Griepprik blijkt helemaal niet te helpen tegen het virus

Geen categoriejan 18 2018, 12:00
Er is gekozen voor een verkeerde cocktail.

De griepprik had de meest kwetsbare mensen – ouderen en chronisch zieken – moeten beschermen tegen het virus, maar dat blijkt tegen te vallen. Ruim 15.000 mensen gingen vorige week met griepklachten naar de huisarts: hoge koorts, rillen, spierpijn. De epidemie is al vijf weken gaande, blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel.

De reden? Het griepvaccin bestaat uit een cocktail van drie verschillende griepvirussen. Helaas valt de variant die dit jaar van zich doet spreken daar niet onder.
"We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt," aldus hoogleraar Ron Fouchier van Erasmus MC.
Oh ja: hij heeft ook nog ander nieuws. Volgens Fouchier kan de epidemie die nu heerst nog wel zeven tot negen weken voortduren. "De piek is nog niet bereikt," voegt hij daar aan toe.
En dan komt het: in Amerika kregen de 'kwetsbare groepen' wel een cocktail met alle vier varianten. In Nederland was dat nog niet mogelijk vanwege "ons huidige contract," aldus Fouchier. Maar, voegt hij daar aan toe, Nederland zal de Wereldgezondheidsorganisatie "wel adviseren" om het aantal varianten voortaan maar op te krikken.
Joh.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten