerlijke strijd tussen de intentie van bestuurders en het daadwerkelijke gedrag dat zij vertonen. Vrijwel iedereen (96 procent) vindt dat smartphonegebruik verboden moet zijn, waarbij 60 procent vindt dat dit alleen moet gelden voor handheld gebruik en 36 procent vindt dat dit moet gelden voor zowel handheld als handsfree telefoongebruik. Tegelijkertijd geeft ook 47 procent aan de telefoon er wel eens bij te pakken tijdens het rijden. Ondanks de behoefte aan het verbod, lukt het hen niet om de telefoon weg te leggen.

David Howard (bron: Flickr)
David Howard (bron: Flickr)

Gevolg van smartphonegebruik in de auto
Het directe gevolg van smartphonegebruik in de auto is het toenemend aantal verkeersongelukken. Dit brengt oplopende kosten voor verzekeraars met zich mee. Verzekeraars Achmea en Nationale Nederlanden gaven al aan dat zij op een gegeven moment genoodzaakt zijn om deze kosten door te berekenen aan de klanten, met als gevolg een stijgende premie voor de autoverzekering. Het smartphonegebruik is zo niet alleen direct merkbaar op de weg, maar ook indirect voelbaar in de portemonnee.

Zoeken naar een oplossing
Als we willen zorgen dat de telefoon definitief uit het verkeersbeeld verdwijnt moeten we overwegen of verdergaande stappen nodig zijn. Op dit moment zijn er al meerdere apps beschikbaar die opmerken wanneer de gebruiker in de auto zit en automatisch bepaalde functies van de smartphone blokkeert. Deze apps moeten nu nog actief door autobezitters gedownload worden. Veilig Verkeer Nederland gaat nog een stap verder en heeft geopperd dat fabrikanten standaard een soortgelijke app moeten gaan installeren op Nederlandse smartphones. We moeten onszelf afvragen wat er nodig is om de smartphone uit het verkeersbeeld te krijgen als wij er zelf niet toe in staat zijn om hem weg te leggen.

Bron: Autoverzekering.nl.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Pedrito

  Wat te denken van al die volksvertegenwoordigers (bestuurders) die tijdens vergaderingen druk in de weer zijn met hun smartphone. Geen wonder dat ons land intussen een bestuurlijke ondemocratische chaos is !

 2. Ni28

  Het valt vooral op in de Tweede kamer als b.v. Wilders of een ander die niet aan de eisen voldoet aan het woord is. Dan gaan alle ogen zich op de smartphone richten vooral die van de premier Rutte. En gaggelen met de buurman nog als extraatje bij. Kleuter gedrag van mensen die het land moeten leiden. De vis begint bij de kop te rotten…

  1. Ni28

   gaggelen=giggelen. (Voer voor Dopper).

   1. Tineke Doldersum

    Wat giggelen is is weet ik niet, mogelijk bedoel je giechelen.

    Ik snap niet dat mensen hier van die rare en domme taalfouten maken. Je kunt toch even in een woordenboek kijken voordat je wat neerkalkt?

    1. swetsnek

     mann gaa foor de clas staaan zijkert

     1. Punt50

      Is doperwt’s nieuwe nick nu Tineke Doldersum?

 3. swetsnek

  In de tweede kamer gewoon verbieden smartfoon uit klaar

  1. swetsnek

   En achter het stuur ook

 4. Marija

  @Pedrito, dat wilde ik net gaan schrijven toen ik uw bericht las.
  Helemaal waar.
  Ik erger me ook vreselijk als je op tv een vergadering van onze volksverlakkers ziet, er vrijwel niet een is die niet mijn zijn Phone zit te stoeien.
  Kinderen in een schoolklas letten nog beter op.
  Het zou in de kamer ook verboden moeten zijn om telefoons aan te laten staan.

  1. Rust

   En het helpt vast dat mensen via hun smartphone op dit forum reageren haha. Anders gaan jullie lekker iets nuttigs doen. Zoals het rechtse woord verspreiden.

   1. Kodi

    In het kader van de bewustwording dient het realistische woord overal met welk middel dan ook te worden verspreid.

  2. George van de linden

   Inderdaad, daar erger ik mij ook aan ,maar de heren zitten niet in een auto!!
   En dat telefoneren in de Tweede kamer dat komt omdat als ze een debat ergens over hebben ,deze al op papier hebben doorgelezen …snap je ?
   Vraag maar aan Thierry Baudet hoe dat precies in elkaar zit.

 5. Punt50

  Hoe zit het dan met de gewoonte van sommigen, om koffie in de auto te drinken?

 6. George van de linden

  Enige oplossing zou zijn : Educatieve cursus ,zelf te betalen € 1000
  Boete voor de smartphone in de hand: €2000
  2 jaar het rijbewijs kwijt.
  Privé-auto verplicht verkopen de tijd dat het rijbewijs is ingenomen en aantonen dat deze werkelijk verkocht is.
  Moet je dan is zien ,als ze je auto afpakken…wat voor sommige van ons een statussymbool (net als de Smartphone) of zelfs een tweede huis voor de allochtonen betekent.
  Dan eens kijken of de aantallen ongelukken dalen die mij steeds meer aan verzekering kost!
  Oja doe gelijk er maar effe bij, als je een grote mond hebt of beledigd of zelfs maar met stemverheffing een verkeersagent aanspreekt: €500 boete plus een half jaar cel.
  Dit laatste voor onze bontkraagjescultuur…de achtergebleven Rif-marokkaantjes die vinden dat zij alles mogen.

 7. Parestado4

  De wereld begint App edemisch vormer aan tenemen.George Orwell had toch gelijk:The 1984.Heb je verfilming van het boek gezien?

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.