Uit reconstructie kabinetsformatie blijkt: Rutte III kent een dissident, en zijn naam is CU-Kamerlid Joël Voordewind

Het kabinet-Rutte III kan van start! Een uiterst wankel kabinet dat heeft gepoogd  in een regeerakkoord alle oneffenheden bij voorbaat dicht te plamuren. Helemaal gelukt is dat niet, want één ChristenUnie-parlementariër heeft vanaf het begin tot het bittere einde gevochten voor versoepeling van de asielparagraaf.

Wie het Nederlandse politieke discours heeft gevolgd vanaf het begin van het decennium kent het woord ‘dissident’ maar al te goed. Het was een naam die werd gegeven aan CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die als enige twee leden van hun toenmalige Kamerfractie eigenlijk tegen PVV-deelname van waren aan de regeringscoalitie die ten grondslag lag aan het kabinet-Rutte I. Anderhalf jaar heeft dat kabinet gezeten, en anderhalf jaar lang hebben ze gepoogd de boel te traineren en te saboteren. Uiteindelijk is het ze niet gelukt het kabinet omver te werpen, maar de sfeer hebben ze wél grondig verziekt.

2017 lijkt nu het jaar te komen waarin de dissident terugkeert. Weliswaar zijn Koppejan en Ferrier in 2012 uit de politiek vertrokken, maar evenals Rutte I beschikt ook Rutte III over slechts 76 zetels in de Tweede Kamer. Het betekent dat wanneer er ook maar één Kamerlid is dat op een cruciaal thema toch liever meestemt met de oppositie, het kabinet geen meerderheid meer heeft.

Wie zou dat kunnen zijn, iemand die de aankomende jaren het kabinet waarvoor zijn partijleider tekende tóch in de steek laat? Uit een reconstructie van de kabinetsformatie die vandaag in De Volkskrant werd gepubliceerd blijkt dat die persoon best wel eens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zou kunnen zijn:

“Voordewind is ‘een bevlogen man’, zo valt bij andere partijen te horen, maar dat lijkt niet als een compliment bedoeld. Het ChristenUnie-Kamerlid blijft maandenlang pleiten voor een uitbreiding van het kinderpardon. Als er één voorstel wordt afgewezen, volgt er een ander. Hij drijft sommige onderhandelaars tot wanhoop. ‘Nu wil ik er niks meer over horen’, moppert er één. ‘Roep me als er eindelijk iets op papier staat.’

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers beginnen zich ook met de zaak te bemoeien. Ze schuiven twee avonden aan voor overleg, maar zonder veel resultaat. VVD en CDA zijn er van overtuigd dat Voordewinds voorstellen ofwel amper iets opleveren ofwel juist tot veel te veel nieuwe ‘grensgevallen’ leiden. ‘Dan hebben we weer iedere week Defence for Children op de stoep staan.'”

Voordewind blijft tot de allerlaatste week pleiten voor het kinderpardon, totdat zijn eigen fractieleider hem ten langen leste moet vertellen dat het linkse asielknuffelcircus toch écht niet doorgaat. Het opstandige Kamerlid moet zich inbinden. Voor nu lijkt hij dat te kunnen.

Maar dat is het dingetje: Voordewind is een man met een geweten. Je kan dat even negeren of er lijnrecht tegenin gaan, maar uiteindelijk gaat dat toch aan je knagen en je tot actie nopen. Ik vermoed dat we het laatste dus nog niet hebben gehoord van Joël Voordewind en zijn plannen om het asielrecht in Nederland aanzienlijk te versoepelen ten gunste van nieuwkomers.

Sterker nog: het kan een maand duren of twee jaar, maar ergens in de aankomende kabinetsperiode gaat het ChristenUnie-Kamerlid verschrikkelijk lopen donderjagen. Hij zal vervolgens met zijn zesenzeventigste zetel de hele regeringscoalitie in gijzeling nemen, en het Rutte, Buma, Pechtold en zijn eigen partijleider Segers aanzienlijk lastiger maken om dit kabinet de rit te laten uitzitten.

Wat ik je dus brom: Joël Voordewind gaat nog voor een hoop heibel zorgen. Onthoud dus zijn naam, want we hebben het laatste woord over het migratiebeleid van Rutte III echt nog niet gehoord.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. swetsnek

  Het gaat het kabinet nog niet zo voordewind zeg maar hahahahahahaha
  Word nog lachen dan zet hem op Joel

 2. Bloem

  Q3 2019 is er weer een baantjes carousel bij de EU. Tot die tijd moet Rutte 3 de kikkers in de kruiwagen zien te houden. Daarna laat hij de boel klappen en vertrekt hij naar Brussel. Maakt u zichzelf maar geen zorgen.

 3. Nasrani

  Hoe meer dissidenten hoe beter. Laten we hopen dat dit kabinet snel zal vallen. Een land laten regeren door een stel huichelaars moet natuurlijk zo snel mogelijk stoppen.

 4. Guus Geluk

  Rutte I ging niet ten onder aan dissidenten, want het werd officieus gedoogd door twee zetels van de Staatkundig Gereformeerde Partij. In de jaren ’70 hield christelijk rechts Van Agt I al overeind en Rutte II sloot deals met de constructieve oppositie, D66, CU en SGP.

  Misschien moet Rutte zijn oude kameraad nog eens opzoeken. De SGP heeft er op zichzelf al een groot belang bij het christen-liberale kabinet in het zadel te houden.

 5. Dr. Dooley

  Dr. Dooley zegt:

  Ach, Voordewind zal wel beschikken over de kwaliteiten van een Kwal => ongewerveld => GEEN ruggengraat als het er op aan komt. zijn gebrek heeft zich nut gemanifesteerd. Straks wordt hij wel ergens burgemeester…

 6. Jan van Kampen

  Wat je ziet in de visie van Joel Voordewind is de eenzijdigheid.
  Dat is domweg de tijdgeest: eenzijdige Zwart-Wit schema-achtige goedbedoelde ideeën navolgen en promoten. Diederick Samson had precies dezelfde manier van ongebonden handelen.
  Natuurlijk moeten we kinderen uit arme landen helpen en steunen! En we moeten barmhartig zijn voor de vreemdeling! En voor kinderen speciaal! Maar dat is één zijde van de zaak. Je kunt niet barmhartig zijn zonder kader en nazorg. Het lijkt net als bij Samson op een manier van ‘’fiat justitia et pereat mundus’’. Wees barmhartig en laat je land maar vollopen met vreemde culturen.

  In zijn christelijke ethiek zal Voordewind zich beroepen onder de onderstaande Bijbeltekst:
  ‘’En wanneer een vreemdeling bij u in uw land als vreemdeling verkeren zal, gij zult hem niet verdrukken’’. Joel wil graag mensen helpen en het christendom uitbreiden door middel van het kinderpardon. Maar dat is zeer eenzijdig en kan geen goedkeuring vinden in een christelijk landsbestuur. Er staat immers in datzelfde gedeelte ‘’Enerlei wet zij voor den ingeborene, en den vreemdeling, die als vreemdeling in het midden van u verkeert’’.

  Wat is het christelijke standpunt omtrent vreemdelingen en vluchtelingen?
  a. Ieder volk heeft zijn eigen plaats op de aarde. Dat is de orde, daar behoort men toe!
  b. Wanneer de vreemdeling onder u verkeerd wees voor hem of haar barmhartig en daarop dient hij of zij zich te voegen onder de normen van uw land.

  Het christendom stelt: wees solidair en barmhartig naar de vreemdeling, echter de vreemdeling dient zich te voegen naar de normen geldig in het land waar men als vreemdeling verkeerd.
  Het land voegt zich niet naar de vreemdeling!

  Onderstaande Bijbelgedeelten ondersteunen het bovenstaande:
  Gedeelten Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium, vrij vertaalt
  De wetten door Mij gesteld, zijn voor u en de vreemdeling die onder u verkeert. U zult de vreemdeling geen overlast doen en hem niet onderdrukken, want u bent een vreemdeling op aarde.
  En wanneer een vreemdeling bij u als vreemdeling verkeerd, zal hij ook meedoen met de feesten die de Heere heeft ingezet, de vreemdeling zal ze ook houden, want ze gelden voor u en de vreemdeling.
  Als de vreemdeling mee doet aan de feesten door de Heere ingezet, zo zal de vreemdeling geheiligd worden, hij doet af al zijn oude godsdiensten en komt op net als u. De vreemdeling zal net als u in uw land verkeren op dezelfde wijze en dezelfde rechten om dwalingen en onrusten te voorkomen. Op de rustdag zal iedereen rusten van zijn werk, dat is een dag om aan de Heere uw God te denken, dit geld voor u, de vreemdelingen, uw werknemers en uw dieren, u zult vrolijk zijn en deze dag wijden.
  Wie andere goden aanhoud, en niet de HEERE alleen, die zal terug gezonden worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.