Heerlijk: de ondergang van ISIS in Syrië en Irak in 5 prachtige gebeurtenissen

Nee, ISIS als terreurgroep is nog lang niet verslagen. Steeds vaker wordt duidelijk dat ze een sterke aanhang over de gehele wereld – met name in Europa helaas – hebben gecreëerd, en dat het wellicht decennia zal duren voordat we afgerekend hebben met de laatste ISIS-loyalist. Waar echter wél een einde is gekomen, is ISIS als datgene wat ze zichzelf noemen: een islamitische “staat”. Was het altijd al een fopkalifaat, eind 2017 kunnen we stellen dat er echt niets meer van het grondgebied over is wat ze ooit in handen hadden. Ja het ging allemaal in rap tempo dit jaar, wat betreft de ondergang van deze extremisten in Syrië en Irak. Daarom: vijf prachtige gebeurtenissen die de teloorgang van het kalifaat toonden!

Juli – Blijdschap in Raqqa

Raqqa was ooit de horrorhoofdstad van de afgrijselijke de facto-onafhankelijke shariastaat die zich “Islamitische Staat” noemde. ISIS heeft in het Westen afgrijselijke aanslagen op haar geweten – daar weten de inwoners van Parijs, Brussel, Nice, Barcelona, Stockholm en vele andere Europese steden alles vanaf – maar laten we eerlijk zijn: zelfs dié gruwelgebeurtenissen verbleken bij de islamistische terreur die inwoners van door ISIS-gecontroleerd gebied elke dag moesten trotseren.

De bevrijding van Raqqa begon al eind vorig jaar, waarbij er steeds, beetje bij beetje, stukjes van de stad werden bevrijd. En hoewel belangrijke delen van de stad toen nog in handen van de massaslachters van ISIS waren, bereikte ons in juli al een prachtige video uit reeks bevrijde gebieden van mensen die hun vrijheid vierden. Ik kan – en wil – me niet voorstellen hoe het is om na jarenlange shariaterreur eindelijk weer relatief te kunnen doen wat je wilt. Niet meer te worden gestenigd voor het iets te los dragen van je boerka, niet meer van een gebouw te worden gegooid omdat je buurman zei dat je homoseksueel bent… de opluchting en vreugde waren enorm, en dat viel ook wel af te lezen van de gezichten van de inwoners.

Juli – De bevrijding van Mosul

Het was de langste belegering van de strijd tegen ISIS: de slag om Mosul. Wat ooit een bloeiende stad en hét centrum van Noord-Irak was, is inmiddels gereduceerd tot een hoop puin waar weinig meer dan verdriet en bloed is achtergebleven. Meer dan een jaar duurde het om de stad te heroveren op de koppensnellende jihadisten, maar in juli was het dan eindelijk zover: Mosul was bevrijd!

Dit alles ging echter allesbehalve zonder slag of stoot. Hoewel het oosten van de stad al eind vorig jaar werd verlost, duurde het in het westen een stuk langer. Hier ligt – nou ja, lag – het historische centrum van Mosul, met haar doolhof aan kleine straatjes. Een uitstekende plek voor de jihadist om zich te verstoppen, en een hel voor Irakese soldaten om ISIS-vrij te krijgen. Er moest letterlijk om elke straathoek gevochten worden. Het zal de stad nog lang tekenen.

Oktober – De bevrijding van Raqqa

Nadat het hele jaar straat voor straat al werd verheugd met de bevrijding van het ISIS-terreurbewind, kon er midden oktober dan toch eindelijk worden gezegd: heel Raqqa is vrij! En dat was een zwaar symbolische gebeurtenis, aangezien die stad al in 2014 werd aangewezen door plofbaardenchef al-Baghdadi als machtscentrum van zijn gruwelrijk. Nou, dat is dus over. Na een strijd die weliswaar niet zo lang duurde als die in Mosul, maar die qua hevigheid daar niet voor onderdeed, werden vele jihadisten ofwel gedood, ofwel verdreven. Prachtig voor de mensen daar natuurlijk, maar niet leuk voor de bewoners van plekken waar die extremisten met hun staart tussen de benen heen zijn gevlucht – hierheen, dus.

December – Irak is ISIS-vrij

De herovering van Mosul bleek toch echt het begin van het einde te zijn voor ISIS. Daarna is het enkel nog bergafwaarts gegaan voor de terreurbeweging, zowel in Irak als Syrië. In de maanden na ‘Mosul’, verschenen er steeds berichten dat ‘het laatste bolwerk van ISIS in Irak veroverd is’, of dat ‘ISIS nu echt bijna verslagen is in Irak’. Leuk natuurlijk, maar ‘het laatste bolwerk’ betekent dat ze nog steeds kleinere plekken hadden, en ‘bijna’ is nog niet ‘helemaal’.

Enfin, die tijd is voorbij. Begin deze maand verklaarde premier Haider al-Abadi dat het over en uit was voor de islamisten in zijn land: ook de laatste stukken ISIS-gebied in Irak waren veroverd, waarbij het uitsluitend ging om stukken territorium aan de grens met Syrië. Daarmee heeft Irak weer al haar grensposten in eigen handen, wat een zeer belangrijke overwinning betekende: ISIS kon niet langer zomaar manschappen en wapentuig transporteren tussen Irak en Syrië. En dat gebrek aan bevoorrading zou ook in Syrië razendsnel tot de doodsteek leiden.

December – Assad roept de overwinning uit

Na Irak was het ook de beurt aan Syrië om feest te vieren: hoewel het halve land nog in staat van burgeroorlog verkeert, zijn in ieder geval de islamistische gekken van Islamitische ‘Staat’ verdreven. Ook de laatste kleine stukjes land zijn terug veroverd, waarmee we in feite kunnen spreken over het einde van die terreurgroep in het land waar het ooit allemaal begon. Dat wordt bevestigd door de aankondiging van Vladimir Poetin dat hij het leeuwendeel van de Russische troepen zal terugtrekken uit Syrië. Het ergste is achter de rug, en ome Vladimir vertrouwt er kennelijk op dat zijn bondgenoot Bashar al-Assad de laatste ‘gematigde rebellen’ wel even zelf kan opruimen. Die strijd lijkt nog niet voorbij, maar de meest gestoorde terreurkliek aller tijde zal daar in ieder geval in 2018 geen deel meer van uitmaken!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Dubbele Komma

  Isis is niet dood is is is gewoon islam.
  .overal ter wereld worden nog steeds hoofden afgehakt en staan vaders hun eigen dochters te stenigen… niks nieuws.

  Islam is het einde van de beschaving. ..

  1. hans-e-pans

   ISIS is verre van dood, dat zit al eeuwen in het hoofd van de mensen die in die regio van het Midden-Oosten wonen. Deze mensen hebben wel toegekeken/weggekeken toen de uitingen van ISIS zich openlijk en gruwelijk lieten zien.

   1. Steve Van der Vekens

    Ze dachten echt dat ‘judgement day’ eraan kwam.

 2. Ritter

  Met dank aan Trump.

  Wat Obama niet in 4 jaar tijd is gelukt, lukt Trump (samen met de Russen) in 8 maanden tijd. Weer een verkiezingsbelofte ingelost.
  ———
  ISIS has lost 98 percent of its territory — mostly since Trump took office, officials say
  http://www.foxnews.com/politics/2017/12/26/isis-has-lost-98-percent-its-territory-mostly-since-trump-took-office-officials-say.html

  1. trampoline

   Oei. CNN is vast geen betrouwbaar medium volgens Code134. Volgens de rest van de wereld wel maar dat doet niet ter zake voor hem.

  2. trampoline

   Ik bedoel Fox News

   1. Steve Van der Vekens

    Wat zou die Trump achter de schermen allemaal uitgespookt hebben? Supergeheime samenwerking met de Russen en zo… Top Secret-dossiers.

 3. sjun

  Geweldig, nu kunnen al die mensen gauw terug om zonder culturele spagaat, zonder taalproblemen en zonder door wit privilege gehinderd te worden hun eigen land weer op te gaan bouwen.

  1. Zout

   En zonder miljarden aan uitkeringen!

   1. corfo

    @ sjun.
    Zodra die parasieten in de gaten krijgen dat ze moeten werken gaan ze vast niet terug. Plots zijn ze allemaal “patiënt” geworden ; de oorlogstrauma’s vliegen je dan om de oren, alsmede versleten ruggen.
    Die “vluchtelingen” zullen dan wel op humanitaire gronden een verblijfsvergunning ontvangen.
    Dhr. Trump heeft het héél goed bekeken met het inreisverbod, hij zag hoe het in Europa is fout gelopen. Wordt een groots staatsman, die Trump !

 4. Rosasolis

  Isis is nog niet verslagen. Het rukt nu op in Afghanistan, Dagelijks worden aanvallen op de bevolking uitgevoerd, vandaag werden 40 mensen in een dorp vermoord door IS. En vlakbij Damascus, Syrie, worden mensen nog steeds aangevallen. Ik vraag me af wanneer IS gaat de She-ieten in Iran en Oost-Libanon aanvallen. De haat tussen de Soenies en de She-ieten gaat door eeuwenlang. Er zal nooit vrede komen tussen deze 2 grootste groepen islamieten. Binnenkort zal het alweer los barsten tussen Iraq en Iran.
  Ik hoop dat alle EU landen beslissen om geen ex – IS mannen en hun bruidjes terug te laten keren naar hun moederland in Europa. Deze mensen kunnen niet meer deel nemen in ons gewone westerse samenleving. Wij kunnen hen niet meer vertrouwen als gewone burgers.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Dankzij de West-Europese elite is Isis goed verankert in het continent.
  Oost-Europese leiders willen geen platgereden baby’s
  West-Europese leiders hebben daar geen enkele moeite mee.
  Er zullen nog heel veel doden vallen
  Niet in Oost-Europa
  Wel in West-Europa
  De daadwerkelijke schuldigen zijn de kiezers.
  Virtue signalling gaat boven het lot van hun kinderen.
  Dat noemen ze solidairiteit en verrijking.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.