Genant: minister van buitenlandse zaken Zijlstra gedraagt zich als eerste de beste irritante toerist bij VN

Als het er op aankomt is de Nederlandse politiek echt één en al kneuterigheid. Zeker als Nederlandse politici zich in het grote Amerika mogen bewegen.

Nederlandse politici in de Verenigde Staten? Aarggh… Dat levert meestal een hoop genante taferelen op. We herinneren ons misschien het bezoekje van toenmalig premier Balkenende aan George W. Bush nog wel. Als een zenuwachtig schooljongetje schudde Jan Peter de leider van de vrije wereld de hand. Of – recenter – een telefoontje van Rutte aan Trump, waarbij Rutte het noodzakelijk vond om het pasgekozen staatshoofd eraan te herinneren dat Rutte hem in de jaren ’80 als toerist al een keer had gezien in Trump Tower, toen Trump de lift nam. ‘De Donald’ kon zich het voorval niet meer herinneren en merkte alleen sarcastisch op: “Het zal je leven enorm veranderd hebben.” Au.

En in dat rijtje kunnen we nu nóg een hemeltergende anekdote laten optekenen: Halbe Zijlstra bezoekt New York. De minister van buitenlandse zaken is voor het eerst in New York, en heeft het daar net een beetje té zichtbaar naar zijn zin. Als hij dan ook nog de VN Veiligheidsraad in mag, dan komt het kleine jongetje in de VVD-bewindsman pas écht naar voren en waant hij zich als een kind in een snoepwinkel.

Hij roept de ‘wereldvrede’ uit en gaat enthousiast aan de slag met het wisselen van bordjes.

Zijlstra heeft zich vast kostelijk vermaakt, maar ik heb met gekromde tenen zitten kijken naar deze eenmansvertolking van Bassie & Adriaan op reis door Amerika. Laten we nu maar hopen dat de Russen of de Chinezen dit fragment niet onder ogen gekregen hebben, anders staan we helemáál internationaal voor joker. Want Nederlandse ministers in de Verenigde Staten: dat is altijd met een kneuterigheid waar de karige kaakjes van Drees nog u tegen zeggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Zout

  Halve Dweilstra neemt geen stelling, of eigenlijk ook wel. Noemt de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël onverstandig. Tja… wat is onverstandig? Al meer dan 3000 jaar is Jeruzalem de hoofdstad van alles wat met Israël te maken heeft, maar Halve? Nee die is niet verstandig.

  1. PMG

   Ga nou niet weer lopen zeiken over die Joden!

   1. Zout

    @PMG = Palestijnse Maffia Groep?

    Waar heb ik het over Joden?

 2. PMG

  Of – recenter – een telefoontje van Rutte aan Trump, waarbij Rutte het noodzakelijk vond om het pasgekozen staatshoofd eraan te herinneren dat Rutte hem in de jaren ’80 als toerist al een keer had gezien in Trump Tower, toen Trump de lift nam. ‘De Donald’ kon zich het voorval niet meer herinneren en merkte alleen sarcastisch op: “Het zal je leven enorm veranderd hebben.”

  Hahahahahahahahah, ik kom niet meer bij, wat een figuur, je zou het niet geloven maar dit verhaal past precies bij hem! Het is zelfs nog iets ‘erger’ maar dat terzijde. Duidelijk waarom deze Pinokkio alleen maar sorry zegt, gewetenloos figuur, daar hebben ze in de psychiatrie een mooie naam voor Bommelfiguur!
  Heer Bommel heeft natuurlijk eigenlijk geen introductie nodig. Heer Olivier B. Bommel is een heer vervuld van goede bedoelingen loopt hij zonder uitzondering in zeven sloten tegelijk. Maar hij zoekt de schuld hiervan en de oplossing hiervoor immer buiten zichzelf: “Tom Poes, verzin een list”.
  Bommel verbeeldt het conflict tussen werkelijkheid en wenselijkheid; een zwaar lot voor iemand met zo’n teer gestel.
  Bommel is natuurlijk de helper die alles in goede banen wil leiden, maar toch ook de Levensgenieter.

  1. sadeyes

   Glibberrutte vervuld van goede bedoelingen ?? Lijkt me niet, zijn enige ‘goede’bedoeling is zo snel mogelijk een goede job in Brussel te krijgen ten kosten van de NL bevolking. Misschien dat de rest van de beschrijving klopt alleen verzint hij de listen zelf, heeft hij helemaal geen moeite mee

 3. Bloem

  Had iedereen gedaan. Komop zeg. Wat een non-item. Er zijn genoeg echte tekortkomingen van Halve Dweilstra om over te schrijven

  1. PMG

   Gewoon zielig en zeker voor een minister, dit zou iedereen helemaal niet doen, dit sort infantiele dingen doen figuren die op een plek zitten die niet bij hun past!

 4. Heinz

  Kuifje in Amerika maakte ook van alles mee. Inderdaad een non-item, alle remmen los.

 5. denk eens na

  Bij de vn moet je sowieso als een tourrist gedragen , maak je kans op subsidie.

 6. Ni28

  Zijlstra heeft zijn arrogante houding tijdelijk ingeruild door infantiel gedrag. Nederland is weer groot.

 7. cor wit

  Kleinkind in een snoepwinkel
  Het zijn kleine kinderen in de politiek als ze hun zin niet krijgen stappen ze er uit
  En dan de meeste politici zit op.een plek waar ze totaal geen verstand van hebben
  Maar dat is vriendjespolitiek de een help de ander in het zadel
  Corruptie zonder geld

 8. trampoline

  Bij Halbe past het kinderliedje: “Klein, klein kleutertje, wat doe je in mijn hof. Je plukt er alle bloempjes af en maakt het veel te grof………”

 9. Pretpark

  Hoop dat ze hem extra spreektijd geven,laatst een vergadering gezien,de meeste woorden die ik hoorde waren, uh,uh,uh,uh,uh,tenenkrommend!!!

 10. Babaji538

  Een schoenmaker blijft bij de leest.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.