VVD-coryfee Bolkestein duldt geen kritiek op de EU: 'Laat Baudet zich lekker beperken tot pianospelen!'

Geen categoriejan 18 2018, 20:00
Je mening uiten? Prima. Maar dan alleen als het vóór de Europese Unie is, natuurlijk.
Niemand in politiek Nederland kan er nog omheen: Thierry Baudet's Forum voor Democratie doet het goed - uitstekend zelfs - in de peilingen, al helemaal als je bedenkt dat ze pas iets meer dan een jaar bestaan als politieke partij. Inmiddels zouden ze daar op maar liefst 15 zetels in de Tweede Kamer kunnen rekenen. 7,5 keer zoveel als ze er nu hebben dus, wat Forum meteen tot tweede partij van Nederland zou maken.
Maar goed: peilingen zijn peilingen, en de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen laten nog wat jaren op zich wachten. Toch heeft de partij van Baudet ook nu al veel meer invloed dan haar zetelaantal zou doen vermoeden. Vooral het eurosceptische sentiment wordt door een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking gedeeld, en laat dat nu nét het onderwerp zijn geweest van een interview met VVD-bobo Frits Bolkestein bij BNR Nieuwsradio.
Hij gaat er meteen met gestrekt been in door te stellen dat afkeer tegenover Brussel "schromelijk overdreven" is. Dat wordt vervolgd door een lijstje aan dingen die de EU wél goed heeft gedaan - het Erasmusprogramma voor studenten bijvoorbeeld - en een feitelijke oorlogsverklaring aan iedereen die te dom is om in te zien hoe geweldig Europa wel niet is:

"Ik begrijp werkelijk niet waarom de gemiddelde Nederlander een afkeer zou hebben van de Europese Unie"

Tsja, misschien ligt daar wel het probleem, Frits? Maar hé, zijn mening mag hij hebben, natuurlijk. Dat privilege is echter niet weggelegd voor eurosceptici, blijkt wel uit zijn verdere uitspraken in het interview. Wanneer Baudet ter sprake komt, wordt duidelijk hoe groot de afkeer van Bolkestein voor hem wel niet is. Zijn succes is wat hem betreft niet te danken (of in zijn perspectief: te wijten) aan een juiste kijk op de zaak, maar aan goedkoop charisma. "Hij is een aantrekkelijke figuur op de televisie, en u weet, als je op de televisie aantrekkelijk wordt genomen, nou, dan..." was zijn niet al te eigentijdse analyse. Hij heeft wel één compliment over voor de nieuwe politicus - zijn pianospel is voortreffelijk, en hij mag zich daar wat de VVD'er betreft exclusief op focussen:

"Ik kan niet eens pianospelen, en dat kan hij wel. En dat doet hij goed! Dat doet hij mooi, en hij had zich moeten beperken tot dat pianospelen"

Let hier vooral op de woordkeuze voor "beperken": Baudet moet niet zozeer méér aandacht op de piano leggen, maar minder op andere zaken. Lees: zijn eurosceptische politiek. Nee, het idee alleen al dat men hem juist om die politiek zo'n goede politicus vindt, komt niet op in het hoofd van Bolkestein. Want andersdenkenden moet je monddood maken, en vooral niét mee in discussie gaan over de inhoud.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten