ISIS is afgemaakt in Syrië en Irak, maar deze vijf momenten bewijzen dat de strijd hier nog lang niet over is

Geen categoriedec 26 2017, 16:30
2017 is het jaar waarin ISIS dan toch echt elke vorm van soevereiniteit in Syrië en Irak verloor. Al hun bolwerken - waaronder Raqqa en Mosul - zijn bevrijd, in Syrië heeft het nog slechts enkele gehuchten in handen en in Irak zijn ze zelfs helemaal verdreven. Dat is natuurlijk mooi voor de mensen daar, maar aan het einde van het jaar is het ook tijd voor een reality check. 'Is ISIS nu echt verslagen?', is de vraag die op ieders lippen ligt. Het antwoord daarop is helaas 'nee': de strijd heeft zich slechts verplaatst, en wel richting het Westen, waar ISIS-maniakken steeds vaker toeslaan. En hoewel uw linkse medemens dat maar al te graag ontkent, bewijzen de volgende vijf momenten dat dit toch echt de realiteit is.

Januari - Istanboel: 39 doden, 69 gewonden

Het was nog maar net 2017, of een haatbaard met een geweer stormde de beroemde Istanboelse club Reina aan de Bosphorus binnen. Daar schoot hij iedereen die hij tegenkwam neer, waarmee de lat voor andere terroristen meteen ziekelijk hoog gelegd werd voor dit jaar: maar liefst 39 onschuldigen kwamen om. Hoewel Turkije natuurlijk een overwegend islamitisch land is, werd al 'reden' voor het bloedbad gegeven dat het een club van christenen was. Want: men vierde daar op dat moment het nieuwjaar volgens de christelijke jaartelling (en dus niet de islamitische), en dat is een doodzonde, aldus de extremisten van ISIS. Het bleek slechts een voorbode van wat er nog zou komen.

Maart - Londen: 7 doden, 49 gewonden

Het Verenigd Koninkrijk was dit jaar bijzonder vaak het doelwit van islamistische gekken. De eerste aanval vond plaats in maart van dat jaar, toen een man in een Hyundai Tuscon over de stoep van de Westminster Bridge in Londen reed en daarbij probeerde zoveel mogelijk voetgangers dood te rijden. Aan het einde van de brug verliet hij zijn auto en werd hij uiteindelijk gestopt, maar niet voordat hij nog een agent wist dood te steken. En dat allemaal op luttele meters van het Britse parlement. De dader zou in het Verenigd Koninkrijk geboren zijn, maar uiteindelijk zo geradicaliseerd zijn dat hij zich bij terreurkliek ISIS aansloot. We weten inmiddels waar dat toe leidde: nog meer onschuldige slachtoffers.

Mei - Manchester: 22 doden, 59 gewonden

Het was misschien wel de meest 'klassieke' terreuraanval van het jaar. Na de gruwelijke gebeurtenissen in Nice in 2016 - waarbij een plofbaard met zijn vrachtwagen tientallen mensen doodreed - werd het een ware trend in terreurland om met voertuigen zoveel mogelijk voetgangers dood te rijden. Want: iedereen met een rijbewijs en een auto kan het eigenlijk. De jihadist die de moordpartij in Manchester op zijn geweten heeft, koos echter voor een traditionelere methode. Hij blies zichzelf en 22 bezoekers - waaronder vele jongeren - op tijdens een concert van popster Ariana Grande in de Manchester Arena. Het Verenigd Koninkrijk was voor de zoveelste keer dit jaar keihard geraakt door de gruwelen van het islamisme. En helaas niet voor de laatste keer.

Augustus - Barcelona: 13 doden, 100 gewonden

Zuid-Europa is over het algemeen minder hard geraakt dan het noorden van ons werelddeel. Helaas zijn er altijd uitzonderingen op die regel, en die werd dit jaar het meest gevormd door de aanslag in Barcelona, die bij ons allen nog wel op het netvlies zal staan. Hierboven gaf ik al aan dat het een ware hype in terreurland is om met voertuigen zoveel mogelijk mensen om te rijden: precies die strategie paste Yunus Abouyaqub toe toen hij op de beroemde Ramblas meerdere passanten afslachtte. Alleen dat nieuws zorgde natuurlijk al voor een gruwelreactie over de hele wereld, maar het bleek slechts een deel van een groter plan te zijn. Of beter gezegd: een plan B. Eigenlijk hadden de Marokkaanse ISIS-aanhangers gepland om een busje met gasflessen op straat in Barcelona te doen ontploffen, maar godzijdank ging er wat mis toen de gasflessen thuis voorbereid werden. Daarbij kwamen meerdere leden van de terreurcel om het leven, waarna de rest besloot om dan maar snel de aanslag zoals we hem nu hadden te plegen. Het had dus nog gruwelijker kunnen aflopen, maar dat zal een schrale troost zijn voor de nabestaanden van iedereen die die dag in augustus omkwam.

November - Het hele Westen: ?

Het was midden november toen ISIS een wel erg lugubere Kerstkaart uit deed gaan. "Just Terror (sic) Everyone - And a Terror Filled New Year" was de wens die de terreurgroep voor ons heeft. Nee, 2017 was hen kennelijk nog lang niet bloedig genoeg: volgend jaar moet het allemaal nog veel gruwelijker worden. Het geeft ook wel meteen aan in welke positie ISIS zich inmiddels bevindt: ze zijn niet meer in staat om direct orders te geven aan hun jihadisten in Syrië en Irak - die zitten als ratten in de val - en richten zich dus steeds meer op het aanmoedigen van sympathisanten in het Westen.
Een aardig volledige lijst van alle aanslagen die de terreurgroep op haar geweten heeft in 2017 is hier te vinden. Laten we hopen dat 2018 vreedzamer wordt...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten