Geroyeerde kandidaat-Kamerleden waarschuwen voor een ruk naar extreem-rechts van Forum voor Democratie

In een interview met het NRC spreken de geroyeerde kandidaat-Kamerleden Freek-Jan Berkhout, Arthur Legger en Gert Reedijk over de misstanden binnen de partij. Tenminste, voor zover we het over misstanden kunnen hebben. Het blijft nogal vaag nog steeds allemaal. Ze hebben het gevoel verraden te zijn door het bestuur en er is een kaping van de partij door een klein groepje mensen. Daarnaast zijn ze bang dat Forum voor Democratie naar extreem-rechts verschuift.

In het begin hadden de mannen al rare dingen gezien, zoals hoe de partij werd bestuurd door een klein groepje mensen. Besluiten die zonder overleg werden genomen en op een speciale dag werden mensen die zo veel energie in de partij hadden gestopt praktisch uit hun functie gezet. De drie heren noemen het ‘verbijsterend’ wat er gebeurde:

Baudet vertelde hoe er in de partij koninkrijkjes ontstonden. Reedijk: „Hij zei: ‘We maken ons zorgen dat mensen zichzelf baantjes toe-eigenen. We gaan een nieuwe structuur opzetten. We weten helemaal niet of we met jullie wel doorgaan.’” Reedijk: „Al die mensen die zó hard voor de partij aan het werk waren, werden op dat moment praktisch gezien uit hun functie gezet.”

Er moest „een knip” in de organisatie komen, zei Baudet. Om dat kracht bij te zetten begon hij op het podium de whatsappgroepjes op te heffen waarmee dit nieuwe kader onderling communiceerde, vertelt Legger.

Het bestuur laat statuten niet goedkeuren door leden, heft de provincieteams op terwijl het in de statuten staat dat die teams er moeten komen. Het lijkt allemaal voor de bühne, die democratische partijstructuur. De partij lijkt gezag te putten uit de duizenden leden die geen politieke ervaring hebben, nooit lid zijn geweest van een politieke partij of een vereniging an sich en die zich blindstaren op de rol van Thierry Baudet en Theo Hiddema. Ze zeggen dat het goed is, ”de rotte appels er uit”. Ze geloven het verhaal dat de partij deze broodnodige ‘schoonmaak’ moet onderhouden om sterk te staan. Wat deze mensen doen is in principe geloven in een sprookje en de zorgvuldig gecreëerde campagnefilmpjes van Forum voor Democratie. Ze durven of willen hun ogen niet openslaan en te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Ze denken het beter te weten dan de mensen die vanaf het begin af aan erbij zijn geweest. In principe heeft de partij de situatie zoals die het graag wil zien: een massa mensen die als makke schapen het partijbestuur volgt.

Het bestuur bestaat uit mensen met positieve en negatieve eigenschappen. Het zijn geen goden of robots die het bij voorbaat het beste weten. Ook kunnen ze niet, aangezien het een klein aantal is, de partij democratisch besturen als de macht zo geconcentreerd is. Zo hebben ze hun eigen functie en macht gecreëerd, door goedwillende leden te laten geloven dat het allemaal voor ‘het goede doel’ is. De partij moet sterk staan in deze moeilijke tijden en daarom moet macht geconcentreerd worden. Het lijkt wel een scene uit Star Wars. Science-fiction, maar het gebeurt gewoon voor onze ogen.

Het staat buiten kijf dat ik Thierry Baudet en Rob Rooken goede mensen vind, intrinsiek. Ze hebben het beste met mensen voor, maar de structuur klopt gewoon niet. Of ze zien het écht niet, of ze weten het wel en gebruiken het, maar dat hoop ik niet.

De drie geroyeerde heren hebben ook hun zorgen over de mogelijke ruk naar extreem-rechts van de partij:

Een kennelijk beschonken Theo Hiddema, het Tweede Kamerlid van FvD, maakte een grap, zo vertelt Legger: „Hoe leuk het was weer in een keldertje te zitten. Omdat de grootste beweging van de 20ste eeuw ook in een kelder was ontstaan.” Aanwezigen begrepen het als een verwijzing naar de mislukte Bierkellerputsch van de nazi’s in 1923. De uitspraak wordt bevestigd door drie andere aanwezigen, die niet bij naam willen worden genoemd.

Hiddema heeft als reactie dat het een ironisch bedoelde zin was met de functie om aan het partijbestuur mee te geven dat dit soort acties in keldertjes heel slecht kunnen overkomen. Tevens had die niet gedronken. Een aantal anonieme gegadigden vertelden dat wat Legger zegt waar is.

Nu denkt Legger dat Baudet bewust het randje opzocht om te kijken hoe ver hij kan gaan met het oprekken van wat politiek acceptabel is. Freek Jan Berkhout: „Er zit een lijn in bij Baudet, je kunt er niet meer overheen kijken.” Reedijk: „De partij schuift op naar extreem rechts.”

Denken de mannen dat Baudet een racist is? Een antwoord hebben ze niet. „Ik heb vooral gemerkt dat Baudet uiterst opportunistisch is en in zijn doel om status en geld te verwerven gewetenloos”, zegt Legger. Of Baudet erin gelooft of niet, maakt hem niet uit: „Hij verspreidt het gedachtengoed.”

De heren zijn bang dat de partij tot en sekte verwordt en ik moet eerlijk zijn, als persoon van het eerste uur van toen het Forum voor Democratie was, ben ik daar ook bang voor. Veel jongeren van JFVD zoeken ook het randje op of gaan er zelfs overheen. Een grapje is prima, maar dit is niet grappig meer. Zo heb ik ook veel leden gesproken die zelf er ook extreme ideeën op nahouden. Maakt dit de partij al een extreem-rechtse partij? Zeker niet, het blijft een goede en mooie partij maar het gaat totaal de verkeerde kant op. De partij moet kijken naar wat er met de Duitse Alternative für Deutschland is gebeurd. Het begon als een academische groepering en is nu geëindigd als een extreem-rechtse partij, overspoeld door leden met nare denkbeelden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

118 reacties

 1. DolleDries

  Echte klassieke mollen dus,

  1. B. Pascal

   Het is me wel vreemd, eerst ben je pro FvD, wordt je fanatiek lid. Begin je te draaien, krijg je de wind van voren… en plots is FvD extreem rechts. Er mankeert ook wat aan de geroyeerde leden! Ze draaien van midden naar links, om hun gebrek te verdoezelen noemen ze FvD dan maar extreem-rechts. Ze zijn er niet voor niets uitgezet, gezien hun gedraai!

 2. Pit

  Geroyeerde kandidaat-Kamerleden rukken met rechts.

  1. eRik2017

   Wooohahahhahahahah

  2. hans-e-pans

   Soms gaan ze vreemd, dandoen ze het met links.

   1. Pit

    @Hans: Scherp! 😉

 3. Two Ravens Black Kettle

  Repeterende platen zijn nauwelijks aandoenlijk.

 4. cmsuijkerbuijk

  AfD extreem réchts? Pure onzin!

  1. Ernst Quispel

   .. argumenteerde debattijger Suijkerbuijk.

   🙂

   1. Top

    Blablabla! Blaaskaak!

  2. buitenbeentje

   Voor een pure links-rijder op een driebaans weg is alles rechts van de streep naar de midden baan extreem rechts, ze hebben zelfs nog nooit de vluchtstrook van dichtbij gezien, terwijl de berm extreem rechts is. Ze kijken wel verliefd naar de vangrail

 5. Nederlandse_Patriot

  Letterlijk textbook voorbeeld van een mol. “Ze” zijn bang voor de FVD, net als toentertijd met de LPF. Het kartel zal er dus alles aan doen om FVD onklaar te maken. Een molletje planten is niks. Ze zullen trachten verder te gaan, wat ze ook gedaan hebben bij Fortuyn. Nederlanders, laat jezelf niet misleiden. Stem FVD, of onze kinderen en kleinkinderen zullen leven als geslachtsloze, identiteitsloze, cultuurloze robots die als buitenlanders moeten leven in eigen land. Breek het kartel, stem verdomme FVD!!

  1. denk eens na

   Ik heb ook zo iets van we zien dingen over het hoofd, als ik naar de msm kijk. Gewoon google het.

 6. Fortiori

  Dit verbaast mij niet. Mensen treden buiten zichzelf en ontwikkelen een zelfbeeld dat argeloze kiezers moet imponeren. Of het nu gaat om een aanstootgevend kapsel of grappig bedoelde verwijzingen naar de geschiedenis, het is aandachttrekkerij en zeker niet effectief.

  1. Pit

   WimII en de geroyeerde kandidaat-Kamerleden

  2. toetssteen

   Aanstootgevend kapsel????

   1. Ernst Quispel

    Ik geloof dat hier wordt gedoeld op de PVV-lijsttrekker uit Emmen.

    https://www.geenstijl.nl/5139983/het-antwoord-is-hitler/

    1. toetssteen

     Man dat was een gebbetje bij de kapper en die snor hebben anderen erbij geshoopt!
     Een lolletje zo uitleggen is net zo dwaas als een pa die met zijn kinders gaat zwemmen uitmaken voor pedo.

     1. Ernst Quispel

      Niet zo’n slim gebbetje dan.

     2. Pit

      @Toetssteen: Wim is een trolletje, die kun je beter niet voeren.

  3. denk eens na

   Weet je wat makkelijk is, geen cent naar de grieken , 1000 euro …. , en 1,4 miljard naar shell en repalje. Het is een uitnodiging voor een hondjes met juncker.

 7. Ernst Quispel

  De feiten die Lars in zijn artikel op een rij zet laten maar één conclusie toe: het FvD beweegt zich richting extreem-rechts en koketteert met uitgesproken racistische standpunten.
  Een goede zaak dat DDS deze beerput opent, een goed stukje journalistiek werk.

  Het is van groot belang dat deze feiten aan het licht komen. De kiezer is gewaarschuwd!

  1. Ni28

   Zei hij op een Ernstige toon.

  2. Koos sssss

   Uw commentaren zijn net zo onderhoudend als een jukebox, waar slechts 1 plaat in zit.

  3. eRik2017

   Ernst-Wim is hier om zieltjes te winnen.
   Hij is op DDS van vroeg in de ochtend tot 23:45 uur elke avond doordeweek.
   Zijn pagina: https://www.facebook.com/DenkNL/

   1. Ernst Quispel

    DFTT.

  4. sjun

   Tuurlijk Wim. Die drie hebben zichzelf ontmaskerd door het containerbegrip “extreem rechts” te gebruiken. Elke kiezer die maatschappelijke problematiek benoemt en adresseert krijgt het al naar zijn of haar hoofd en weldra zal de toevoeging als aansporing voor meer belichtende deductie beschouwd worden.

  5. henkie

   De kiezer heeft een ruime keuze aan zeer goede alternatieven voor het partij kartel en de EU – dogma.

   FvD
   PVV
   SP
   Partij v/d dieren

   De echte democraat gaat voor een van deze partijen

  6. henkie

   Les 1 in het verspreiden van fake -nieuws:

   Hameren op “de feiten”.

   Ernst je moet je maar eens verdiepen in de betekenis van het woord.

   1. Rosasolis

    Beste henkie, inderdaad kan een vrij nieuwe politicus hameren op wat hij
    “de feiten” noemt. Hij zal nooit de bronnen van “de feiten” noemen. Omdat
    hij weet alles beter. Het gaat een beetje zoals in een zogeheten “nieuwe”
    kookboek: je pakt een bekende oude recept, en voegt wat nieuwe snufjes toe, en hupsiekee heb je een nieuwe bestseller kookboek geschreven, dat iedereen moet gaan kopen, omdat het “sensationeel” zou zijn!

  7. Top

   Blablabla! Blaaskaak!

 8. Guus Geluk

  Een goed artikel van De Dagelijkse Standaard.

  1. Floris

   Je verwacht het niet: Wim laat een natte scheet en meteen daarna laat Guus er ook nog een. Wat een timing toch weer!

   1. Guus Geluk

    DFTT.

    1. eRik2017

     Guus = eigenlijk Guusje.
     Guusje is een vrouw en rugdekt Wim altijd.
     Wij hebben een filmpje van Guusje op een Festival:
     https://www.youtube.com/watch?v=mfJ3gYFbjE8

     1. Guus Geluk

      DFTT.

     2. Pit

      ^
      @Erik: Je stelling wordt hierboven bevestigd

     3. eRik2017

      Absoluut!
      Heerlijk Guusje hoe je uit je dak gaat! Nog een keer?

   2. Pit

    @Floris: Wim én zijn rugdekker.

  2. Holland

   De beide agent-provocateurs lozen hun kwakkie.

   1. Ernst Quispel

    Floris en Holland gaan wijselijk niet op de inhoud in. Trollen is kennelijk de enige dat hen rest.

    Wel triest.

    1. Top

     Blablabla! Blaaskaak!

     1. Pit

      @Top: Inderdaad, dat is juist!

    2. Rosasolis

     @Ernst Quispel. Ik ken een troll aan DDS dat misschien de allerergste van alle trollen is. Terwijl de meeste van ons gewone dagelijkste activiteiten hebben,
     dit man verzameld commentaren op dit site, DDS, en dan, mag God je Behoeden, als hij een keer tegen je is…dan gaat hij eerst wat je eerder had geschreven: Draaien van wat je maanden eerder schreef, en daarna opnieuw
     DDS misbruiken, om je maanden lange oude commentaar ZOMAAR opnieuw
     te zetten op dit site! En nu mijn vraag aan alle vrienden commentaren aan
     DDS, mogen wij vrijelijk onze meningen kunnen geven op dit zeer geliefde site, of moeten wij aangevallen door trollen, die proberen de redaktie te beinvloeden. Ik hoop van niet. Er is nog steeds Dutch News, die ieder dag
     alle Nederlands nieuws doorgeeft in het Engels. Een geweldige, en belangrijke site voor ons Engelse immigranten. Ik wou dat wij Dutch News
     jaren geleden hadden, toen ik naar Nederland kwam…Maar toen was er geen internet. Dit zeer informatieve site voor Engelsen in Nederland doet niet meer aan dagelijkse commentaren. Vanwege zeer grote problemen van
     trollen tegen elkaar! Omdat dit zo erg was, heeft dit uitstekend informatief
     site besloten om door te gaan met berichten in het Engels, met af en toe
     een oproep voor commentaren. Ik hoop dat de Troll ellende niet doorgaat
     naar DDS. Niemand verdiend dit vreselijke gedoe.

     1. eRik2017

      Ja @Rosa, ik denk dat ik weet wie je bedoeld. ;P
      Ik denk dat de meesten het heel komisch vinden dat je juist bij Ernst met de wolven mee gaat heulen t.a.v. trollen. Het is bij het merendeel van DDS bekend dat Ernst aka Wim activiteiten uitvoert die overeenkomen met definities van een trol, zoals je dit bijvoorbeeld op Wikipedia vindt.

      Ik heb inderdaad van de week een kopie van tekst in een reactie naar jou geplaatst. Deze kopietekst is tekst die je zelf enkele weken terug, niet maanden, hebt geplaatst waar je voorstelde het Sinterklaasfeest af te schaffen omdat het teveel is in die periode want er is ook Sint Maarten en Kerst.
      Ik heb dit gedaan omdat je stelde dat ik een onwaarheid verkondigde dat jij zou hebben voorgesteld het Sinterklaasfeest af te schaffen.

      Dat ik even een grap heb gemaakt over dat oranje vergiet, ja sorry, ik vond dat even vreselijk komisch. Ik heb het op geen enkele manier bedoeld als leedvermaak.

      Wat ik al tegen Ernst aka Wim heb gezegd, is dat ik het prima vindt als hij een klacht over mij indient bij DDS en dat ik zelfs gelukkig zou zijn als DDS bij bant in geval dat zij menen dat ik een trol zou zijn, en Ernst Q. niet.

      Zo heb je mijn deel, en het is jouw goed recht je eigen mening over te vormen.

      Grt.
      eRik2017

   2. Pit

    @Holland

    #kansloos

    1. eRik2017

     Wïmşelşüm Kulübü
     Wim en Guusje. Twee vereenzaamde Nederlands – Fàntasöyland burgers.
     #kansloos #onwimmen #ontguusen #mafkees

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. Pit

      ^

      @Erik: Hierboven wordt je stelling bevestigd.

     3. eRik2017

      DFTT!
      De nieuwe politieke partij van WIM!
      Ja mensen, WIM en zijn kulübü zullen DFTT nog heel vaak uitspreken, en binnenkort bekendmaken waar deze nieuwe politieke beweging voor staat.

      DFTT, hoort het goed. DFTT In de tram en in de bus, DFTT voor in de auto en voor in bed. DFTT is er voor u! Luistert naar DFTT.
      Met WIM, en Guusje, en Bon, en Henk en nog veel meer!

      DFTT komt altijd met nieuwe verassingen, zoals Fiorentino en anderen.
      Stem DFTT en WIM!

 9. Ni28

  Feit of een natrap? Gezien de rol van NRC meer het tweede. Afwachten maar met conclusies.

 10. Koos sssss

  Misschien is er gedonder in die partij. Maar zodra mensen, die ergens uit zijn geknikkerd met modder gaan gooien, zit er doorgaans iets heel erg fout bij die mensen.

 11. DolleDries

  We hebben gezien de afgelopen weken en dat het kabinet over lijken gaat liegt en bedriegt. Het is dan ook zeer aannemelijk dat gezien het gevaar voor hun van LPF ze proberen het van binnenuit dit te vernielen. Men heeft de politieke processen gezien tegen de PVV de ophitsing met aangiftes. Moord op P.F: Men mag best constateren dat de politiek maffia in Brussel en Den Haag het heft in handen heeft en ze zich nergens meer voor schamen. Ik denk zelfs nog corruptie met de verkiezingen.
  Dit land en de EU is veel erger dan Poetin. Het gedrag van Penthouse stinkt naar chantage. Men laat corruptie oogluikend toe, liegen van en minster met belachelijke verzinsles

  1. Ernst Quispel

   Natuurlijk, DolleDries, het is een groot links complot.

   🙂

   1. denk eens na

    Denk je zelf niet dan????

    1. Abri079

     Jij denkt dat hij nadenkt en tot een zelfstandige conclusie komt?
     Je krijgt hier vast geen antwoord meer op.
     Eerst moet hij met Google een mooi stukje tekst vinden en dat met knippen en plakken als zijn mening hier neerzetten.

   2. eRik2017

    Tunahan en Selçuk, ga nou gewoon eens uit op vrijdagavond en ga niet lopen klepzeiken over een complot.
    Loopt dat hotelletje verkregen in soort van Penthouse Pechtold stijl een beetje trouwens Selçuk?

    1. eRik2017

     Wim is gek op een turks bad! toch Wim? Complimentary weekendje?

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. DolleDries

      Ik denk dat Beukman nog een beetje in de roes is van zijn bezoek aan het kindercarnaval.

     3. eRik2017

      Wim zorgt voor het fotoboek!

     4. eRik2017

      Om 23:45 uur gaan de lampjes uit op de kamertjes van Wim en Guusje en zijn ze niet meer bereikbaar. Bon-Wim blijft nog wel even. Henk ook. Het licht blijft op de gang ook gewoon aan.

      Slaap lekker Wim, Slaap lekker Guusje. Morgen weer een dag van tröllen.

     5. Guus Geluk

      DFTT.

  2. DolleDries

   De plotselinge verandering van Prethouse van Penthouse66 tegen alle partij principes in moet een oorzaak hebben.
   Ten eerste is deze man corruptie gevoelig gezien het verdonkeremanen van zijn gekregen Penthouse in politieke sfeer. Ook zijn er dingen gebeurd in de Oekraïne en wat vrouwelijke toestanden binnen zijn partij. Ook in Leiden was hij al als wethouder corruptie achtig. Gezien zijn omkeerde gedrag zijn drie conclusies mogelijk ,hij is geestelijk gestoord geworden, chantage of omkoopbaar. door financiële problemen. Anders is zijn veranderde gedrag niet te verklaren.

   1. Pit

    @DD: Mogelijk is Perte Penthouse Pechtold chantabel geworden? Het bezeiken van je eigen kroonjuwelen is toch niet iets dat iemand met z’n volle verstand zou doen.

   2. Guus Geluk

    De intrekking van het raadgevend referendum is uitgezet in het regeerakkoord. D66 heeft dat compromis gemaakt met VVD, CDA, CU en moet dat nu zelf uitvoeren.

    1. Ni28

     Praat het maar goed, dat zijn wij gewend van je.

     1. Guus Geluk

      Het is een goede zaak dat D66 deze intrekkingswet bij de formatie-onderhandelingen accepteerde en zij kreeg daar een gekozen burgemeester voor terug. Het is tragikomisch dat uitgerekend een D66-minister dit compromis moet verdedigen.

 12. TFP

  Wat een idioten zitten hier toch ook…

  Mensen denken dat die 3 mensen door de nederlandse staat of DDR66 ingehuurd zijn om de FvD op te blazen of te beschadigen???? Deze mensen waren er al vanaf het eerste uur bij, en hebben de FvD zien veranderen, of Thierry leren kénnen. Terwijl ze ik weet niet hoeveel werk voor de partij gedaan hebben, belangeloos! en onbezoldigd.

  Maar nee, het zijn zogenaamd trollen.

  Lees toch eens goed mensen. En roep geen onzin. Zóveel mensen zijn Thierry-lovers, staren blind naar de Messias.

  Maar heel veel mensen zijn lid geworden vanwege de partij-programmapunten van het FvD en het hele idee.

  Thierry heeft een paar boeken geschreven, is in het bedrijfsleven niet verder gekomen dan telefonist/receptionist, maar ”bouwt” een partij. nou ja, ”bouwt”… hij bouwt niks. hij zet een paar dingen op. en maakt niks af.

  morgen de FvD 2e kamer opendag. 500 thierry-aanbidders die naar hem opkijken. maar 45-60-jarige intelligente mensen keren zich al van hem en de partij af….

  precies wat Lars zegt; richting AfD. Een 2e PVV.

  1 zetel is 70.000 stemmen. je wint van de VVD als je 28 zetels haalt en zij maar 26. 28 zetels is 2 miljoen stemmen….

  die krijg je niet met dit gekrakeel en mensen er uit donderen. die nette opbouwende en zeer toepasselijke kritiek hadden…..

  dan hou je alleen de schreeuwers over. en heb je weer een partijtje erbij van 10-15 zetels.

  en verandert er niks…. VVD gaat dan met cda, GL, D66 en Pvda, en cu.

  FvD moest een nieuwe cda/vvd zijn/worden. die 2 partijen leeg eten. dat lukt thierry niet. dankzij zijn 5 uur diner met Jared. en nog 10 dingen. en 10 dingen tegelijk doen en niks afmaken. en GEEN partij-structuur bouwen. geen input. alleen mooie filmpjes.

  zonde zonde zonde. daar gaat nederland….

  en zeer teleurgesteld FvD lid.

  maar ja, Thierry (en Henk) weten alles beter….

  succes ermee…

  1. henkie

   Ik begrijp dat jij een idealist bent die de hoop had dat FvD een grote partij wordt en tegenwicht kan bieden aan het partij kartel.
   Je hebt je een jaartje of 2 ingezet maar nog niet de erkenning gekregen die je verdiende.
   Ze pakken het bestuurlijk en qua struktuur opbouw anders aan dan je had gewenst. En zo wordt het volgens jou niks met FvD, en je hebt er afstand van genomen. Ik begrijp dat je bent teleurgesteld, het gaat niet naar jezin.

   Maar, blijf vooral hopen dat, tegen jou verwachting in, het toch heel voortvarend zal gaan met de FvD en zij toch de grootste partij van NL wordt.

   Dan had jij het mis, maar is toch je hartewens uitgekomen.
   Laat het werk nu maar aan de anderen over, en geniet van je rust.

 13. Dollaert

  Altijd hetzelfde een paar weken voor de verkiezingen, trap er niet in het is een “spel”, wat al jaren wordt gespeeld om kiezers af te schrikken . Overigens stem nu maar PVV , want Baudet en zijn forum is niet opgewassen tegen die Karteldruk.

 14. Bes Tolen

  FVD kon als nieuwe partij dit soort ontwikkelingen met bepaalde partijleden verwachten. Dat gaat zo in elke nieuwe partij. FVD heeft naar het mij zo voor komt, op de juiste wijze gereageerd. Voorkomen is beter dan genezen. In geval van politieke partijen is genezing later veelal heel moeilijk als het al lukt. Overtrokken ego’s dan wel mensen met allerlei pietluttige of onnozele bezwaren of standpunten verhinderen functioneren. Dit doet zich ook voor in de hele maatschappij. Daar aan toegeven is vaak rampzalig.

 15. Archetype01

  We hebben NRC vanavond een uitgebreide reactie gestuurd op de vele feitelijke onjuistheden die in het artikel staan. Binnenkort meer info.”

  1. sjun

   Dat heeft geen enkele zin wat het NRC publiceert wat haar politiek het beste uitkomt. Beter is het de zaak op een door jezelf beheerd weblog of forum te publiceren en daarnaar te linken of de daar gepubliceerde tekst te kopiëren op plekken waar je FvD-electoraat verwacht. Zo help je mensen niet alleen aan een alternatief verhaal maar emancipeer je hen ook om standaard al verder te kijken dan hetgeen het NRC publiceert om daadwerkelijk geïnformeerd te worden. Daarmee houd je het narratief paradigma in plaats van dit aan de roodverpolitiekte NRC te laten. Meer over het begrip narratief paradigma en wat het uitwerkt in de maatschappij: http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=41&t=3706&p=62249#p62249

 16. henkie

  Wat een poppenkast, wat een larikoek, wat een fake-nieuws.

 17. Babaji538

  U durft het woord “intrinsiek” te gebruiken.
  Petra Hermans

 18. nietzonderverzet

  Beter vtv de mollen van gluiperig links verwijderd, dan net zoals de PvdA en vvd tijdens de rit, wat de nederlandse belastingbetaler jaaaaren aan geld kost.
  Nu ze ontmaskerd en eruit getrapt zijn, trekken ze zogenaamd de ‘beerput’ open.
  Geachte geroyeerde mollen bij FvD, kijk eerst eens wat uw soortgenoten op links aanrichten, kom dan nog eens terug.

  1. RobertMarsman

   Om mollen te roepen moet je wel eerst weten wat een mol is. Een mol is een dubbelagent. Iemand die voor een organisatie werkt en die informatie doorspeelt aan een andere organisatie.

   Maar goed. Het is natuurlijk totale onzin dat deze mensen in de partij zijn gekomen om de partij van binnenuit te kunnen slopen. Dat is een veel gehoord argument de laatste dagen. Andere politieke partijen zijn bang voor het FVD en dus proberen ze dmv van infiltranten de partij te slopen. Aldus de aluhoedjes.

   Maar het is natuurlijk de grootste onzin die bestaat. We hebben het hier namelijk over leden van het eerste uur. Deze mensen waren al lid van het Forum nog voor de 2e kamer verkiezingen. En niet alleen deze leden maar ook De Haze-Winkelman en zijn vrouw. Ook dat waren leden van het eerste uur. Die waren al lid van het Forum nog voor de 2e kamer verkiezingen en toen zat het Forum formeel nog niet eens in de kamer.

   Geen enkele partij had in die tijd iets te vrezen van het Forum want ze zaten nog niet eens in de kamer. Dus waarom zouden politieke partijen uberhaupt mollen plaatsen in een andere partij die nog niet eens in de kamer zat?

 19. rosmalen53

  Was het maar waar
  Dan durfden deze 2 clowns eindelijk eens de echte problemen aan te pakken die samenhangen met 1 groot probleem nl de Islam
  Maar dat durven ze niet dat laten ze over aan een echte volkspartij nl de PVV en verder maar alles nalullen verkleed in mooie dure woorden. BAH

 20. boodhaa

  Je kunt ook anders zien, Baudet wil niet dat zijn party gekaapt wordt door een stelletje rakkers met ideeen waar de party niet voor is opgericht. Laat deze luilakken dan zelf een party oprichten maar daar zijn ze te dom en te lui voor.

 21. Guus Geluk

  “Ze zeggen dat het goed is, ”de rotte appels er uit”. Ze geloven het verhaal dat de partij deze broodnodige ‘schoonmaak’ moet onderhouden om sterk te staan. Wat deze mensen doen is in principe geloven in een sprookje en de zorgvuldig gecreëerde campagnefilmpjes van Forum voor Democratie. Ze durven of willen hun ogen niet openslaan en te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Ze denken het beter te weten dan de mensen die vanaf het begin af aan erbij zijn geweest. In principe heeft de partij de situatie zoals die het graag wil zien: een massa mensen die als makke schapen het partijbestuur volgt.”

  Q.E.D.

  1. poldi

   @Guus Geluk, wanneer kom je eens met iets nieuws want jouw reacties tot nu toe zijn grijs gedraaide platen.

   1. Guus Geluk

    Ik citeer Lars Benthin en wijs erop dat hij volkomen gelijk heeft.

   2. Pit

    @Poldi: Guus is een rugdekker, één hoedje met Wim v.d Rijnlandse waarden.

 22. poldi

  ZURE DRUIVEN REACTIES
  Als dat zo is snap ik niet dat die personen niet al eerder op eigen initiatief zijn vertrokken.
  Nu natrappen siert hen niet, noch getuigt het van een erg hoogstaande moraal.
  Dus prima dus dat ze verwijderd zijn.
  Elke tuinman weet dat je ongewenste zaken al vroeg uit je tuintje moet verwijderen alvorens het de rest overwoekert dan wel zich verder uitzaait.

  1. RobertMarsman

   Eigenlijk geef ik ze geen ongelijk. Als je de kritiek die je hebt al niet eens intern kan uiten dan moeten ze ook niet raar opkijken als ze dan met hun kritiek naar buiten gaan. Met natrappen heeft dat niets te maken. Het is eerder een situatie die Baudet zelf gecreëerd heeft.

   Heb je interne kritiek dan wordt je eruit gedonderd. Zo raar is het dus niet dat ze naar de media stappen.

   1. poldi

    @Robert Marsman, voel jij je soms aangesproken.
    Zo ja, welkom in de anti-FVD mollenclub !

    1. RobertMarsman

     Ik ben geen lid van het Forum dus een mol kan al al niet zijn. Ik uit alleen maar kritiek. Ja als lid kan je dat ook niet al niet blijkbaar.

     1. corfo

      @ RobertMarsman.
      Ik weet bijna zeker dat die figuren zijn geroyeerd door het FvD, omdat deze partij NIET de toestanden wenst zoals die zijn ontstaan bij bijv. de VVD, met Halve Zijkstra, Loek Hermans, Robin Linschoten, Jan Houwers. v.d.Steur, Weekers, Opstelten (hoeveel namen wenst U ??) enz.
      Als genoemde minkukels tijdig geroyeerd zouden zijn, was er niet zoveel ophef rondom hen en hun partij ontstaan.
      FvD heft volledig gelijk met het royeren van genoemde figuren; ik begrijp dat de FvD-haters liever hadden gezien dat de geroyeerden waren gebleven en t.z.t. een hoop bonje zouden hebben veroorzaakt bínnen de Fvd. Gelukkig is/was dhr. Baudet wakker, hetgeen van diverse andere “partijleiders” niet gezegd kan worden.

  2. RobertMarsman

   Dus je mag geen interne kritiek uiten maar je mag dan ook geen externe kritiek uiten. Dus eigenlijk mag je gewoon geen kritiek uiten zowel intern als extern.

   Dus je moet gewoon je mond houden en als een schaap kritiekloos achter de grote onbetwiste leider aanlopen zeker? Want daar komt het dan op neer.

   1. Guus Geluk

    Ja, de macht ligt in handen van de elite en die houdt de touwtjes stevig in handen. Andersdenkenden worden niet getolereerd. Het partijbestuur wil een applausmachine en geen krachtige ledenpartij. Het helpt natuurlijk niet dat de elite van Forum wordt aangestuurd door ’s lands grootste politieke lichtgewicht.

    In dat licht bezien wordt het pleidooi van Baudet om meer democratische vernieuwing, eh, vul zelf maar in.

    1. Ernst Quispel

     Dat zeg je raak, Guus, Baudet wil geen democratische ledenpartij maar een applausmachine. Hij mist ook de politieke bekwaamheid en consistentie om mensen in een democratische structuur achter zich te verenigen.

     Ik ben vooral blij dat deze feiten voor de verkiezingen bekend zijn geworden. Het zal betekenen dat deze onfrisse club niet hoog zal scoren en dat is reden tot tevredenheid.

     1. Guus Geluk

      Het is inderdaad goed mogelijk dat deze onthullingen Forum stemmen gaat kosten. De partij die democratische vernieuwing bepleit, en zich placht te portretteren als hét alternatief voor de VVD, is in de kern een ondemocratische club waar dissidenten worden weggezuiverd.

 23. poldi

  In opdracht van Demofoben66, VVD, gekleurde media en met als achtergrond de EU, doen intriganten hun demonisatie werk.
  Helaas schijnt ook dat niet te werken, sorry maar ik heb teveel gezien bij Fortuyn in Leefbaar en de PVV om te weten hoe het werkt!

 24. poldi

  Plagiaat
  ———–
  Hoe komen al die mensen er toch bij dat hun mening zo relevant is?

  Ik heb op Thierry en Theo gestemd, en niet op een paar onbekende partijtijgers die menen dat alles anders moet. Partijdemocratie voegt helemaal niets toe aan de democratie an sich, en is alleen maar gunstig voor een clubje carrièrepolitici die zichzelf veel meer waarde aanhechten dan dat ze daadwerkelijk hebben.

 25. Pindas

  Ja als de waarheid naar boven komt????

 26. rafi

  Ik vind het wel een geloofwaardig verhaal van die drie. Teveel plausibels om te hebben verzonnen. Als het inderdaad die extreem-rechtse kant op gaat, dan is het heel simpel wat mij betreft: dan richten die drie gewoon weer een nieuwe rechtse conservatieve volkspartij op. Van een Renaissance-schip afspringen als het je niet bevalt, zoals op deze webstek eerder werd geschreven door een redacteur, brengt geen redding, maar in dit land een ‘Alternative fuer Baudet’ oprichten wel. Ik ben zelf nooit voor versplintering op rechts geweest. Daarom zag ik oprichting van FvD naast de PVV ook als voordelig voor de kartelpartijen. Groot nadeel van de PVV is, dat het geen ledenpartij is. Logisch ook, want als Wilders leden binnenhaalt, zit daar misschien zijn eigen moordenaar tussen. Ik vrees, dat dat de begrijpelijke reden is voor Wilders om geen ledenpartij te zijn. Maar het geeft wel bloedarmoede. Je mist zonder actieve leden, zoals al degenen die Baudet nu schoffeert, enorm veel creativiteit en energie. Wat er over Baudet wordt gezegd (opportunistisch, gewetenloos in zijn jacht op status en geld) geloof ik eerlijk gezegd wel. Ik hoop daarom, dat die drie en die anderen die eruit gegooid zijn (ik herinner mij alleen de naam De Haze Winkelman) een alternatief initieren. Laten ze dan wel onberispelijk zijn en zich nooit, zoals Ramautarsing, onhandig hebben uitgelaten. Het is goed, dat schreef ik al eerder, om op je qui vive voor mollen, voor verraders vanuit het partijkartel, voor een vijfde colonne te zijn. Dat moeten de eventuele initiators van een alternatief ook zijn. Maar het is mogelijk, ook gezien het enorme kiezerspotentieel, om het doel van steeds minder islam, wat geen ras is, in Nederland te bereiken uitgaande van slechts de enkele uitvoering van veel van de reeds nu al geldende wetgeving. En waar dat veel bereiken voor Nederland qua verdragen nog niet mogelijk is, moet dat mogelijk gemaakt worden, namelijk via een Nexit, wat meteen het tweede doel voor die nieuwe partij moet zijn. Het is echt volkomen zinloos om te roepen ‘verbied de Koran’, ‘sluit alle moskeeen’ e.d.. Je hebt niks met moskee-en en de koran te maken wanneer er geen moslim-personen meer in je land zijn. Dan lost alles zich vanzelf op. Dus wat moet de enige focus zijn? Verminder het aantal moslimpersonen zonder ook maar de minste verwijzing naar de islam. Namelijk door domweg de geldende wetten te handhaven. Dat betekent: alle illegalen (w.o. uitgeprocedeerden) eruit, te beginnen met de criminelen onder hen, maak eindeloos doorprocederen onmogelijk, alle leugenaars over hun vluchtverhaal (gelukzoekers, economisch asielzoekers) eruit, met eindeloos terugwerkende kracht, geen generaal gepardonneer meer, en stop gezinshereniging en al helemaal gezinsvorming. Herstel de oude gedachte achter het fenomeen ‘gastarbeid’: als gastarbeider werkeloos?: verplicht terug naar je land! Ook al ben je hier van de derde generatie. Zeg daartoe de nodige verdragen op. Er kan wat dat betreft al heel veel. Zeg ook het Schengenverdrag op. Als er iets is wat nu nog niet opgezegd kan worden door de EU moet er eerst een Nexit komen. Het is toch zeer slecht als er in de EU eerst per verdrag was afgesproken ‘opvang in land van eerste opvang’ en daarna landen gedwongen worden in te stemmen met verdragswijziging en een verplicht quotum in de maag gesplitst krijgen. En je krijgt de MSM en hele politieke Brusselse eurocratie over je heen als je je aan dat oude verdrag wilt houden, zoals de Oosteuropese landen. Die nexit moet dus het tweede, even belangrijke speerpunt van die nieuwe partij zijn. Want zoals het nu gaat met FvD, namelijk op de LPF-wijze, is alleen voor het partijkartel en de salafisten voordelig. En berokkent Nederland schade en versnelt de ondergang van de Nederlandse cultuur en natie, in plaats van dat het verval gestopt wordt en de weg terug omhoog ingeslagen wordt.

  1. Ben Zine

   @rafi

   Zeer goed verhaal… Er moet een manier zijn om de neerwaartse spiraal waar ons land zich in bevindt te stoppen en om zaken weer ten goede te keren. En als Thierry zijn eigen beweging ondermijnt door contact te onderhouden met een White Supremacist (Jared Taylor), door te verzuimen om luid en duidelijk afstand te nemen van de uitspraak van een partijgenoot (verband huidskleur en IQ) en vervolgens diezelfde partijgenoot de hand boven het hoofd te houden en door goede en waardevolle mensen waar je juist heel zuinig op moet zijn (zoals Gert Reedijk en Susan Teunissen) gewoon uit de partij te gooien, dan… zal iemand anders het moeten doen. Ik wil me in ieder geval niet meer blind staren op een bepaald persoon, zoals ik dat aanvankelijk deed bij Thierry, die ik beschouwde als de nieuwe Pim. Als je dat doet, raak je altijd teleurgesteld.

 27. Anton Adriaan

  “…Omdat de grootste beweging van de 20ste eeuw ook in een kelder was ontstaan.” Aanwezigen begrepen het als een verwijzing naar de mislukte Bierkellerputsch van de nazi’s in 1923. De uitspraak wordt bevestigd door drie andere aanwezigen..”

  Dat wordt zingen geblazen!
  Komt ‘ie….:

  ‘Zum letzten Mal wird Sturmalarm geblasen
  Zum Kampfe steh’n wir alle schon bereit
  Bald flattern Hiddemafahnen über allen Straßen
  Die Knechtschaft dauert nur noch kurze Zeit’

  Misschien komt het toch goed met FvD!

  1. Pit

   @Adolf: Ach arme Adolf, je hebt de oorlog verloren!

   1. Anton Adriaan

    @Zoute Pit,

    De oorlog is verloren, doch, het zaad is reeds gepland.

    🙂

 28. Ni28

  GG, sinds wanneer schrijft DDS goede artikelen dan? Of past dit net goed in je straatje?

  1. Guus Geluk

   Lars Benthin zet hier terecht de feiten op een rij. Een degelijk stuk werk.

 29. CheikhRedo

  Lul toch niet zo slap allemaal! En weer zien we een partij met de naam ” democratie” , waar de leden niet kritisch mogen zijn op het partij bestuur. Hmmm doet me toch weer denken aan de PVV. “Vrijheid”?, alleen niet voor de leden dan hahaha.

  1. Rechtsaf

   @Cheik Ken jij de in’s en outs weet jij wat er is gebeurd?

   Ik hoor nooit eens iemand praten over bv Küzü en al die andere mafkezen die een zetel hebben mee(gestolen)namen omdat “ze” een ander koers gingen varen..

 30. CheikhRedo

  Extreem rechtse partijen gaan bijna altijd samen met een dictatoriaal bestuur! Ach…………, er kan maar één Adolf aan het roer staan!……..Toch?

 31. CheikhRedo

  En als ik het commentaar van sommige idioten hier lees, ben ik dan even blij dat het collectief referendum afgeschoten is. Alle macht aan het volk! ….Dacht het toch niet!

  1. DolleDries

   Mijn god wie heeft deze geestelijk gestoorde op weekend verlof gestuurd.

  2. Anton Adriaan

   CheikhRedo,
   Misschien is een dictatuur zo slecht nog niet?
   Mensen weten dan in ieder geval waar ze aan toe zijn, zonder dat er een klein groepje het voor iedereen verpest, dankzij de democratie.

   Democratie is twee wolven en een schaap die moeten beslissen wat zij gaan eten als ontbijt.

 32. corfo

  Deze geroyeerde figuren vinden vast wel een goed onderkomen bij de PvdA, VVD
  of D((ictatuur)66.

 33. poldi

  Geroyeerd FvD-lid: partij is sekte geworden. Dit is een uitspraak van lieden die “op hun tenen getrapt zijn” Een uitspraak van lieden die met recht de partij uitgezet zijn. Lieden die op deze wijze reageren als zij niet hun zin krijgen, zijn gevaarlijk. Deze lieden zijn nu in staat om FvD kapot te maken. Terwijl zij eerder met volle verstand lid zijn geworden van FvD. Om nu naar NRC te gaan om NRC de gelegenheid te geven FvD te kunnen bashen is zo laag bij de grond. Dat doen alleen verliezers en lieden die zelf niet capabel om zelf een partij op te richten. Tobbers zijn het, pak je verlies en houdt je mond.

 34. lanex

  Het is om je dood te lachen met deze onhebbelijk onbenullen, die nu het FvD afbranden omdat ze hun zin niet kregen.
  Deze linkse trollen horen ook niet in deze partij, GL is waar jullie horen te zitten.

 35. Onderzoekt alles

  Dit soort lui laten dus direct hun BIAS zien en wie ze werkelijk zijn. Als je de FVD als extreem rechts ziet dan heb je teveel propaganda opgezopen of was je eigenlijk een infiltrant met een agenda.

  1. Onderzoekt alles

   In elke partij heb je leden met extreme ideeën, zolang deze ideeën geen invloed krijgen dan zie ik het probleem niet. Denk je nou echt dat de grote partijen exact weten wat al hun leden voor ideeën hebben.

   FVD kan het niet gebruiken dat bepaalde leden LPF achtige spelletjes aan het spelen zijn. LPF-ers hadden ook zogenaamd het beste voor met de partij totdat die in één grote ruzie uitelkaar spatte!!

   Eenheid is nu heel belangrijk en de neuzen zoveel mogelijk dezelfde kant op. Dat het partijbestuur de grootte lijnen bepaald is niet meer dan logisch.

 36. Bes Tolen

  Er schiet me iets te binnen. Tot eind jaren zeventig weerde de PvdA terecht extreem linkse lieden. Daaraan werd op gegeven ogenblik niet meer de hand gehouden. Het gevolg was dat dubieuze oud communisten (veelal eerst al via het NVV/FNV waarvan ze eerder ook geen lid mochten worden) lid werden en daar invloed veroverden. Het verschil was wel dat de PvdA een droefgeestige partij werd met meer absolutistische opvattingen (zoals internationaal al de trend was). De partij ging dus naar links. Anders dus dan veelal wordt beweerd. Trouwens mee door radicaal christelijke groepen zoals Pax Christi, Kerk en Wereld waarvan er al langer leden leverden. De partij werd intern onverdraagzamer.
  De onzin, die ik ook vaak op DDS lees over het kabinet Den Uijl, dat dit zo extreem was, kan men beter vergeten. Ook al waren er zeker domheden. De emotionele praat van een Lunshof jr (zelf een confessioneel en geen VVD) in De Telegraaf en van Ferry Hoogendijk klopte niet. Wel zat het kabinet Den Uijl vol tegenstellingen. Ook in de linkse en confessionele partijen zelf. Het was vooral een kabinet die en een zowel een versleten confessionele politiek als een versleten democratisch socialisme als een modernere confessionele politiek als modernere sociaal democratische opvattingen in zich droeg. Het leek daarbij wel de loper uit te leggen naar een vrijere beleving van de daagse werkelijkheid. Dus minder dogmatisch. Het is er niet van gekomen. De politiek kantelde de jaren er na de foute kant op. Inhoudelijk kreeg extreem links invloed op de uitleg van alle politieke begrippen. Ook zoals in de grondwet opgenomen. Bij alle politieke richtingen in de volksvertegenwoordiging. Zelfs absolutistisch, radicaal. De tijd van het kabinet Den Uijl was toen al duidelijk voorbij. Sindsdien uit zich in Nederland het verlangen naar meer maatschappelijke vrijheid (en het veronachtzamen van de belangen van de met name autochtone bevolking) in moeizame pogingen dit verlangen politiek de nodige gestalte te geven. Het gaat hier vooral om autoritaire ontwikkelingen te keren, die zich trouwens ook in andere landen voordoen. In Nederland hebben we niet voor niets een FVD en PVV. De strijd is een moeilijke. Het is zelfs een cultuurstrijd, die vergaande betekenis lijkt te hebben voor de toekomst. De achterlijkheid is er groter op geworden in Nederland. De massa immigratie is permanent. Een verheviging van cultuurstrijd ligt voor de hand.

 37. Bes Tolen

  ”het veronachtzamen van de belangen van de autochtone bevolking” te lezen als: het veronachtzamen van de belangen van de autochtone bevolking ongedaan te maken.

 38. Duckday

  Weer en stel malloten die dachten de macht te kunnen over nemen Nep nieuws

 39. alla-af sn-akbar

  Pechtold rukte met rechts, de ouwe rukker. Was nog een wildneuker ook. En vooral een ongelofelijke arrogante kwast. Geroyeerde kandidaat kamerleden? Zit een luchtje aan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.