Hoera! Koerdische strijders openen aanval op ISIS-hoofdstad Raqqa

Het eindspel is begonnen!

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een groep die terecht gesteund wordt door de Verenigde Staten, zijn begonnen aan de belangrijkste militaire operatie in hun bestaan. Ze willen Raqqa namelijk bevrijden. Dat is de hoofdstad van het ‘ISIS-kalifaat.’

De SDF heeft een persconferentie gehouden in de Syrische plaats Ain Issa. Daar werd uitgelegd dat hoewel de SDF-troepen, waarvan het merendeel uit Koeden bestaat, het grondoffensief regelt, de militie vanuit de lucht gesteund wordt door de Amerikaanse luchtmacht. Een commandante van de SDF — ze zijn daar nogal geëmancipeerd, zeker voor Arabische maatstaven — vertelde verder dat normale burgers al gewaarschuwd zijn om zones met veel ISIS-strijders te vermijden. Het is immers de bedoeling om zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken.

Daar kan ISIS nog het één en ander van leren.

Natuurlijk is het geweldig nieuws dat de SDF nu denkt dat het Raqqa kan innemen. Deze stad wordt al een tijdlang gedomineerd door ISIS, dat zich daar echt als brute dictators gedraagt. Burgers worden er op vreselijke wijze onderdrukt. Mensen die zich tegen de wil van de haatbaarden durven te verzetten worden massaal gemarteld en, jawel, vermoord. Hopelijk kan de SDF daar een einde aan maken.

Ondertussen gaat het offensief van de Irakese strijdkrachten bij Mosul ook lekker verder. Als alles goed gaat verliest ISIS binnen afzienbare tijd dus twee belangrijke steden: Mosul in Irak en Raqqa in Syrië. Als dat inderdaad lukt is het een klein kunstje om het radicaal-islamitische kalifaat van die koppensnellers helemaal op te rollen.

Toch betekent dat helaas niet dat we al een feestje kunnen vieren. We weten immers dat ISIS nu bezig is met het plannen van aanslagen in Turkije en Europa. Waakzaamheid is dus geboden, zeker voor de Europese en Turkse inlichtingendiensten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. loritta

    Waarom wordt er hier steeds weer over ISIS “strijders” gesproken??
    Het zijn gewoon TERRORISTEN”, dus noem ze ook zo!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.