Doodeng: Duitse Europarlementariër verkondigt het Groot Europa evangelie

Ik kan me heugen dat een bepaalde Duitser dat in de jaren 40 van de vorige eeuw ook deed. Of mogen we dat niet hardop zeggen?

Manfred Weber is voorzitter van CSU. Dat is de Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU. De man heeft dus nogal wat invloed in Duitsland.

Daarnaast is hij Europarlementariër én voorzitter van de EPP-groep in het Europees Parlement. De EPP is de grootste ‘fractie’ in het Europees Parlement. De man heeft dus ook nogal wat invloed in Europa.

Dat is allemaal hartstikke leuk voor hem, maar helaas is het wat minder plezant voor ons. Meneer is namelijk een diehard eurofiel. Kijk maar naar deze enge tweet:

Op de één of andere manier bekruipt mij altijd een heel unheimlich gevoel als dit soort Duitse politici het hebben over Groot Europa (zo mogen we het toch wel noemen nu Ruslands ambities ‘Groot Rusland’ genoemd worden?). Europa’s belofte is altijd geweest vrede en veiligheid? Ja, dat zei Jeweetwel ook ja. En die dwong heel Europa ook in één groot keurslijf.

En dat enge gebruik van de term ‘Europa’ waar hij — daar gaan we maar even vanuit — de Europese Unie bedoelt. Het Big Brother-achtige taalgebruik. Je wordt er kotsmisselijk van. Ein großes Europa mit Deutschland als Vorreiter, ofzo. Of moet dat “als Führer” zijn?

Het is maar een vraag hoor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Duke

  EVP fractie is dezelfde Europese fractie als die van Verhofstadt en de VVD. Naar D66 maatstaven zouden we deze fractie en de VVD nu mogen demoniseren en wegzetten als nazi’s.

 2. cmsuijkerbuijk

  Nee Duke, dat is niet dezelfde fractie. Verhofstadt is van ALDE. Die is nóg erger!

  1. Duke

   Ok, partijkartel haal je soms door elkaar.

   1. Henk-Jansen

    Er is geen partijkartel, dat is een verzinsel van de populisten om de bevolking tegen de bestaande politiek op te zetten.

    1. Kodi

     TROL ALERT!

     VUIL VERWIJDEREN A.U.B.!

 3. Rechtsaf

  Dat is koren op de molen van d666 en alle eurofielen in Nederland

 4. buitenbeentje

  Het grappige is dat de CSU een eigen Beierse partij is, onafhankelijk van de CDU , maar op Bundes niveau nauw samenwerkt met de CDU. Als er een Bundesland is dat gedeeltelijk onafhankelijk is van de Duitse federatie is het de Freistaat Bayern. Weber profileert zichzelf als: MANFRED WEBER, Für Niederbayern. Für Europa. Niederbayern is een van de 7 districten van Bayern. Nogal nationalistisch trouwens.

  Verder zegt zijn tweet: Only European cooperation will protect Europe. Daar kan je natuurlijk over strijden, maar European cooperation is absoluut niet onwenselijk, de EEG was de beste vorm van Europese samenwerking.

  De CSU kennende zijn ze regelmatig kritisch op de EU.

  1. swetsnek

   Alles wat uit Bayern komt is Hitler gevoelig daar hang de meneer soms nog gewoon aan de muur

 5. corfo

  Adolf Weber = de nieuwe Führer van het dritte Reich.
  Nederland zou zich zo snel mogelijk moeten bevrijden van de EU-dictatuur.
  Nexit z.s.m.

 6. A3aan

  Nexit, Nederland uit de EU en gaat door in EEG vorm mét VOC mentaliteit!

  1. Heinz

   Stel dat, welke EEG vorm (landen) had u dan in gedachten? Fascinerend hoe zo’n gedachte is komen opborrelen. Back to the Future ?

   1. denk eens na

    Als dat eens zou kunnen, zonder al die asielzoekers in je land, die de hele welvaartstaat op vreten (28.000 euro per persoon per jaar)

  2. Henk-Jansen

   ‘Met voc mentaliteit’ slaven uitbuiten en hele dorpen platbranden dus?

   1. Holland

    Gekke Henkie is eigenlijk een robot: gooi er een kwartje in en hij draait een deuntje af. Een stupide, rigide en ridicuul deuntje, maar dat dondert hem niet.

    1. corfo

     @ Holland.
     De reacties van resp. Heintje en Henkie zijn té kinderlijk én eigenlijk té achterlijk om op te reageren.
     Gewoon : stom volk.

     1. A3aan

      Dom volk, Holland Corfo, zeker. Dát de EEG goed functioneerde nog uit moeten leggen aan personen die of een mentale break down hebben of te jong en niet geïnteresseerd zijn om op te zoeken wat de EEG inhield toont het IQ maar weer eens aan. Derhalve niet reageren, zonde van de tijd.

    2. Kodi

     Zou deze trol zijn kopgelden in stukloon krijgen, dus voor ieder achtergelaten stuk verbale druk een kopgeldje voor rekening van ’t algemeen?

     1. corfo

      @ Kodi.
      Ik vermoed dat zij per woord worden betaald.

 7. Babaji538

  Paria’s.

  Petra Hermans

 8. Rechtsaf

  Ik ben absoluut voor een Nexit, Nederland is wereldkampioen handeldrijven en dat gaat prima zonder de EU, men wordt bang gemaakt wat het allemaal zou kosten maar dat is natuurlijk klinkklare onzin, sterker nog, het gaat Nederland geld opleveren want Bijdrage aan de EU valt weg, het meefinancieren van bv Griekenland (€ 40.000.000.000) valt weg.
  De EU zou het juist moeten motiveren en aanmoedigen..

  1. Henk-Jansen

   De Nederlandse export gaat voor meer dan 70% naar EU landen. Hoe kom je er dan bij dat we zonder de EU kunnen?

   1. Rechtsaf

    @Henk voor handel drijven hebben we geen EU nodig, de EU is net als managers in de zorg, een tussenlaag die er niet tussen hoort..
    Sterker nog, de EU wil graag een hele dikke vinger in onze pap en ik zeg oprotten met die vinger.
    Onze economie kan heel goed op zichzelf draaien maar dat gunt de EU ons niet net zo min als ze dat Groot-Brittannië gunnen..

    1. corfo

     @ Rechtsaf.
     Landverrader @Henk Jansen dénkt dat hij de enige si die hier iets zinnigs kan zeggen. De dwaas weet niet dat een groot deel van de Nederlandse bevolking helemaal geen EU wenst, hij ziet en hoort n.l. nooit iets. Verder denkt deze allesweter dat er ná een eventuele Nexit geen afzetgebied meer zal zijn voor NL-producten; hij stom ben je dan ? Vóór de EU werd er toch ook geëxporteerd en niet alleen naar Europese landen.
     Wat is deze H.Jansen een geweldig domme figuur, niet te geloven !!

     1. Ernst Quispel

      “De dwaas weet niet dat een groot deel van de Nederlandse bevolking helemaal geen EU wenst”

      Dat blijkt niet uit peilingen en al helemaal niet uit de verkiezingsuitslagen.

      Het is dus een wensgedachte zonder grond.

    2. Kodi

     +++++

 9. Henk-Jansen

  Het valt mij op dat elke keer als het woord ‘Europa’ gebruikt wordt dat mensen hier verkrampen en niet zinnigs meer kunnen zeggen. Ook al ben je niet voor een federaal Europa kun je toch moeilijk zeggen dat echt elke vorm van Europese samenwerking slecht id?

  1. Henk-Jansen

   is*

  2. Abri079

   Wellicht komt dat door de geschiedenis.
   De afgelopen bijna tweeduizend jaar heeft er, met onderbrekingen, oorlog gewoed in Europa om een groot en sterk Europa (rijk, macht, etc.) te krijgen.
   Dat heeft buitengewoon veel mensen het leven gekost en niet alleen uit Europa.
   Kan me dus levendig voorstellen dat, zodra een tweet als bovenstaande zonder verdere nuancering de wereld in geslingerd wordt, mensen daar wat kritische opmerkingen bij hebben.

 10. Gerlos

  Ik begin wel veel rillingen te krijgen over dat geleuter van het gedrocht EU. Ik wil MINDER MINDER MINDER EN NOG EENS MINDER.

  1. Rechtsaf

   @gerlos minder geleuter hierover! of minder EU?

   1. Kodi

    Met minder EU meer Europa. Europa is niet de EU.

 11. Bon-vivant

  Onze DDS-“journalist” schrijft:
  “Op de één of andere manier bekruipt mij altijd een heel unheimlich gevoel als dit soort Duitse politici het hebben over Groot Europa (zo mogen we het toch wel noemen nu Ruslands ambities ‘Groot Rusland’ genoemd worden?). Europa’s belofte is altijd geweest vrede en veiligheid? Ja, dat zei Jeweetwel ook ja. En die dwong heel Europa ook in één groot keurslijf.
  En dat enge gebruik van de term ‘Europa’ waar hij — daar gaan we maar even vanuit — de Europese Unie bedoelt. Het Big Brother-achtige taalgebruik. Je wordt er kotsmisselijk van. Ein großes Europa mit Deutschland als Vorreiter, ofzo. Of moet dat “als Führer” zijn?”

  Ja, het staat er echt. Hij vergelijkt Manfred Weber met Adolf Hitler. Woorden schieten mij nu tekort…

  1. Abri079

   Het is het gevoel van de journalist. Wat jij er ook van vindt, het blijft zijn gevoel. Om zijn gevoel kracht bij te zetten stelt hij tot slot een vraag. Lijkt mij nog een redelijke. Hij had ook de vergelijking met Mao, of willekeurig welke andere Grote leider, kunnen maken.
   Daar hebben we er nog een paar van gehad de afgelopen eeuwen.

   1. Bon-vivant

    Het is een retorische vraag, Abri079. En jij vindt het “redelijk”? Je bent het er eigenlijk wel mee eens, begrijp ik. Je vindt de vergelijking wel oke.

  2. Ernst Quispel

   Ja, krankzinnig gebral is dit.

   Op gezette tijden wordt je daar op DDS op getrakteerd.

 12. Ben Zine

  Als DIT het standpunt is van de CSU… Dan is Duitsland echt verloren. Ik bedoel, je praat over de rechtervleugel van het CDU… Alleen Alternative für Deutschland biedt nog enige hoop. De rest van het politieke spectrum in Duitsland is bezig met een suïcide missie, zoveel is wel duidelijk. Wat is het toch in wezen een tragisch volk, voor de DERDE keer zijn ze bezig om Europa in het verderf te storten. Helmut Kohl was de initiator van al deze ellende, en hij was ook degene die Merkel in het zadel hielp. Kohl was geen al te slimme man, ooit op staatsbezoek in Washington had hij een tolk nodig… Sprak als Bondskanselier geen woord Engels. Dat soort mensen beslissen over ons lot.

 13. Bes Tolen

  Europa moet nauw samenwerken. Het is alleen de vraag hoe. in de eerste plaats de Europeanen beschermen tegen indringers. Dat gebeurt nu dus vrijwel niet. Dat betekent dat die krachten, die onverschillig tegenover het lot van de Europeanen staan, krachteloos moeten worden gemaakt. Dat is allesbehalve de toestand van nu. Het cultuur marxisme moet worden bestreden, de islam niet toegestaan evenals alle andere totalitaire ideologieën waaronder de communistische. Vrijheid van godsdienst moet niet als zelfstandig vrijheidsrecht worden aangemerkt en godsdienstige politiek gaat te ver: scheiding tussen kerk en staat moet.

  1. Kodi

   Wij hadden met de EG oude stijl een afdoende samenwerkingsverband van soevereine Europese natiestaten. Een federale EU is nooit gewenst geweest en hebben wij ook absoluut niet nodig. En alle problemen die je opsomt zijn juist geconstateerd. We gaan dat echter met de EU niet oplossen. De EU is deel van het probleem in plaats van deel van de oplossing. En als de EU niet van binnenuit te hervormen is (En dat lijkt mij het geval te zin.), dan is uittreden en met de uitgetreden lidstaten een nieuwe alliantie van soevereine Europese natiestaten aangaan de beste optie. Zoniet, dan gaan wij met het Vierde Rijk de EUSSR onze ondergang tegemoet.

 14. Ni28

  Grote dingen vallen snel om zeker als je ze te snel bouwt. Straks zitten de Balkan netto ontvangers in de EU wat garantie lijkt voor een snelle einde.

 15. Guus Geluk

  Hier votrekt zich een Godin: de meeste eurofederalisten hebben helemaal niets met Hitler.

 16. Pretpark

  Zoals ik al eerder gezegd heb: We zitten al weer in een nieuwe Nazistaat,en dit keer heet deze Groot Europa:het 4de reich,met BRUSSEL als hoofdstad,alwaar de SS PRESIDENTEN, lees MERKEL,MACRON,RUTTE,de bevolking het in opstand omen, moeten beletten!!!
  Het beleidheeft decastreuse gevolgen voor de hardwerkende normale nederlander,pensioen minder,sparen geen zin,een enorme staatsschuld,door de geldstroom naar oa Griekenland,Spanje,enz.
  MAAR ER IS HOOP,de VISGRAD? Landen,en Italie gaat stemmen,en Lega Nord,en Berlsconi staat er goed voor,die willen geen vluchteling meer binnen laten,kan een begin van een radicale omwenteling betekenen!!!!!!!!!!!!
  En anders moeten de gewone hardwerkende nederlandse burgers,net als die KOERDEN,zelf maar die tweede kamer binnenstormen!!!

 17. Frits Jansen

  In de Duitse grondwet (uit 1949) staat dat Duitsland altijd een federale staat (bondsstaat) moet blijven. Opdat zich nooit meer een nazi-achtige macht zal ontwikkelen. In het na-oorlogse Duitsland is Pruisen zorgvuldig opgedeeld in kleinere deelstaten. Ook om ongewenste machtsvorming voorkomen.

  De tegenstanders van een “federaal” Europa begrijpen hier vast niets van, maar dat komt doordat het woord “federaal” in samenhang met de EU altijd verkeerd wordt gebruikt.

  Ik denk dat dit komt doordat het woord “federal” aan de Verenigde Staten doet denken, en er een weerstand bestaat tegen de Verenigde Staten van Europa. Een verwarrende populistische verdraaiing, want “federaal” betekent nu juist dat de deelstaten veel macht hebben. Ook in Duitsland.

  Als je overal tegen bent – zoals DDS – kan het zijn dat je op een dag iets kapot maakt dat juist wel verkieslijk is

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.