Genant: minister van buitenlandse zaken Zijlstra gedraagt zich als eerste de beste irritante toerist bij VN

Geen categoriedec 16 2017, 21:00
Als het er op aankomt is de Nederlandse politiek echt één en al kneuterigheid. Zeker als Nederlandse politici zich in het grote Amerika mogen bewegen.
Nederlandse politici in de Verenigde Staten? Aarggh... Dat levert meestal een hoop genante taferelen op. We herinneren ons misschien het bezoekje van toenmalig premier Balkenende aan George W. Bush nog wel. Als een zenuwachtig schooljongetje schudde Jan Peter de leider van de vrije wereld de hand. Of - recenter - een telefoontje van Rutte aan Trump, waarbij Rutte het noodzakelijk vond om het pasgekozen staatshoofd eraan te herinneren dat Rutte hem in de jaren '80 als toerist al een keer had gezien in Trump Tower, toen Trump de lift nam. 'De Donald' kon zich het voorval niet meer herinneren en merkte alleen sarcastisch op: "Het zal je leven enorm veranderd hebben." Au.
En in dat rijtje kunnen we nu nóg een hemeltergende anekdote laten optekenen: Halbe Zijlstra bezoekt New York. De minister van buitenlandse zaken is voor het eerst in New York, en heeft het daar net een beetje té zichtbaar naar zijn zin. Als hij dan ook nog de VN Veiligheidsraad in mag, dan komt het kleine jongetje in de VVD-bewindsman pas écht naar voren en waant hij zich als een kind in een snoepwinkel.
Hij roept de 'wereldvrede' uit en gaat enthousiast aan de slag met het wisselen van bordjes.
Zijlstra heeft zich vast kostelijk vermaakt, maar ik heb met gekromde tenen zitten kijken naar deze eenmansvertolking van Bassie & Adriaan op reis door Amerika. Laten we nu maar hopen dat de Russen of de Chinezen dit fragment niet onder ogen gekregen hebben, anders staan we helemáál internationaal voor joker. Want Nederlandse ministers in de Verenigde Staten: dat is altijd met een kneuterigheid waar de karige kaakjes van Drees nog u tegen zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten