Daar gaan we dan: Merkel en Schulz hebben akkoord over nieuwe gruwelcoalitie

Geen categoriefeb 07 2018, 15:00
De coalitie die er nooit meer zou komen en waar niemand ook maar enigszins behoefte aan heeft, komt er toch. Wat een feest.
Martin Schulz was er na de zware nederlaag in september op verkiezingsavond er als de kippen bij om te beloven: de SPD gaat na dit resultaat in de oppositie, en zal zeker niet meer in een GroKo - Grote Coalitie van CDU/CSU en SPD - stappen. Het was immers de laatste GroKo, die nog steeds demissionair aan de macht is, die liet zien wat voor gruwelen de SPD Duitsland (en Europa) brengt wanneer ze aan de macht zijn: denk maar aan de megalomane aantallen migranten die zijn binnengelaten.
Enfin: die belofte om niet te gaan regeren heeft Schulz - verrassing! - dus gebroken. Hij en Merkel hebben vandaag overeenstemming bereikt over een nieuwe regeerakkoord voor de komende vier jaar, wat betekent dat de GroKo nieuw leven ingeblazen wordt. Het was niet bepaald makkelijk om tot een akkoord te komen: de SPD heeft, niet bepaald enthousiast om weer dit avontuur aan te gaan, haar huid duur verkocht. Zo hebben ze het voor elkaar gekregen dat de gezinsherenigingen gewoon - hetzij formeel beperkt - doorgaan, wat de migrantencrisis niet bepaald lichter zal maken. Daarbij hebben ze drie stevige ministeries binnen weten te slepen: zowel Financiën, Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken gaan naar de sociaaldemocraten. En vooral op dat laatste ministerium zal het een gruwel worden, aangezien die ministerpost waarschijnlijk door niemand minder dan Martin Schulz himself zal worden ingevuld. En dat betekent dat hij, met de zegen van Merkel, zijn dromen over een Verenigde Staten van Europa verder kan uitwerken.
Toch is er ook goed nieuws: de conservatieve, Beierse CSU heeft ook niet genoegen genomen met weinig: zij mogen Binnenlandse Zaken gaan bekleden. En dat is een cruciaal ministerie, aangezien het verantwoordelijk is voor migratievraagstukken: een dossier waar de CSU nu net goed rechts op is. CSU-partijleider Horst Seehofer mag zichzelf hier minister noemen, en dat heeft hij slim bekeken: zijn positie als partijleider en premier van Beieren staan stevig op de tocht na de verliezen in september, waardoor de overstap van München naar Berlijn geen slecht idee lijkt. Heeft hij zijn baantje ook weer veiliggesteld.
Is dit allemaal definitief? Nee: officieel moeten de leden van de SPD er nog mee instemmen. Dat is echter een formaliteit: hoewel veel media graag doen alsof het nog spannend wordt en hoewel er inderdaad gemor binnen de partij is, zal de geur van macht de leden - net als hun partijtop - uiteindelijk wel over de streep trekken. De GroKo is dood, leve de GroKo!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten