Hoera! Coalitietroepen roepen binnen enkele dagen de bevrijding van ISIS' voormalige horrorhoofdstad Raqqa uit

Geen categorieokt 08 2017, 13:00
De lange en dodelijke strijd om Raqqa is ooit voorbij. Dit Syrische stad werd tot ISIS ooit uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, dat strekte van de Golan tot aan Baghdad. Tegenwoordig is het grotendeels een ruïne die omringd wordt door troepen uit alle delen van het voormalige 'kalifaat'.
Alle ISIS-leiders hielden er ooit kantoor. Tegenwoordig zijn ze dood, gevangengenomen of gevlucht: in Raqqa zijn slechts nog spoken, kapotte gebouwen en de laatste restjes van het ooit oppermachtige ISIS-leger. De laatste ISIS-soldaten die verschanst zitten in de laatste nog bezette wijk van de stad willen hun leven geven voor de laatste broodkruimels van het ISIS-kalifaat dat in 2014 met veel poeha werd uitgeroepen. Het zal niet uitmaken. Binnen een week zal Raqqa vrij zijn. Het laatste beetje verzet van ISIS gebroken, gesneuveld of krijgsgevangen gemaakt.
Inderdaad: Licht gloort weer aan de horizon voor Syrië. Jihan Sheikh Ahmed, opperbevelhebber van de militaire campagne om Raqqa te bevrijden, verwacht zelfs deze week nog de algehele bevrijding van Raqqa te mogen melden:

"Jihan Sheikh Ahmed, an official spokeswoman for Qazab AL-Forat campaign, said that fighters of the Syrian Democratic Forces were able to liberate 85% of the city of Raqqa after the fighters were strive in the battles that took place in the city.

Sheik Ahmad, the Syrian public, promised that the Syrian Democratic Forces would declaration the news of liberating the city of Raqqa in the next few days after the fighters had finished liberating and combing the rest of the city."

De strijd om Raqqa heeft lang geduurd - het offensief begon afgelopen november - maar de aanhouder wint. Duizenden strijders aan beide kanten kwamen om het leven, en tienduizenden burgers moesten hun stad ontvluchten. Het straatbeeld is er één van puinhopen, brokstukken en complete verwoesting. Vrijwel geen enkel gebouw staat nog (ongehavend) overeind - vanaf het moment dat de bevrijding formeel wordt uitgeroepen, moet er nog een hoop geboren eerdat de Noord-Syrische stad weer een beetje bewoonbaar is voor alle mensen die er jarenlang geleden hebben onder de bloederige tirannie van ISIS-strijders.
Gerechtigheid. Eindelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten