Hennis weigert aftreden bij debat over dodelijk ongeluk in Mali: “Geen politieke vluggertjes!”

Het debat over het functioneren van minister Hennis naar aanleiding van het omkomen van twee militairen in Mali lijkt na de eerste termijn nog niet te hebben geleid tot het aftreden van de VVD-bewindsvrouwe. In haar inbreng in de eerste termijn van het debat zegt Hennis dat ze nu geen tijd acht voor “politieke vluggertjes”.

Heel politiek Den Haag kijkt er al dagen naar uit: het debat over het noodlottige ongeval in Mali waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Minister Hennis ligt al dagen onder vuur, gezien haar politieke verantwoordelijkheid voor het incident alsmede haar onhandige optreden in de dagen nadat het rapport van de OVV uitkwam waarin de harde conclusies getrokken werden.

Hennis trok het boetekleed wel deels aan: “Ik ben verantwoordelijk. En niet alleen hetgeen waartoe ik tijdens mijn ambtsperiode heb besloten.” Maar later leek zij de roep om haar aftreden te veroordelen. Hennis acht dit zelfs respectloos ten opzichte van de slachtoffers en het Defensie-apparaat: “Het rapport van het OVV leent zich niet voor politieke vluggertjes,” aldus Hennis in haar verklaring richting de Tweede Kamer. Verder stak de bewindsvrouw een boom op over de ‘bijzondere taak’ van Defensie, en legde zij uit hoe het zover kon komen dat twee Nederlandse soldaten omkwamen in Mali. Ze ging daarbij in op details zoals de maximumtemperatuur en de ‘experiatiedatum’ van munitie. Later zelfs ook nog over zonwering. Die details waren allemaal belangrijk voor de “context,” vond Hennis.

“Ik praat niets goed, ik bagatelliseer niets,” voegde Hennis ook nog toe, om aan te geven dat ze de teksten niet oplas om haar eigen hachje te redden.

De teksten vielen niet goed in de aarde bij de Tweede Kamer, voornamelijk niet bij Raymond Knops (CDA) en Sadet Karabulut (SP). Voornamelijk laatstgenoemde vond het niet kunnen dat de minister gewoon bleef zitten.

Het debat is overigens nog niet voorbij, maar voor nu lijkt Hennis gewoon op haar plaats te willen blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. trampoline

  Dan komt er, zoals aangekondigd, een motie van wantrouwen van FvD en PVV.
  En nu ben ik heel benieuwd hoe consequent de andere politieke partijen zijn in hun eerdere harde afkeuring.

  Als Hennis mag blijven zitten, verliest de politiek haar laatste restje geloofwaardigheid, over de rug van de dodelijke slachtoffers. Geen burger meer die Den Haag dan nog serieus neemt.

  1. Thjum

   Als er een motie van wantrouwen komt van PVV en FvD zal de Minister zeker uit de gevarenzone zijn.

   🙂

   1. Feit

    Ja, het partijkartel zal wel weer achter de minister staan, wannabe dictatortje.

    1. van Urk

     Ze proberen alleen zichzelf te dekken. Denk je nou echt dat alleen Hennis een fout heeft gemaakt? Het zal wel zo gegaan zijn: Hennis tegen Rutte: “We kunnen uit mijn berekeningen en rapporten onze militairen niet zo naar Mali gaan sturen”. Rutte: “Die militairen moeten naar Mali zonder of met wapens want anders sta ik als staatsman voor paal bij onze bondgenoten”

 2. Thjum

  Ik heb respect voor Ministers die hun huid duur verkopen, zeker als ze er zelf van overtuigd zijn juist te hebben gehandeld.
  Mogelijk volgt ze het stramien van van der Steur: eerst jezelf stevig verdedigen en dan alsnog het ontslag aanbieden.

  1. Nog1

   @ Tjum

   Alleen als er iets te verdedigen is. Maar in dit geval is het beschamend. Ze heeft het rapport eerst 3 maanden in de la laten liggen in de hoop dat het over zou waaien, en heeft pas maatregelen genomen toen bleek dat dit niet zou gebeuren. Volgens eigen zeggen heeft ze die maatregelen niet genomen omdat er wat mis was maar ‘Omdat er onrust bij het personeel was ontstaan.’

   Ook de excuses aan de nabestaanden heeft ze uitgesteld tot het moment dat ze er niet meer onderuit kon. Nee, ze heeft juist door de poging haar fouten goed te willen praten definitief haar krediet verloren, vind ik.

 3. Ben Zine

  Typische arrogantie van de VVD macht.

 4. van Urk

  Als ze dit overleeft heeft komen er nog een paar rechtszaken van militairen en nabestaanden op haar te wachten.

 5. Ni28

  Ik ben benieuwd van welke stad Hennis burgemeester wordt.

  1. van Urk

   In het Groningse Marnehuizen perhaps . :

  2. Nog1

   Ergens in Mali hooop ik.

 6. Ni28

  Dopper spuit hier zijn haat uit. Ronduit zielig! Clowneske vertoning.

  1. van Urk

   Het is ook dan ook een echte geitenmelker! 😉

  2. Thjum

   Welke haat meent Ni28 te bespeuren?

   1. Ni28

    Tegen zijn vaste personen die hij niet kan luchten en denkt hiermee overtuigend te zijn.

 7. nienke

  Vind niet dat alleen Hennis schuld heeft, de minister van buitenlandse zaken Koenders wist ook dat het leger kapot bezuinigd was en niet klaar waren om naar Mali te gaan.
  Hij was het die door dramde dat onze militairen zo snel mogelijk naar Mali moesten vertrekken, terwijl ook hij wist van al de bezuinigingen bij defensie.
  Alle politici wisten van de bezuinigingen af en niemand heeft deze missie tegen gehouden.

  1. van Urk

   Nienke@ Iedereen heeft daar schuld aan net als een deel van het Nederlandse volk die anti-militaristisch zijn. Wat ervan overblijft is een operette leger dat alleen inzetbaar is op prinsjesdag.

 8. HaZ

  Alsnog einde oefening Hennis en de commandant der strijdkrachten Middendorp.

 9. Thjum

  Zoals ik voorspelde: Hennis verdedigde haar beleid met verve en nam pas daarna waardig afscheid.

  Respect!

  1. Ni28

   Zoals zelden heb je gelijk, Dopper.

  2. DolleDries

   Ja met zo voorspelling moet je wel een genie zijn. Wie had dat nu gedacht dat het zo zou gaan.

  3. Guus Geluk

   De koninklijke weg: strijdend in de politieke arena ten onder.

 10. Ni28

  Je moet wel toegeven dat zij zich kranig heeft verdedigd.

 11. Ni28

  Nu zal Hennis zeker burgemeester worden.

 12. DolleDries

  Er hangt een enorme lijken stank om de VVD en PVDA.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.