Hologram-versie van Lilian Marijnissen citeert uit het moorddadig Communistisch Manifest

Het communisme heeft al tientallen miljoenen mensen het leven gekost, maar wordt nu gepimpt door de leider van de SP.

Maandagavond is SP-leider Lilian Marijnissen maar liefst vier steden verschenen — tegelijk. De partij gebruikte een hologramversie om haar direct tot publiek te laten spreken in Haarlem, Breda, Nijmegen en Zwolle.

Hartstikke leuk en innovatief, natuurlijk, maar helaas gebruikte ze de gelegenheid om te citeren uit het Communistisch Manifest. Dat is dus het ranzige werk van Karl Marx (1818-1883) en Friedrich Engels (1820-1895) dat het fundament vormde voor de communistische revoluties in Rusland, China en Noord-Korea. ‘Revoluties’ die letterlijk tientallen miljoenen mensen het leven hebben gekost.

Het communisme verheft ‘het collectief’ boven het individu. Als individu heb je totaal geen rechten. Het resultaat van die zieke ideologie is, dat is nu al verschillende keren gebleken, dood en verderf.

Maar mevrouw Marijnissen citeert zonder schroom uit het heilige boek van het communisme.

Ziek. Dit is niet anders dan een ultrarechts persoon die Mein Kampf citeert. Als dat gebeurde zouden de media er — terecht! — schande van spreken. Maar omdat het communisme een extreemlinkse ideologie is moeten we dit blijkbaar maar door de vingers zien.

Nou nee. Marijnissen heeft haar ware aard laten zien. De SP van haar is de SP van vroeger; toen SP-leden heel trots uit Mao’s Rode Boekje citeerden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

73 reacties

 1. Ritter

  Heeft de SP al excuus aangeboden voor de steun die ze Mao gaven? En voor de steun die ze uit China kregen? Mao is verantwoordelijk voor miljoenen doden onder de Chinese bevolking. (O.a. bij de z.g. culturele revolutie)
  —————
  De ontstaansgeschiedenis waar de SP niet graag aan herinnerd wordt
  http://denachtwakers.nl/2016/01/26/de-ontstaansgeschiedenis-waar-de-sp-niet-graag-aan-herinnerd-wordt/

  1. B. Pascal

   De gedachte van Markx heeft in Sovjet Unie 52.000.000 doden gekost. Dat de SP deze man citeert en gebruikt laat veel zien. Polen wordt veel verweten omtrent hun Holocaust standpunt maar de SP is geen haar beter!

  2. Ernst Quispel

   Heeft het CDA al excuses aangeboden voor alle misdaden die in naam van het christendom zijn gepleegd?

   Dit slaat toch nergens op?

   1. Rechtsaf

    @ernstig maar jij bent ook een zeer warme pleitbezorger van de islam en zal alles in het werk stellen om de aandacht af te leiden.

    1. Ernst Quispel

     Nee hoor, ik zie niets in de Islam.

     1. Rechtsaf

      @Ernstig jawel jij bent een hele warme pleitbezorger van deze ideologie..

    2. Pit

     @Rechtsaf: Wim is inderdaad islampleitbezorger. Daarnaast bezorgt Wim van alles, zolang het maar tegen de haren instrijkt. Dat doen trollen, zo zijn trollen. Je kunt ze het beste niet voeren.

   2. B. Pascal

    Ernst, volgens mij ben je zelf een christen geweest? Je haat het christendom!
    Je UIT je als een kettingroker die gestopt is met roken; nu overal waar een beetje rook is geïrriteerd raakt omdat hij met zichzelf loopt.

    DE WAARHEID over het ‘’slechte moorddadige christendom’’:
    Het christendom is door de geschiedenis heen verantwoordelijk voor 200.000 doden.
    Hoeveel kruistochten zijn er geweest ? 16 stuks.
    We weten dat de Kruistochten verdedigingsoorlogen waren, geen aanvalsoorlogen.

    Hoeveel slagen zijn er door de Islam gestart in deze wereld, ongeveer 600 stuks
    We weten dat dit aanvalslagen zijn geweest.
    DE ISLAM HEEFT 270.000.000 MILJOEN DODEN OP HAAR GEWETEN.
    ‘’this is an another fine ideology you got me in to’’

    De oorlogen die de christenen onderling met elkaar uitvochten zijn gelukkig allemaal al 300 jaar voorbij! Oorlogen om geld, land en macht zijn geen oorlogen uitgeroepen in de naam van het christendom maar van het imperialisme. WWI en WII waren oorlogen vanuit ideologieën.

   3. gimmeMystack

    Ernst, stop met je racisme!
    Fascist.

 2. B. Pascal

  We leven domweg in de Post-Moderne tijd. De vooruitgangsgedachte is enkel wat getemperd.
  Maar velen ‘’geloven’’ nog steeds in een betere wereld! Het is weer de tijd van de ‘’- isme’’.
  Zoek naar je fundament, waar sta je op! Wat vonden onze opa’s ervan.
  De SP, Groen Links hang Markx weer aan. Prawo i Sprawiedliwość begint het National Socialisme te eren, omdat ze zien dat het communisme weer opkomt.
  De vrienden van D66, Groen Links en al de feministen hangen de Androgyne van Plato ( Badinters, Genderneutraliteit ) aan.
  Er is domweg niets nieuws onder de zon! Men wil een ieder laten geloven dat men iets nieuws brengt.
  Je merkt dat Links van alles bij anders denkenden gaat opdringen.
  Dat brengt heel veel ellende, we hebben WWI & WWII gezien. Maar niemand leert wat!

 3. Ernst Quispel

  De SP heeft met Marijnissen een enorme electorale troef in handen. Ook de politieke agenda van de SP sluit aan op het algemene sentiment naar links.

  Het zal me niet verbazen als de SP de komende tijd flink gaat doorbreken.

  1. B. Pascal

   ‘’this is an another fine ideology you got me in to’’

  2. Abri079

   @EQ
   Heb je een linkje waaruit blijkt dat mevrouw M. een electorale troef is?
   Waaruit blijkt dat de SP de komende tijd gaat doorbreken?

   Of is het wishfull thinking?

   Hoe gaat het met je therapie?
   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dunning-krugereffect

   1. Ernst Quispel

    DFTT.

    1. Abri079

     Wat een uitstekende onderbouwing. Mogen wij nu er vanuitgaan dat je begint met schelden als het je teveel wordt?
     Vast wel. Je doet het bijna continue.
     Zoek hulp. Die is er, ook voor jou.

  3. eRik2017

   Alsdus knuppel politiek expert @Ernst-Wim
   Alleen maar mensen de gordijnen injagen. Het verbaasd mij niet dat Ernst-Wim nog wat citaten aanhaalt van Karl Marx. Hoe wel zijn hart natuurlijk ligt in FàntasöyWimlànd.

  4. sjun

   “Het algemene sentiment naar links”, een opmerkelijke demonstratie van *omkering*.

 4. DolleDries

  De Duitse immigratie-kritische partij Alternatief voor Duitsland (AfD) heeft inmiddels de SPD ingehaald en is de tweede grootste partij.
  Na de beslissing van het Duitse establishment om opnieuw te overwegen een grote coalitie tussen Angela Merkel’s christen-democratische CDU en de SPD te smeden, is Alternatief voor Duitsland aanzienlijk gegroeid in de opiniepeiling.
  In een enquête die vandaag is gepubliceerd wordt de AfD de tweede grootste partij en krijgt 16,0 procent van de kiezerssteun, terwijl de SPD 15,5 procent krijgt.
  Het is nog steeds onduidelijk of SPD en CDU opnieuw echt deel zullen uitmaken van een grote coalitie. Binnen de SPD is de vraag voorgelegd aan leden die op een extra ingevoerde congres binnenkort een standpunt zullen innemen. Tot die tijd mist Duitsland voor de lange termijn een federale regering.
  Tijdens de verkiezingen kreeg de AfD, geleid door voorzitter Alexander Gauland, voor het eerst een plaats in de Bondsdag. De intree in het nationale parlement werd als een gevolg beschouwd van de ontevredenheid van het Duitse publiek met Merkel, die sinds de asielchaos in 2015 meer dan een miljoen illegale immigranten in het land heeft opgenomen.

 5. buitenbeentje

  Een spook waart door Europa. Dat is ook een citaat uit het communistisch manifest, uit 1848 nota bene, er is sindsdien nogal wat gebeurd, dat niet door de schrijvers van dit manifest voorzien was en waartoe in dit wetenschappelijke manifest niet opgeroepen werd.

  Ik ben het met dit citaat eens, hoewel dat spook niet communisme is. Ben ik nu verfoeilijk?

  Met de bijbel in de hand zijn de meest verfoeilijke misdaden begaan vanaf het moment dat de christelijke kerk macht in handen kreeg. Mag nu ook niet meer uit de bijbel geciteerd worden.

  Weet je hoe vaak uit de koran geciteerd wordt om onze vrijheid in te perken?

  Laat Marijnissen lekker Marx en Engels citeren, laat de PvdA lekker de internationale zingen en laat de SGP lekker psalmen zingen. Hoewel ik nooit op de SP zal stemmen, vroeger wel gedaan, gooi ik niet bij voorbaat alle standbeelden van JP Coen weg, gooi Maurits uit het Mauritshuis, of ga over mijn nek omdat iemand uit een geschiedkundig waardevol boek citeert. Ik mis duiding en context. Zijn we hier bij de NRC? Of de zaaduientelers?

  Hoe vaak wordt er niet geciteerd uit de EU grondwet, die een verdrag heet. Over een misselijkmakend pamflet gesproken.

  1. Rechtsaf

   @buitenbeentje, gelukkig ben jij perfect..

   1. buitenbeentje

    @rechtsaf
    O, verre van. Ik begrijp je punt bijvoorbeeld niet. Je mag het graag met me eens of oneens zijn, maar met deze opmerking kan ik niets.

 6. DolleDries

  In Nederland zouden minstens 30 asielzoekers verblijven die met zogenaamde IS-paspoorten Europa zijn binnengekomen. Toch zullen ze niet worden uitgezet. Volgens de immigratiedienst zou het geen bedreiging zijn voor de nationale veiligheid. Nochtans zijn er in het verleden al aanslagplegers Europa binnengekomen met de blanco paspoorten.
  Bij veroveringen van Syrische of Iraakse steden kunnen terreurgroepen zoals Islamitische Staat vaak duizenden blanco paspoorten buitmaken. Blanco paspoorten, ook wel ‘IS-paspoorten’ genoemd, zijn lege paspoortboekjes waarin persoonlijke gegevens simpelweg nog in kunnen worden ingevuld. Ze worden vaak gebruikt door potentiële terroristen of terugkerende Syriëstrijders om het Europese grondgebied binnen te geraken.
  ‘IS-paspoort’
  Europese veiligheidsdiensten maken zich dan ook zorgen over de dreiging van potentiële terroristen die met blanco paspoorten Europa kunnen binnenkomen. Door middel van een onderzoek naar de serienummers op de paspoorten, kon achterhaald worden dat in Nederland minstens 30 zogezegde Syrische asielzoekers rondlopen met zo’n blanco paspoort of ‘IS-paspoort’, zoals het ook wel eens genoemd wordt.

  1. Guus Geluk

   Op deze vroege ochtend pompt Dries de draad weer vol met off-topic lappen tekst.

   1. DolleDries

    Waarom SP is hier toch voor. Hoe meer zielen in dit land hoe meer leed.
    Of ga jij nu de SP serieus nemen ,de partij met liters Mao bloed aan de handen .
    Heb jij nog wat verder te melden Guus.

    1. Guus Geluk

     “de partij met liters Mao bloed aan de handen .”

     ???

     1. Abri079

      Guus, niet opgelet tijdens de geschiedenislessen van de afgelopen 50 jaar?

   2. DolleDries

    O ja Guus dit toch de partij die in Rotterdam een verbond heeft gesloten met de islam. Ach ja macht maakt mensen blind. Religie ook trouwens.

   3. DolleDries

    Guus nog even dit.

    Amsterdam – Criminelen in Nederland hebben vrij spel. Slechts een op de negen misdaadorganisaties kan echt worden aangepakt wegens een gebrek aan capaciteit en middelen, schatten agenten. De werkvloer schreeuwt wegens tekorten om 2000 extra rechercheurs.

    En lachen dat die Rutte doet.

     1. DolleDries

      Ja Guus dat wordt nog veel lachen voor Rutte.
      Het is duidelijk dat met de vele instroom en open grenzen met welkom koortjes het land niet meer onder controle is.
      Het wordt tijd jij meer beroep ga doen op je lieve heer, want zo komen we er niet

     2. Guus Geluk

      Allemaal de schuld van de islam, DolleDries. En van Rutte natuurlijk.

      Sarcasmw.

     3. DolleDries

      Het is ieder geval niet mijn schuld.

      Maar het is nog erger Guus.

      Telegraaf.

      AMSTERDAM – Nog geen 20 procent van de slachtoffers van misdrijven doet aangifte bij de politie. Dat blijkt uit een ontluisterend conceptrapport van de Nederlandse Politiebond (NPB) over de recherche dat in handen is van De Telegraaf. Het laat zien dat het vertrouwen in de politie volkomen is weggeëbd.

      Nou ja daar mag je Rutte toch wel verantwoordelijk voor houden.

     4. Guus Geluk

      Rutte is hier onderhand geportreteerd als de duivel himself, alles is de schuld van Rutte, Rutte, Rutte en de VVD.

     5. DolleDries

      Rutte is hier onderhand geportreteerd als de duivel himself, alles is de schuld van Rutte, Rutte, Rutte en de VVD

      Klopt Guus goed gezien van je.

     6. buitenbeentje

      @Guus Geluk
      Rutte is hier onderhand geportreteerd als de duivel himself, alles is de schuld van Rutte, Rutte, Rutte en de VVD.

      Grappig dat je het zegt. Jij bent toch degene die altijd roept dat de alles volgens de rechtsstaat gaat. Rutte is de premier van Nederland, hetgeen inhoudt dat ook alles dat misgaat in Nederland onder zijn verantwoordelijkheid gebeurt. Ergo: Alles is de schuld van Rutte, ook als het je niet zo uitkomt.

     7. Guus Geluk

      De premier van Nederland is niets meer dan de voorzitter van de ministerraad, buitenbeentje. Daarnaast gaat er veel goed in Nederland, maar mogelijk is dat jou – als zijnde geëmigreerd naar het buitenland – niet bekend.

  2. Abri079

   Dries,
   Volgens mij hoort dit in een ander item thuis.

   1. Guus Geluk

    Nee, Erik, Dries plakt altijd off-topic.

    1. Abri079

     Jij haalt namen door elkaar.
     Is niet erg, ik pas mij makkelijk aan.

     1. Guus Geluk

      Je ging zonet met je andere nick danig af.

     2. Abri079

      Welke nick was dat dan Guus?

     3. Holland

      Doe niet zo vervelend Guus Beukman.

     4. Guus Geluk

      Dat Holland de trol in bescherming neemt was natuurlijk te verwachten.

     5. Abri079

      Maar je hebt nog steeds geen antwoord gegeven. Je begint wel heel erg veel op EQ te lijken.

     6. eRik2017

      ik had nog niet eens gezien @Guus dat je alleen al in dit topic al maar liefst bij twee lijntjes in de zeik werd genomen.

 7. Uiterst Links

  Onder het christendom zijn er ook veel slechte dingen gebeurd of zijn we dat hier soms vergeten?

 8. Ni28

  Ik heb ronduit hekel aan mensen die uit boekjes uitmaken wat goed is voor de mens en wat niet. Mw. Marijnissen misbruikt het asociale gedrag van de VVD om zelf het communisme te promoten wat niets meer is dan een tirannie. Na de Sovjet ervaring met al haar satellietenlanden die 40 jaar zijn onderdrukt door communistische tirannie, Cuba, Noord Korea en recent nog Venezuela blijft de SP door een roze bril kijken en blijft blind voor de echte feiten. Leuk om de dag met de Internationale te beginnen wat zij als kind door pappie meegemaakt heeft maar daarna hoefde zij nooit uren in de rij te staan om te kunnen eten. Ik kan haar verzekeren dat zij dan wat minder zin zou hebben om te gaan zingen. Leven met holle leuzen is minder mooi dan zij zich kan voorstellen als kind die in rijkdom opgegroeid is zonder de dreiging van partijpolitie voor verraad en de enorme corruptie waar de huidige vrije landen nog onder gebukt gaan. Zij leeft in bewuste ideologische leugens die haar van klein af ingegoten zijn door haar vader-dictator.

  1. Holland

   Bravo Ni28, je weet het altijd puik te verwoorden.

  2. Julian

   Ik zou toch eens wat boekjes gaan lezen dan. Dat wat in de door u genoemde landen wordt gedaan heeft niets uit te staan met communisme. Mao Stalin en de Kims voeren een schrikbewind onder zgn communistische vlag. Maar in feite zijn het gewoon dictators. Marijnissen haalt een enkel doel van communisme aan en het is raak. Nog nooit heeft iemand of iets het ware communisme in praktijk gebracht. Het is simpelweg onmogelijk in te voeren omdat je te maken hebt met mensen.

 9. penis aqua di rosa

  Als je dus niet alles van de MSM gelooft, wist je dit al.
  SP, socialisten, erger kan niet. O ja, GL schuurt tegen hetzelfde idealisme aan.
  Maar met mooie praatjes en voor velen die jeugdige uitstraling van LM en JK, is zelf denken erg moeilijk. Mensen, zand in de ogen doet pijn, maar wordt ook steeds pijnlijker.

 10. Frits Jansen

  De SP komt voort uit de Kommunistiese Eenheidspartij Nederland. Laatst verzeilde ik op een SP-bijeenkomst waar de communist Ewald Engelen een donderspeech hield tegen “marktwerking”. Het ademloze gehoor scheen niet te begrijpen dat het radicaal afwijzen van marktwerking leidt tot een communisme harder dan de DDR. Alle experimenten bevestigen: communisme leidt tot onderdrukking en armoede.
  De partij van Matthijsen verdient een stevige afstraffing, zeker die arrogante dochter-van.

 11. Ni28

  De mensen die pleiten voor communisme wens ik 100% communisme toe. Maar niet hier. Ga het zelf ervaren in Venezuela waar communisme net op zijn hoogtepunt is van wat ze te bieden heeft. Armoe brengt mensen bij elkaar en dan komt je samen tot andere ideeën.

 12. Abri079

  Mike,
  Bedoel je in de laatste alinea niet “de SP van nu is de CP van vroeger”?

 13. PMG

  Ja maar dit is de nieuwe orde jongens, ik heb hier al vaker gewezen op een italiaanse bitch die notabene minister van buitenlandse zaken van de EU is maar tot op het bot communiste is. Stapje voor stapje zinken we dieper in een unie en straks maakt alleen nog het partijbureau de dienst uit. Ik mag ze niet maar die engelsen zijn niet dom, in tegenstelling tot de in slaapgezuste paradijsbewoners met 1.4 miljoen motorrijbewijzen …!

 14. PMG

  Iemand een idee wat zich momenteel afspeelt in Venezuela onder het socialisme? Alleen maar een idee hè, en spiegel dit dan eens op jezelf en heb dan het lef te gaan stemmen op de SP.

 15. Mar

  Is dit het gewraakte citaat van Lilian Marijnissen uit het Communistisch Manifest:

  “200 jaar geleden werd een man geboren die later zou voorspellen “er waart een spook door Europa”. Nou, hier is ze dan.” (wijzend naar zichzelf)

  (bron: video op website SP)

 16. Beukman

  In het Communistisch Manifest staan best aardige, treffende of op zijn minst interessante dingen. Bovendien bevat het een uitleg van hoe de gewone man wordt genaaid door de elite. Dat zou velen ook nu toch moeten aanspreken. Het valt Marx en Engels moeilijk te verwijten dat er later een stelletje dictators met de tekst (alsmede met Das Kapital) op de loop is gegaan.

  Hier de volledige tekst in vertaling:
  http://www.vcp.nu/manifest/inh_man.htm

  1. chrism

   dat noemen ze sociaal de plus punten uit het communisme .

   Je heb
   Communisme ( ieder is gelijk )
   Liberaal ( rijke )
   Neo – Liberaal ( verborgen elite )
   Sociaal ( wij weten het beter en graaien )
   Gelovig ( de Heer zegt dat …. , ondertussen alles doen wat verboden is )
   Realisten ( no nonsens )

   Zoals je zie geen links geen rechts en geen midden , Niet meer niet minder .

  2. Ernst Quispel

   Zeker, Beukman, met de Bijbel en de Koran zijn ook barbaarse dictators op de loop gegaan terwijl je daar toch ook prima vrede en welvaart op kunt baseren.

   Hier wordt een causale relatie gelegd tussen ideologische idealen c.q. geloofsinhoud en gedrag van mensen. Een korte blik op het gedrag van socialisten, christenen en moslims laat zien dat die causaliteit niet bestaat.

 17. DolleDries

  Jeremy Corbyn, leider van de Britse sociaal-democraten, en daarmee ook oppositieleider, ontmoette een communistische spion tijdens de Koude Oorlog en waarschuwde hem voor een actie van de Britse inlichtingendienst, volgens geheime dossiers die de Britse krant the Sun in handen heeft.
  Corbyn werd in 1986 door Tsjechische agenten onderzocht en ontmoette hen minstens drie keer. Een woordvoerder van de Labour-partij verklaart dat Corbyn een diplomaat heeft ontmoet, maar nooit bewust met een spion heeft gesproken.
  De door de Sovjet-Unie ondersteunde spionnen hadden Corbyn het codewoord COB toegewezen. Volgens geheime dossiers overhandigde hij documenten over de arrestatie van een Oost-Duitse persoon, en stond hij vermeld op een lijst van Tsjechische agenten en bronnen.
  Volgens een document uit 1986 was Corbyn “zowel negatief over de Verenigde Staten als over het beleid van de conservatieve regering”. Gelijktijdig was zijn houding tegenover het oostblok “positief” en hij “steunde het Sovjet-vredesinitiatief.” Hij was volgens de documenten ook “zeer goed geïnformeerd” over mensen die in contact staan met “anticommunistische organisaties”.
  Corbyn zelf verwerpt het als laster en zegt dat hij nooit “gevoelige informatie heeft aangeboden aan deze, of een andere diplomaat”. Koude oorlog-expert professor Anthony Glees van de Oxford Intelligence Group, beweert echter dat “deze dossiers aantonen aan dat Jeremy Corbyn een doelwit was voor door de Tsjechische geheime dienst. Corbyn zegt dat hij het niet wist, maar hij vertoonde een verbazingwekkende naïviteit voor iemand die de Britse regering wil leiden”.
  Tijdens een ontmoeting registreerde de Tsjechen de acties die de Britse inlichtingendienst tegen de spionnen uit Tsjechië en Oost-Duitsland in Groot-Brittannië hadden opgezet. Naar verluidt heeft Corbyn een kopie van een artikel in de Sunday People afgegeven over een mislukte MI5 onderzoek naar de vermoedelijke Stasi-spion Ulrich Kempf – en gewaarschuwd voor mogelijke verhoogde veiligheid van de Britse kant.
  Volgens de dossiers werd na de vergadering voorgesteld dat ze zouden doorgaan met Corbyn, met een focus op “buitenlandse anti-spionage en zogeheten hoog risico gebieden”. Daarna wordt er geen materiaal meer gevonden in het archief van StB over Corbyn.
  Een woordvoerder van Corbyn wijst er echter op dat veel leden diplomaten uit andere landen ontmoeten, en Corbyn een Tsjechische diplomaat heeft ontmoet, maar deze persoon is niet de aangeduide man met de naam Dymic, waar hij thee mee dronk in het Britse parlementsgebouw.
  De geheime politie van Tsjecho-Slowakije was onder bevelvoering van de Sovjet-Unie, en stond bekend als Statni Bezpecnost of StB. Ze hadden honderdduizenden documenten over agenten, informanten en bewakingsdoelen. Volgens de Sun was StB zo machtig dat ze ook kinderen uit gewone gezinnen stalen om aan de kinderloze vrouwen van de agenten te geven. De organisatie werd ontbonden na de ineenstorting van het communisme in 1990.

 18. chrism

  Ik ga niet zeggen hoe geweldig A Hitler was , maar hij was wel links !
  NSDAP heet zijn partij en waarom rechts geassocieerd word met Hitler is mij nu nog steeds een raadsel !

  1. Pit

   Citaat: Martin Bosma – De schijn élite van de valsemunters

   De kerken, als de best georganiseerde, over de meeste aanhangers beschikkende macht, pogen met het fascisme tot overeenstemming te komen, wat op den duur niet gelukt, want het fascisme erkent ook op ‘geestelijk’ gebied geen macht naast zich: ‘Er is maar één God en Mohammed is zijn profeet’ – Er is maar één uitverkoren volk, dat de aardse God is, en de Leider is z’n profeet. Terecht zegt Karl Barth in een op 5 Dec. 1938 te Zürich gehouden predikanten-vergadering: ‘De kerk kan niet anders dan in het nationaalsocialisme een nieuwe Islam zien, de Duitse Mythos als een andere Allah en Hitler als een nieuwe Mohammed’

  2. Ernst Quispel

   In de logica van chrism zijn neo-nazi’s ook extreem-links.

   🙂

   1. sjun

    Ik zie het meer als de nationale variant van het socialisme. Heltzelfde socialisme kent ook een internationale variant dat fascistoide uitzonderlijk gewetenloze eveneens in het Zwart=Rood geklede knokploegen levert bij demonstraties van mensen met een andere politieke mening. Daarmee betuigen ze zich in woord en gebaar volle politieke neven van de NationaalSocialisten.

 19. DolleDries

  Is er ooit een welvarend vrij communistisch land geweest.

  1. Heinz

   Jawel, USSR. Putin en vele van zijn vrienden o.a. Nu is het kapitalisme wat aanbeden wordt. Bezitters van voetbalclubs. Kijk in de badplaatsen aan de Turkse Rivièra, luxe jachten in Monaco.

  2. Bon-vivant

   Chili?

 20. Heinz

  Aanschouw het SP programma. Er zijn moeilijk argumenten te bedenken waar je het mee oneens kunt zijn.

 21. Alpenmelk

  ik heb marx of engels nooit gelezen. kan iemand mij met citaten komen uit hun werk dat ze daadwerkelijk tot moorden oproepen?

  1. Ernst Quispel

   Goede vraag, Alpenmelk. Die citaten zullen niet komen, ze schreven namelijk nooit teksten met die strekking.

 22. sjun

  Wie wat beter op de hoogte wil zijn van wat het communisme zoal uitrichtte kan het boek: Zwartboek van het Communisme: misdaden, terreur, onderdrukking., Stephane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Paul Panne e. a., De Arbeiderspers 1998, ISBN 9029558385 eens ter hand nemen. Dat had Lilian natuurlijk ook al eens moeten doen om zich niet zo te blameren. Ze lijkt me echter slim genoeg om zich nader te gaan verdiepen zodra ze publiek weersproken wordt om de schade voor haar politieke beweging binnen de perken te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.