De Volkskrant schrikt zich een hoedje: in Polen wordt kinderen geleerd om trots te zijn op hun land

Maar dat mag niet?!

Oh nee, de Volkskrant komt vandaag met een schokkend — een vreselijk zorgwekkend! — verhaal over de gang van zaken in Polen tegenwoordig. En dan met name in verband met het onderwijs. Het blijkt namelijk dat het Poolse onderwijs er deels op gericht is om kinderen trots te leren zijn op hun land en geschiedenis:

Fatsoenlijk onderwijs is in Polen niet compleet zonder een gulle scheut vaderlandsliefde. Dat was altijd al zo, maar onder regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is er dit schooljaar een tandje bij gezet. Lesboeken geschiedenis en curricula zijn herschreven met het accent op katholieke waarden, militair heldendom en zelfopoffering.

Eén van de zaken waar de Volkskrant zich druk om maakt is de manier waarop de nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog berichten:

Met PiS aan de macht is het geschiedenisonderwijs zwart-wit geworden, zucht Jacek Staniszewski, schooldirecteur in Warschau en verbonden aan een instituut dat scholen adviseert. ‘Alles is óf goed, óf slecht, met niks daartussen. Over de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. In plaats van ‘nazisme’ vermeldt het curriculum nu ‘Duitsers’. We worden geacht leerlingen te vertellen dat het hele Duitse volk schuldig was aan de oorlog.’

Je bedoelt dat volk dat Hitler aan de macht kwam, dat hem ermee weg liet komen, dat best wist dat joden “gezuiverd” werden maar dat volstrekt niet interessant vond, en dat stond te juichen toen Der Führer ten strijde trok tegen de rest van Europa? Dat volk?

Oké dan.

En nu komt het, want dit is waarom de Volkskrant dit zo vreselijk vindt:

Naast Polen, stroomt tevens in buurland Oekraïne nationalisme de klaslokalen binnen. Daar is vaderlandsliefde op school heel normaal, ontdekken onderwijsbroers Luuk en Erik Ex. Erik: ‘Nationalisme waar ik ineen van krimp. In mijn geschiedenislessen probeer ik leerlingen te leren wereldburger te zijn’.

Nou heb ik niks met het Oekraïense nationalisme — dat land is eigenlijk van oudsher een provincie van Rusland en geen land — maar ik heb zo mogelijk nóg minder met geschiedenisleraren die kinderen “leren wereldburger te zijn.” Dat zijn die kinderen helemaal niet. Oekraïense kinderen zijn burgers van Oekraïne, Poolse kinderen zijn burgers van Polen, en Nederlandse kinderen zijn kinderen van Polen. Er bestaat niet iets als een “wereldburger”; het is een linkse mythe die, helaas, de samenhang van échte maatschappijen ondermijnt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Stanly2000

  Volledig mee eens! Alleen dit: “en Nederlandse kinderen zijn kinderen van Polen.” Ik neem aan dat dit een kleine verschrijving is!

  1. Henk-Jansen

   Hoe ben je het hier mee eens dan, dus dat alle Duitsers Nazi’s zijn vind jij dus een goede gedachte?

   1. Zout

    Trollen poneren doorgaans een oneliner, halen hun snot op en slikken het door.

    1. Henk-Jansen

     De grootste trol ben jij, Zout.

    2. Bloem

     Dat een antisemiet opkomt voor Duitsers uit de periode 40-45 is begrijpelijk

   2. Stanly2000

    Even het hele artikel lezen.

   3. Mart

    Nazi’s waren een flink deel van de duitse bevolking Henkie…en je weet verdomd goed dat dit zo bedoeld is….maar lekker de boel zieken.Krijg je daar een hard krootje van…of een nat kruisje?

    1. Zout

     @Mart: Trollen poneren doorgaans een nietszeggende oneliner, halen hun snot op en slikken het door. Henkie is er zo eentje.

 2. Zout

  Als je trots bent op je land hou je alles wat daarmee in strijd is buiten de deur en buiten de grenzen. Tot zover kunnen we concluderen dat Den Haag heeft gefaald.

  1. Henk-Jansen

   Nationalisme is nergens goed voor.

   1. Stanly2000

    Waarom niet?

    1. Henk-Jansen

     Het zorgt voor een gedachte van wij zijn goed en zij zijn slecht, er schuilt dus een vorm van discriminatie in.

     1. Zout

      Trollen poneren doorgaans een oneliner, halen hun snot op en slikken het door.

     2. Stanly2000

      Ja hoor. Elk antwoord is hetzelfde, of extreem rechts of racisme of discriminatie. Bedankt voor uw helder betoog.

     3. Zout

      @Stanley: Inderdaad. Racisme, discriminatie, extreem rechts, nationalisme, het zijn allemaal gekaapte begrippen waaraan vooral de linkse gelovigen zich schuldig maken.

     4. Henk-Jansen

      Houden jullie dan op met ons te schelden voor communisten en marxisten?

   2. Ego-non-solus

    Henk-Jansen
    “Nationalisme is nergens goed voor.”

    Als ik het goed begrijp moeten we dus stoppen met – bijvoorbeeld – EK en WK Voetbal want al die nationale vlaggen, vreselijk! En ook de Olympische Spelen waar ook al achter vlaggen wordt aangelopen en waar de meeste mensen alleen hun eigen landgenoten toejuichen.

    Dus op naar Wereldspelen waar iedereen genderneutraal en inclusief wereldburger is en waar wij iedereen die mee doet toejuichen. En dan ook geen plaats 1, 2 of 3 meer want dat is zó kwetsend voor de anderen. Nee, meedoen is genoeg.

    Zoiets?

  2. Siemien

   Den-Haag is helemaal niet trots, sterker nog, het houdt ook helemaal geen rekening met haar trotse Nederlandse burger, nog veel sterker is, dat ze werkelijk schijten op de “Nederlandse burger” want ja volgens onze koningin bestaat de Nederlander niet..

  3. Rechtsaf

   Den-Haag is niet trots op haar burgers, integendeel, sterker nog, heel veel, met name burgers met dubbel paspoort, zijn vooral trots op het land waar ze niet zijn geboren en kotsen op dit land.
   En ik begrijp ook ergens wel dat kinderen niet trots zijn op dit land, Nederlandse normen en waarden die ik ken woorden verkwanseld er wordt niet geluisterd naar de meerderheid..

   1. Zout

    #1juni2005-6april2016

 3. lanex

  Beste Volkskrant,
  Hebben jullie je nooit de vraag gesteld waarom jullie zo een haat hebben naar alles wat Nederlands is, waarom deze ontkenning van je eigen roots?
  Het heeft te maken met een enorm minderwaardigheids- complex in jullie blinde linkse haat naar het eigene. Best wel triest!

  1. Zout

   @Lanex: Oikofobie inderdaad!

 4. Zout

  In Nederland leven nog steeds mensen die denken dat de vrijheid die men hier geniet ook beschikbaar moet zijn voor de islamitische ideologie welke intrinsiek gericht is op de verdelging van onze vrije rechtsstaat in het algemeen en de andersgelovigen in het bijzonder. Dat is vaak een typisch verschijnsel bij mensen die hun eigen land haten.

 5. Ritter

  Landen als Polen en Hongarije worden tegenwoordig door de linkse media verketterd.

  Waarom is dit?

  Omdat deze landen leiders hebben die voor hun bevolking en land opkomen en de grenzen gesloten houden voor de massale (vaak illegale) immigratie uit de islamitische landen. Deze landen zijn trots op hun erfgoed en willen dat doorgeven aan hun kinderen.

  Deze linkse media hebben kennelijk liever dat de grenzen wagenwijd open worden gezet zodat massa illegalen het land kunnen binnenstromen en complete wijken in bezit nemen.

  Zoals we zien in Noord-West Europa waar in veel wijken van de grote steden de autochtone bevolking word “vervangen” door immigranten en de politie haar gezag verliest.

 6. Michel69

  dagelijks worden de kleine moslim geleerd om het westen te haten maar vaderlandsliefde is dan weer gevaarlijk zie hier hoe knettergek links is!

  1. Farn

   Niets aan toe te voegen

 7. jowyajax

  Zoals vaak bericht de Volkskrant is een extreem linkse leugenachtige krant de naam Volkskrant zou moeten veranderen Wat een echte Volkskrant IS voor Nederlanders echte Nederlanders maar dat is zeker de Volkskrant

  1. Henk-Jansen

   Pvv’ers en fvd’ers zijn maar een kleine minderheid van Nederland hoor.

   1. Holland

    ‘..een kleine minderheid..’. Dat zijn exact de woorden die Trol134 altijd gebruikt. Henkie kunnen we definitief bijschrijven op de lijst van trollen.

    1. Top

     Trollen poneren doorgaans een oneliner, halen hun snot op en slikken het door. Vrij naar Zout! En hij is goed.

    2. Zout

     @Holland: Klopt, Henkie is een trol uit de Wimstal.

     @Top; 🙂

   2. penis aqua di rosa

    H.J. Wat mankeert er eigenlijk aan de bevolkingsgroep die jij hierboven aanhaalt?
    Misschien heeft dat gedeelte van de bevolking wel meer verstand in hun tenen, dan jij onder je schedeldak probeert uit te dragen. Nederland huilt waar het eens heeft gelachen, kan ik over meepraten, opgegroeid in de oude jodenbuurt van Mokum sinds 1944. In Drenthe zegt men tegen jullie Kontekroepers.

   3. Rechtsaf

    Dat zijn de Marokkaanse, Turkse en Afrikaanse Nederlanders ook oftewel moslims/islam die zijn helemaal niet trots op Nederland..

 8. Duke

  “Oekraïense kinderen zijn burgers van Oekraïne, Poolse kinderen zijn burgers van Polen, en NEDERLANDSE kinderen zijn kinderen van POLEN”
  Ik ga uit van een typfout.

 9. Babaji538

  Antoine de Saint-Exupéry – Le Petit Prince

  Petra Cecilia Maria Hermans

  1. Holland

   Qasimodo de Notre Dame – l’étoile bossue.

   Hollande Hollandais

   1. Zout

    😛

 10. Siemien

  In Polen hebben ze tenminste ballen, zouden ze in Nederland ook eens moeten doen, terug naar christelijke normen en waarden..

 11. buitenbeentje

  Over een paar weken beginnen de olympische spelen. Dan zitten WA met zijn “de Nederlander bestaat niet” koningin samen met onze Eurofiel Mark Rutte en nog wat ministers op de tribune en juichen als Nederlandse schaatsers (m/v/LBHTQI) winnen.

  De vuile nationalisten.

 12. Anton Adriaan

  Niet schrikken, maar ik leer mijn kinderen ook trots te zijn op Nederland en de oorspronkelijke bevolking.

  1. van Urk

   Als Nederlander heb ik totaal niks met Duitsland of Polen omdat ik daar niet geboren en opgevoed ben. Dus waarom zou ik dan een wereldburger moeten zijn?

 13. denk eens na

  henk het wordt tijd dat je gedwongen een rood pilletje toegediend krijgt , geloof me henk het is veiliger voor jou en je kinderen.

 14. PTBLeiden

  Toch niet goed gelezen Michael, ze schrikken van het zwart/wit denken zoals dat alle Duitsers slecht waren en alle Polen goed en dat is behalve onzin ook gevaarlijk, hebben we nog recent gezien in voormalig Joegoslavië en Rwanda.

 15. Ni28

  Vaderlandsliefde is niet nodig als je in een gave land van Rutte leeft.

 16. Parestado4

  Kijk:De opini en de mening wordt alleen gegeven uit de collumnisten uit de Randstad.Naar de mening van de rest van Nedrland wordt niet gevraagd.Zie hier de arrogantie van de>media!

 17. nienke

  Waarom mag je niet trots zijn op je eigen land vraag ik me af.
  Wat is daar fout aan?
  Dus geen Ned. vlag meer als onze schaatsers op plaats 1 en 2 staan en geen volkslied meer voor onze kampioenen?

  1. Zout

   @Nienke: Ken je het boek: “De aanval op de natiestaat”?

   In dat boek gaat Thierry Baudet diep in op het hoe en waarom wij in Nederland niet (meer) trots mogen zijn op ons land en waarom dat zou fout is. In het kort zou je kunnen zeggen dat er bij de machthebbers van de EU, maar ook bij die van Den Haag, een belang is bij de afbraak van dat wat van ons is en dit te offeren aan het “grotere geheel” namelijk de Verenigde Staten van Europa. Daarom wordt de trots en de liefde voor ons eigen land gezien als een ziekte, als discriminatie van minderheden en als de verheffing van onszelf boven anderen.

   Een citaat: “De gedachte van een ‘nationale identiteit’ is beschimpt en bespot, en systematisch ondermijnd door massa-immigratie en multiculturalisme. Nationale soevereiniteit wordt gezien als iets wat behoort tot het verleden: als oorlogszuchtig en achterhaald. In een gezamenlijk ondernomen aanval op de natiestaat hebben West Europese elites in de tweede helft van de twintigste eeuw een beleid gevoerd waarin zowel de nationale identiteit als de staatssoevereiniteit systematisch werd verzwakt. Door supranationalisme van bovenaf, en multiculturalisme van onderop, zijn natiestaten uitgehold. Het is het doel van dit deel van het boek om de mate waarin deze ontwikkelingen reeds zijn voortgeschreden in kaart te brengen.

   https://www.bol.com/nl/f/aanval-op-de-natiestaat/9200000000032959/

 18. Fortiori

  Jan Pieterszoon Coen 1587-1629 koopman koning in Azië. Stichter van Batavia, “ontziet uw vijanden niet, god is met ons” Het zij zo.

 19. P.Sisterons

  Nederland begint steeds meer te lijken op een shithole country.
  Gelukkig zijn er nog premium klanten bij Appie. Dat dan weer wel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.