De politicus van het jaar is... zowel Thierry Baudet als Tunahan Kuzu!

Geen categoriedec 24 2017, 18:00
Oh wat was het een interessant jaar.
Er waren immers verkiezingen. In een verkiezingsjaar wordt de leider van de grootste partij normaal gesproken de politicus van het jaar. Hij of zij heeft gewonnen, de kiezer heeft beslist. Punt.
Toch is dat niet mijn invalshoek. Als leider van de VVD, de grootste partij in het parlement voor de verkiezingen, had Rutte het vrij gemakkelijk. Zijn opdracht was om zoveel mogelijk zetels vast te houden / zo weinig mogelijk zetels te verliezen. Dat is hem gelukt -- maar de VVD is er wel degelijk op achteruit gegaan.
Rutte kan dus niet de politicus van het jaar worden.
Jesse Klaver dan? Nee, ook Jesse zou geen goede keus zijn. Gezien zijn potentie had hij a) meer uit de verkiezingen moeten halen en b) GroenLinks de coalitie in moeten praten. Met name dat laatste was een enorme faalactie.
Wie hebben we dan nog over? Sybrand Buma zou op zich een goede kandidaat zijn -- het CDA won zetels en maakt nu deel uit van de coalitie -- maar de winst van het CDA was te beperkt, zeker voor zo'n grote, oude partij.
Alexander Pechtold dan? Zie Buma.
Wilders? Een prima verkiezingsuitslag, maar meneer werd buitengesloten bij de formatiegesprekken. Hij kwam er niet eens bijna aan te pas. Ja, dat komt door het cordon sanitaire van het partijkartel, maar hij heeft die behandeling ook deels aan zichzelf te danken. Hij is te radicaal en gaat vaak té ver. Eigen schuld dikke bult, zeggen we dan.
Dan blijven er dus niet zo heel veel keuzes over... maar gelukkig is er nog één partij die wél optimaal gepresteerd heeft. Ik heb het natuurlijk over Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema hadden het lang niet gemakkelijk, maar ze zijn erin geslaagd om vanuit het niets twee zetels te bemachtigen in de Tweede Kamer. Daarbij hadden ze concurrentie van VNL (VoorNederland). Die strijd wonnen ze in de laatste maand van de campagne met groot gemak.
En dat is nog niet alles: ook heeft Baudet een echte beweging opgezet. FVD is veel meer dan een nieuwe 'partij.' En dat komt door de energie en het charisma van de leider van die partij.
Baudet is dus de politicus van het jaar wat mij betreft...
Maar hij is niet de enige die recht heeft op deze titel. Het doet me fysiek bijna pijn om het toe te moeten geven, maar er is een andere politicus die deze eer óók verdient. Ik heb het -- niet schrikken -- over Tunahan Kuzu, de leider van Denk.
Zoals vaste lezers van DDS weten zijn de meeste redacteurs bepaald geen fan van die partij en politicus, maar laten we wel wezen: Kuzu heeft met succes een eigen partij opgericht, wist perfect hoe hij zijn natuurlijke achterban moest mobiliseren, en kwam met meer zetels in de Tweede Kamer dan Forum voor Democratie. Dit terwijl Denk tijdens de campagne nog een controverse te verwerken kreeg omdat Sylvana Simons de partij plots verliet en haar eigen clubje opzette.
Artikel 1 had het Denk lastig kunnen maken, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Dat kwam eerst en vooral door de goed ontwikkelde politieke instincten van Kuzu.
Daarom heeft Kuzu óók recht op deze titel. En ja, ergens is dat ook wel weer logisch. Als je Kuzu bestudeert zie je namelijk al snel dat hij en Baudet in veel opzichten best veel op elkaar lijken. Misschien dat het dus helemaal niet zo verrassend is dat ze allebei succesvol zijn geweest in 2017.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten