Duitsland wil 'geredde bootvluchtelingen' voortaan deporteren

Geen categorienov 06 2016, 16:00
Een fantastisch idee. Weg met deze mensen.
Duitsland heeft eindelijk de buik vol van de vloedgolf van immigranten die elke dag weer naar Europa komen. Daarom hebben onze oosterburen een nieuw plan ontwikkeld: bootvluchtelingen die 'gered' worden moeten per direct teruggestuurd worden naar Noord-Afrika. Als buitenlanders asiel willen aanvragen in Europa moeten ze dat van buiten Europa doen. Punt.

Migranten die op zee worden onderschept, zouden naar Noord-Afrikaanse landen als Egypte of Tunesië gebracht moeten worden. Vanuit die landen zouden ze asiel moeten aanvragen in Europa. Het ministerie zegt tegen de krant dat het plan is bedoeld om levens te redden, maar ook om mensensmokkelaars buiten spel te zetten. Het voorstel zou nog niet zijn besproken op EU-niveau.

Als ik 'vloedgolf' schrijf bedoel ik ook echt vloedgolf. Zo kwamen er alleen gisteren al 2.200 bootvluchtelingen aan in Europa. Tien vluchtelingen verdronken tijdens de overtocht. Al met al zijn er dit jaar volgens de officiële cijfers maar liefst 160.000 bootvluchtelingen naar Italië gekomen. Dat zijn werkelijk schokkende cijfers. Geen enkel land kan dat soort aantallen absorberen, laat staat Italië dat het economisch gezien als lastig genoeg heeft.
Dat is al schokkend, maar het wordt nog erger als je bedenkt dat meer dan 4.000 vluchtelingen gestorven (lees: verdronken) zijn tijdens de overtocht. Dat zijn er al 500 meer dan vorig jaar, toen zo'n 3.700 mensen overleden toen ze illegaal naar Europa wilden komen.
Kijk, als Europeanen zijnde kunnen we het arme mensen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten eigenlijk niet kwalijk nemen dat ze naar Europa willen komen. Bij ons is het leven goed. We zijn, in hun ogen, rijk. Ja, dat geldt zelfs voor mensen in de bijstand. Misschien dat jij en ik in hun situatie hetzelfde hadden gedaan.
We kunnen het onze politici echter wél kwalijk nemen dat ze de deur niet al lang dichtgegooid hebben. Zij zouden het verstand moeten hebben om te bevatten dat dit soort aantallen helemaal niet opgenomen kunnen worden in onze samenleving. In plaats van te handelen roepen ze af en toe misschien dat het zo niet langer kan, maar ze doen er vervolgens niets aan. Daardoor ontwrichten ze Europese samenlevingen niet alleen, maar zijn ze indirect ook nog eens verantwoordelijk voor de duizenden vluchtelingen die elk jaar weer verdrinken.
Daarom is het bijzonder goed en mooi dat Duitsland nu eindelijk in actie komt. Het is natuurlijk rijkelijk laat, maar, zoals we dan plegen te zeggen: beter laat dan nooit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten