VluchtelingenWerk Nederland: chaos bij inburgering wordt onhoudbaar

Geen categoriedec 09 2017, 16:00
We weten al een tijdje dat er problemen zijn bij de integratie in Nederland, maar nu wordt er ook een brandbrief door VluchtelingenWerk Nederland naar de politiek gestuurd met de boodschap dat er echt iets moet gaan veranderen. Het wordt onhoudbaar op deze manier.

Zo hikken de vijftig vluchtelingen in de gemeente Alblasserdam nog steeds tegen hun examens aan, ze kregen het tot nu toe niet voor elkaar om te slagen, zo bleek deze week na kritische vragen van de lokale ChristenUnie. Volgens wethouder Dorien Zandvliet van die gemeente verloopt het inburgeringstraject in Alblasserdam, net als in de rest van Nederland, moeizaam. ,,Statushouders zijn zelf verantwoordelijk voor de keuze van een aanbieder van inburgeringscursussen en taallessen, er moet een lening worden afgesloten, examens zijn prijzig, het vereiste taalniveau is relatief hoog,’’ aldus Zandvliet.

Alblasserdam is het dorp waar ik getogen ben en daar zijn er inderdaad al langer problemen met de integratie van vluchtelingen. Het is de verantwoordelijkheid van de vluchteling zelf om te integreren en er in te investeren, maar daarbij kan je net zo goed de verantwoordelijkheid bij een klein kind gaan leggen. De vluchteling spreekt de taal niet, de vluchteling weet niet wat de normale gang van zaken is en de vluchteling moet in een institutioneel doolhof gaan ronddwalen en afvragen welke keuze of actie nu weer ondernomen moet worden.
Dan kan je als politiek natuurlijk makkelijk zeggen dat het de verantwoordelijkheid van de persoon zelf is, maar op deze manier wordt het een welles-nietus spelletje waar niemand iets aan heeft. De overheid haalt ze naar binnen of laat ze naar binnen gaan, dan heb je al helemaal de verantwoordelijkheid om er een succes van te maken.
Het is al moeilijk om grote groepen mensen van een totaal andere cultuur te laten integreren in de samenleving. Ze hebben hun eigen gebruiken en ze hebben hun eigen motivaties en leefpatronen. Op het moment dat niemand iets doet, blijven ze in die patronen en bubbel zitten en dan kan iedereen weer gaan huilen over een aantal decennia dat de integratie mislukt is.
Het is niet aan de vluchtelingen te wijten, die mensen doen hier niets verkeerd. Het is de overheid die de juiste beslissingen moet nemen. ten eerste al helemaal niet zo veel mensen binnen Nederland laten, maar als je dat toch doet, alles ervoor doen om het zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent de problemen in het systeem. ,,Het is bekend dat er dingen niet goed gaan”, zegt een woordvoerder. De nieuwe minister Wouter Koolmees (D66) spreekt zich er woensdag, tijdens een overleg in de Tweede Kamer, voor het eerst over uit. Dan wordt ook gesproken over de lange wachttijden voor de examens spreken en schrijven en het tergend traag nakijken van die examens, dat duurt soms 24 weken. DUO heeft al meer examinatoren aangesteld en maakte bekend dat iedereen die langer dan 8 weken moet wachten, meer tijd krijgt om in te burgeren.

Dit is dus werken aan de marges, niet aan het fundamentele probleem. Wanneer krijgen ze het nu in Den Haag door dat dit systeem niet werkt?
https://www.youtube.com/watch?v=iuM9O7MbFa0
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten