Zij wél: Noorwegen gaat alle 'vluchtelingen' op één plek opvangen om ze makkelijker uit te kunnen zetten

Geen categorieokt 25 2017, 18:00
Het moet een hoop rompslomp gaan voorkomen, aldus de Noren.
Terwijl wij hier in 'Europa' met elkaar lopen te bekvechten over of we kansenparels nu wel of niet echt verdelen over landen die daar helemaal geen zin in hebben, pakken de Noren - een stuk slagvaardiger doordat ze wel geografisch, maar niet politiek in Europa zitten - het een stuk beter aan. Dat verdelen over het hele land van mensen die daar niets te zoeken hebben is ook daar niet bepaald populair en ook gewoon ontzettend onhandig, waardoor men nu besloten heeft om alle 'vluchtelingen' op één locatie te gaan opvangen in de buurt van hoofdstad Oslo.
En dat moet een hoop gedoe gaan voorkomen, als we de Noorse overheid mogen geloven. We weten in Nederland pijnlijk goed hoe de kosten kunnen oplopen als je het aantal asielzoekers totaal verkeerd inschat en vervolgens de helft van de locaties leegstaat, maar er toch betaald moet worden voor zaken als huur. Dat voorkomen ze in Noorwegen door de 80 bestaande locaties te sluiten en één grote locatie te gaan gebruiken. Dat zorgt echter niet enkel voor financiële voordelen: ook qua aanvragen moet het een stuk sneller gaan wanneer asielzaken gecentraliseerd zijn. Daarmee kunnen asielzoekers zo snel mogelijk horen of ze mogen blijven, en dan ook meteen worden uitgezet als het antwoord "nee" luidt.
En dat kan levens schelen: de Kerstmarktmoordenaar van Berlijn, Anis Amri, was bijvoorbeeld bij meerdere asielzoekerscentra in Duitsland aangemeld zonder dat die dat met elkaar communiceerden, waardoor de Tunesische jihadist, die eigenlijk uitgezet had moeten worden, doodleuk zijn terroristische gang kon gaan. Een win-winsituatie voor de Noorse nationale veiligheid dus.
Helaas heeft dit plan ook één groot nadeel. Je hebt immers vluchtelingen en 'vluchtelingen': de eerste groep bestaat uit mensen die oprecht nergens in hun regio terecht kunnen omdat ze als bijvoorbeeld christen, yezidi of jood vervolgd worden. Deze mensen kunnen inderdaad niet anders dan hierheen vluchten, en hebben dan ook recht op onze hulp. De tweede groep bestaat echter uit mensen die weliswaar thuis niet veilig waren, maar als moslims prima in de regio opgevangen hadden kunnen worden zonder te moeten vrezen voor hun veiligheid. We weten dat die twee groepen absoluut niet samen opgevangen moeten worden, aangezien die échte vluchtelingen dan alsnog hun leven niet zeker zijn. Voor hun veiligheid dienen die dan ook apart te worden opgevangen, maar verder: puik plan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten