De koopkracht stort in elkaar na jarenlange lastenverzwaringen

Schokkend he?

Peter de Quaak heeft een stukje geschreven voor De Telegraaf. Normaal gesproken laat ik de inhoud van die krant tegenwoordig aan me voorbijgaan (ze zijn daar veel te blij met zichzelf), maar de Quaak heeft zowaar iets interessants te melden. Hij meent namelijk — terecht — dat het kabinet weliswaar opschept dat er hogere lonen betaald worden, maar dat de werkelijkheid is dat mensen er tóch op achteruitgaan.

Hoe dat kan?

Door de vele lastenverzwaringen van de kabinetten Rutte II én III, natuurlijk.

De Quaak:

“Kortom, een sigaar uit eigen doos. Zo zijn accijnzen, belastingen en andere lasten behoorlijk gestegen, soms wel tot boven de drie procent. Zo is de zestien euro die mensen met een hoog inkomen erop vooruitgaan een lachertje en is de zeven euro voor de minder bedeelden al helemaal een flop.”

En:

“Een tank benzine aan de pomp gaat minimaal tien euro duurder uitvallen voor de gemiddelde auto en dan heb ik het nog niet over de hogere wegenbelasting, energiebelasting, waterschapsbelasting, etc. Daarbij komt nog de stijging van het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Dat is dan voor een gemiddeld gezin 15 euro extra aan kosten.”

Wat er aan de hand is, is vrij eenvoudig uit te leggen: de lonen worden weliswaar hoger in absolute termen, maar omdat de staat ook meer geld van ons afpakt én omdat de prijzen van producten en diensten stijgen (o.a. door, zeg, een hogere btw, hogere accijnzen, etc.) kunnen we alsnog minder met ons geld kopen. Die groei waar lachende Rutte het heeft is dus een fabeltje.

Goed van De Quaak dat hij goed genoeg oplet om dit spel te doorzien… en complimenten aan de redactie van De Telegraaf dat ze voor de verandering eens een Rutte-kritische brief hebben afgedrukt.

Het slechte nieuws? Als er verkiezingen aankomen gaat De Telegraaf natuurlijk weer pal achter de VVD staan, waardoor alles uiteindelijk toch weer bij het oude blijft — ténzij Forum voor Democratie iets voor elkaar krijgt de komende jaren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Roughwood

  Wie gelooft wat Rutte belooft, die is niet goed bij zijn hoofd!

  https://www.youtube.com/watch?v=6NgWywGRBCs

  1. corfo

   @ Roughwood.
   Helemaal juist !!~
   +++++

 2. sjun

  Met het groeiende financiële bewustzijn, groeit de roep om een NExit. Want de huidige EU kost de betalende Nederlanders aan afroming van hun vrij besteedbare inkomen en uitholling van hun gespaarde kapitaal via de achterdeur van de geldpers in Zuid-Europa meer dan deze hen oplevert. Tel daarbij op de cumulerende maatschappelijke kostenposten die Brussel onder het etiketje “vluchteling” gequoteerd tracht door te schuiven en vervolgens de door Brussel geblokkeerde Nederlandse handel met Rusland en je ziet al vlot op welke wijze Nederland tot de pinautomaat van Europa is verworden. En dan tracht meneer Rutte ook nog de Nederlandse pensioenen Europees te laten regelen. Dat nivelleringsfeestje dat werd ingezet door Hans Spekman heeft van Mark Rutte de eerste socialistische VVD premier gemaakt. Verstandige mensen verdelen hun politieke mandaat daarom bewust.

  1. Ali Yas

   Wat ook een rol speelt is de almaar groeiende regeldruk vanuit de EU, die ondernemen onaantrekkelijk maakt. Europa loopt zo steeds verder achter op de rest van de wereld. Als die Britten nou eens wat opschieten met die Brexit, dan kan daar misschien een mooie voorbeeldfunctie vanuit gaan. Jammer alleen dat het referendum in Nederland net wordt afgeschaft…

   1. Heinz

    Het IMF voorspelt voor de komende jaren een waardestijging van de Euro t.o.v. de USD,

    The euro—which seems to have gone from strength to strength—is set to gain about 13% against the dollar this year, making it the best-performing G10 currency by a stretch.

    Het Euro bloc heeft een sterke positie op de valuta markt. Een verlaten van de Unie is zelfmoord. Als je de ondergang wil meemaken moet je dat dan juist wel doen. Het overlaten aan de Brexit stemmers breekt de Britten op, vroeg of laat.

    1. Zout

     Het verlaten van de Unie is zelfbehoud. De Eurolovers zijn ‘vergeten’ om draagvlak te creëren en dát gaat ze opbreken.

    2. wheelboy

     Heinz nooit geen economie gehad zeker ? Een waardestijging van je munt maakt dat jou goederen duurder worden en dus minder aantrekkelijk .

     Je import wordt goedkoper daardoor zal er een onbalans komen en je schulden toenemen .Want je import gaat dan toenemen en je export neemt af .

 3. Code134

  De lastenverzwaringen waren onvermijdelijk om uit de grootste economische crisis sedert het begin van de vorige eeuw te krabbelen.

  Wie had die ellende dan moeten financieren?

  Het Grootkapitaal of zoiets?

  1. Roughwood

   U bedoelt hetzelfde grootkapitaal dat nu 1.4 miljard in de schoot geworpen krijgt? Geld dat de politieagent, leraar, verpleegkundige en militair, lees NL burger, momenteel hard nodig heeft om te repareren wat onder kabinetten Rutte I & II vakkundig is gesloopt? Geld dat door premier lachebek en consorten onder valse voorwendselen aan zijn vriendjes van dit grootkapitaal wordt geschonken zonder dat hierover een letter in verkiezingsprogramma’s was terug te vinden? Dan ben je niet alleen een volksverlakker maar tevens een achterbakse oplichter eerste klas! Het grootkapitaal plukt de vruchten van de opgekrabbelde economie en vult zijn zakken, het volk kan de pleuris krijgen. Om Jacobse & Van Es te citeren: ‘ze douwen je met je bakkes plat tegen de muur en dan maar porren in je rug, inleveren, doorlopen! Je zou ze toch een doodschop geven!’

   1. sonar

    Roughwood jou reactie klopt als een bus,maar als men wat zuiniger met gas winning wasomgesprongen en wat minder missers hadden gemaakt zoals diverse aanbestedingen die miljarden hebben gekost dan was er geen economische crisis gehad .
    Regeren is vooruit zien en dan de juiste beslissingen nemen tav de burgers in plaats van uitknijpen ,maar met een kabinet van kneuzen komen we niet waar we moeten zijn zowel met het oude en nieuwe kneuzen kabinet.

   2. Code134

    Roughwood toont zich een doorgewinterde socialist die het Grootkapitaal wil laten bloeden ten faveure van de arrebeider. Sinds Marcus Bakker niet meer dit soort linkse retoriek gehoord.
    Hij onderbouwt en passant wel mijn stelling: de rechtse neoliberale politiek is vastgelopen en een linkse politieke kentering is onvermijdelijk.

    1. hans-e-pans

     “Regeren is vooruitzien” is al jaren en jaren de slogan, maar misschien moet deze slogen meer gezien worden met de ogen of het licht van deze tijd, “Regeren is de mensen uitknijpen en voorliegen”.

    2. Dubbele Komma

     ja code rutte laat liever de arbeider bloeien ten faveure van het grootkapitaal.

     daarom is code rutte niet links,maar gewoon een fascist.

     linkse idealen heeft de moderne linksmens allang niet meer.

     alleen anderen hun wil opleggen en de mond snoeren.

     wat een eng miezerig mannetje ben je toch code rutte de rasleugenaar.

     1. Hurdy

      Wanneer was Rutte ooit links dan? Voor zover ik weet was de VVD altijd al een rechtse partij, of in ieder geval toch zeker de laatste 30-40 jaar…

    3. HW

     Code 134:
     “de rechtse neoliberale politiek is vastgelopen en een linkse politieke kentering is onvermijdelijk”.

     Ik heb altijd gedacht, dat de linkse politiek ons zo zwaar in de problemen heeft gebracht.
     1. Links staat voor totale verzorgingsstaat
     2. Links staat voor opvang van zogenaamde vluchtelingen.
     3. Links staat voor ontwikkelingshulp
     4. Links staat voor milieu.
     5. Links staat voor EU.
     6. Links staat voor integratie.

     Nu eventjes beargumenteren waarom links allang is vastgelopen.

     1. Verzorgingsstaat werd onbetaalbaar.
     2. Opvang van vluchtelingen is niet meer uitvoerbaar
     3. Ontwikkelingshulp kwam terecht bij corrupte en zakkenvullende politici
     4. Milieu werd belast alleen het geld verdween in de algemene pot
     5. De EU werd een subsidie slurpend gedrocht met corrupte politici.
     6. Integratie is mislukt en de heren wisten het allang “Uitspraak van Cohen over onze Kut Marokkanen”

     Nooit meer terug naar deze linkse of rechtse ellende, maar we willen duidelijkheid wat het beste voor het land is en niet voor de politici.

    4. Roughwood

     Wederom een zeer sterke inhoudelijke bijdrage met een hoog NPS gehalte van de DDS oppertrol, immer in de categorie stront wie heeft u gescheten, keutel waar komt u vandaan?

     https://denarcist.nl/hoe-ontstaat-narcisme

  2. van Urk

   “De lastenverzwaringen waren onvermijdelijk om uit de grootste economische crisis sedert het begin van de vorige eeuw te krabbelen”. Zucht! En onze exportproducten zijn zo slecht dat we ze alleen dankzij de EU kunnen verkopen. Toch?

   1. Hurdy

    Ja, dat is zo’n grote onzin. Zie bijv. VDL: ze zijn steeds meer actief in het buitenland en dat doen ze zonder EU-steun en gewoon van hun eigen geld. Ze hebben nu zelfs in de USA een fabriek geopend voor toeleveringen.

  3. glazenbol

   Je was hersendood, je bent hersendood en je zal altijd hersendood blijven gore bokkelul!

   1. corfo

    @ glazenbol.
    Aan wie zijn uw woorden gericht ?
    Als u @ Cootje bedoelt : helemaal akkoord, maar dat was zónder glazen bol ook te constateren !

    1. denk eens na

     En rechts heeft geen humor>.

    2. glazenbol

     Vanzelfspreken word hier cootje bedoelt ook de cootjes die zich onder een andere nick profileren horen hier ook bij maar dat zal je wel duidelijk zijn. Jammer dat fdie hersendode paardenlul hier niet eens voor eeuwig en altijd geblokkeert is, andere fora krijgt hij gelukkig geen poot meer aan de grond

  4. Zout

   Trollewim.

  5. Original NL

   Lulkoek!

 4. trampoline

  Die achteruitgang compenseer ik door te bezuinigen op mijn laatste beetje liefdadigheids maffia. Het moet ergens vandaan komen.

  1. corfo

   @ trampoline.
   Het bezuinigen op de z.g. “liefdadigheids maffia” doe ik al geruime tijd.
   Ik ben gestopt nadat ik las welke gigantisch salarissen de diverse directeuren van die maffia-afdelingen ontvangen. En Jan met de Pet mag langs de deuren gaan om het salaris van “de heren” bijéén (jémie, ik lijk die negroïde Sylv.S. wel) te scharrelen.

 5. Duckday

  Volledig waar En de kudde volgde gedwee
  Wat heeft de EU en EURO voor de NORMALE man vrouw voor welvaart voorspoed werkgelegenheid nu gebracht Wanneer NLEXIT

  1. corfo

   @ Duckday.
   De voorspoed en welvaart die de EU en de Euro de normale man en vrouw heeft gebracht bestaat uit : het kunnen betalen met één munt in een paar landen.
   Het vrije verkeer in de EU-lidstaten is afgeschaft want aan diverse landsgrenzen is de controle weer ingevoerd. De prijsverschillen in de diverse EU-landen zijn nog steeds gigantisch groot.
   Zoals u ziet, @Duckday, de EU is een weergaloos succes tot nu toe ! De enige personen die er beter van zijn geworden zijn de EU-ambtenaren en de z.g. EU-“leiders”, zoals Zuipschuit Juncker, Franske Timmerman, Bolle van Baalen, Adolf Verhofstadt en meer van dat soort graaiers.

   1. Hurdy

    Helemaal waar! Het is sowieso te achterlijk voor woorden dat men ooit dacht dat er een EU nodig was om dat soort dingen te regelen. Want sinds wanneer heb je zo’n orgaan nodig om, bijv., met elkaar af te spreken dat de grenzen opengaan? Als Nederland, België, Duitsland, etc. toentertijd ouderwets met elkaar om de tafel zouden zijn gaan zitten, dan hadden ze die afspraak net zo goed kunnen maken. Geen EU voor nodig, dus.
    De euro is trouwens sowieso een lachertje, want dat is maar 1 ding om mee te betalen. Je kunt bijv. nog steeds niet in heel Europa met hetzelfde vervoerbewijs reizen met het OV. Niet dat dat nu per se hoeft van mij hoor, maar het is toch raar als je bedenkt dat men zo graag 1 betaalmiddel in winkels e.d. wil (euro)… waarom dan de rest ook niet.

    Maar goed, hoe dan ook: doe mij maar een enkele reis NEXIT.

 6. Ni28

  Zo gaat het eenmaal in een gave land met Pinoccio als premier.

  1. sonar

   Ni 28 of Ali Baba en zijn rovers , Rupsje nooit genoeg.

   1. Hurdy

    Of Pipo de Clown. Rutte lacht toch alles weg en alle foto’s die we steeds van hem zien laten alleen maar een clowneske kop zien. Ik heb het al vaker geroepen, maar die man moet serieus in een circus gaan werken…

 7. denk eens na

  Dat hadden we nog niet zien aan komen met rutte.

 8. denk eens na

  16 euro , kom op mensen denk aan het profiteren .

 9. Zout

  Rutte III, we gaan erop vooruit?

  Accijnzen, belastingen en andere lasten zijn behoorlijk gestegen, soms wel tot boven de drie procent. Zo is de zestien euro die mensen met een hoog inkomen erop vooruitgaan een lachertje en is de zeven euro voor de minder bedeelden al helemaal een flop.

  Een tank benzine aan de pomp gaat minimaal tien euro duurder uitvallen voor de gemiddelde auto en dan heb ik het nog niet over de hogere wegenbelasting, energiebelasting, waterschapsbelasting, etc. Daarbij komt nog de stijging van het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Dat is dan voor een gemiddeld gezin 15 euro extra aan kosten. De groei waar lachende Rutte het heeft is dus een fabeltje.

 10. Pretpark

  En vergeet NIET,dat hij 20,25% te laag is omgewisseld,en dat de prijzen,pijlsnel met 25% of meer verhoogd werden,dus de GEWONE BURGERS,bv bouwvakkers,hun salaris met de helft is kwijtgeraakt,en nooit is goedgemaakt door een loonsverhoging!!!!!
  De upperclass,bv tandarst,orthodontist,medisch specialist,die zorgt wel voor zichzelf,maar het klootjesvolk,heeft een inkomens daling, van gemiddeld 50%MOETEN ONDERGAAN!DOOR DIE GEWELDIGE EURO!!!!
  Een fluitje bier,gemiddeld zowat 3€,zeg maar 6 gulden,een heel brood ook bijna 6 gulden,en kom niet aan met die drogredenINFLATIE,zoveel, in zo,n korte tijd,aan me hoela!!!

  1. Code134

   Ook Anna toont zich een echte socialist. Het Grootkapitaal is de vijand en de rechtse vazallen van deze schurken.
   Ik neem aan dat ze ook een linkse omwenteling wenst.

   1. corfo

    @ Cootje.
    Triest figuur !!
    Een linkse omwenteling heeft in ons “rijke” landje onlangs plaatsgevonden; niet gemerkt natuurlijk, zat je toen nét in de isoleer ?

    1. Zout

     @Corfo: Trollewim.

  2. Code134

   De tijden van Marcus Bakker herleven. We hebben weer een CPN nodig!

   🙂

 11. Pretpark

  En dan die opmerking van die schele,homo,;Voor de hardwerkende normale NEDERLANDERS;alsof wij een JODENSTER opgeplakt kregen,wat een nsb,er!!!!!

 12. Anna

  Mark Rutte/VVD de onbetrouwbaarste, politieke graaier ooit. Zijn /hun doelen alles voor elite in Brussel en groot bedrijfsleven. Zijn/hun leugens zijn groot voor eigen doelen. Deze personen hebben zelf nergens last van. Lachen niet voor niets zoveel.

  1. Code134

   Ook Anna toont zich een echte socialist. Het Grootkapitaal is de vijand en de rechtse vazallen van deze schurken.
   Ik neem aan dat ze ook een linkse omwenteling wenst.

 13. Anna

  Wat heeft de EU en de euro ons gebracht? EU heeft veel baantjesjagers voortgebracht want in Brussel zit je gebakken. Het enige wat ze hebben gedaan is belastingverhogingen, onveiligheid, massa immigratie, islamisering, oorlog voeren samen met de oprukkende NAVO,eigen weelde verhogen, liegen en bedriegen, vrijheid van meningsuiting beperken om eigen doelen te bewerkstelligen, bevolking uitmelken, enz,enz. Rutte/VVD doen vrolijk mee. Regeren is vooruitzien. Maar over x jaren heeft groot gedeelte jeugd praktisch geen cent opgebouwd voor later dankzij regeringen Rutte en Brussel. Groot gedeelte jeugd gaat zijn armoede tegemoet. Wie gelooft in Brussel is niet goed bij zijn hoofd.

 14. Jantje

  De VVD is de nieuwe PvdA. Maar dat had ik al eerder in de gaten.

 15. HierBenIk

  Voor mij is de keus wel duidelijk. NEXIT. Ik begrijp (een deel van) de argumenten wel van de voorstanders om in de EU te blijven. Op zich ben ik helemaal niet tegen een EU, maar wel tegen de EU in de vorm waar deze naar toe wilt, of denkt/hoopt toe te gaan.

  Natuurlijk economisch gezien is het (vooral) op korte termijn natuurlijk niet slim om de EU te verlaten. Of het daadwerkelijk op lange termijn echt zo slecht zal (blijven) gaan na een evt. NEXIT is maar zeer de vraag. Ook Zwitserland doet het prima, dus….

  Ik denk dat het voor een groot deel echt stemming-/bangmakerij is. Ik hoop daarom ook dat de BREXIT snel kan worden afgerond en dan zullen we de praktijk van een EU uittreding eens gaan ervaren na een paar jaar. Gaat het slechter of beter dan met de UK…. We wachten het af.

  Aangezien de EU natuurlijk niet is gebaat bij een snelle BREXIT (het zou toch eens goed aflopen zeg, dat risico wil de EU niet lopen…..) gaat deze volgens mij heel lang duren. Hoe langer de EU dit kan uitstellen of tot een mislukking kan maken, des te beter dit voor de EU is!

  Voor mij persoonlijk spelen HELE andere belangen die dus prevaleren boven de economisch belangen. Ik vind o.a. autonomie, zelfbestuur en zelfbeschikking van NL veel en veel belangrijker en dus, grof gezegd, ‘niet naar de pijpen dansen’ van Europa.
  Ik lever economisch gezien daarvoor liever in, dan kost het me/ons maar wat!

  Natuurlijk ben ik voorstander van zoveel mogelijk samenwerking, etc. maar niet op de wijze zoals het nu gaat!

  Ik denk overigens dat wanneer de EU zo halsstarrig/koppig blijft zoals ze nu acteert, dat dan op termijn de zgn. Visegrad landen (Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije) en ik denk zelfs ook Oostenrijk, uiteindelijk zullen uittreden uit de EU.

 16. Parestado4

  Aan alles komt een eind.Al dat gezeur over koopkracht.Het zwarte paard komt ook.Éen maatje gerst voor een dagloon en beschadig de olie en de wijn niet!

 17. Rechtsaf

  Tja wat denk je wat de uitkeringen kosten naast de gratis zorgpremies, inrichting van huizen, familie herenigingen dan kun je de illusie proberen te wekken dat iedereen er op vooruit gaat.
  We weten beter maar stemmen blijkbaar toch op clown Rutte..

 18. Florissa

  VVD voor de middenstand??? winkelleegstand wordt alleen maar meer, Visserij ,ook om zeep straks, en er komen alleen maar werkloze bij, kranten ,en media hebben het nog [in opdracht van de regering ]dat het zo geweldig gaat ,maar ze moeten wat vlak voor de verkiezingen . Rutte maakt zich drukker over de asielzoekers, en hoe hij de criminaliteit uit het nieuws moet houden ,dan over de eigen bevolking, eerst nog even de pensioen potten leegroven ,en dan als dank naar Brussel . Mensen , de maffia zijn er kleine jongens bij vergeleken .

  1. corfo

   @ Florissa.
   Helemaal met u eens.
   ’t Is een schandalige partij, die VVD, met roverhoofdman Rutje a.h. roer.
   Ik zag dat wij (mijn echtgenote en ik) met ingang van januari ’18, dus deze maand,
   € 27 p/mnd. gaan inleveren. Dat noemt die gek : “profiteren” !
   Wij zullen er geen boterham minder om eten maar er zijn NL’ers die dat wél moeten gaan doen, en aan die mensen denk ik óók !!
   VVD = partij van de afbraak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.