Niet zo mopperen, jongens. Het had véél slechter gekund dan minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra

Schreeuw geen moord en brand om het feit dat vandaag bekend werd dat VVD-coryfee Halbe Zijlstra wordt benoemd tot minister van buitenlandse zaken. Het is verre van de slechtste optie.

Een orkaan aan kritiek stak vanmiddag op toen bekend werd dat Mark Rutte vermoedelijk zijn onderhandelingspartner Halbe Zijlstra zal benoemen tot de nieuwe minister van buitenlandse zaken. Het is maar goed dat Zijlstra zelf geen actief Twitter-account bezit, want de opmerkingen over zijn persoon waren er bepaald niet mals:

Ik moet zeggen dat ik wel enigszins verbaasd ben over de unanieme motie van afkeuring die twitterend Nederland indiende tegen de nog niet eens benoemde Halbe Zijlstra. Uiteraard is hij niet de gedroomde kandidaat voor die post – de diplomatieke prins op het rood-witte-blauwe paard, als het ware – maar de meningen over Zijlstra zijn wel erg eenzijdig.

Want wat weten we van Halbe Zijlstra? Dat hij nog steeds wordt gehaat door studenten vanwege de langstudeerboete van het kabinet-Rutte I en gedurende dezelfde regeringsperiode gebombardeerd werd tot een soort visieloze slachter van de kunstsector. Beide ideeën waren niet door Zijlstra zelf bedacht; hij voerde ze alleen als een gezagsgetrouwe werker uit. Het waren geen populaire kabinetsplannen, maar Zijlstra verdedigde ze gewoon toch. Hij ging zelfs naar een demonstratie tegen zijn beleid, ondanks dat hij op die dag jarig was. Kortom: Zijlstra zet door waar anderen allang waren afgehaakt. Hij blijft de zaak echt tot het uiterste verdedigen.

Dat laatste is precies wat we nodig hebben op de post Buitenlandse zaken: iemand zonder een grote mond die gewoon blijft zwoegen voor de algemene zaak. Zeg maar: het tegenovergestelde van het type Boris Johnson, de man die zijn premier Theresa May voortdurend in de problemen brengt met z’n solo-acties. Zijlstra is een noeste werker die als één man stáát voor het beleid, wat je verder ook van hem moge vinden.

Maar er is nog een reden waarom Zijlstra als ‘MinBuZa’ niet de regelrechte ramp is die sommigen er wel in zien, en dat is namelijk dat er véél ergere kandidaten realistisch te verzinnen waren. De naam van ChristenUnie-ontwikkelingshulpfan Joël Voordewind is meermaals gevallen, en aan de zijde van D66 zijn immigratiefangirl Petra Stienen en Israëlhater Sigrid Kaag vaker dan eens genoemd. Alledrie zijn het – gelukkig voor Nederland – niet geworden.

Ik stel dus voor dat Nederland het aanstaande ministerschap van Halbe Zijlstra aanschouwt als een glas dat halfvol is. Natuurlijk, er waren veel betere kandidaten voor handen – ik had zelf een voorkeur voor ChristenUnie-powerhouse Carola Schouten, Michael noemde vandaag al CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt – maar het had écht stukken erger gekund dan de huidige vice-fractievoorzitter van de VVD. Heus waar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ben Zine

  Halbe Zijlstra… Dat is toch ook weer zo’n lachebek van de VVD ? Met zo’n manische dwangmatige grijns die je er af zou willen slaan, net als bij Rutte.

  1. Nico Dorlas

   Mensen die de glimlach van het gelaat van een ander willen slaan zijn meestal zeer depressief.

   1. IJscoman

    De derde nick van Dopper/Noppen vandaag. Maar het toontje blijft altijd hetzelfde.

    1. Ni28

     en de namen ook, die verraden al het inhoud. Dom of arrogant? Ik denk beide.

   2. Ben Zine

    @Nico
    Het betreft hier geen “glimlach”, maar een nep grijns, een namaak grimas als masker om alles maar weg te lachen, alsof het allemaal niet zo belangrijk is. Dus nee, ik ben niet depressief, maar ik erger me wel kapot aan die VVD-lachebekjes. Als je lacht, moet daar een aanleiding toe zijn, moet er sprake zijn van humor, of iets grappigs. Anders is een lach een beetje eng, zoals bij Rutte die altijd maar een grimas op z’n smoel heeft.

   3. nogmaals

    Nico dorlas leeft 24/7 in een geblindeerde kelderkast met slechte verlichting, dus hij kan het verschil niet zien tussen een glimlach en een dwangmatige/psychopatische grijns.

   4. glazenbol

    En gewoon WEER op reageren!

 2. HaZ

  Michael van der Galien 8 uur ago Login om te reageren
  Mensen stuur even een emailtje naar redactieATdagelijksestandaardPUNTnl als de trollen terug zijn onder een andere naam. We blijven ze gewoon bannen.

 3. corfo

  Halve Zijlstra is even “hoog” in te schatten als Zakkammetje Koenders ! Van nul en generlei waarde. Beide figuren kijken bij het verlaten van het gebouw van de 2de Kamer eerst omzichtig om zich heen om tv-camera’s te ontwaren, als die er zijn rennen ze als een dolle naar die camera’s en vertellen één of ander lul-verhaaltje.
  Nietszeggende, media-geile kereltjes.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Halbe Zijlstra, het vlijtig lederen knechtje van Frau Merkel. Immer bereid om voor een paar zilverlingen on land uit te leveren aan de EUSSR-Soviets en de gillende imam.

 5. Nico Dorlas

  Carola Schouten wordt Minister van Sociale Zaken. Een linkse tante die daar veel kan bereiken.

  1. IJscoman

   Linkse tantes bereiken nooit wat. Ze maken altijd alles stuk Noppen,

 6. Guus Geluk

  Zijlstra, auteur van de Zijlstra-doctrine.

 7. Ni28

  Ik ben benieuwd hoe de arrogantie van Zijlstra in het buitenland valt.

 8. Ni28

  9@ Ja, Dopper, wij geven het door.

 9. Ni28

  Die bekende zenuwachtige glimlach is de eigenschap van juist depressieve mensen die net een morele dreun hebben gehad.

 10. Aemstelbeker

  Ik vraag me af of Zijlstra de geschikte ervaring heeft als Minister van Buitenlandse Zaken.

 11. Ecoshaarlem

  Ben het met je uitleg eens, en hij zal ons land niet zoals Rutte voor een appel en een ei verkopen aan Brussel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.