ISIS is afgemaakt in Syrië en Irak, maar deze vijf momenten bewijzen dat de strijd hier nog lang niet over is

2017 is het jaar waarin ISIS dan toch echt elke vorm van soevereiniteit in Syrië en Irak verloor. Al hun bolwerken – waaronder Raqqa en Mosul – zijn bevrijd, in Syrië heeft het nog slechts enkele gehuchten in handen en in Irak zijn ze zelfs helemaal verdreven. Dat is natuurlijk mooi voor de mensen daar, maar aan het einde van het jaar is het ook tijd voor een reality check. ‘Is ISIS nu echt verslagen?’, is de vraag die op ieders lippen ligt. Het antwoord daarop is helaas ‘nee’: de strijd heeft zich slechts verplaatst, en wel richting het Westen, waar ISIS-maniakken steeds vaker toeslaan. En hoewel uw linkse medemens dat maar al te graag ontkent, bewijzen de volgende vijf momenten dat dit toch echt de realiteit is.

Januari – Istanboel: 39 doden, 69 gewonden

Het was nog maar net 2017, of een haatbaard met een geweer stormde de beroemde Istanboelse club Reina aan de Bosphorus binnen. Daar schoot hij iedereen die hij tegenkwam neer, waarmee de lat voor andere terroristen meteen ziekelijk hoog gelegd werd voor dit jaar: maar liefst 39 onschuldigen kwamen om. Hoewel Turkije natuurlijk een overwegend islamitisch land is, werd al ‘reden’ voor het bloedbad gegeven dat het een club van christenen was. Want: men vierde daar op dat moment het nieuwjaar volgens de christelijke jaartelling (en dus niet de islamitische), en dat is een doodzonde, aldus de extremisten van ISIS. Het bleek slechts een voorbode van wat er nog zou komen.

Maart – Londen: 7 doden, 49 gewonden

Het Verenigd Koninkrijk was dit jaar bijzonder vaak het doelwit van islamistische gekken. De eerste aanval vond plaats in maart van dat jaar, toen een man in een Hyundai Tuscon over de stoep van de Westminster Bridge in Londen reed en daarbij probeerde zoveel mogelijk voetgangers dood te rijden. Aan het einde van de brug verliet hij zijn auto en werd hij uiteindelijk gestopt, maar niet voordat hij nog een agent wist dood te steken. En dat allemaal op luttele meters van het Britse parlement. De dader zou in het Verenigd Koninkrijk geboren zijn, maar uiteindelijk zo geradicaliseerd zijn dat hij zich bij terreurkliek ISIS aansloot. We weten inmiddels waar dat toe leidde: nog meer onschuldige slachtoffers.

Mei – Manchester: 22 doden, 59 gewonden

Het was misschien wel de meest ‘klassieke’ terreuraanval van het jaar. Na de gruwelijke gebeurtenissen in Nice in 2016 – waarbij een plofbaard met zijn vrachtwagen tientallen mensen doodreed – werd het een ware trend in terreurland om met voertuigen zoveel mogelijk voetgangers dood te rijden. Want: iedereen met een rijbewijs en een auto kan het eigenlijk. De jihadist die de moordpartij in Manchester op zijn geweten heeft, koos echter voor een traditionelere methode. Hij blies zichzelf en 22 bezoekers – waaronder vele jongeren – op tijdens een concert van popster Ariana Grande in de Manchester Arena. Het Verenigd Koninkrijk was voor de zoveelste keer dit jaar keihard geraakt door de gruwelen van het islamisme. En helaas niet voor de laatste keer.

Augustus – Barcelona: 13 doden, 100 gewonden

Zuid-Europa is over het algemeen minder hard geraakt dan het noorden van ons werelddeel. Helaas zijn er altijd uitzonderingen op die regel, en die werd dit jaar het meest gevormd door de aanslag in Barcelona, die bij ons allen nog wel op het netvlies zal staan. Hierboven gaf ik al aan dat het een ware hype in terreurland is om met voertuigen zoveel mogelijk mensen om te rijden: precies die strategie paste Yunus Abouyaqub toe toen hij op de beroemde Ramblas meerdere passanten afslachtte. Alleen dat nieuws zorgde natuurlijk al voor een gruwelreactie over de hele wereld, maar het bleek slechts een deel van een groter plan te zijn. Of beter gezegd: een plan B. Eigenlijk hadden de Marokkaanse ISIS-aanhangers gepland om een busje met gasflessen op straat in Barcelona te doen ontploffen, maar godzijdank ging er wat mis toen de gasflessen thuis voorbereid werden. Daarbij kwamen meerdere leden van de terreurcel om het leven, waarna de rest besloot om dan maar snel de aanslag zoals we hem nu hadden te plegen. Het had dus nog gruwelijker kunnen aflopen, maar dat zal een schrale troost zijn voor de nabestaanden van iedereen die die dag in augustus omkwam.

November – Het hele Westen: ?

Het was midden november toen ISIS een wel erg lugubere Kerstkaart uit deed gaan. “Just Terror (sic) Everyone – And a Terror Filled New Year” was de wens die de terreurgroep voor ons heeft. Nee, 2017 was hen kennelijk nog lang niet bloedig genoeg: volgend jaar moet het allemaal nog veel gruwelijker worden. Het geeft ook wel meteen aan in welke positie ISIS zich inmiddels bevindt: ze zijn niet meer in staat om direct orders te geven aan hun jihadisten in Syrië en Irak – die zitten als ratten in de val – en richten zich dus steeds meer op het aanmoedigen van sympathisanten in het Westen.

Een aardig volledige lijst van alle aanslagen die de terreurgroep op haar geweten heeft in 2017 is hier te vinden. Laten we hopen dat 2018 vreedzamer wordt…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Code134

  Inderdaad, de politieke ellende die het Westen in het Midden Oosten veroorzaakte is niet opgelost met het wegbombarderen van ISIS. Men kan met bloed geen bloed wegwassen.

  1. toetssteen

   Gaat u dan maar op de knietjes en hoofd omlaag bidden dat uw hals niet wordt afgesneden.
   Zinloos, maar u lijkt me er wel het type voor.

   Islam heeft als sinds zijn oprichter een bloederig spoor achtergelaten. Submission is wel het stomste dat het Westen zou kunnen doen. Vecht ze terug naar de zandbakken. Dat hielp in Oost Europa, in Zuid Europa, China enzovoort.

   1. Zout

    Het is westers wensdenken te hopen dat het allemaal wel meevalt. Er bestaat geen gematigde islam en de radicale islam is een pleonasme.

    1. PMG

     Je moet eens dagelijks kijken op http://www.dailymail.co.uk

     De Engelsen laten gewoon zien wat er echt gebeurt. In NL weet je niet half wat er gaande is in de wereld.

    2. Ritter

     Zout

     Inderdaad, de gematigde islam bestaat niet.

     De gematigde islam bestaat niet
     https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

  2. Ritter

   Code134

   In het Midden-Oosten vechten moslims onderling elkaar de tent uit. Moslims gedragen zich zo en worden niet gedwongen zich zo te gedragen.

   Om het onderlinge vechten te ontlopen reizen ze zelfs naar Europa af. Ze willen niet reizen naar b.v. Saudi Arabie.

   Helaas nemen deze moslims hun islam (en bijbehorend gewelddadig gedrag) met zich mee naar Europa met als gevolg dat wat we in het Midden-Oosten zien ook steeds hier gaan zien.

   Dus islamitische terreur aanslagen; meer eerwraak; meer kinderhuwelijken en vrouwenbesnijdenissen; meer moskeeën en islamitische scholen/universiteiten; zelfs Sharia rechtbanken; enzovoorts.

   Op dit moment is er een fundamentele strijd aan de gang in het Midden-Oosten tussen Sjiieten (Iran) en Soennieten. Deze strijd is al eeuwen oud. Dus het Westen de schuld geven van de rommel in het Midden-Oosten klopt niet.

  3. Dubbele Komma

   Dit is pas 1400 jaar aan de gang leugenaar.

   Is is leeft gewoon als in saoudie Arabië. Daar vliegen nog steeds hoofden en handen in het rond dat is het leven van Mohammed waar elke moslim naar moet leven.

   Isis is niet dood. De ideologie van de dood leeft gewoon voort onder aanmoediging van complete mongolen als jij die 1400 jaar bloedvergieten en moord tegen ongelovigen nuancereren.

   In 3 jaar tijd in het kalifaat 1.5 miljoen mensen vermoord.

   Mensen zoals jij die dit nuanceren hebben evenveel bloed aan hun handen,Minderwaardige moordenaar!

   1. Dubbele Komma

    Bron: aboutaleb: elke moslim is een beetje salafist

 2. Gerlos

  Er lopen nog te veel van deze moslim idioten rond die blijven geloven in de 70 Maagden die Allah de profeet heeft beloofd (als hij al bestaat) , ja je moet er maar in geloven in deze onzin.

 3. Jantje

  Voor een hele volledige lijst: https://thereligionofpeace.com/

 4. Two Ravens Black Kettle

  En terwijl andersdenkenden de strot afgesneden werden
  Kinderen dood verkracht en in kuilen gerold

  Krijste de Betere Mensch Twan Huys en zijn inteelt-grachtengordel MSM; Lente !!!!!
  Het is Lente
  Open die grenzen.

  En Twan met zijn strakke pantalon maar glimmen.
  Kapot verkrachte duizenden kinderen in Engeland…. Mondje toe want ik ben Twan.
  Kinderen met benzine overgoten en gesodomiseerd door Pakistaanse bendes
  Mondje toe
  Want ik ben werkzaam bij de NPO
  Isgeennieuws
  Want wij zij zijn progressief

  De NPO zijn als de moffen die zeven millimeter buiten Auschwitz wonen.
  Ze wisten het
  Stuk voor stuk
  Maar ja
  Misschien vind iemand me niet aardig dus…

  Is er een lagere diersoort dan een NL’se journalist ?

 5. George van de linden

  Over onze linkse medemens:
  Kerst 2017: Wordt de vrijheid in het Westen verdrongen door tirannie?
  Een mengelmoes van culturele en religieuze waarden is geen basis voor vrijheid en rechtvaardigheid, maar voor onderdrukking en het recht van de sterkste.
  Vrijheid om wel of niet in het christelijke kerstverhaal te geloven, een kerstboom op te zetten, of überhaupt iets aan kerst te doen, is misschien wel de belangrijkste verworvenheid van de Westerse cultuur. Het kwam niet vanzelf; er is eeuwenlang gestreden voor het recht op vrijheid voor ieder individu. Wat voor ons zo lang normaal is geweest, staat echter onder steeds grotere druk, en dreigt binnen een aantal jaar compleet te verdwijnen. Laten we onze specifieke cultuur van vrijheid daadwerkelijk verdringen door ‘multiculti’, ‘politieke correctheid’ en ‘diversiteit’? Want dat zijn enkele van de nieuwe namen voor de tirannie die onze vrijheid aan het verdringen is.
   
  Zelfs atheïsten erkennen dat onze humanistische Westerse cultuur gebaseerd is op het Joods-christelijke principe dat in de ogen van God ieder mens, ieder individu, van waarde is, en –binnen het kader van simpele wetten die erop neer komen de medemens geen schade toe te brengen- de vrijheid heeft om zijn leven in te richten zoals hij dat wil. Dezelfde waarden leggen grote nadruk op het opkomen en zorgen voor de zwakkeren.
  Van de religieuze, politieke, maatschappelijke en wettelijke wortels van deze grote verworvenheid wordt echter al tientallen jaren stapsgewijs afscheid genomen. Ze worden niet langer onderwezen op scholen. De stem van de vrijheid wordt langzaam maar zeker het zwijgen opgelegd door ‘politieke correctheid’, ‘diversiteit’, ‘gender identiteit’ en ‘multiculti’.
  ‘Mengelmoes van waarden leidt tot recht van de sterkste’
  Net als in Amerika worden ook in Europa christelijke symbolen en gebruiken langzaam uit de samenleving verdreven. ‘Diversiteit’ verdringt echte vrijheid. Er is genoeg ruimte voor ‘diversiteit’ op deze planeet, maar niet binnen één afzonderlijk land. Grenzen zijn er niet voor niets. ‘Een toren van Babel heeft geen cultuur. Een persoon kan niet de enige dag christen zijn, de volgende dag een heiden, en de dag daarop een moslim. Een mengelmoes van culturele en religieuze waarden is geen basis voor het recht, behalve het recht van de sterkste.’ Met andere woorden: voor onderdrukking.
  Het Europese Parlementsgebouw is niet voor niets als de onafgebouwde Toren van Babel geconstrueerd. Het complex is hèt symbool voor het afbreken van de vrijheid, individualiteit, soevereiniteit, democratie en het recht op zelfbeschikking van zowel de Europese landen als hun culturen en hun inwoners. De waarden- en cultuurloze ‘mengelmoes’ waar men voor waarschuwt, is nu juist de grote ‘verdeel-en-heers’ droom van de EU en al zijn aanhangers in de diverse Europese hoofdsteden.
  Socialistische systemen richt(t)en enorme bloedbaden aan
  Macht die wordt geseculariseerd, wordt losgekoppeld van zijn beschaafde tradities, verliest alle morele en religieuze gewetensbezwaren. Dergelijke macht over landen en volken wordt historisch gezien uiteindelijk altijd kwaadaardig. De Nationaal Socialisten in Duitsland roeiden miljoenen mensen uit; de communistische socialisten in de Sovjet Unie en China deden hetzelfde. Hun slachtoffers waren mensen die niet van het juiste ras waren of niet de juiste politieke kleur hadden.
  De euro-socialisten hebben nog geen bloedbaden aangericht, maar voeren ondertussen wel het voorwerk uit door de oorspronkelijke Europeanen in een verstikkende bureaucratische en politiek-correcte wurggreep te nemen. De Europese elite nam al tal van besluiten die volgens alle opinie onderzoeken tegen de wil van de meerderheid van hun onderdanen ingaan, zoals het opheffen van de grenzen, het overdragen van steeds meer macht aan Brussel, het geleidelijk oprichten van een financiële en politieke unie, de massale immigratie van miljoenen moslims, en de daaraan gekoppelde onvermijdelijke islamisering van onze samenleving.
  Misbruik macht door VS en EU ondenkbaar in oorspronkelijke christendom.
  In de Verenigde Staten zien we wat absolute macht doet met een politieke kaste die enkel nog in naam christelijk is; in vele tientallen landen werden militaire bases gebouwd, en tal van landen werden gebombardeerd en in absolute chaos gestort om de Amerikaanse militaire hegemonie over de wereld te verspreiden en te versterken. Honderdduizenden mensen –veelal moslims- verloren hierbij het leven. Tienduizenden sloten zich aan bij extremistische terreurgroepen, die honderdduizenden christenen, ‘verkeerde’ moslims en andersdenkenden vermoordden of verdreven.
  In het oorspronkelijke christendom, met zijn nadruk op de waarde van het individu, is de macht die door Lenin, Stalin, Hitler, Mao, en nu door Washington en door de EU worden geclaimd of uitgeoefend, ondenkbaar. Of we nu wel of geen christen zijn, tijdens de kerst herdenken we een religie die het ons mogelijk maakt om ons eigen leven vorm te geven en om onze eigen mening te uiten, kortom: om in vrijheid te leven.
  Haatideologie geïmporteerd door premier ‘zonder principes’
  Met een premier die er openlijk trots op is ‘geen principes’ te hebben, en een linksgroen-liberale cultuur nihilistische Haagse elite die een religieuze haatideologie importeert en zelfs speciaal beschermt die in vele tientallen landen buiten Europa vrouwen ernstig discrimineert, Joden haat, oproept hen uit te roeien, christenen en dissidenten onderdrukt, homoseksuelen opsluit, ophangt of van daken afgooit, meisjes genitaal verminkt, geweld tegen andersdenkenden goedpraat en verheerlijkt, openlijk verklaart de hele wereld desnoods met geweld en terreur te willen onderwerpen –en dat ook in Europa middels reeds vele tientallen aanslagen doet-, moet helaas worden geconcludeerd dat die vrijheid ook in eigen land in snel tempo aan het verdwijnen is.
  Verdedigen we onze vrijheid, of zinken we weg in tirannie?
  ‘De Westerse beschaving, het product van duizenden jaren inspanningen, is op de drempel van 2018 in verval. Overal waar we kijken zien we degeneratie. Zullen de Westerse burgers hun vrijheid en zielen verdedigen, of wegzinken in de tirannie die opnieuw zijn vreselijke en allesverslindende kop heeft opgestoken?’

 6. Steve Van der Vekens

  Rechts tegen links, wie heeft het sterkste moraal? Hij die opkomt voor de belangen van een ander of hij die opkomt voor zijn eigen belangen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.