CDA wil appen onmogelijk maken in de auto

Big Brother hier komen we aan!

Omdat er nogal veel heisa is ontstaan over ongevallen die veroorzaakt worden door appende bestuurders willen verschillende partijen in de Tweede Kamer dat de regering in actie komt. Zo wil de VVD bijvoorbeeld dat de politie systematisch de telefoon onderzoekt van iemand die betrokken is bij een ongeluk. Op die manier kan bepaald worden of die persoon aan het appen was op het moment van het ongeluk. Want nee, dat mag natuurlijk niet.

Zo’n maatregel is prima te verdedigen, maar helaas gaat het CDA één stapje verder:

CDA-Kamerlid Maurits von Martels wil dat de overheid telecombedrijven vraagt te zorgen voor techniek die appen onmogelijk maakt tijdens het rijden. Ook moet er een nieuwe campagne komen die waarschuwt voor de gevaren.

Die campagne kunnen ze wel laten voor wat het is. Dat het gevaarlijk is begrijpt een kind nog. Mensen nemen het risico gewoon. Dat is kwalijk, maar je hoeft geen miljoenen euro’s weg te gooien aan een campagne die toch geen effect heeft.

En wat het eerste deel van het CDA-plan betreft: dat is gewoon schokkend. Hoe bepalen de app-techneuten of iemand daadwerkelijk de auto bestuurt? Dat lijkt me onmogelijk. En dus betekent het dat er in de auto helemaal niet meer geappt kan worden, ook niet door passagiers die, ik roep maar wat, contact onderhouden met vrienden of familie omdat ze niet precies weten waar ze naartoe moeten rijden. Of door passagiers die rustig achterin of voorin zitten en op hun telefoon nog even wat werk doen. Want ja, dat gebeurt heel vaak.

Het begint onderhand typerend te worden voor het CDA anno 2017: als er een probleem gespot wordt wil de partij meteen op grote schaal ingrijpen, met allerlei middelen die op zijn minst problematisch zijn. Je vraagt je onderhand af of de CDA-fractie ooit nog zal begrijpen dat rechten en vrijheden niet zomaar massaal aan de kant geschoven kunnen worden om een zogenaamd veilige wereld te creëren. En ja, ik schrijf bewust zogenaamd omdat het leven nooit écht veilig zal zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. marco1

  Of de techniek er is of niet dat weet ik niet. Maar als het er is zou het geweldig zijn als er niet meer geapt kan worden tijdens het rijden. Ongelukken veroorzaker nummer 1 en iedereen maakt zich er schuldig aan. Als je bericht krijgt kijk je automatisch en meestal ga je ook antwoorden.

  1. Bart

   Maar hoe gaat de techniek bekijken of je een bestuurder bent en niet een passagier, of je meerijdt in het OV bijvoorbeeld.

   En wat gaat de techniek doen aan mensen die het op de fiets gebruiken, of die lopend aan het appen zijn?

 2. dark hole

  “Dat het gevaarlijk is begrijpt een kind nog.”

  kom je überhaupt nog wel je nest uit galien…..? je weet wel…om achtergrondresearch te doen? Of lig je simpelweg elke dag in je nest te meuren en uit pure verveling zo af en toe een artikeltje in elkaar te schmieren…?

  Als elk kind het begrijpt….waarom zie ik dan overal zombie-kids, lopend, staand of fietsend, te kloten met hun telefoontje…? En als je als een volwassen kind een autootje mag besturen wordt dit gekloot alleen maar erger.

  Wat is je volgend artikel…? Iedereen weet dat je met drank op niet aan het verkeer mag deelnemen….maar iedereen moet zelf maar weten of hij/zij/het zich daaraan wil houden???

  1. Bart

   Je mist de essentie weer, de overheid bedenkt weer eens een verkeerde oplossing voor een probleem.

   Appen onmogelijkmaken in de auto lost alles wat je noemt niet op, lopen en fietsen kun je blijven appen. Als passagier kun je geen gebruik meer maken van appen, dus bijrijder in een auto, of passagier in bus of trein.

   Dus je verhindert mensen die geen probleem zijn en je doet niets aan de gebruikers die wel een probleem zijn.

   1. Baaz

    Dat is ook de reden waarom Buma er binnenkort voor gaat zorgen dat het leven onmogelijk wordt.

 3. corfo

  Goed dat er mogelijk een anti-app-wet komt.
  Maak dan ook meteen ff een wet die álle oostenwind verbiedt, want een oostenwind voert álle vuiligheid vanuit Polen, Duitsland enz. naar óns landje, en wij maar betalen voor het milieu.
  Zo zijn er nog tietallen wetten te bedenken die niet uitvoerbaar zullen blijken, maar ach, de overheid kan dan zeggen : “Wij doen er álles aan om ongelukken te voorkomen”, en gaan over tot de orde v.d. dag.

 4. Wethepeople

  Het lijkt me niet zo moeilijk om een soort hands free optie in te bouwen. Dan worden inkomende berichten voorgelezen en je kunt een antwoord dicteren.

 5. eRik2017

  Deze vind ik op zich best terecht. Het is gewoon heel gevaarlijk. iedereen weet dat van zichzelf.

 6. Rosasolis

  Er zijn inderdaad te veel ongelukken met mobiel telefoneren, en berichtjes sturen
  onderweg! Dus waarom niet een nieuwe wet, om ongelukken te voorkomen, als het kan.
  Als er boetes worden uitgegeven voor te hard rijden, of voor “tailing”, moet dit ook kunnen voor mensen die hun aandacht willen delen tussen het verkeer en hun mobieltje.

  1. marco1

   Dat is idd een goed idee boetes geven aan mensen die tijdens het rijden met de telefoon bezig zijn. Dat ze daar zelf nog niet op gekomen zijn.

 7. Arka

  Ben ik helemaal voor, om zo’n app verplicht in te schakelen als je zelf gaat rijden, passagiers kunnen dan die app uitschakelen, en bij een ongeval de smartphone daarop controleren. Het heeft nu wel genoeg doden en invaliden veroorzaakt!

 8. Lilo

  Prima idee, dan gaan er heel wat minder ongelukken gebeuren, twee van de vijf bestuurders zit met een telefoon in de hand achter het stuur.
  Ik heb er geen probleem mee als ze zichzelf in de kreukels rijden maar wel als anderen daar de dupe van worden.

 9. Parestado4

  Tja,je hebt epedimie,maar ik denk zo dat we nu behept zijn met App-edemie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.