Hoofddoekdraagster én vrouwenrechtenactiviste: “Waarom moeten wij altijd maar een uitzondering vormen?”

“Gaan we dan ook tulbanden van Sikhs toestaan en lange rokken zoals ze die in de Biblebelt dragen?”

Shirin Musa is vrouwenrechtenactiviste én de trotse draagster van een hoofddoek. Die hoofddoek draagt ze al jaren — sinds de basisschool. De reden moge duidelijk zijn: zij beschouwt dat een religieuze plicht voor moslimvrouwen. Niet dat ze vindt dat andere moslima’s een hoofddoek op moeten, maar persoonlijk vindt ze dat wel een plicht.

Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar feit is dat dit een keuze van de vrouw zelf is. Of ze er nou voor kiest om een hoofddoek te dragen of niet, dat is aan haar. Punt.

Interessanter is dat deze dame weinig waardering kan opbrengen voor de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat gisteren oordeelde dat de politie de mensenrechten van een moslima schendt door het haar te verbieden om tijdens haar werk een hoofddoek te dragen.

“Jij moet ten dienste staan aan het ambt, niet andersom,” zegt Musa daarover tegen De Telegraaf.  En dan:

“Waarom moeten wij altijd maar een uitzondering vormen? Gaan we dan ook tulbanden van Sikhs toestaan en lange rokken zoals ze die in de biblebelt dragen? Als ik bij de KLM ga werken, eis ik ook geen roze pak op omdat ik niet van blauw houd. De politie is er altijd klip en klaar over geweest: iedereen is welkom en iedereen draagt een uniform om neutraliteit uit te stralen.”

En ja, ze heeft de moed om hetzelfde te zeggen tegen mede-moslima’s die de regel over hoofddoeken bij de politie bekritiseren:

“Ik zeg dan tegen ze: stel, er breken rellen uit met Marokkaanse mensen. Hoe zou je het dan ervaren als mannen met keppeltjes de orde herstellen? De politie moet neutraliteit uitstralen. Net als een rechter. “

Het is een goed voorbeeld omdat we natuurlijk allemaal weten hoe die vrouwen zich dan zouden voelen; dat zouden ze niet eens bijna acceptabel vinden. Sterker nog, het zou weleens het recept kunnen zijn voor grootschalige rellen. Ze zouden toch raar staan te kijken in Amsterdam Osdorp als daar opeens een legertje politieagenten met keppeltjes een huis binnenvalt vanwege een verdenking van terrorisme. Ofzoiets.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Duke

  Anders dan dat flutcollege snapt zij het principe van neutraliteit wel.
  Zonder neutraliteit krijg je niet alleen meer spanningen maar ook een onwerkbare situatie. Je kan geen keppeltjesagenten naar mocro’s sturen want dat ligt gevoelig, geen blanke agenten naar negers, geen kopvodden naar blanken, etc. En de politie heeft nou niet echt de luxe van overcapaciteit of een super oplossingspercentage dat ze zich dit plan kunnen veroorloven.

 2. Anna

  “Ik zeg dan tegen ze: Stel er breken rellen uit met Marokkaanse mensen hoe zou je het dan ervaren als mannen met keppeltjes de orde herstellen. De politie moet neutraliteit uitstralen. Net als een rechter.” Wat is het antwoord van moslims in Nederland/Europa. Hoe komt ze op het idee om dit als voorbeeld aan te dragen? Dat bewijst dat in een staat diversiteit onnoemlijk veel partijdigheid en problemen kan veroorzaken zoals vooral moslims die permanent een “uitzonderingspositie eisen.

 3. corfo

  @ Duke.
  Blanke agenten kunnen best wél naar negers gestuurd worden.
  Als je als neger in een blank land gaat wonen kun je op je vingers natellen dat je, als er wat a.d. hand is, te maken zult krijgen met blanke agenten, dat is voor mij nog géén reden om te zorgen dat er zwarte agenten in een korps werkzaam zijn. Als ik in Kenia iets “crimineels” zou doen, dan verwacht ik niet dat de overheid er voor heeft gezorgd dat ik wordt “gehoord enz.” door een blanke agent. Ik heb trouwens nog nóóit een blanke agent in een “zwart land” werkzaam gezien, ú wel ?
  Wij moeten in Nederland eindelijk eens stoppen met het “in de watten leggen, knuffelen én pleasen van negers, islamieten enz. Wij wonen in Nederland, zij ook, dus aanpassen die hap !!

  1. Duke

   Als Zwarte Piet al een probleem is voor sommigen, reken er dan maar op dat als de neutraliteit wordt opgeheven, zij geen ‘witte’ agent meer willen zien.
   Om te voorkomen dat je als overheid rekening moet gaan houden met al dit gedoe, moeten we de neutraliteit bewaren.

 4. Marija

  Als hoofddoeken niet door keppeltjes gecorrigeerd willen worden, is dat toch al weer een uiting van hun haat tegen joden. Is ook niet oké.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Ik erken het gezag van een agente (of rechter of onderwijzer) met een religieus uniform simpelweg niet.

  De overheidsdiensten, het politie-apparaat, de magistratuur en openbare scholen dienen religie neutraal te zijn.

 6. denk eens na

  Er bestaat een geloof daar moet /mag je een vergiet op je hoofd dragen .(kerk van het vliegend spaghetti monster.) Is dat dan ook toegestaan?

  1. corfo

   @ denk eens na.
   Daar zegt u wat !
   Ik heb vernomen dat er een wet in de maak is waarin staat dat “het voor spaghetti verboden is om te vliegen”. U weet hoe ’t gaat in NL, dan gebeurt dat ook niet meer natuurlijk, daarom wordt het dragen van een vergiet na invoeren van die wet, totaal verboden. U zal dan ook geen agenten meer zien met een vergiet op hun hoofd. Kost wel arbeidsplaatsen, bij bijv. Brabantia en WMG, omdat de vergietmakers alsdan zónder opdrachten zitten. Moeten we voor onze veiligheid over hebben, toch ?

   1. denk eens na

    Of Brabantia moet eens even met rutte onderhandelen. Maar het pastafari geloof is aan genomen in de usa op je paspoort mag je met een vergiet op je hoofd staan.

 7. trampoline

  Als een agent(e) met hoofddoek, keppeltje of andere geloofsuiting mij ergens voor bekeurt, dan speel ik voortaan ook de racismekaart. “ik ben bekeurd door deze meneer of mevrouw omdat ik geen moslim (of anderszins) ben”.
  Laat maar voorkomen; de rechtbanken zullen het druk krijgen. Als we dat massaal doen, kunnen we het hele rechtssysteem laten vastlopen; daar vragen ze zelf om.

 8. Marija

  Iemand hier zei eens: als ik een hoofddoek achter de kassa van Albert Heijn zie, ga ik naar een andere kassa. Ik vond dat een idee om na te volgen en deed dat óók.
  Maar inmiddels wordt het moeilijk, bijna allemaal moslima’s aan de kassa.
  Het is zó jammer dat er steeds méér komen.
  Het is in hun hoofd geprent en niet te verwijderen.

 9. mening66

  Dan mogen Roma,s ook bij de politie, leuk met hun fleurige kleding en hun taal.
  En Joden met keppeltjes enz, dit is weer aan aanval op de wet die in NL geldt voor iedereen en dat zint de islam niet.
  Zij willen overal uitzondering positie,s afdwingen.
  Ik heb een vriendin in India en ken door haar de geschiedenis van het land en dus ook de gedwongen deling! Aan Ghandie opgedrongen. Omdat de islam jarenlang aanslagen pleegde en die eis stelde. Pakistan voor de islam. Alle Indiase weg uit Pakistan en alle moslims weg uit India, FOUT, niet alle moslims gingen weg!
  Nu wonen er alweer 100 miljoen moslims in India en niet 1 Indiër in Pakistan.
  En de moslims in India eisen weer, nu gaat het om de provincie Kasjmier en zo gaat het door.

 10. nienke

  De overheid moet nu maar eens klip en klaar een uitspraak doen dat er GEEN hoofddoekjes bij de politie moeten zijn.
  Het moet nu maar eens afgelopen zijn met dat gedram van die woestijnratten.
  Je kunt bij de politie ZONDER hoofddoek en anders blijf je daar weg.
  Deze regel dat de politie neutraal moet blijven handhaven.
  Ik zie het al moslims met hoofddoekjes, joden met keppeltjes, indieers met tulbanden, christenen met kruizen, wat een rotzooi zal het worden.
  De organisatie voor de rechten van de mens moet zich met andere dingen bezig houden, dit heeft niets te maken met discriminatie, opdoeken die rotzooi.

 11. nietzonderverzet

  Ik word zo kótsmisselijk van die k*tmoslims met hun k*tgeloof!
  Flikker toch een eind op met die ‘overtuiging’ van jullie en ga in je moederland jánken.
  Gofferdegofferdegoffer!!!

  1. Marija

   🙂

 12. Babaji538

  Rechtsboven op het aanplakbiljet zie ik een vignet
  van de Verenigde Naties.
  Soort zonder soort vindt elkaar nooit.

  Ik zeg maar zoiets.

  Petra Hermans

 13. WorajaiP

  Kleine correctie: Ze ervaart he dragen van de hoofddoek niet zo zeer als plicht, als wel dat -misschien omdat ze als jong meisje het gewend was – ze zich prettiger voelt met hoofddoek buitenshuis, zoals een ander zich prettiger voelt met een das om op kantoor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.