De socialisten van de SP gaan ook met Lilian Marijnissen in 2018 niet scoren

Wie had verwacht dat Lilian Marijnissen fractieleider van de SP zou worden? Bijna iedereen natuurlijk. Er werden al zo veel grappen gemaakt over het feit dat de dochter van Jan Marijnissen leider van de SP zou worden, dat bijna niemand dit niet zag aankomen.

Jan Marijnissen, de zogenaamde socialistische don van de SP, heeft toch weer direct of indirect meer invloed gekregen binnen de SP. Niet dat Lilian geen eigen baas is. Daar is zij te veel een individu voor, maar je bent en blijft de dochter van je vader. Dat brengt toch bepaalde mogelijkheden tot invloed met zich mee. Ze blijven immers gewoon mensen.

De menselijke realiteit gebiedt te zeggen dat het niet gelijk betekent dat Jan die invloed gaat gebruiken en benutten. Lilian kan best op haar eigen benen staan en volgens mij heeft zij ook veel medestanders in de partij zelf. Met de jonge garde in de Tweede Kamer (Jesse Klaver, Klaas Dijkhoff, Thierry Baudet) krijgt nu ook de SP een jonger persoon als partijleider. Gaat het dezelfde positieve effecten met zich meebrengen?

Jonger betekent niet gelijk beter en het betekent zeker niet dat er automatisch meer zetels in de peilingen  bij gaan komen. De SP heeft in het algemeen nogal veel moeite met een goede fractieleider kiezen. Jan Marijnissen had zijn tirannieke trekjes, maar charismatisch was hij zeker. Het is ook niet zo heel erg moeilijk om als socialistische leider meer stemmers aan je te binden. Populistische uitspraken over de klassenstrijd, negatieve gevoelens oproepen, mensen de straat op krijgen. Het is in het verleden wel vaker gelukt.

Toch lijkt de SP met Lilian Marijnissen weer de boot mis te slaan. Het blijft te liefjes. Kijk maar naar Agnes Kant, die was ook niet effectief Teddybeer Roemer was ook niet effectief in het oproepen van verongelijkte gevoelens bij de mensen. Lilian Marijnissen lijkt, zeker gekeken naar haar eerste speech als partijleider, ook niet de juiste toon te kunnen raken.

Wil ik dan zo graag dat de SP groter wordt? Nee dat niet, ik ben natuurlijk wars van linkse politiek. Toch heb ik altijd al een verdrietig gevoel gehad bij mensen en organisaties die zo veel potentie hebben, maar het niet lijken te lukken om die potentie te verzilveren. Het puur socialistisch gedachtegoed is makkelijk om effectief over te brengen als je een charismatische leider hebt die mensen achter zijn of haar ideaal verzamelt. De SP lijkt dit elke keer niet waar te kunnen maken en met de softe Lilian zal het in 2018 vast ook niet gebeuren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Ik heb lange tijd een zekere sympathie gehad voor de SP.
  Ze gingen iig. de straat op dit itt. tot alle andere partijen.
  Enkele vrienden stemmen op de club.
  Echter
  Deze zekere sympathie veranderde in totale onversneden walging toen Jan Marijnissen bij het Orwelliaanse Staatsprogramma PC Kamerbreed van de Staatspropagandist Kees Boonman de slachtpartij bij Charlie Hebdo in de voeten schoof van de Joden.
  Toen zag ik pas ten volle het gruwelijk gelaat Jan Marijnissen.

  Deze enge vent/Maoistische keizer heeft nu zijn dochter als koningin uitgeroepen.
  Ze heeft de charme van een geflenste haring.
  De SP is ten dode opgeschreven
  Net als de 100 miljoen lijken tijden Mao’s Grote Sprong Voorwaarts wat de inspiratie vormden voor de SP.

 2. buitenbeentje

  SP, ooit heb ik er op gestemd, lang geleden. Ik deed actief mee op het forum van Marijnissen, totdat hij ging censureren en elke discussie doodmaakte door maar 1 reactie per dag toe te staan. De 180 graden draai betreffende mohammedanen, Harry joden aan het gas en freaky Palestijnse Anja Meulenbelt deden de rest.

  Oubollige Roemer, ik bewonder het dat hij zo lang als kop van jut is blijven zitten en nu lieve Lillian. Na Diederik komt Lodewijk voor de doodssteek, na Emile komt Lillian met de gifbeker.

 3. DolleDries

  Ach ze hebben ook wel enkel goede punten. Ze zetten zich zelf buiten spel met hun antisemitisme, verheerlijking van de islam, het open zetten van de grenzen, van hun eigen arbeiders dwangarbeiders te maken met het inleveren van salaris en via deze methode stelen van belastinggeld, denken dat het geld regent en niet verdiend moet worden, Nood Koreaanse manier van opvolging van hun leiders. en de hun tomatensoep is niet meer te vreten.

  1. Henk-Jansen

   De afdrachtregeling van de SP is bedacht omdat ze het belachelijk vinden dat tweede kamerleden en andere verkozenen zoveel meer verdienen dan de mensen thuis. Daarom dragen volksvertegenwoordigers een deel van hun salaris af aan de partij.

   1. DolleDries

    Dan moeten ze dat teruggeven aan de belastingbetaler. Omdat ze door deze manier als schenking ook nog groot belasting voordeel de partijkas in jagen zijn de SP politici de duurste van allemaal.
    Het excuus van de SP deugd niet.

 4. Kees

  Het socialisme is voorbij, verstandige mensen weten beter.

 5. Ben Zine

  Het probleem met linkse partijen is dat ze zich hebben vervreemd van hun traditionele kiezers, en dat waren mensen behorend tot de werkende klasse, de arbeiders. Die hebben niks met islam, globalisering, radicale pro-Palestina standpunten, de EU-heilstaat met bijbehorende torenhoge belastingen (die dwaasheid moet toch ergens van worden betaald), het verlies van de natiestaat terwijl de traditionele arbeider juist vrij patriottisch is ingesteld, het verlies van nationale grenzen etc. etc. Daar heeft Jan de arbeider dus allemaal niks mee. Als de SP dat zou begrijpen, dan zouden ze in no time de grootste partij op links kunnen worden, en de PvdA en GL kunnen reduceren tot splinterpartijtjes. Maar kennelijk snappen ze dat dus niet, en gaat het dus ook met de dochter van Marijnissen niks worden. Verbazingwekkend hoe ze zo’n groot bord voor hun kop kunnen hebben. Waarom altijd maar dat gelik en geslijm naar de islam toe ? Waarom nou nooit eens een eerlijk geluid, een partij die simpelweg staat voor de minima, voor de werkende klasse, verder niks ?

 6. Wim Vreeswijk

  Lilian oogt niet verkeerd. Zou best wel eens een keer een glaasje met haar willen drinken. Verder niks.

 7. Gerlos

  Leuke meid goed gebekt maar daar red je het volgens mij niet mee Lilian. Het MAO gedachte van jullie partij is passé.

 8. denk eens na

  De sp vindt ik zo slecht nog niet alleen het multicul gebeuren mag van mij de kast in.

  1. denk eens na

   Tegen de eu , tegen het groot kapitaal , maar vooral een redelijke gedachte ,moet toe geven dat het weleens door schiet .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.