In memoriam: Ruud Lubbers (premier 1982-1994) overleden

De CDA-minister-president werd 78 jaar.

Een triest bericht uit Rotterdam vandaag: oud-minister, CDA-leider en premier Ruud Lubbers heeft vandaag op 78-jarige leeftijd het leven gelaten in zijn geboorte- en woonplaats Rotterdam. Dat deed hij, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst, zo mooi als het kan, in bijzijn van zijn familie:

Meer informatie over het overlijden, waaronder het waardoor, hebben we op het moment nog niet. Wat we wel weten, is dat Lubbers een stevige nalatenschap heeft. Hij was van ’82 tot ’94 premier, waarmee hij nog steeds het record voor langszittende premier heeft: Mark Rutte moet het nog vier jaar uithouden voor hij dat kan verbreken. Hij was het die de economische crisis van je jaren ’80 mocht – en uiteindelijk wist – te bestieren. Huidig CDA-leider Sybrand Buma liet in ieder geval niet op zijn reactie op het overlijden wachten:

CDA-leider Sybrand Buma noemt Lubbers in een reactie ‘een groot staatsman’. ,,Nederland is hem veel dank verschuldigd voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst.”

Ook mede-christendemocraat en SGP-leider Van der Staaij is lovend over het leven van Lubbers:

Alsmede Mark Rutte, die hem “de premier van mijn jeugd” noemt:

Moge hij na dit bewogen leven nu rust hebben gevonden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. DolleDries

  Tja best triest natuurlijk. Of hij in de hemel komt is moeilijk in te schatten, had nogal loos handjes. Maar over de doden niets dan goeds natuurlijk.Op die leeftijd als donor onbruikbaar ,alleen het hoornvlies is soms nog te gebruiken begreep ik.

  1. Ernst Quispel

   Wat een nare reactie!

   1. DolleDries

    Waarom dat dan.

    1. Abri079

     Goede vraag DD.
     Als mensen geen discussie willen kan men ook wegblijven.

     1. denk eens na

      Natuurlijk de eerste ME/TOO persoon, die alles ontkend , ik vind het niet echt een verlies dat deze cda er niet meer op deze aarde rond doolt .

   2. Henk-Jansen

    Laten we hier nou geen discussie starten aub.

  2. Abri079

   Ik zal hem niet herinneren anders dan als oprechte Christen.

   1. DolleDries

    Of dat nu een pluspunt is.

    1. Abri079

     Absoluut niet als je mij kent.

  3. Supernoodle

   Best wel een kut reactie.
   Die losse handjes vallen in het niks bij Oberstgruppenführer Jünker.

   Ruud had nog in die tijd altijd het beste voor, voor ons vaderland.
   Misschien naïef!! Maar altijd met de beste bedoelingen.

   1. Abri079

    Nee hoor, Ruud had het beste voor met het familiebedrijf Hollandia Kloos. Lees de boeken van P. Lakeman van de SOBI eens.

   2. wheelboy

    Supernoodle ,
    Dat moet je eens tegen die ambtenaren zeggen die door zijn gegraai in de ABP pot nu een lager pensioen krijgen . Dat hij het goed voor had met NL . Maar dat gezegd hebbende wens ik zn familie sterkte .

  4. hans-e-pans

   De laatsten zullen de eersten zijn.

 2. Nederlandse_Patriot

  Rottig nieuws….Sterkte aan de familie.

 3. Pit

  Dag Ruud, vaarwel.

 4. Henk-Jansen

  Rust zacht, Ruud. Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte!

 5. Ernst Quispel

  Een groot man die veel betekende voor de publieke zaak.

  R.I.P.

   1. A3aan

    Ja ja, een graaier en niet alleen naar geld. Laat het zacht rusten maar.

 6. Ben Zine

  Had die man geen reputatie als notoire billenknijper ?

 7. Holland

  Lubbers was een griezel, een schuinsmarcheerder en een achterbakse katholiek met schijnheilige achter-de-ellebogen trekjes. Manipuleren was hem ten volle toevertrouwd. Ik voel geen enkel respect voor de man. Aan de idioterie van ‘over de doden niets dan goeds’ doe ik niet mee.

  Wel voel ik medeleven voor de directe nabestaanden die ik in gedachten mijn welgemeende condoleances stuur.

  1. Guus Geluk

   Zoals gewoonlijk kan Holland het weer niet laten een overleden heer af te branden en de grond in te trappen.

   Naar persoon.

   1. Holland

    Guus de serviele hielenlikker is weer eens op zijn fatsoenslaagje getrapt. Arme jongen toch.

    1. swetsnek

     Guus vergeet gemakshalve even dat dit heerschap 30 miljard ontvreemd heeft uit de pensioenpot

     1. corfo

      @ swetsnek.
      Wist Guus natuurlijk niet !
      Ach, wát weet die sukkel eigenlijk wel ?

 8. buitenbeentje

  tuut tuut tuut. De groetjes aan Ruud.

 9. Bloem

  Een markante man. Beter dan de gebruikelijke antisemitische CDA smeerlappen zoals de heren Aantjes en van Agt. En beter dan PVDA trash zoals Wim Kok. Al zou Ruud in deze huidige tijd behoorlijk wat last gekregen van de #metoo beweging. Voor Ria en de rest van de regering veel sterkte

 10. fusilier

  Dacht toen in die tijd dat Beatrix en Ruud een stelletje waren?

 11. Dollaert

  Altijd moeilijk om te reageren als iemand overleden is. Immers de persoon kan niets meer terug zeggen.
  Ik zou dus eigenlijk beter het zwijgen er toe doen.
  Ware het niet, dat deze politieke figuur mijn leven en dat van vele anderen verwoest heeft. Dit met zijn “hervormingen” in de jaren 90. Politiek voor mij een vijand. Iemand , die waarschijnlijk niet beseft wat voor onheil hij bij een hoop mensen , waarvan er velen eveneens ook al overleden zijn, heeft aangericht.
  Dat brengt mij dan tot een conclusie. Ik wens de familie veel sterkte met het verlies van voor hun waarschijnlijk een dierbare. Nederland heeft er niets aan gehad.

 12. mening66

  Over doden niets dan goeds, Bull shit.
  Lubbers was een man met vele fouten en zijn handjes zaten behoorlijk los.
  Als PM heeft hij NL bijna kapot bezuinigt en nu wordt er keihard beoordeelt dat hij NL uit de crisis heeft geholpen.
  CDA samen met de VVD is een dodelijke match voor ons land, toen en nu!

  1. Dollaert

   @mening66; EENS!

  2. penis aqua di rosa

   Dit zal in de verre toekomst ook van Rutte III worden gezegd, alleen vergeten ze dan ook te melden, dat een groot deel van de Nederlandse bevolking werd bestolen door datzelfde Rutte I, II en III en ik hoop echt dat er geen IV komt.
   Laten we nu eens ophouden met overledenen de hemel in te prijzen, ieder mens heeft /maakt fouten en die losse handjes affaire herinner ik me nog als de dag van gisteren.

   Voor de nabestaanden kan ik alleen maar zeggen: veel sterkte voor nu en de nabije toekomst. Gecondoleerd.

 13. henk vintage

  Hij stond aan de wieg van de Euro, die munt die ons allen bakken met geld heeft gekost en nog kost.

  1. Pit

   De euro begon als fl.2,20 en is nu fl.1,88

  2. Ben Zine

   Precies…
   Met die ellendige euro zijn wij als Nederlanders niets, maar dan ook niets opgeschoten. Met de gulden, een keiharde en stabiele valuta, waren wij vele malen beter af. Lubbers maakte deel uit van het kabinet dat als de grootste linkse roversbende die ons land ooit heeft geleid de geschiedenis is ingegaan, en dan heb ik het uiteraard over het eerste kabinet onder Joop den Uyl, met o.a. Marcel van Dam en Jan Pronk. Wat een zootje ongeregeld was dat… Bovendien was hij een van de architecten van het Verdrag van Maastricht (1992), dat is zijn voornaamste wapenfeit. Ik zou hem dus bepaald geen “groot staatsman” willen noemen. Zijn benoeming tot Secretaris-Generaal van de NAVO werd indertijd geblokkeerd door de Amerikanen, die moesten niets van hem hebben. Bij de UNHCR moest hij voortijdig opstappen wegens ongewenste intimiteiten bij vrouwelijke collega’s. Maar hij kon wel heel vroom kijken, met zo’n zuinige trek om z’n mond. Nee, laten we Ruud Lubbers vooral niet teveel ophemelen nu hij er niet meer is, want dat verdient hij gewoon niet.

 14. Bes Tolen

  Rutte heeft het mis met zijn idee, dat Lubbers een staatsman was van internationale allure. Ik merk daarbij op, dat er maar heel weinig staatslieden zijn geweest van internationale allure. De allerbeste politici krijgen vaak niet eens de kans. Hun partijdige aanhang alleen al is daarvoor veelal te slecht ingewijd in de problemen en voor een groot deel ook te dom. Dan heb ik het alleen nog maar over hun eigen partijgangers.
  Ik vind bijvoorbeeld Gorbatsjov iemand, die een enorme prestatie heeft geleverd. Hij heeft een eind gemaakt aan de communistische dictatuur in Rusland. Daar was heel veel moed en intellect voor nodig omdat als zijn poging zou zijn mislukt hij verschrikkelijk hard door de door hem gevallen communistische top gestraft zou zijn. Lubbers is van een ander minder kaliber. Hij heeft te veel fouten gemaakt op internationaal terrein. Ook waar wij als Nederlanders de dupe van zijn geworden. Maar dat geldt al helemaal de gevolgen van het beleid in Nederland zelf en die blijven zelfs desastreus. Dat begon al als fractieleider toen Van Agt nog premier was en vrijwel iedere minister onverantwoord veel uitgaf boven de norm. Gezinshereniging van vreemdelingen leidde toen tot de meest dwaze uitgaven en nieuwe snel uit de grond gestampte minderhedenorganisaties en daaromtrent onder vaak heel dubieuze leiding kregen alles voor elkaar. Dat onder geheimhouding als begin om de autochtone bevolking de mond te snoeren. De uitgaven van het kabinet Van Agt werden veel te hoog en werden zo onduidelijk mogelijk aangegeven. Vragen van de oppositie deden er niet toe. De oppositie, in het bijzonder van de PvdA, werd links gepasseerd en daarmee lamgelegd maar wel kon het CDA zo uitdrukkelijk worden geprofileerd en stevig verankerd onder het volgzame zeer gelovige deel van de bevolking. Met Lubbers als premier werd het nog erger. Ongecontroleerd stroomden hordes vreemdelingen binnen. Het werd hen op alle mogelijke manieren gemakkelijk gemaakt. De vrijheid van meningsuiting moest daarvoor gedurende de hele tachtiger jaren zwaar worden onderdrukt. Pas door het optreden van Bolkestein begin negentiger jaren kwam op dit punt enige verlichting. De bezuinigingen van Lubbers waren volgens de kaasschaafmethode en die betroffen juist de meest logische al gangbare uitgaven. De kwaliteit van de overheidshuishouding liep daardoor flinke schade op. Herhaalde reorganisaties tot op de dag van vandaag hebben daar nog mee te maken. Andersoortige organisaties uit overheidsuitgaven betaald, verder van het rijk afstaand, hebben het vaak stukken beter. Om maar van uitgaven aan bijvoorbeeld advocaten, geneeskundige kosten enzovoort voor buitenlanders en bepaalde bevolkingsgroepen niet te spreken. Het kan daar niet op. Dat later de werkgelegenheid weer op gang kwam, is hooguit voor een deel aan het beleid te danken. Er is veel meer over te zeggen. Ik besluit evenwel met de opmerking dat het triest is dat een zo van nature intelligent en lang niet altijd onsympathiek man geheel onzorgvuldig is geweest om het Nederlandse volk te beschermen. Juist in tegendeel. Dat zijn generatie politici met hem.

 15. Babaji538

  Ruud Lubbers wist te werken.

  Verder heb ik Rutte al lang geleden geblokkeerd,
  gelijk de RVD en andere van de categorie.

  Met alle respect, Petra Hermans

 16. vanhetgoor

  Hele strenge bezuinigingen in tijden van recessie, een schoolvoorbeeld van hoe men niet te werk met gaan.

 17. EllyD18

  Hij zal vast wel goede dingen hebben gedaan hoor.
  Moest wel een functie opgeven omdat hij graag in vrouwenbillen kneep.

 18. Rosasolis

  Gisteren avond heb ik dit zeer onverwacht en trieste bericht over het overleden van ons allergrootste en liefste Premier Ruud Lubbers. Er was een TV storing in ons dorp, zodat ik alleen het laatste deel van het 8 uur NOS nieuws kon horen. Als je dit hoort, dan gaat de tijd stil staan. Dit bericht kwam gisteren laat op Valentijnsdag, tussen alle rotzooi van ons huidige Premier Rutte en ex-minister Zijlstra. Valentijnsdag…de dag van de liefde en waardering van je medemens. Als wij ooit een Premier hebben gehad met een
  Hart van Goud, dan was hij Ruud Lubbers.

  1. corfo

   @ Rosasolis.
   Iemand met een gouden hart ? Waaruit is u dat gebleken ?
   Deze steenrijke man betaalde, door “handigheidjes” te laten toepassen, géén belasting en had diverse “akkefietjes” met dames, één daarvan speelde zich af in de VN toen hij daar zitting had, om zijn wangedrag moest hij daar opstappen. Aldus een journalist, gisteravond op t.v.
   Als u hem alsnog een “gouden hart” toedicht, bedenk dan dat hart hoofdzakelijk voor hemzelf klopte !

   1. Rosasolis

    @corfo. Die beschuldiging van een enige dame was helemaal vals! Onze Ruud Lubbers was geen girlie-lover. ALS hij dat zou zijn…dan zou dit gedraag veel eerder in Nederland zich hebben geopenbaard! Nederland heeft genoeg girlies in Rotterdam.
    Waar was er enige Bewijs doorgegeven aan de VN in New York? Fotos, of DNA,
    meerdere bewijzen waren en zijn er niet! Hou op met dit onzin.

    1. corfo

     @ Rosasolis.
     De beschuldiging van de VN-dame werd, uiteraard, door Lubbers ten stelligste ontkend. Maar er zijn meerdere dames die het wangedrag van Lubbers “aan den lijve” hebben ondervonden/gevoeld. Journalist Boonstra van Binnenlands Bestuur onthulde e.e.a. gisteravond op tv Dat dit niet in úw straatje past is jammer, maar gezien de schimmige reputatie die Lubbers op dat gebied had geloof ik de journalist volledig. Mocht de man hebben gelogen dan heeft hij binnen korte tijd een aangifte aan de broek. nietwaar ?
     @ Rosasolis : niet iedereen is de persoon zoals hij/zij zich voordoet op tv !!
     Ik raad u aan om óók de reactie van @ Viertel (hieronder) goed te lezen.
     Lubbers was niet de persoon zoals u hem ziet/heeft gezien.

     1. corfo

      @ Rosasolis.
      Was ik nog vergeten : Lubbers had als bijnaam :
      “De dekhengst van Kralingen”.
      Hebt u vermoedelijk nooit gehoord of u hebt er, al dan niet opzettelijk, overheen gelezen.
      Hij kreeg die bijnaam NIET omdat hij géén belasting betaalde, denk ik, u ook ?

     2. Rosasolis

      @ corfo. Wie waren de “meerdere dames die het wangedrag van Lubbers aan den lijve hebben ondervonden/gevoeld”? Zoals het nu gaat, moeten wij niets van journalisten geloven toch… want het is alleen maar “nep nieuws”, niet waar?

 19. Viertel

  Ruud Lubbers, de premier van mijn jeugd. Toen had ik grote bewondering voor hem, keek zelfs tegen hem op. In de loop der jaren is dat idolate beeld behoorlijk bijgesteld.

  Wat ik hem nu het meest verwijt, is zijn greep uit de kassen van het Algemeen Burgelijk pensioenfonds (ABP) om zijn eigen begroting te dichten. 30 miljard haalde Lubbers daar uit. 30 miljard! Dat is het spaargeld dat mensen in dienst van een publiek orgaan (ambtenaren dus) verplicht moeten sparen voor hun oude dag. Als ooit het gezegde overheid = roverheid opgeld deed, dan wel bij deze actie van Lubbers. Want dit was diefstal van een ontzagwekkende omvang. Die man had het gevang in gemoeten (net als de latere minister van Financiën Gerrit Zalm trouwens).

  Het gejatte geld gebruikte Lubbers om mensen op hun 57e met de VUT te laten gaan (de VUT-regeling dateert van 1987 en is in 2010 opgeheven; tot 2015 moest er wel verplicht premie worden betaald). Want zo kon Lubbers mooie cijfers laten zien in de werkloosheidsbestrijding.

  Van de doden niks dan goeds. Maar bij Lubbers is dat wel erg moeilijk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.