Reuters: Mugabe treedt af! UPDATE: Nee hoor, hij blijft lekker!

Geen categorienov 19 2017, 20:00
Robert Mugabe kan maar beter 'vrijwillig' op zoek naar een home away from home.
Eerder vandaag zeiden bronnen in Zimbabwe tegen het Britse persbureau Reuters dat 'president' Robert Mugabe tot maandagmiddag heeft om officieel af te treden als president. Doet hij dat niet dan wordt er een afzettingsprocedure gestart. Let wel, die gaat dan ongetwijfeld samen met een aantal rechtszaken wegens machtsmisbruik en corruptie. Want ja, Mugabe heeft nogal wat op zijn kerfstok.
Zojuist werd bekend dat de Mugabe volgens die bronnen daadwerkelijk akkoord gegaan is met de deal die de coup-plegers hem aanboden. Dit betekent dat hij dus inderdaad aftreedt als president. De vraag is of hij dan in Zimbabwe blijft hangen -- in een gouden kooi, dus een paleis -- of dat hij toch maar snel naar het buitenland vlucht.
We hebben het er snel en gemakkelijk over in Nederland, maar voor Zimbabwe is dit natuurlijk een enorme schok. Ja, ook voor Zimbabwanen die blij zijn om van Mugabe af te zijn. De man was 37 jaar aan de macht in zijn land. Hele volksstammen zijn opgegroeid met hem. Nu is dat dus opeens voorbij; opeens kunnen ze uitkijken naar een nieuwe president. Een man die ze beduidend minder goed kennen en waarvan ze niet weten wat ze kunnen verwachten.
Westerse media gaan daar vaak snel aan voorbij, aan dat gevoel van ongemak en twijfel, terwijl Zimbabwanen ongetwijfeld nerveus zijn, ja, ook die Zimbabwanen die blij zijn dat Mugabe's regime ten einde lijkt. Niemand houdt van onzekerheid.
UPDATE:
Mugabe heeft zijn volk zojuist toegesproken en tot ieders verrassing (en verbazing) impliceert hij dat hij nergens heen gaat. Meneer wil dus ‘gewoon’ president blijven. Oh ja, en dat partijcongres van volgende maand? Daar wil hij zelf over presideren.
Nou, of dit was een heel moedige zet bij een president die in één klap zijn tegenstanders buitenspel zette, of het zal suïcidaal blijken te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten