Reportage: De Nederlandsche Leeuw is een goed alternatief voor wat Forum voor Democratie was

Hoe valt een bijeenkomst van 2000 mensen te omschrijven? De Nederlandsche Leeuw heeft geprobeerd om een Nationaal Brainstorm Event te organiseren over immigratie, integratie, en identiteit. Is dat gelukt? Ja. Veel beginnersfouten, maar voor zo een groot event hebben de organisatoren het heel goed gedaan.

Nederlandse vlaggen, mensen in oranje kostuums, klompen, het Wilhelmus, alles wat Nederlands is, was aanwezig. Je komt op het evenement als rechts persoon en je ziet je hele bubbel langskomen. Er was veel gezeik over het ‘rechtse’ gehalte van de Nederlandsche Leeuw en gisteren heeft alles het wel zo beetje bevestigd. Links heeft zelf schuld hieraan voor een groot deel, maar de vraag is of meer links geluid wel paste in het geheel.

Het nationalistische en patriottische gehalte van de avond liet bijna geen ruimte over voor een links geluid. Adjiedj Bakas, Trendwatcher des Vaderland, had een eerste praatje over de trend van muren, grenzen, en de massa-immigratie. Toen hij het had over ‘demografische oorlogsvoering’ was de toon al helemaal gezet. Het is representatief voor de hele avond, een puur rechts en conservatief geluid. Namen als Sam van Rooy en zijn vader Wim van Rooy, Rita Verdonk, en Joost Eerdmans kwamen naar dit evenement om hun verhaal te vertellen. Af en toe een ander geluid, zeker, maar dat lijk meer een soort vermaak te zijn dan iets serieus inhoudelijks. Jordan Peterson kreeg natuurlijk een staande ovatie toen hij het had over identiteit en de status van de mens en de Westerse samenleving. Hij was inhoudelijk het toppunt van de avond en dat merkte je. Niet voor niets werd het na hem nogal rommelig en zag je dat mensen over gingen naar het netwerken en het kletsen.

Organisatorisch gezien zag je goed dat de organisatoren niet veel ervaring hebben met dit soort evenementen. Hoewel ze het voor beginners heel erg goed hebben gedaan, zat het evenement in een aantal opzichten gewoon niet goed in elkaar. Drank en eten was op een gegeven moment niet voorradig en de presentatie van Bakas liep niet lekker door technische problemen. Het zijn geen fundamentele aspecten, want inhoudelijk werd er veel gecompenseerd, maar het haalt wel het tempo uit zo een avond.

De deelsessies waren in dezelfde zaal. Dat betekende dat er vier verschillende onderwerpen werden besproken in één zaal. Als je in het goede deel van de zaal zat, kon je horen waar men het over had, maar stond je net achter de stoelen, dan was het al niet meer te volgen. Het is ook een zeer slecht idee om één zaal te gebruiken voor deelsessies. Het ontmoedigt om mee te doen en het valt zeer slecht te volgen.

Toch bracht de avond een zeer belangrijk onderdeel met zich mee: verbinding. Toen Forum voor Democratie nog een denktank was, kwamen er veel mensen bij elkaar om het over een onderwerp te hebben en met elkaar te borrelen en te praten. Een plaats waar men bij elkaar kon komen om gelijkgestemden tegen te komen of een inhoudelijk politiek gesprek te kunnen voeren. Dat gaf Forum toen een heel fijne smaak en dat verdween op het moment dat het een partij werd. De Nederlandsche Leeuw heeft op haar eigen manier deze rol goed weten op te vullen. Het was gemoedelijk, laagdrempelig, doch inhoudelijk. Veel mensen gaven aan het fijn te vinden om gelijkgestemden tegen te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Met een biertje in de ene hand en een boek in de andere. We gaan nog veel horen van deze organisatie, let maar op.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Abri079

  Oké, niet perfect georganiseerd. Kan gebeuren bij mensen die voor het eerst een groter evenement organiseren.
  Maar de vraag is hoeveel ging er wel goed? 70%, 80%?
  Dan scoor je op een schaal van 10 nog steeds een 7 of een 8.
  Voor een beginnende club lijkt me dat een mooie score.

  Laten we hopen dat we vaker van ze horen en dat ze een verbindende schakel kunnen zijn tussen tal van partijen met een navenant resultaat.

 2. Ego-non-solus

  Ik las dat er ook een vertegenwoordiger was van Nida. Wat deze inhoudelijk heeft gezegd weet ik niet maar zijn aanwezigheid werd beloond met applaus. Kijk, dat heet nu beschaving, links weet niet anders dan rechtse mensen uit te joelen en het spreken te beletten. Rechts laat de ander aan het woord maar zegt vervolgens dat men het wel oneens is.

  Een voorbeeld van wellevendheid waar menig reageerder op deze site een voorbeeld aan kan nemen.

  1. lanex

   Geheel mee eens, bij links is sowieso wellevendheid onbekend!

 3. denk eens na

  Nederland bekent eindelijk kleur , de oranje wel te verstaan.

 4. Ni28

  Het is te hopen dat men wakker geschud wordt om voor eigen land op te komen nu de politici het hebben verziekt. Het grote animo voor deze manifestatie is hoop wekkend en de linkse acties om het te verstoren belachelijk en tekenend voor die groep. Goed dat zij zichzelf verraden en laten zien hoe zij in werkelijkheid zijn.

 5. Gerlos

  Hier had de linkse grachtengordel toch bij aanwezig moeten zijn.

 6. Rosasolis

  Oh jee, ik heb het eerder gezegd, wanneer zal er alweer een nieuwe partij komen? Om ons accordeon vouwlijst van politiek partijen nog groter te maken? Is het werkelijk waar?Alweer een nieuwe politieke partij voor ons landje? En nu over de “Nederlandse Leeuw partij”? Wat een flauwe kul! De leeuwen in Afrikaanse landen zijn vreselijk bedreigd!
  Ik zou best willen weten wat dit nieuwe Ned. partij die de naam van de leeuwen overneemt, wil doen om die nu zeer bedreigde dieren te beschermen en een goede leven te gunnen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.