De politicus van het jaar is… zowel Thierry Baudet als Tunahan Kuzu!

Oh wat was het een interessant jaar.

Er waren immers verkiezingen. In een verkiezingsjaar wordt de leider van de grootste partij normaal gesproken de politicus van het jaar. Hij of zij heeft gewonnen, de kiezer heeft beslist. Punt.

Toch is dat niet mijn invalshoek. Als leider van de VVD, de grootste partij in het parlement voor de verkiezingen, had Rutte het vrij gemakkelijk. Zijn opdracht was om zoveel mogelijk zetels vast te houden / zo weinig mogelijk zetels te verliezen. Dat is hem gelukt — maar de VVD is er wel degelijk op achteruit gegaan.

Rutte kan dus niet de politicus van het jaar worden.

Jesse Klaver dan? Nee, ook Jesse zou geen goede keus zijn. Gezien zijn potentie had hij a) meer uit de verkiezingen moeten halen en b) GroenLinks de coalitie in moeten praten. Met name dat laatste was een enorme faalactie.

Wie hebben we dan nog over? Sybrand Buma zou op zich een goede kandidaat zijn — het CDA won zetels en maakt nu deel uit van de coalitie — maar de winst van het CDA was te beperkt, zeker voor zo’n grote, oude partij.

Alexander Pechtold dan? Zie Buma.

Wilders? Een prima verkiezingsuitslag, maar meneer werd buitengesloten bij de formatiegesprekken. Hij kwam er niet eens bijna aan te pas. Ja, dat komt door het cordon sanitaire van het partijkartel, maar hij heeft die behandeling ook deels aan zichzelf te danken. Hij is te radicaal en gaat vaak té ver. Eigen schuld dikke bult, zeggen we dan.

Dan blijven er dus niet zo heel veel keuzes over… maar gelukkig is er nog één partij die wél optimaal gepresteerd heeft. Ik heb het natuurlijk over Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema hadden het lang niet gemakkelijk, maar ze zijn erin geslaagd om vanuit het niets twee zetels te bemachtigen in de Tweede Kamer. Daarbij hadden ze concurrentie van VNL (VoorNederland). Die strijd wonnen ze in de laatste maand van de campagne met groot gemak.

En dat is nog niet alles: ook heeft Baudet een echte beweging opgezet. FVD is veel meer dan een nieuwe ‘partij.’ En dat komt door de energie en het charisma van de leider van die partij.

Baudet is dus de politicus van het jaar wat mij betreft…

Maar hij is niet de enige die recht heeft op deze titel. Het doet me fysiek bijna pijn om het toe te moeten geven, maar er is een andere politicus die deze eer óók verdient. Ik heb het — niet schrikken — over Tunahan Kuzu, de leider van Denk.

Zoals vaste lezers van DDS weten zijn de meeste redacteurs bepaald geen fan van die partij en politicus, maar laten we wel wezen: Kuzu heeft met succes een eigen partij opgericht, wist perfect hoe hij zijn natuurlijke achterban moest mobiliseren, en kwam met meer zetels in de Tweede Kamer dan Forum voor Democratie. Dit terwijl Denk tijdens de campagne nog een controverse te verwerken kreeg omdat Sylvana Simons de partij plots verliet en haar eigen clubje opzette.

Artikel 1 had het Denk lastig kunnen maken, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Dat kwam eerst en vooral door de goed ontwikkelde politieke instincten van Kuzu.

Daarom heeft Kuzu óók recht op deze titel. En ja, ergens is dat ook wel weer logisch. Als je Kuzu bestudeert zie je namelijk al snel dat hij en Baudet in veel opzichten best veel op elkaar lijken. Misschien dat het dus helemaal niet zo verrassend is dat ze allebei succesvol zijn geweest in 2017.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Dubbele Komma

  kuzu heeft ook een makkelijke opgaaf,hij kan zijn islamitische achterban makkelijk mobiliseren.

  simpelweg omdat de aanhangers van baudet vieze smerige rascisten zijn,en de linksmens dr dunne poep laat lopen voor de islam,dus er is geen enkele kritiek vanuit die hoek op kuzu,en de rechtsmens moet gewoon zijn bek houden en betalen,daar hoef je geen hersenchirurg voor te zijn om dat in de gaten te hebben.

  1. Dubbele Komma

   nog ff dit,zelfs een orakel als peter de vries het orakel van nederland die verstand heeft van menstruatiepijnen tot aan de tomatenkweek in tanzania,had weer een verhaal geschreven hoe slecht god wel niet is,de laffe hond durft het woord allah natuurlijk niet in zijn smerige fascistische mond te nemen,kleinigheidje. voorbeeld van de dag.

   alsof de christelijke aanslagen aan de orde van de dag zijn,…

   1. Heinz

    Slap verhaal. Heeft totaal geen grund. De hond hoort bij Maurice, klinkt als …….de Vries.!

   2. Henk-Jansen

    Thierry heeft een al even slaafse achterban als Denk hoor. Jullie lopen als makke schapen achter de grote Leider aan en slikken alles wat hij zegt als zoete koek.

    1. Zout

     Je vergeet NSB, Adolf Hitler, discriminatie en fascisme.

     1. Henk-Jansen

      Aan dat soort vergelijkingen doe ik niet aan want dat vind ik belachelijk.

     2. Feit

      Achter welke leider loop jij aan, Henk?

     3. Zout

      @Henk-Jansen: Ja, ik ben ook benieuwd wie jouw leider is.

     4. Henk-Jansen

      @feit, helaas is er tegenwoordig geen partij voldoende representeert.

     5. Zout

      @Henk-Jansen: En wat vind je van de 25 partijprogramma van FVD?

      https://forumvoordemocratie.nl/verkiezingsprogramma

     6. Henk-Jansen

      *’helaas is er tegenwoordig geen partij die mijn mening voldoende representeert’

     7. Feit

      Ik snapte het.

      Wat is jouw mening dan?

     8. Henk-Jansen

      Laat ik maar zeggen dat ik met de partij van Jaques Monasch, nieuwe wegen, sympathiseerde. Helaas hebben ze geen zetel bemachtigd.

     9. Dubbele Komma

      Waarom zou hij zo weinig stemmers hebben,henkJan lul?

      (Gaaaaaap)

    2. Feit

     Ah, ok…

     Dat slik je als zoete koek zoals jij dat noemt.

     Nieuwe wegen… Dat is nou precies waarom ik Baudet zo waardeer.

     We hebben een connectie.

    3. Dubbele Komma

     Ach henk Jan lul heeft ook een mening.

     Lekker onderbouwd ook.

     Ik zal er van wakker gaan liggen.

     (Gaaaap)

    4. Zout

     @Henk-Jansen: Nou daar ben je in elk geval duidelijk in. Ik denk dat Jaques Monasch te weinig aan het woord is gekomen. Wat ik wel opmerkelijk vond is dat hij laatst heeft gezegd dat hij vond dat hij te snel is weggegaan bij de PvdA.

  2. Fortiori

   Als politicus zou u zeker charisma hebben. U kunt zich gemakkelijk plaatsen in de mening van anderen.

 2. DolleDries

  Gezien de betekenis van een goed politicus is het Rutte,Die heeft het meest gelogen en veel mensen met succes voor de gek gehouden. Dan ben je een klasse politicus.

  1. Zout

   Geheel juist en tevens correct, daar kan de taalneuqert niet veel tegenin brengen. 😛

  2. Feit

   “Charlatan in de politiek” van het jaar.

   Daar kan ik mee leven.

 3. Feit

  Kuzu, een Turkse nationalistische socialist die vindt dat de Nederlanders geen recht hebben om nationalistisch te zijn.

  Turkije is voor de Turken, Nederland is van iedereen.

  Wat dat betreft zijn het net Marokkanen.

  1. Zout

   Ik zou die twee Turken en die ene Marokkaan niet tegenhouden om een enkeltje vaderland te nemen. Het is niets dat we ze hebben binnengehaald en gehouden, ze zitten nu ook al in het Nederlands Parlement.

   1. Feit

    “ze zitten nu ook al in het Nederlands Parlement.”

    Ja, dat moet in de toekomst rechtgezet worden.

    Daar wordt aan gewerkt als het goed is.

 4. PMG

  @ Henk-Jansen

  Geen partij die jouw ideën voldoende representeert?
  Da’s wel heul interresant! Ik mis alleen ulta- rechts en links en de niet-breiende geitenbreiers, verder schiet mij even niets te binnen tenzij je valt voor een apart geloof. Hou ons niet langer in spanning, we weten graag met wie we van doen hebben.

  1. Dubbele Komma

   Ach pmg die sukkel weet zelf niet waar hij voor staat.

   Hij gaat voor een PvdA’er waar wij DENK aan te danken hebben. Die een vreugdedansje deden toen er bloed vloeide op het media park…..

   Moeten we deze lamlul serieus nemen denk je?

   Daarbij zijn Guus gelul en code achterlijk zo vaak met hun achterlijke neus op de feiten gedrukt vandaag dat hij het weer met een ander account probeert.

   Wat een lul joh. Laat balken.

   1. Feit

    Nee, is het Dopper?

 5. PMG

  @ H-J, aha nieuwe wegen, ja, en nu de weg kwijt en ook nog eens spijt. Tsja, de PVDA, daar kunnen we heel kort en bondig over zijn, die hebben hun kiezers mooi voor schut gezet en daar zijn ze nog niet mee gestopt blijkens het nieuwe schandaal.

  Weet je Henk, het FVD is nou zo’n partij die tussen de VVD en de PVDA in staat. Een partij die wil dat het goed gaat in NL, da’s dus met werknemers en werkgevers. Mensen moeten eens af van het idee dat die twee tegenstanders van elkaar zijn. Ze zijn juist medestanders, ze hebben elkaar hard nodig, de 1 is niets zonder de ander.

  Ik zou dat partijprogramma van het FVD maar eens serieus bekijken, daar valt heel weinig op aan te merken door iemand die niet vooringenomen, dus eerlijk is. De partij bestaat ook duidelijk niet alleen uit Baudet en Hiddema, er zijn veel gerespecteerde leden.

 6. PMG

  Ja, Kuzu en DENK, zalig Kerstfeest, compleet met feestvarken en dat jullie partij in het nieuwe jaar maar heel snel ter ziele mag gaan!

 7. Gerlos

  Kuzu is dat die GRIEZEL van die islam/sultan Erdogan partij, hij heeft nog veel werk te doen in ONS LAND om al die moslims op te voeden naar de norm en waarden die hier gelden, in plaats van ONS witte mensen te bekritiseren. Geniet eerst met de Kerstdagen van een heerlijke VARKENSHAS roomsaus.

 8. Chauvinist

  “Kuzu heeft met succes een eigen partij opgericht, wist perfect hoe hij zijn natuurlijke achterban moest mobiliseren, en kwam met meer zetels in de Tweede Kamer dan Forum voor Democratie.”

  Dat ligt toch wel een stukje genuanceerder. Kuzu en zijn maatje Öztürk hebben eerst de PvdA een trap nagegeven nadat zij wel jarenlang van de PvdA hebben geprofiteerd. Onder de PvdA hoed hebben zij al een grote groep Turken achter zich gekregen. Eenmaal uit de PvdA gestapt weigerden zij hun zetels af te staan. In plaats daarvan gingen zij verder als Kuzu/Öztürk en kort daarna als DENK. DENK was op dat moment nog geen officieel gekozen partij maar desondanks besloten Kuzu/Öztürk zich in de Kamer alvast DENK te noemen, iets waar ze van de kamervoorzitter kritiek op hebben gekregen, immers, DENK was geen officieel gekozen partij en dus bestond er officieel ook geen DENK in de kamer. Dankzij de PvdA en de zetelroof van deze 2 Turken heeft DENK zichzelf kunnen promoten en had daarmee dus een enorme voorsprong op FvD. Natuurlijk is Kuzu geen (mede) politicus van het jaar, Kuzu is een eng geniepig mannetje. Zijn jodenhaat spat er in de Kamer vanaf, hij grijpt werkelijk elke gelegenheid aan om de PVV aan te vallen en letterlijk de link met Nazi Duitsland te leggen, in de Tweede Kamer notabene! Hij blijft maar zeuren over hoe vreselijk allochtonen gediscrimineerd worden in Nederland en dat is allemaal schuld van de autochtonen. Ook weigert hij afstand te nemen van zijn fascistische meester Erdogan. Wanneer (met name allochtone) Kamerleden hun stem geven welke niet in het straatje van DENK past, gaan ze bij DENK filmpjes maken en publiceren de namen van de deze kamerleden, met een omweg een vorm van intimidatie of zelfs bedreiging want de achterban van DENK is de achterban van Erdogan en dat zijn nu niet bepaald aardige vriendelijke tolerante mensen…

  Zelfs maar DENKen dat Kuzu politicus van het jaar is, is heel erg ongepast…

 9. Guus Geluk

  Politicus van het jaar: absoluut Mark Rutte.

  Prettige feestdagen.

  1. Vit

   Grinnik.

   1. Guus Geluk

    Fijn kerstmis, Vit.

    1. Vit

     Insgelijks ook namens mijn vriendin en wijsheid voor het nieuwe jaar toegewenst.

     1. Guus Geluk

      Jij oo veel wijsheid toegewenst, Vit.

    2. Zout

     Zijn we hier getuige van een DDS-romance?

     1. Vit

      Nou niet echt voor de oplettende lezer.

     2. Guus Geluk

      Jij ook een fijn kerstfeest, Zout.

  2. DolleDries

   Guus ik ben blij dat je mijn logica over de beste politicus dus Rutte onderschrijft.

   1. Zout

    @DD: Rutte is inderdaad de a b s o l u t e leugenaar, en politicus van het jaar bij uitstek! Wat mij betreft ook maar direct voor volgend jaar.

   2. Guus Geluk

    Neen, die logica bedoelde ik niet.

    Goede kerstmis, Dries.

    1. DolleDries

     Jammer Guus, ik dacht even ik heb je bekeerd. Maar wie weet komt het bij jou in 2018
     Ook Prettige Kerstdagen, Guus.

 10. buitenbeentje

  Er is voor mij maar 1 politicus van het jaar en dat is Omtzigt. Een man met ballen en met eergevoel. Rutte, Baudet en Kuzu zijn allemaal van de gebraden haantjes, die ze uit de lucht plukken, makkelijk scoren. Rutte vangt de mensen die alles geloven, Kuzu de mensen die in allah geloven en Baudet de mensen die nergens meer in geloven.

  Omtzigt is de harde weker die voor anderen de stemmen wint, er zit voor anderen, itt de anderen die er allen voor zichzelf zitten.

  1. Spaanse kok

   Ben het alweer met u eens.
   Zal wel de kerst gedachte zijn.

   1. buitenbeentje

    In die zin: prettige kerst!

  2. Vit

   Eigenlijk feitelijk heb je best wel een beetje gelijk als het ware.

  3. Vit

   @Buitenbeentje
   “Rutte vangt de mensen die alles geloven, Kuzu de mensen die in allah geloven en Baudet de mensen die nergens meer in geloven”

   Ik vind deze quote wel sterk, hulde.

  4. swetsnek

   Mooie spreuk hoor kan zo op een tegeltje fijne kerst

  5. Code134

   Deze man met ballen ging af als een gieter en doet alleen nog voor spek en bonen mee.

   1. Vit

    Als ervaringsdeskundige heb jij daar verstand van.

 11. Ruud562

  @buitenbeentje “Rutte vangt de mensen die alles geloven, Kuzu de mensen die in allah geloven en Baudet de mensen die nergens meer in geloven.”

  Inderdaad een zeer goede stelling! En ten aanzien van Omzigt, hij is inderdaad een van de weinige die voor zijn werk staat! Helaas wel bij de verkeerde partij, maar toch!

 12. Anton Adriaan

  Michael van der Galien..

  Even wat anders.
  Ik wacht met smart op het artikel over de nieuwe vriendin van Thierry Baudet.
  ik had Baudet redelijk hoog zitten, maar dit heb ik los moeten laten. Wat een verader!

  1. Vit

   Hoezo, omdat hij een vriendin heeft?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.