Vrouwenmepper Camiel Eurlings biedt na jaren toch eindelijk zijn excuses aan. En kijkt “va-banque” in de spiegel

Door middel van archaïsch taalgebruik probeert de diep gevallen CDA-minister en IOC-lid zichzelf weer in het gevlei te krijgen. Maar het woord onthult eigenlijk dat Eurlings niet oprecht is.

Camiel Eurlings heeft geprobeerd om zichzelf van de hele kwestie rondom de mishandeling van zijn ex-vriendin te kwijten door zijn advocaat Geert Jan Knoops een brief te laten schrijven, maar de truc werkte niet echt. Kamerleden kwamen uit hun partijpolitieke holen gekropen om massaal alsnóg om het aftreden van de Nederlandse Olympiër te vragen.

En dus wordt het Eurlings te heet onder zijn voeten, en moet hij eieren voor zijn geld kiezen. En dat betekent: diep door het stof gaan. En zo worden jaren na de gewraakte mishandeling toch eindelijk nog eens excuses gemaakt. Maar de precieze zin waarin de voormalige minister sorry zegt, is in wel héél erg ongebruikelijk Nederlands opgesteld:

“„Ja, er heeft zich in de nacht van 20 op 21 juli 2015 een handgemeen voorgedaan tussen mij en mijn ex-vriendin. Ik heb er lang over gezwegen en de publieke impact daarvan onderschat. Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik va-banque in de spiegel moet kijken en mij moet excuseren tegenover mijn ex-vriendin, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sportkoepel NOC*NSF, alle olympische sporters en nog breder: het Nederlandse publiek”, zegt Eurlings in de krant.”

Juist ja. Va-banque in de spiegel kijken. Voor wie zich afvraagt wat dat betekent, is er gelukkig het Genootschap Onze Taal. Zij lijken in een in 2016 opgestelde definitie te suggereren dat Eurlings de uitdrukking verkeerd hanteert. Je kijkt namelijk niet va-banque, al dan niet naar de spiegel. Nee, je speelt va-banque. Check:

“Wie va-banque speelt, zet alles op het spel om te winnen: hij neemt daarbij grote risico’s. Bij het voetbal betekent va-banque spelen bijvoorbeeld dat alle mannen/vrouwen van het team in de aanval gaan; soms gaat zelfs de keeper mee naar voren.”

Het is een term uit de gokwereld. De Franse equivalent van “all-in” gaan, zeg maar. Waarmee Eurlings dus eigenlijk opnieuw te kennen geeft nog steeds niet oprecht te zijn in deze kwestie. Want excuses maken is geen kwestie van gokken. Van een gecalculeerde zet om alsnog de maximale buit binnen te kunnen slepen. Het gaat erom dat je je (morele) meerdere erkent in een ander, en daarbij de straf of de gevolgen accepteert die daarbij horen. Het is een moment van nederigheid.

Is dat wat Eurlings nu is? Nederig? Nee dus: de oud-politicus is echter meer bezig met wat hij kan kopen met die excuses: een verlengd verblijf in het IOC en een herstel van glorie. Hij zet zijn sorry in als een casinoklant die zijn fiches nu weer op rood, en dan weer op zwart waagt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. DolleDries

  Het blijft een mishandelende vrouwen smeerlap.

 2. denk eens na

  1ronde met ricco verhoeven zou hem goed doen

 3. napels

  Dit (excuusberichtje) bevat 5 Ik vormen en 2 van het slachtoffer.

 4. Roughwood

  Meneer Eurlings, u bent af!

 5. Duckday

  Gewoon een gladjanus zo als zo velen bij het CDA Straks weer opgenomen in het CDA bestand misselijk makend verhaal

  1. Rosasolis

   @Duckday, ja inderdaad Eurlings heeft agressie tegen zijn vriendin gedaan. Maar om te stellen dat ” zoals velen bij de CDA” is onjuist. Waar is uw bewijs? Ik ben jarenlang lid van de CDA en ik heb nooit gelezen over dat ons partij “veel gladjanusen” heeft! De CDA heeft Eurlings afgekeurd, hij zal nooit meer een functie kregen in ons partij, die veel zeer hardwerkende vrouwen heeft. Ik ben meer bezorgd over de uitlatingen van Thierry Baudet, die hij recentelijk verklaarde in een zaal met vele mannelijke Alt-right skin-heads met hoofd tatoos dat “vrouwen mogen geen hoofd posities krijgen in ons regering”!!! Maar dat zij mogen wel werken als medewerkstertje
   voor Thierry & Theo…als zij zo dom zijn om dit te gaan doen! In kort: inderdaad een
   vorige lid van de CDA heeft een fout gemaakt door zijn vriendin aan te vallen.
   Wat de CDA betreft is zijn politieke carriere afgelopen. Maar wat ik veel erger vind is de uitspraak over vrouwen van Thierry Baudet!

   1. Floris

    “Ik ben meer bezorgd over de uitlatingen van Thierry Baudet, die hij recentelijk verklaarde in een zaal met vele mannelijke Alt-right skin-heads met hoofd tatoos dat “vrouwen mogen geen hoofd posities krijgen in ons regering”!!!”
    —————————————————————————
    Hahaha. Thierry en skinheads. Voel je je wel lekker?

    1. Rosasolis

     @Floris, ik voel me helemaal lekker, en ik zou bovendien bewijzen kunnen geven over informatie die ik heb gekregen over de doelstellingen van Thierry & Theo die helemaal niet zo geweldig zouden zijn voor ons Nederlandse bevolking. Vreemd is het dat u reageert op mijn rapport op Thierry en z’n rare leden!
     Maar niet op het feit dat uw Thierry lievertje heeft verklaard dat:
     “vrouwen mogen geen hoofd posities krijgen in on regering”. Dat jullie een geweldige Thierry&Theo team hebben, is het nu al zeer duidelijk gemaakt dat
     vrouwen zijn niet waardevol genoeg om te werken in welke hoge regerings functie dan ook! Ja niemand weet het beter dan Thierry&Theo. Er moet een regering komen met alleen aan de hoofd Thierry &Theo, en voor de rest alleen maar medewerkers die onder Thierry&Theo gaan werken!
     Ik hoop dat ik dit vreselijke onzin niet zou moeten meemaken! Zo lang dat ik leef zal ik reageren over hoe belangrijk democratie is. En wanneer het slecht gaat. Als vrouw zeg ik: mag God ons behoeden van dit vreselijk FvD dreiging voor ons land!

     1. Floris

      Rosasolis: als je zulke krasse beweringen doet dien je dat met bronnen te onderbouwen. Dat doe je NOOIT.

      Dus onderbouw het en zo niet beschouw ik het als pure laster.

     2. Roughwood

    2. Dubbele Komma

     knetter is hij,…hahahahaha

     echte moslimknuffelaar,stemt DENK hopend dat hij ook ongestraft vrouwen het ziekenhuis in mag timmeren.

 6. Rosasolis

  Er zijn zo veel mannen in de politiek die vrouwen mishandelen en/of vernederen en
  proberen te onderdrukken. Maar wij hebben nu meer dan genoeg hiervan; wij zullen het nooit meer tolereren. Niet meer van zulke mannen in het politiek, in het maatschappij, op het werk, in het onderwijs, en in de cultuur beroepen. Genoeg is genoeg geweest. Wij moeten ons man-vrouw maatschappij in alle sectoren opbouwen. Die is er al jaren, maar nog steeds horen wij van kreten van sommige mannen die weigeren vrouwen te erkennen als hun gelijke medewerkers. (Thierry Baudet heeft verklaard dat vrouwen behoren geen hoge functies te krijgen!). En helaas worden sommige mannen agressief als zij hun zin niet kregen. Als CDA lid wens ik niet dat er mannen als Eurlings ooit een functie in ons partij zou kregen. Ik ben blij dat wij vele hard werkende vrouwen hebben, zoals Mona Keijzer, die nu staatssecretaris is van sociale zakken. Volgens mijn man, die ook geloofd in de “man-vrouw maatschappij”, mogen vrouwelijke politie agenten en officieren, militaire vrouwen, vrouwelijke grens medewerkers, fel optreden tegen agressieve mannen die proberen hun te behandelen als 2de ranks persoon en hun proberen te overmeesteren als “mannelijk superieur wezen”. Wat is het fijn dat wij gedurende deze dagen een aantal vrij oude films op de TV zien, over eenzame introverte manen die verliefd zijn op een vrouw, en hopen haar
  aandacht te kunnen krijgen. Fijn is het te zien dat er nog steeds mannen zijn die van een vrouw houden, die hard werkt, goede progressieve ideeen heeft, en betrouwbaar is. Mijn boodschap aan sommige mannen:
  het is al lang, niet langer een “mannenwereld”. Wij zijn eindelijk een man-vrouw maatschappij met gelijke kansen en verplichtingen. Laat ons zo doorgaan.

  1. Floris

   “Thierry Baudet heeft verklaard dat vrouwen behoren geen hoge functies te krijgen!”
   —————————————————————————-
   Gelul. Ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt. Het plaatselijke sufferdje soms?

   1. Rosasolis

    Beste Floris, zoals u niet bewaard interessante kranten rapporten, doe ik dat ook niet… Of hoe lang moet ik een zeer duidelijk rapporten bewaren over T.Baudet en
    zijn politieke uitlatingen…die ZEER vrouwelijk onvriendelijk zijn?

    1. Floris

     Ik bewaar heel veel. Mijn computer staat er vol mee en daarom kan ik in een handomdraai bronnen geven. Jij beweert de gekste dingen (die niet waar kunnen zijn, want daar zou Baudet nooit mee wegkomen) zonder enige onderbouwing. Dan heb je op een discussieforum weinig te zoeken.

     1. Rosasolis

      @Floris. De redactie van DDS heeft nooit verklaard in hun regelement
      dat de leden moeten rapporten van andere internet sites gaan verzamelen en bewaren! Ik ben al jarenlang lid en commenter van DDS, en ik heb nooit zo’n eis van de redactie gelezen. Wij commentaren hoeven geen
      “onderbouwingen” te gebruiken. Vaak refereer ik tot interessant artikelen of rapporten in Trouw, mijn dagblad, dat sommige leden aan DDS waardeer. Ik vind het fijn om de laatste nieuws vroeg ’s morgens te lezen in dit uitstekend dagblad, terwijl ik mijn koffie en broodje eet. Maar daarna heb ik echt niet de tijd om uren en uren te besteden aan internet met het lezen en verzamelen van artikelen van de vele nieuws sites.

     2. Floris

      Onderbouwing met bronnen is weliswaar geen eis maar het voegt bewijskracht toe.

      Je roddelt maar wat over Baudet wat je waarschijnlijk uit Trouw hebt gehaald, een linkse pulpkrant van hetzelfde lage niveau als de NRC.

      Wist je trouwens dat de lijsttrekker van FvD in Amsterdam een vrouw is?

     3. Zout

      @Floris: Een vrouw, en wat voor een! 😉

    2. Dubbele Komma

     ja want baudet zijn uitspraken komen veel harder aan dan de klappen en schoppen va eurlings die niet gestraft word, een ander had een paar maanden in de bak gezeten.

     ik wist niet dat baudet vrouwen bont en blauw kon praten en in het ziekenhuis kon laten belanden.

     geheel nieuw voor me.

     ben je je medicatie vergeten,gekkie?

  2. Dubbele Komma

   ga je nu vrouwenmishandeling goedpraten,zieke geest?

   kijk maar uit dat je schele vriendinnetje het niet hoort,kan je stronttaarten happen met gebruikte tampons er in!

   hahahahaha,wat een stelletje kneuzen toch die links rioolratten,hilarisch!

 7. Florissa

  Camiel ,och die arme man gaat door het stof, alles doet hij als hij maar zijn baantje kan behouden, in de blijf van mijn lijf huizen zitten vrouwen die je precies kunnen vertellen wat een man als Eurlings uitvreet als het hem plots niet zint ,en na het gegeven pak slaag hebben ze o zoveel spijt ,tot de dag dat ze weer compleet door het lint gaan ,gestoord , heet dat in de volksmond,en die moeten we niet hebben op een hoge post . Een echte vent slaat geen vrouwen .

 8. Bloem

  Heel makkelijk iemand volledig afbranden zonder kennis van zaken. Niet doen.

 9. corfo

  De ex-kroonprins van het CDA blijft een vrouw-mishandelende, minderwaardig creatuur.
  Het maken van excuus maakt deze (mis)handeling niet ongedaan.
  Echter, elke politieke partij in ons “rijke” landje, heeft mensen op de lijst staan die meer of minder fraaie praktijken hebben uitgevoerd.
  VVD : o.a. Jan Houwers, Henri Keizer, Opstelten, Hennis en nog 10-tallen anderen.
  D66 : Penthouse Pechtold.
  PvdA: Moorlag. e.v.a.

 10. Zout

  Kunnen ze die vent niet ergens burgemeester maken, zolang dat nog kan.

 11. Gerlos

  Kop op Camiel je kan altijd nog burgemeester worden van het afgebrande dorp.

 12. nietzonderverzet

  Eurlinks,
  Vies smerig kleingeestig mannetje.
  Ga terug naar je moederschoot en bevrijd de Nederlanders van jouw nebbes tronie, onzaligmakend ziek kereltje.
  Dank u.

  1. Code134

   In de logica van veel reaguurders hier moet het onbeheerste gedrag van Eurlings aan het christendom worden toegeschreven.

   1. Floris

    Jij hebt geen benul van logica, Wim.

 13. Babaji538

  Waarachtig leiden biedt geen vorm van lijden.
  Petra Hermans

 14. Babaji538

  Piet Klerkx te Tilburg, Waalwijk.
  Sensoren brachten de politie geweldige verdelging.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.