Merkel in de problemen: coalitiegesprekken Duitsland lopen spaak

Of ze moet nu zaken doen met de SPD… of er moeten nieuwe verkiezingen komen.

Voor Angela Merkel zijn het bijzonder vervelende dagen. De Bondskanselier wilde een grote coalitie in elkaar zetten van CDU-CSU-FDP-Groenen, maar de liberalen van de FDP zijn uit de gesprekken gestapt. Ze hebben er namelijk geen fiducie in dat ze eruit komen met elkaar. 

De liberale FDP heeft de gesprekken nu beëindigd. Volgens voorzitter Christian Lindner van de FDP zijn de vier partijen er niet in geslaagd om een vertrouwensbasis te bereiken of een gemeenschappelijk idee over de modernisering van het land vinden. ,,Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren”, zei hij.

Dat is wat opmerkelijk omdat hij afgelopen vrijdag nog heel positief was. Gisteravond was dat vertrouwen opeens verdwenen. De reden? Volgens hem “ligt er vandaag een papier op tafel met talloze tegenstrijdigheden, open vragen en onverenigbare doelstellingen.” En waar de partijen het wel met elkaar eens zijn is de belastingbetaler de pineut, aldus Lindner. En nee, daar gaat hij niet mee akkoord.

Voor Merkel is dit nu een waar hoofdpijndossier aan het worden. Ze wil namelijk niet samenwerken met Alternative für Deutschland. Daardoor heeft ze nog maar één mogelijkheid over voor een meerderheidskabinet: een coalitie met de sociaaldemocratische eurofielen van SPD. Die partij, geleid door Martin Schulz, heeft echter al laten weten geen interesse te hebben in regeringsdeelname.

En dus? Nou, er kan een minderheidskabinet komen — wat bijzonder risicovol is — óf Merkel moet nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat laatste is ook een groot risico, maar als ze wint kan ze vervolgens wel doorgaan op de manier waarop zij dat wil. Met een minderheidscoalitie is ze continu afhankelijk van de goodwill van oppositiepartijen. Zoals we van 2010 tot 2012 hebben gezien in Nederland is dat alles behalve een recept voor succes.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Laten we hopen dat we de val zien van Angela Elizabeth Bathory Merkel, de gevaarlijkste vrouw die Europa ooit gekend heeft.
  Hoeveel doden, verkrachtingen, verwoeste levens heeft deze vrouw wel niet op zijn geweten ?
  En daarom is deze levensgevaarlijke tiran buitengewoon populair bij de moreel failliete Fake News MSM.
  Wat zullen ze zich weer een hoedje schrikken bij hun Grachtengordel Inteelprogramma’s op de NPO.

  1. corfo

   @ T.R.B.K.
   Deze levensgevaarlijke tirannieke vrouw is hét voorbeeld voor Rubberen Rutje, Korsakov Juncker, Draghi, Tusk en meer van dergelijke schertsfiguurtjes.
   Dat rechts niet in een “regering” komt vond ik aanvankelijk jammer, maar momenteel kan men zien hoe rechts toch mee regeert door ’t de rest héél moeilijk te maken om te formeren. Dit doet mij deugt !

   1. chrism

    u vergeet Verhofstadt , Timmermans , Pechtold , Ascher , Buma , Macron etc etc etc etc 100den op een positie die nooit gekozen is door het volk .

    Leve het populisme !!!

 2. corfo

  Hoorde dat de formatie van een regering in Duitsland vooreerst is mislukt; ik hoorde n.l. Adolfina Merkel op de t.v. blèren : “Ich habe es nicht geschafft !!”

 3. trampoline

  Overduidelijk dat Merkel haar hand heeft overspeeld.
  Het arrogante “wir schaffen Das” ging in tegen de wil van de burger.
  En na alle problemen die dit eenzijdig besluit met zich mee bracht, krijgt ze nu de rekening gepresenteerd voor haar mentaliteit van “ik ben de baas en ik beslis zonder inspraak”; zoiets noem je een dictatuur en dat pikken burgers tegenwoordig niet meer.

 4. Two Ravens Black Kettle

  De Jamaica coalitie was de natte droom van journalisten die in Duitsland net zo ideologisch geschoold, cultuur marxistisch en corrupt zijn dan in onze Kaas Monarchie.
  Journalisten hangen van nep-nieuws aan elkaar, de integriteit van een kakkerlak (met excuses aan de kakkerlak want die weet niet beter, journalisten produceren bewust agit.prop. (zie ondermeer hun niet aflatende strijd tegen de inheemse volkeren van Europa).
  Met democratie had het allemaal weinig van doen
  (wederom net als in NL)
  Immers de AFD die groter was dan de Groene Natte Droom van de Kalief werd buitenspel geplaatst
  (zie wederom de analogie met NL)

  De val van Frau Merkel zal een schokbeweging teweeg brengen bij de islam- en overbevolkingsgeile Gütmensch en HUN Bubbel-GrachtengordelStaatsmedia.

 5. Guus Geluk

  Misschien kan Rutte haar enige tips geven, over hoe je een formatie uit de modder van een impasse moet trekken.

  Centrumrechts minderheidskabinet CDU/CSU-FDP?

  De Jamaica-coalitie gaat hem niet worden. Een coalitie met GroenLinks – men slaagde daar hier ook niet in.

  1. IJscoman

   Merkel moet Rutte mijden als de pest: na 225 dagen formeren kwam hij niet verder dan een uiterst wankel kabinet met een meerderheid van +1. Bij het eerste het beste tegenwindje wordt dat omver geblazen.

   Merkel is bijna uitgespeeld.

   1. corfo

    @ IJscoman.
    Kan alleen als een soort van “verlossing” opleveren als die Adolfina Merkel uitgespeeld is.
    Hahahaha, die opmerking van @ Guusje G. om info. op te vragen bij Rubberen Rutje !! Twee dictators die “op hun laatste benen lopen”. Het enige wat die twee binnenkort nog kunnen is in elkaars armen vallen en snikkend toegeven : “Wir haben es nicht geschafft !” Hierna geeft Rutje Merkel een vriendschappelijk klapje op haar Duitse Popo (= bipsje, nou “bipsje”?) en gaat vervolgens z’n beklag doen bij vriendje Korsakov : “Korsa, de mensen doen héél vervelend tegen mij !” Korsa : “Niks van aan trekken Rutje, de bevolking is erg dom !”

    1. IJscoman

     Inderdaad Corfo, de kans dat deze twee volksmenners binnenkort het veld moeten ruimen lijkt aanzienlijk.

   2. Guus Geluk

    De verkiezingsuitslag in de Staten-Generaal brachten een versnipperd politiek landschap en daarin is het uitermate moeilijk een kabinet met een stabiele meerderheid te formeren. Het is zelfs voor het eerst in jaren dat er meer dan drie partijen zijn aangeschoven.

    Deze formatie was een briljante prestatie van de onderhandelaars.

    Merkel zou er goed aan doen het advies van de premier ter harte te nemen. Uitgespeeld? Ik zie niet in waarom zij is uitgespeeld.

    1. IJscoman

     Als fervent aanhanger van nep- en fakenieuws (NRC/Omtzigt) ben jij zo blind als een paard Guus, en zie jij nooit iets vooraf. En naderhand tracht je alles wat je krom hebt gepraat weer recht te lullen.

     De rol van Guus is ook geheel uitgespeeld.

     1. Guus Geluk

      IJscoman, ik had niet verwacht dat je nog met een inhoudelijke reactie zou komen. Elk tegenbericht eindigt steevast in de beschuldiging dat ik een overheidstrol zou zijn of dat mijn commentaar van generlei waarde is en dat ik zo spoedig mogelijk dien op te hoepelen.

      Dit wordt vermoeiend, maar we zullen het nog maar eens proberen: wil je op de kern van mijn forumpost ingaan?

     2. IJscoman

      Jouw post heeft geen kern, Guus. Het is het gewone onsamenhangende gekletst en buitenzinnig ophemelen van de grootste leugenaar die Nederland heeft gekend.

     3. IJscoman

      Guus, ik heb je trouwens niet gehoord in het debat op DDS gisterenavond naar aanleiding van het feit dat de NRC definitief ontmaskerd was als verspreider van nepnieuws en als smerige, valse karaktermoordenaar.

      Jij noemde het toch ‘gedegen en betrouwbaar journalistiek onderzoek?’

     4. Guus Geluk

      Het zal nooit goed zijn, IJscoman. Welke minister-president hier ook aan de macht is, het is allemaal slecht. De VVD-proefballonnetjes worden alleen aangegrepen om Rutte te kraken. Het zal pas goed zijn als de populisten zegevierend het Binnenhof oprijden en de nieuwe Redder van Nederland, deheer Geert Wilders, Nederland uit de modder van de islamisering komt trekken.

      Als Rutte zo per definitie niets goed kan doen, ja, dan kan ik het ook niet helpen.

      Op de kern van mijn betoog ga je echter niet in. De kern was: het politieke landschap is dusdanig versnipperd, dat er amper een stabiele coalitie is te smeden. De grootste partij heeft 33 zetels. Het is dus werkelijk een hele prestatie dat de onderhandelaars zo’n kabinet wisten te formeren. En dat met de ontzettend grote verschillen die er zijn.

     5. IJscoman

      Guus, dat is geen ‘kern van een betoog’, maar een simpele en feitelijke constatering. Meer niet. Er valt dus ook niks over te zeggen.

      Maar jij duikt wel weg voor wat ik in bracht: de ontluistering van nepkrantje NRC met z’n nepnieuws. Met veel bombarie verdedigde je hun ‘kwaliteitsjournalistiek’. Helaas had je het -zoals altijd- weer bij het verkeerde eind. Logisch, jij kiest altijd voor de verkeerde partij. Maar ja, daar ben je een trol voor zullen we maar denken.

     6. Guus Geluk

      Een feitelijke constatering. Het is in dit geval wel ironisch dat de politiek, Rutte, de schuld krijgt van het vormen van een instabiel kabinet ofwel van de slepende formatie. Zo’n versnipperd politiek landschap – zie daar maar eens in kabinet in te bouwen. Niettemin zijn de onderhandelaars erin geslaagd tot een regeerakkoord te komen en wordt het land weer bestuurd.

      Ik lees zojuist dat de rechtsliberale FDP de onderhandelingen heeft laten klappen. Wat Duitsland van Nederland zou kunnen leren is dat partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. D66 en ChristenUnie gingen, ondanks de grote verschillen, met elkaar om tafel. De Duitse GroenLinks en FDP zouden dat ook moeten doen. In het landsbelang.

     7. IJscoman

      Guus, als die Grünen in een coalitie komen is de ramp niet te overzien: de grenzen worden dan open gezet voor een ongelimiteerd aantal economische gelukszoekers, wat de totale ontwrichting van Duitsland -en waarschijnlijk ook van Europa- betekent.

      In de Duitse media wordt al gezinspeeld op het einde van het tijdperk Merkel en nieuwe verkiezingen.

     8. Guus Geluk

      “In de Duitse media wordt al gezinspeeld op het einde van het tijdperk Merkel en nieuwe verkiezingen.”

      Dit zou wat mij betreft heel treurig zijn, al veronderstel ik dat hier dan de vlag uit gaat.

     9. Floris

      “Maar jij duikt wel weg voor wat ik in bracht: de ontluistering van nepkrantje NRC met z’n nepnieuws. Met veel bombarie verdedigde je hun ‘kwaliteitsjournalistiek’. Helaas had je het -zoals altijd- weer bij het verkeerde eind.”
      —————————————————————-
      Guus blijft duiken.

      Wat is dat ventje toch een zachtgekookt ei.

 6. Ben Zine

  Laten we hopen dat deze geestelijk zieke ex-DDR trol zo spoedig mogelijk de aftocht moet blazen. Wat heeft dat mens een hoop onheil aangericht met haar godsdienstwaanzinnige (ik ben de barmhartige Samaritaan) psychoses. Zwaar gestoord, die Angela. Misschien dat die domme naïeve Duitsers er NU eindelijk eens een keertje achter komen.

 7. poldi

  Mijn dag kan niet meer stuk en ik heb er een heerlijk wijntje opgenomen.

  In Duitsland is net als in Nederland het zelfde scenario.
  Met de groene milieu psychopaten valt niet te onderhandelen omdat zij zowel in Duitsland als in Nederland de grenzen wagenwijd open willen voor zoveel mogelijk decennia lang geld kostende overwegend islamitische gelukzoekers.

  Met de echte winnaars van de verkiezingen de Alternative für Deutschland mag Merkel niet onderhandelen van Brussel daar Merkel kritiekloos slaafs het multiculturele religie volgt, net als in Nederland waar haar laffe en leugenachtige schoothondje Rutte ook EU-kritische partijen weert.

  1. corfo

   @ poldi.
   Ik toast met u mee, maar is ’t erg als ik tot vanmiddag/vanavond wacht met een wijntje ?

   1. poldi

    @ corfo, je hebt groot gelijk, ik was te enthousiast en ik stel het wijntje uit tot vanavond.

 8. fusilier

  In de tweede wereldoorlog miljoenen Joden vermoord door de Duitsers, en dan 70 jaar later Europa overspoelen met zogenaamde vluchtelingen, die de pest hebben aan de Joden.Hoe sneller dat mens merkel vertrekt met haar plannetjes hoe beter,met haar dwaze vluchteling belijd .Wat mij betreft mogen ze haar opsluiten, zij heeft bloed aan haar handen.

 9. poldi

  Plagiaten
  ————
  1) De immigratie bom klapt in het ‘wir schaffen das” gezicht die deze bom zelf heeft gefabriceerd.
  Zouden er dan in Duitsland allemaal fascist wonen. GL en D66 en de grachtengordel zullen hier nu wel naar de VN stappen om dit schrijnende geval te gaan bespreken om een boycot te realiseren tegen Duitsland.

  2) Ahh…ik zie al nieuwe droomverkiezingen: Merkel weg, Juncker weg… enz enz

  3) Ik hoop dat ze hier definitief op gaat struikelen!
  Dat zal Europa alleen maar ten goede komen en een hele hoop arrogantie wegnemen bij de gevestigde orde.
  Ook onze leugenaar Rutte zal dan een toontje lager moeten gaan zingen!

 10. Ni28

  Het is als een cadeautje op een sombere maandag ochtend. Merkel krijgt het moeilijk. Eindelijk! De zelfgenoemde baas van Europa krijgt thuis een nederlaag te verwerken. Maar voor alle mooie dromen geldt dat zij in een nachtmerrie kunnen veranderen. De schoothondjes Rutte en Macron zijn voorlopig in hun mandjes aan het afwachten. Zoals de FDP leider al zei, het is beter niet regeren dan slecht regeren. Daar zou Rutte een voorbeeld aan mogen nemen.

 11. poldi

  Weer een bewijs van de destabilisering door de instroom van ongevraagde overwegend islamitische vreemdelingen.
  Lieden die hier uitsluitend narigheid veroorzaken, nooit zullen aanpassen, Europa islamiseren en een flink deel van de begroting opsoeperen.

  Stop met die gekte !

 12. corfo

  “Merkel in de problemen” lees ik.
  Nou, wat mij betreft kunnen de problemen voor haar niet groot genoeg worden/zijn ! Een akelig ex-DDR wijf, die heeft gedacht dat ze zich álles kon veroorloven.
  Dat mens heeft dapper meegeholpen om óók óns landje over de rand te duwen, hetgeen ook is gelukt, daarbij geholpen door Rutje c.s. Deze “elite” dénkt dat ze onaantastbaar is en dat de bevolking álles van hen blijft pikken. Óók in ons landje zal daar een eind aan komen, kan nog ff duren, maar ’t komt !

 13. Bram Zanddijk

  In de ontstane impasse lijkt de SPD de sleutels in handen te hebben en een unieke kans om een sociaaldemocratisch antwoord te dicteren op een groot structureel probleem in de Duitse economie: de onaanvaardbaar grote inkomensverschillen en de omvangrijke armoede in deze steenrijke staat.

  1. corfo

   @ Zanddijk.
   “Een groot structureel probleem in de Duitse economie” zegt u.
   Ik hoor alléén maar berichten over hoe buitengewoon goed het met de economie in Duitsland gaat; trouwens óók in ons land probeert de “elite” ons dat wijs te maken.
   Het probleem zit ‘m in het feit, dat de “Grünen” zouden moeten meedoen in de “regering” en die wilden niet tornen aan het aantal binnen te halen mensen i.v.m. gezinshereniging terwijl Merkel c.s. daar een grens aan wilden stellen omdat hen de ellende van “wir schaffen dass” nog helder voor de geest staat.
   Ik denk, dénk, dat het probleem minder groot zou zijn geweest als i.p.v. de “Grünen” de AFD had mogen mee-formeren. Maar ja, de AFD is de natuurlijke vijand van Adolfina Merkel.

   1. Bram Zanddijk

    Dat is juist het probleem: met de Duitse economie gaat het heel goed en tegelijkertijd is er sprake van grootschalige armoede.

    1. IJscoman

     Duitslandinstituut 3 maart 2017: “In 2015 was het armoedequotum 15,7 procent. Dat betekent dat 12,9 miljoen Duitsers toen in armoede leefden. In armoede leven mensen als ze minder dan 60 procent van het gemiddelde inkomen verdienen. Deze berekening is niet onomstreden, volgens de Deutscher Städte und Gemeindebund is die bijvoorbeeld te algemeen.”

     15,7% (= omstreden percentage) is niet niks, maar het is ook geen grootschalige armoede.

  2. Kodi

   Die grootschalige armoede krijg je vanzelf als je de gewone mensen besteelt om die geïmporteerde parasieteninvasie in de watten te leggen. Wir schaffen das. En de SPD is dan geen deel van de oplossing, maar een nog groter deel van het probleem.

 14. Jan van Kampen

  De kracht van Merkel is verdwenen! Ze heeft zich verslikt in het vruchtje LGBT. Door sluw voor de verkiezingen het één en ander vrij te geven. Ze is ongeloofwaardig geworden. Ze heeft gedaan alsof het geheel niet haar aanging, alsof het onvermijdelijk was, wat ze deed. Het tegennatuurlijke heeft geen kracht! Geen toekomst! Aftocht blazende verdwijnen is nu het beste. Ze wil iets zijn wat ze nu niet meer kan zijn. Ze heeft haar kracht verloren. Het is voorbij met het tijdperk Merkel. De rook is verdwenen!

 15. Viertel

  Het tijdperk Merkel is (bijna) voorbij. Je kon dit al een beetje zien aankomen bij de verkiezingen in september toen haar partij CDU/CSU de grootste verkiezingsnederlaag kreeg sinds WO II. Omdat haar rivaal Martin Schultz van SPD nog harder onderuit ging, verdoezelde dat de bar slechte score van Merkel enigszins.

  Nu echter ook de liberalen van de FPD zich van Merkel afwenden, zal het snel met haar gedaan zijn. Als er nieuwe verkiezingen komen, zal CDU/CSU een andere lijsttrekker aanwijzen. Voor het zover is, zal Merkel echter haar vertrek aankondigen onder het mom van “meer tijd vrijmaken voor mijn gezin”.

  1. DolleDries

   Het spook SPD waait nog rond.

 16. Tinneke

  Eindelijk licht aan het einde van de tunnel…………cheers!

 17. Rex Gildo

  Er komen weer nieuwe verkiezingen in Duitsland.
  Dat zal een versterking opleveren voor Merkel en haar Union (CDU/CSU).
  Ter rechterzijde is de rol van de AfD nu al uitgespeeld; een dag na de vorige ‘Wahl’ ontstond een scheuring in de partij en kelderde in de peilingen – de kiesdrempel van 5% wordt amper gehaald.
  Het feit, dat de FDP een breuk heeft veroorzaakt in de mogelijke coalitie is niet gunstig voor het vertrouwen in de z.g. liberalen.

  Aan de andere kant verliezen de Gruenen sympathie bij progressieve kiezers, omdat ze überhaupt in de Jamaica-samenwerking meegingen.
  De SPD is reeds overleden.
  Zodat de marxistische Linkspartei (die Linke) na de 9,2% van de stemmen 24.9.2017 straks ruim boven 10% uit komen.

  1. Blue monday

   De SPD is gewoon de 2e partij in duitsland….nu de AfD is ingestort en die Grünen met gematigd rechts hebben geflirt, zullen of de SPD en/of die Linke daar flink van profiteren.

   De rol van de FDP is nu geheel onduidelijk, es kijken wat de kiezers daarmee doen….verwacht zeker niet dat ex-AFD’ers op de rijkelui-partij van Duitsland zullen gaan stemmen.

 18. joost2

  Eindelijk, de duitsers zijn er nu ook achter dat zij met de ex communiste Merkel, met haar “wir schaffen es ganz afrika zulassen” op het verkeerde paard aan het wedden zijn.

 19. Viertel

  Mode-ontwerper Karl Lagerfield heeft het probleem Merkel onlangs heel fijntjes verwoord: “Je kunt als land niet eerst miljoenen Joden vermoorden, om dan vervolgens miljoenen van hun grootste vijanden binnen te laten”.

 20. Ni28

  Het sleutelwoord in deze politieke impasse is het vluchtelingenbeleid en pas in tweede instantie de economie en sociale ongelijkheid. Met de SPD schiet je met dit probleem niets op, in tegendeel. Het val van Merkel zou in ieder geval een goed begin zijn om met nieuwe mensen en nieuwe inzichten aan het probleem te gaan werken en vooral Brussel afremmen.

 21. EllyD19

  Merkel en ook Rutte weten van geen ophouden, ze denken dat ze niet gemist kunnen worden. Maar ze kunnen gemist worden als kiespijn, want ze zijn aan het uitgroeien tot ware dictators.

 22. Rosasolis

  Volgens de nieuwsberichten van vandaag, zijn er inderdaad grote problemen in
  Duitsland. De liberale partij FDP is oneens dat families van duizenden vluchtelingen mogen geaccepteerd worden als nieuwe burgers van Duitsland. Zij hebben gelijk.
  Mocht dit gebeuren, dan binnen 10 jaar is er niet veel meer over van Duitsland.
  De hulp dat de duizenden vluchtelingen kregen gedurende 3 – 5 jaar werd vaak misbruikt.
  Nu is het tijd om ze terug te steuren naar Iraq, die bevrijd is van IS, waar zij kunnen weer verenigd worden met hun gezinnen. En binnenkort ook terug naar Syria.

 23. Blue monday

  De duitse liberalen zijn al net zulke opportunisten als hun Nederlandse broeders…

  Er is veel aanhang te winnen op rechts, dus voor de buhne nu even de spierballen tonen om over een maandje gewoon braaf met Merkel te regeren.

 24. Christina

  Angelina Merkelina hoofd ligt al op het hakblok nu wachten wanneer hij geklieft gaat worden, en hopen dat dat gebeurt.
  Het is de 2e Duitser die Europa in gevaar heeft gebracht, en ook dit varken moet gestopt worden.
  Zij is nog gevaarlijker als die bloksnor, want zij heeft de meeste regeringen mee, die als een hond achter een loopse teef aanlopen
  Nu maar hopen dat die moffen kop er aangaat!

 25. Two Ravens Black Kettle

  Ook zo’n typische foto.
  Tiran Frau ‘Bathory’ Merkel verordonneert haar oekaze aan haar gretige olie-achtig schandknaapje Rutte en maakt in korte bewoordingen duidelijk hoeveel de Nederlandse horige dit jaar weer dient af te dragen aan Frau Merkel’s Groot Europees Reich.

  1. Original NL

   Ja..zum kotzen!

 26. Bes Tolen

  Hopelijk is het gebeurd met de macht van Merkel en gaat de CDU zo zwaar verliezen dat ze nooit meer tot haar oude positie terug keert. Deze christelijk geheten politiek is in principe altijd anti Duits en brengt de definitieve ondergang van Duitsland nog dichterbij dan al sinds het optreden van Engeland en Amerika sinds zo 1900 en de twee uitputtende wereldoorlogen het geval is. En niet te vergeten eigen overschatting voortdurend aangevuld dan wel afgewisseld met politiek strategisch en diplomatiek onvermogen. Aan de linkerkant van de politiek zitten twee grote extremistische partijen, die kenmerkend zijn voor de sociaal psychologische eenzijdigheid waarin de kiezers van beide partijen zich bevinden. Ja, ook velen daarbuiten zich bevinden. Als daar bij de leiding meer gezond verstand doorbreekt en de harde dogmatische kern de macht voorgoed wordt ontnomen, zijn er voor Duitsland betere mogelijkheden voor een beter afgewogen politiek waar de belangenbehartiging van de eigen bevolking duidelijk voorop moet staan. Moet. Die wordt onnoemelijk ondergraven. Zie Merkel. Merkel moet verdwijnen. Het extreme links moet verdwijnen. Dat moet gezonde rust en reflectie en gerichter beleid op de eigen versterking brengen. Dat is hard nodig. Tot en met eigen kracht van Europa in gezamenlijkheid naar vooral buiten Europa afstralend. Hard, hard nodig.
  Duitsland is nooit tot een positieve leidende rol in staat geweest omdat het altijd de politieke zwaarte van Rome ervoer. Als een deprimerende bezetting. Bismarck moest het daarom al met een afgehakt Duitsland doen zonder de forse Oostenrijkse gebieden; inmiddels zwaar gemitigeerd. Ook zonder Nederland waar indertijd alleen bezwaar rees bij het koninklijk huis en de stad Amsterdam. Een gunstiger vervolg op Bismarck is er niet gekomen. In tegendeel. Er is al lang sprake van implosie, die ook andere buurlanden mee sleept. Het moet afgelopen zijn. Duitsland en heel Europa moeten zichzelf oprichten. Een kwaliteitsslag met afschaffing van de gebruikelijke ongeschikte dogma’s en zeker ook die van Merkel.

 27. leeuwvanvlaanderen

  Ratten, verdelg ze!

 28. Florissa

  Onze transgender zit te konkelen met dat molenpaard .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.