jan roos

Column Jan Roos: Door toenemend antisemitisme willen Nederlandse joden vertrekken naar Israël

Geen categoriedec 15 2017, 12:00
Mazzeltov! Ik sprak een Joodse vriend van me. “Ik heb het nooit uit mijn bek kunnen krijgen, mijn familie woont hier al zeker vijfhonderd jaar, maar ik denk dat het tijd is om te vertrekken”, zei hij. Het is niet de antisemitische aanslag op het Joodse eethuis in Mokum dat hem dit heeft doen besluiten.
Joden zijn opgegroeid met geweld en agressie tegen hen. Door de eeuwen heen zijn ze opgejaagd, beschimpt, bespuwd en vermoord. Joden weten gewoon niet beter. Ons land heeft in die geschiedenis een hele slechte rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Jodenvervolging is in Nederland namelijk uiterst efficiënt verlopen met dank aan de medewerking van vele landgenoten aan de Duitse bezetter. De zeven gulden vijftig kopgeld hielp natuurlijk ook, want de een zijn Jood is immers de ander zijn brood. Van de 140.000 Joden in ons land werden er 107.000 gedeporteerd. Slechts 5.200 keerden levend terug.
Je zou verwachten dat dit genoeg reden zou zijn om hier niet meer te willen wonen - dat er geen vertrouwen is - maar niets is minder waar. In de huidige Joodse gemeenschap bleef tot nu toe altijd het gevoel dat men zich niet laat wegjagen. Dat ze hier horen en blijven. Maar dat is nu wel voorbij. En dat heeft niet direct met de ingeslagen ramen van het eethuisje te maken, maar met de afwikkeling daarvan.
De dader, een Syrische Palestijn, heeft bekend dat hij een geoefende vechter is. Ook biechtte hij op dat hij heeft geknokt in Syrië, wapens bezit en dat hij opnieuw geweld zal gebruiken om zijn doelen te bereiken. Ook wil hij daarvoor sterven. Conclusie: hij is een antisemiet, hij is gewelddadig en agressief en hij wil graag martelaar worden. Al met al kan je dus stellen dat meneer Ali een echte cliché-moslim is. Alleen stond hij na anderhalve dag weer buiten.
Ik ken iemand die voor het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden koets al twee jaar in voorarrest zat, maar een antisemitische aanslag is blijkbaar nog geen twee dagen waard. Met zo'n achtergrond - blijkbaar dus ook gelogen bij het verkrijgen van de tijdelijke verblijfstatus - na anderhalve dag weer vrijgelaten door de politie. Iemand die aankondigt meer geweld te gaan gebruiken, iemand die wil sterven voor zijn doelen, iemand die zegt over wapens te beschikken en ze wil gaan gebruiken is na anderhalve dag weer op straat gezet.
Het betekent dat we een systeem hebben bij justitie en politie dat Joden, net als in de oorlog, vogelvrij verklaart. En daarom is het voor velen van hen tijd om te vertrekken naar Israël. Als Joden liever in het Midden-Oosten wonen dan hier, dan hebben we een enorm probleem gecreëerd. De Duitsers vielen ons land binnen, maar de huidige fascisten hebben we massaal zelf binnengelaten. Dat is nog het ergste, want mijn kinderen heten Hannah, David en Mauk. Ik weet niet of we ze in de toekomst zo kunnen blijven noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten