Poetin als ‘onafhankelijke’ presidentskandidaat bij Russische verkiezingen

De huidige president van Rusland, Vladimir Poetin, doet mee aan de volgende presidentsverkiezingen van Rusland. Dit keer gaat hij niet meer onder een bepaalde vlag en namens een partij. Hij doet mee als onafhankelijk kandidaat.

Dat Poetin de verkiezingen op 18 maart gaat winnen staat vrijwel vast. In opiniepeilingen heeft hij de steun van meer dan 80 procent van de Russen. Daar komt bij dat de belangrijkste tegenkandidaat, Aleksej Navalny, niet mee mag doen omdat hij tot een voorwaardelijke celstraf is veroordeeld.

Als je zo veel steun hebt van de bevolking, dan maakt het ook allemaal niet meer uit voor wat voor partij je staat en wat voor ideologie je bezigt. Poetin blijkt zich te ontpoppen als een ideologieloze politicus die aan realpolitik doet. Een rode lijn zit er niet in. soms isolationistisch, daarna een interventionist. Conservatief het ene moment en het andere moment juist niet. Nationalistisch en toch ergens een globalist met grote politieke samenwerkingsprojecten in de regio.

Als onafhankelijke politicus wil Poetin zo veel mogelijk partijen achter zich krijgen. Geen partijpolitieke grenzen meer, maar een symbool om als Russische politiek achter te scharen. Doet mij een beetje denken aan een zonnekoning, net als ik dat gevoel heb bij de Franse president, Emmanuel Macron. Een ‘onafhankelijke beweging’, geen banden met de oude politiek. Een symbool voor progressie en vernieuwing. Althans, dat probeert Macron natuurlijk te bereiken.

Enfin, ik kan natuurlijk niet voorspellen wat er gaat gebeuren, maar ik krijg er toch een naar gevoel bij. Wanneer de politiek gaat draaien om een persoon, in plaats van een partij die zich moet verantwoorden aan leden en fractiegenoten. Het is gevaarlijk grote gevolgen te verbinden aan bepaalde acties, maar ergens heb ik het gevoel dat deze stap van Poetin slim is, maar potentieel gevaarlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Fortiori

  Poetin doet zoals het hem uitkomt. Opponenten worden uitgeschakeld om een drogreden.

 2. DolleDries

  80% van de Russen staan achter Poetin.

  1. Heinz

   Voor je gezondheid is dat beter. Litvinenko, can you hear me ?

   1. toetssteen

    @Heinz
    Litvinenko was een triple spy:
    https://www.ad.nl/buitenland/vergiftigde-russische-spion-litvinenko-was-triple-agent~ac444006/

    Kweenie Heinz, maar van drie wallen proberen te eten is niet goed voor om het even wiens gezondheid.
    Litvinenko werkte kortom ook voor MI6, en wie degene was die hem vergiftigde is nog immer in koffiedik gehuld.

    1. Hetzalwelweer

     Wat is wel goed? De usa, eu of ussr? niets…..Ze willen allen macht, geld en wereldvrede haha…die met de langste neus zal winnen, politiek is toneel, toneel is fake, en fake is nieuws…..

     1. toetssteen

      @het zal wel weer
      Geschiedenis wordt achteraf geschreven.

 3. Ni28

  De “onafhankelijkheid” van Poetin is natuurlijk erg slimme zet. Hij voelt zich nu ook zo zeker van de zaak dat het moet kunnen. Een partij “achter hem” werkt nu juist averechts al blijft hij in werkelijkheid voor die partij werken. Poetin wordt op enkele protesten na aanbeden door de brede bevolking die niet beter weet dan dat zij het nu relatief goed hebben.

 4. fusilier

  Laat Poetin toch , hij is een echte rus. Zonder hem walst het Westen over Rusland heen. Iemand met enorme voorraden gas en steenkool ,moet men te vriend houden als het koud is. Angelika merkel weist das.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.