Koninklijke Marechaussee wil burgers inzetten voor controles op Schiphol: risico’s liggen op de loer

Op Schiphol wordt het alsmaar drukker en de Koninklijke Marechaussee kan het allemaal niet meer aan. De rijen voor de controles worden langer en langer, maar het wordt op een gegeven moment ondoenlijk om op deze manier door te gaan. Daarom wil de organisatie burgers gaan inzetten voor ‘simpele’ zaken zoals paspoortcontroles of bij de controlepoortjes staan. 

De extra grensbewakers krijgen een opleiding van vier weken met 80 uur zelfstudie, acht contactmomenten en een stage van drie maanden. Daarna worden ze ingezet voor eenvoudige controles, bij bijvoorbeeld de elektronische poortjes of balies voor reizigers met EU-paspoorten.

In plaats van extra mensen aannemen, dus professionals, wil de Marechaussee dus burgers gaan inzetten. Ik ben helemaal voor burgerlijk initiatief en maatschappelijk plichtsbesef, maar bij zoiets belangrijks als paspoortcontroles en surveillance bij controlepoortjes vind ik het een te groot risico met zich meebrengen. Ook al hebben ze training gehad en stage gelopen. Zulke dingen moeten aan professionals overgelaten worden.

In deze tijd van terrorisme en open grenzen is het te gevaarlijk om burgers in te zetten op plekken waar professionals verantwoordelijk voor moeten zijn. De open grenzen in de EU zorgen voor een extra groot risico en het gevaar met betrekking tot terrorisme komt niet meer alleen van buiten de Europese Unie. Binnen de EU zijn er ook veel groepen terroristen actief en ‘lone wolves’. Die kunnen binnen de Europese Unie vrij reizen en dan moet je juist op vliegvelden louter professionals inzetten. De druk is begrijpelijk, maar dat los je niet op met burgerparticipatie, maar het verruimen van het budget en het aannemen van meer mensen. Daar moet op gefocust worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Bon-vivant

  Ik lees in het bericht op de NOS-site:
  “De paspoortcontrole is een bottleneck op Schiphol. Doordat de luchthaven nog altijd groeit en de marechaussee ook meer taken krijgt wegens de terreurdreiging, is er niet genoeg personeel om op te schalen in drukke tijden. Vorig jaar ontstonden daardoor in de vakanties lange rijen.”
  Op het eerste gezicht lijkt het mij een creatieve oplossing om de rijen wachtenden op piekmomenten het hoofd te bieden.
  In het bericht lees ik verder: “Het gaat om een proef die tot november 2019 duurt.”
  Het lijkt mij verstandig om eerst de resultaten van deze proef af te wachten voor we met een definitief oordeel komen.

 2. cmsuijkerbuijk

  De KMar wil heus wel mensen opleiden tot marechaussee, maar de politiek weigert daar geld voor ter beschikking te stellen, want ondanks de “op de borst klopperij” van de politiek, o.a. van Zijlstra, dat er meer naar defensie gaat, is dat een drogreden, want er wordt nog steeds slechts minder bezuinigd. Tja en als je dan als organisatie van minkukels en leugenaars (de grootste is op bovenstaande foto te zien) afhankelijk bent, moet je een list verzinnen. Dus dan maar zolang burgers inzetten, totdat het geheid een keer verkeerd gaat, want dán heeft de KMar het gedaan!

  1. swetsnek

   Zo is het maar net laat de marechaussee mooi zien dat ze volk krijgen

 3. swetsnek

  Schiphol compleet links ??? hahaha laten liggen schijt vliegveld .

 4. sjun

  Het is om een of andere reden zeker geen optie dat met het oog op de veiligheid de wachttijden wat verlengd worden?

 5. fusilier

  En wie willen ze daar dan inzetten, zijn dat dan diezelfde afgekeurde sukkels ,die ook bij de handhaving lopen

 6. Babaji538

  Een meester controleert zich, meer dan eens.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog.

 7. Rechtsaf

  En wie beschermt mijn privacy voor deze gewone burger?

  1. Pit

   Karin Ollogren?

 8. Kodi

  Zomaar:

  Vier van de vijf politiezaken blijven liggen
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/02/588084-588084/

  1. Pit

   In Amsterdam verdwijnt 56% van de aangiften alleen al in de vuilnisbak.

   https://www.telegraaf.nl/nieuws/814493/aangifte-in-amsterdam-het-vaakst-afgewezen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.