Misselijkmakende Holocaustontkenning: Polen neemt wet aan die Poolse medeplichtigheid ontkent

Het is vanaf vandaag strikt verboden om ook maar te suggereren dat er Polen waren die meehielpen bij de Holocaust. Of om kampen in Polen ‘Poolse kampen’ te noemen. Doe je dat wel, dan kun je een paar jaar in een Poolse gevangenis tegemoet zien.

Het was de gruwelijkste genocide die deze wereld ooit heeft gezien: de Holocaust. Zeven miljoen joden kwamen om, waarmee het Europese jodendom in één klap vrijwel werd weggevaagd, precies zoals de Nazi’s het voor ogen hadden gehad. Het is misschien wel de grootste misdaad uit de geschiedenis, waar – begrijpelijkerwijs – weinigen mee geassocieerd willen worden.

Het is algemene kennis dat kampen als Auschwitz door de Duitsers in door hen bezette gebieden gebouwd werden. De verantwoordelijkheid voor die daden ligt dan ook bij (Nazi-)Duitsland: er is geen hond die de Polen Auschwitz kwalijkneemt, of de Nederlanders Westerbork.

Tóch wil het hedendaagse Polen graag dat voor eens en voor altijd duidelijk is dat de kampen op hun grondgebied niet Pools, maar nationaal-socialistisch waren. Dan zou je denken dat je je richt op extra voorlichting – als dat in dit geval überhaupt nodig is – maar nee hoor: in plaats daarvan wordt het simpelweg verboden om de combinatie “Poolse vernietigingskampen” uit te spreken. Dat an sich is al een bizarre beperking van de vrijheid van meningsuiting, maar het wordt pas echt smerig bij het tweede deel van de wet die vandaag is aangenomen door de Poolse senaat. Die zegt namelijk dat het tevens verboden wordt om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid bij het uitmoorden van de joden.

En dat is natuurlijk je reinste Holocaustontkenning. Zoals al gezegd waren de Nazi’s de hoofdschuldigen, maar vanzelfsprekend waren er in Polen – net als in alle andere bezette landen – best delen van de lokale bevolking die hieraan meewerkten. Of dat nu was om geld, angst om zelf vervolgd te worden of simpelweg omdat je een hekel aan je toevallig joodse buurman had: het gebeurde. Ontkennen dat er Polen hieraan medeplichtig zijn, is een beetje alsof je het bestaan van de NSB ontkent. Bizar dus.

Niet zo gek dus dat zelfs Israël bezwaar aantekende tegen deze krankzinnige wet. Het is gewoon een onnodig vodje dat, puur om een totaal niet bestaande aanval op het collectief ‘Polen’ af te slaan, verantwoordelijkheid van individuen behorend tot dat collectief verdoezelt. Een grote teleurstelling vanuit een normaal zo groots land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Anton Adriaan

  Geef de Polen eens ongelijk!
  De Duitsers van toen der tijd plaatste die kampen.
  Gejank om niets weer.

  1. Zout

   @Adolf: Niet voor niets ben jij hierheen gesneld om even snel je serpente antisemitische gif te spuien.

   1. Nederlandse_Patriot

    1. Duitsers nemen Polen over.
    2. Duitsers bouwen kampen in Polen, wat nu eigendom is van Duitsland.
    3. Het is de schuld van Polen!!!

    Logica?

    1. denk eens na

     Nee het zijn de Duitsers , anders kunnen we de telegraaf ook wel de schuld geven aan nsb zijn, of de koniging of mussert .

 2. Gerlos

  En zulke landen zitten ook in het GEDROCHT EU.dat is leuk samenwerken toch.

  1. Anton Adriaan

   Inderdaad.
   Zoals velen al eerder riepen op de DDS, ‘Gelukkig zijn er nog landen die schijt hebben aan de EU zoals Polen’.
   Onze Slavische ‘vrienden’ laten zich ten minste niet gek maken.

   1. corfo

    @ Anton A.
    De landen die niet zo idolaat zijn van de EU, zijn hoofdzakelijk landen die tot voor kort onder een dictatuur hebben moeten leven. Deze landen zien aan andere EU-lidstaten, zoals NL, dat er een nieuwe dictatuur a.d. macht gaat komen/is gekomen, en dát wensen zij uiteraard niet. Zij hebben gróót gelijk natuurlijk.
    Dat er landen bestaan die de EU adoreren, heeft m.i. te maken met “leiders” in die lidstaten die alléén geldelijk gewin voor zichzelf zien i.c. een veel te duur betaald baantje. Bovendien zijn die “leiders” veelal machtswellustelingen, grenzend aan dictators.

 3. Ni28

  De Poolse regering gaat hiermee erg krampachtig om. Het is wel beter om te spreken over Duitse nazi-kampen in Polen dan Poolse concentratie kampen. De rol van “NSB”ers in alle bezette landen kan niemand ontkennen dus ook de Polen niet.

 4. DolleDries

  Dit slaat nergens op
  Het waren Duitse vernietigingskampen en geen Poolse.
  Polen hebben een punt. Ze hadden de pech dat de kampen in hun land werden geplaats.
  Een Pools vernietigingskamp is er niet geweest hoe kan je een land opzadelen met die naam zonder schuld aan zo gruwelijk gebeuren. Het waren Duitse vernietigingskampen in Polen.
  Als er trouwens één land was waar de Joden geen kans hadden was het Nederland wel.

  Hulp van niet-Joodse Polen was er, waarbij opgemerkt dient te worden dat sinds 1941 de doodstraf stond op enigerlei hulp aan Joden, iets dat ook veelvuldig werd uitgevoerd, niet alleen tegen de directe helpers maar ook vaak verdere familieleden en zelfs buren. De Polen waren aldus zelf bezig met overleven en waren eenvoudigweg niet bij machte om de ruim 3 miljoen Poolse Joden te redden, ook al zouden ze het willen. Nochtans werd in 1942 op instigatie van de Poolse regering in ballingschap Zegota opgericht, een hulporganisatie die onderdeel uitmaakte van het Armia Krajowa, met als specifiek doel (onderduik)hulp aan Joden bieden. Het was de enige niet-Joodse verzetsorganisatie in Europa met als specifiek doel de hulp aan vervolgde Joden.

  1. Zout

   @DD: Klopt, het waren Mofrikaanse kampen, punt uit.

   1. Meester Kong

    @ Zout
    Oh gij alwetendende .
    Waarom zoveel protest uit je geliefde Israel.
    Zien ze het niet goed ?

    Off topic ;
    geef eens het bewijs dat de PVV GEEN subsidie krijgt !

    Je speelt vals …….

    1. DolleDries

     Het wordt opgezweept door wat EU landen want er is nu een campagne tegen Polen aan de gang om dat ze niet luisteren wat de dictators in Brussel willen. Dus iedere grashalm wordt gepakt om Polen zwart te maken.
     Je zult het maar krijgen als land, Poolse vernietigingskampen daar zullen hun Westerse buren wel van smullen
     Dat Israël protesteert lijkt mij opgeblazen onzin, het is gewoon rechtvaardig van die Polen.

    2. Bloem

     Antisemitisme is minderwaardig, ga uzelf schamen heer Kong

    3. swetsnek

     man flikker eindelijk eens op met je domme gelul je raakt kant nog wal idioot

 5. Ernst Quispel

  Het is de zoveelste aanwijzing dat Polen niet thuishoort in de waardengemeenschap van de EU.

  1. Zout

   En jij niet op DDS!

   Dag Wim.

  2. sonar

   Kwippie zullen we gelijk de E U opheffen want die hebben onderhand ook al veel bloed aan hun handen.

  3. DolleDries

   Onderbouwing ?

  4. eRik2017

   Dag Wim!

  5. Holland

   “…..waardengemeenschap….”. Bij dit woord loopt Qwispel het kwijl uit de mond. Hij vindt de waarden van de EU groots en verheven, hedonistisch en transcedent. ‘Waardengemeenschap’ proeft hij nog even op zijn tong en slikt dan deze sublieme uitdrukking als een verrukkelijk flikje weg. Heerlijk, dat smaakt!

   1. Zout

    Ik zou zeggen: Dag Wim!

   2. Ernst Quispel

    Nee hoor, ik wijs slechts op de rechtsstatelijke waarden die we in de EU belijden en waar Polen van afwijkt.

 6. DolleDries

  https://www.joodsmonument.nl/nl/page/546972/kampen-in-nederland

  Hier praat men ook over Kampen in Nederland en niet Nederlandse Kampen.

 7. DolleDries

  Ook hier

  Duitse concentratiekampen zoals Schoorl, Amersfoort en Erica waren niet speciaal op joden gericht.

  Dus dat moet volgens Sybren Nederlandse concentratiekampen zijn.

 8. Ni28

  Volgens Quispel hebben de Polen concentratie kampen zowat uitgevonden.

  1. Ernst Quispel

   Het probleem is met name dat censuur wordt gepleegd op het benoemen van historische feiten, zoals Turkije dat bijvoorbeeld doet en waar hier terecht bezwaar tegen wordt gemaakt.

   1. van Urk

    De Polen die met de Duitsers samenwerkten waren in de volksmond landverraders en daarom ook niet waardig om die nog als Polen te gaan benoemen. Er waren wel vernietigingskampen in Polen maar geen Poolse vernietigingskampen. Die grootste blunder heeft President Obama ooit gemaakt door te spreken van “Poolse vernietigingskampen” i.p.v. Duitse vernietigingskampen. Inderdaad hebben die Polen een punt!

     1. swetsnek

      De luis heeft ook een passage gevonden de zielenpoot

     2. Zout

      Dag Wim!

   2. van Urk

    Elk westers land wil tegenwoordig niet meer ergens aan herinnert worden wat niet meer in zijn historische straatje past. Het Linkse gedierte hier in ons land wil bepaalde standbeelden, namen, teksten of prenten verwijderen en een kinderfeest te verpesten omdat het hen iets herinnert uit een zwart verleden.

    1. Meester Kong

     “Het Linkse gedierte”
     Ja ja christendom, religie van de vrede en de rede..
     Vroeger noemden wij dat, de schijnheilige fienen draai………

     1. van Urk

      Tegenwoordig is Links de ideologie van vrede en de rede dat dankzij hun inbreng de christenen een vervolgde groep begint te worden.

 9. Seneca

  Het waren inderdaad Duitse vernietigingskampen. Waarom werden deze in Polen gebouwd? De Polen hebben altijd een sterke haat – uitzonderingen daargelaten – t.o.v de Joden gehad. De Duitsers wisten dat en rekenden daarom op de stilzwijgende ‘goedkeuring’ van de Poolse bevolking. De kampen in Nederland waren wel degelijk Nederlandse kampen. Westerbork werd in Drente gebouwd omdat HM koningin Wilhelmina – u weet wel de vorstin van alle Nederlanders – geen kamp op de Veluwe wenste daar ‘zij geen Joden in haar achtertuin wenste te zien…’. Nederland is evenals Polen, verschrikkelijk anti Joods geweest. Dat er veel reaguurders op dit forum beweren dat zij geen anti semieten zijn, is niet geloofwaardig. Veel reaguurders stellen dat bij wederom een Jodenvervolging, zij op zullen komen voor de Joden, is prijzenswaardig maar in mijn optiek: niet nodig. De Jood weet zich gesteund door het bestaan van Israël en zal zich met hand en tand verdedigen. Dat is het verschil tussen de Joden van toen en de Joden van nu.

  1. DolleDries

   Polen had de grootste jodenpopulatie van Europa
   Doordat de kampen in Polen ver van de bewoonde wereld waren merkten de normale duitsers daar dus weinig van.
   De andere oostbloklanden waren geen optie omdat de treinrails gebruikt moesten worden voor militaire doeleinden en konden de ballast van de transportatie van Joden dus niet gebruiken.
   De Duiters beschouwden zichzelf als het ideale Arische ras. Polen hoorden daar in de ogen van de Duitsers niet bij. De Joden pasten daar dus prima.

  2. Rosasolis

   @Seneca, Niet altijd waar over de Polen tegen over de Joden. De Nazis vielen Duitland aan om het hele land en bevolking over te nemen. En niet alleen de joden.
   De 1ste en 2de wereld oorlogen zijn ALLANG VOORBIJ. Wij hebben Israel ALANG steun gegeven om dit gebied tot een echte land te erkennen. Maar het gaat niet meer goed met dit land, ondanks de zovele steun die zij krijgen van vele landen…omdat zij niet willen leven samen andere bevolkingsgropen, inclusief Christenen. Daarom hebben zij die vroegere grote Joodse Ghetto in Warsaw gebouwd. En nu bouwen er vele nieuwe ghettos in Israel…Ik begrijp niet dat er strenge Orthodoxe Joodse woongebieden worden toegelaten, terwijl de bevolking van de Palestijnen ook groeit? De Joodse Getto in Warzaw was nooit verboden door de Poolse regering! Het heeft eeuwen lang bestaan recht gehaad, binnen de Poolse regering. Ik krijg de indruk dat Trump doet hier een vreselijke poging om Amerika en Israel samen te werken om ons
   EU kapot te maken. Wij EU landen moeten dus oprotten, wij moeten WW1 helemaal vergeten, en niets is belangrijker dan de joden vervolging geen 50 jaar na WW 1.
   Ik wil aan jullie Trump en Nethanyhu aanbieders vertellen: je kan geschiedenis niet veranderen. Maar wel van leren. De Orthodoxe joodse getto in Warschaw werd voor eeuwenlang een deel van dit oude staat, leefde in vreede en werd NOOIT door de
   niet-Joodse gemeenschap van Warschaw aangevallen. Totdat de Nazis kwamen.
   Ik had een aangetrouwde oud oom uit Poland ( nu overleden) die vertelden over de vele Poolse helden die in het verzet werkten samen met Nederland. Het verzet in Poland was zeer duidelijk aanwezig tijdens WW 2, maar waarom moeten wij nu NU met Trump, Nethanyahu en hun aanhangers dit afschuwelijke geschiendenis opnieuw aanhalen?

 10. denk eens na

  Er waren genoeg Nederlanders die eveneens meehuilde met de duitsers , rute ,in de tijd van nu geplaatst is een beetje van het zelfde laken en pak. Alleen dracht hij geen snor maar een jenever fles op zak, en zoent er lustig op los.

  1. Zout

   Vrij vertaald zijn dat nu degene die meehuilen met de islam.

  2. denk eens na

   Ik zeg het niet graag maar mijn hoop is op de Italiaanse verkiezingen ,dat de anti europeese partij de verkiezingen wint, en het daarna zo bond maak de eu uit 1 valt

 11. Guus Geluk

  Polen probeert haar verleden onder het tapijt te vegen en de Israëlische regering protesteert.

  Constateer dat alle reaguurders de zaken weer proberen recht te breien, zoals zij probeert recht te praten dat de Israëlische regering boycot. De moslimhaat is groter dan hun liefde voor Israël.

  1. Guus Geluk

   FPO-ministers boycot.

  2. DolleDries

   Hele domme opmerking Guus.

   1. Guus Geluk

    Geen kwaad woord over de Poolse regering, nietwaar. Zelfs niet als zij ongemakkelijke zaken probeert uit te poetsen, waarop de Israëlische regering protesteert.

    Geen kwaad woord over de Oostenrijkse regering, nietwaar. Zelfs niet als FPÖ-ministers door de Israëlische regering worden geboycot.

    Of stellen de Israëli’s zich in beide gevallen aan?

    1. buitenbeentje

     Een regering wordt afgerekend op zijn daden en niet bij voorbaat op zijn leden. Als een volk democratisch kiest voor normale mensen in een normale regering, dan is het niet aan Israel om ministers van die regering te boycotten omdat ze, in dit geval, voor de FPÖ in de regering zitten. In dat geval stelt Israel zich gewoon aan. In Israel zijn heel griezelige, nationalistisch religieuze, partijen die ook in de regering zitten. Zou je die boycotten noemt Israel dat beslist inmenging in binnenlandse politiek en terecht.

     1. Guus Geluk

      De Israëli’s zien nu eenmaal niet graag ministers van een partij met een nazi-verleden. Ik kan ze het niet kwalijk nemen.

    2. DolleDries

     Nee Guus daar gaat het niet om.
     Het gaat er om dat het Duitse vernietigingskampen waren en geen Poolse vernietigingskampen.
     Dat Polen zich heel ongemakkelijk voelt bij zo benaming kan ik dus ik wel begrijpen.
     Dan zou je de Duitsers die in Nederland te keer gingen Nederlandse misdadigers moeten noemen.
     Om de Polen in navolging van de naam Poolse vernietigingskampen de schuld te geven van de Holocaust is natuurlijk helemaal onzin en moet inderdaad strafbaar zijn.
     Wist je trouwens dat de meeste bewakers van deze kampen Oekraïners waren.

     1. Guus Geluk

      https://nos.nl/artikel/2214073-kritiek-israel-op-poolse-wet-vernietigingskampen.html

      “Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Poolse regering op de wet te corrigeren. Het Poolse parlement nam de wet gisteren aan. Israël vreest dat de wet misbruikt wordt om de Poolse rol bij de Jodenvervolging te ontkennen.
      “Geen wet kan de historische waarheid veranderen”, staat in een Israëlische verklaring. Premier Netanyahu laat weten dat de Poolse wet iedere grond mist. “Men kan de geschiedenis niet veranderen en de Holocaust ontkennen”, zegt hij. Zijn minister van Financiën Moshe Kahlon schrijft dat het historisch bewezen is dat de nazi’s steun hebben gekregen bij de Jodenvervolging, ook van Polen.
      De Israëlische oppositieleider Lapid spreekt ook over Poolse medeplichtigheid. “Honderdduizenden Joden zijn op Poolse bodem vermoord zonder dat ze één Duitse officier tegenkwamen.””

      Let hier dat de Israëlische regering haar afkeuring kenbaar heeft gemaakt middels een brief aan de ambassade.

      Kijk, als Rutte III zo’n wet had doorgevoerd, was hier de hel losgebroken. Maar het is de rechtspopulistische en eurokritische Poolse regering die de wet ontwierp, dus er is niets aan de hand.

     2. corfo

      @ Guus G.
      Nee, inderdaad, geen kwaad woord over de Oostenrijkse regering, is gekozen door het Oostenrijkse volk, weet je nog ? Dat Israël een FPÖ minister boycot is hún zaak en niet van Guus G. NL bemoeit zich sinds eeuwen met de gebeurtenissen in andere landen, terwijl er in ons eigen landje zéér veel helemaal niet goed gaat ! Zou een fraaie zaak zijn als Israël of Polen zou zeggen : “Nederland, meteen stoppen met de gasboringen !” Dan verklaar je die landen toch voor “gek”?
      Oostenrijk heeft zijn huidige volksvertegenwoordiging gekozen omdat het een trots land is dat geen massa’s parasieten wil binnenhalen, is hún land, Guus G. Zij bepalen, en niet NL dat zich “all over the world” met alles en iedereen wil bemoeien, terwijl het eigen land verkommert.
      Als Polen een dergelijke wet invoert, gaat dat NL geen donder aan.

     3. DolleDries

      Ten eerste kom je met de NOS dan heb ik mijn vraagtekens.

      Ik kan uit die wet niet opmaken dat Polen zijn rol wil verdringen.
      Nogmaals het waren Duitse vernietigingskampen.
      Als de EU bv zo tuk is op landen die hun verleden weg willen drukken had dan Oekraïne links laten liggen als er één land heulde met de Nazis en waar het Nazisme nog heerst is dat land het wel.
      Israël zegt dat het vreest maar dat hoeft niet zo te zijn.
      Trouwens de ontzettend goede medewerking die de Duisters kregen in Nederland met het wegvoeren van Joden is ook maar summier belicht. Met name het gedrag van Politie in Amsterdam is altijd de doofpot in gegaan. Het aantal wat zeer dapper was is maar heel klein geweest. Dan hebben we het nog niet over de schofterig behandeling van Joden bij terugkomst
      Nederland geilt bv enorm op de musical soldaat van Oranje, dat geeft een goed gevoel. terwijl de Oranjes al snel de benen namen.
      3 miljoen Polen zijn vermoord door de Duisters.

     4. Guus Geluk

      Het werd weer eens pijnlijk duidelijk hoe dun de “liefde” voor de Joodse staat werkelijk is. Polen lanceerde een wet waarop de Israëlische regering sterke kritiek had. Israël stelt zich aan. De Israëlische regering boycot FPÖ-ministers – afkomstig van een partij met een Nazi-verleden. Israël stelt zich aan.

      Maar als Sigrid Kaag de Palestijnen extra geld toestopt, is dat wél een probleem, is zij antisemitisch en heeft ze een geheime agenda. Om maar te zwijgen over antisemitisme in de islamitische wereld: dan wordt er helemaal gestijgerd.

      Waarom is dat het geval? Nu, in Polen en Oostenrijk zetelen enkele eurosceptische regeringen. Die mogen alles doen wat zij willen, al gaat het de Joodse staat aan, want de rechtspopulistische droom móét worden waargemaakt.

     5. DolleDries

      Kijk Guus

      http://www.hervormdegemeenteurk.nl/website/index.php/8-nieuws/184-hulp-aan-joden-in-de-oekraine

      Daar hoor je de EU niet over maar als de Polen zeggen het waren Duits vernietigingskampen en geen Poolse dan is de Media in alle staten.

     6. Guus Geluk

      De EU heeft vooral kritiek op de controversiëke hervormingen van de PiS-regering.

     7. DolleDries

      Maar als Sigrid Kaag de Palestijnen extra geld toestopt,

      Guus het doel van het islamieten is het totaal vernietigen van Israël en het Joden dom dat is ook het doel van de Palestijnen.
      Dat je zulke groeperingen zakcentjes geeft is natuurlijk schandalig.

     8. DolleDries

      Guus de EU heeft overal kriek op behalve op hun eigen gedrag.

     9. Guus Geluk

      Hoewel de EU ongetwijfeld slecht is in zelfreflectie, is de kritiek op Polen gerechtvaardigd.

     10. Zout

      Kaag is gehuwd met een voormalig Palestijns ambassadeur en Fatah-politicus in Zwitserland, en heeft vier kinderen. Ze spreekt zes talen vloeiend Arabisch. Tegenwoordig is Fatah een politieke partij met een terroristische tak, de Al-Aqsa Martelarenbrigade.

      Alweer een reden om de Haagse regentenkliek te wantrouwen.

     11. Guus Geluk

      De FPÖ heeft een Nazi-verleden en Israël heeft kritiek op deze Holocaust-ontkenning, Erik.

      Veroordeel je dit?

 12. buitenbeentje

  In Nederland worden dagelijks woorden ontkend, het laatste was bij mijn weten blank.
  Allochtonen bestaan niet, negers bestaan niet, blanken bestaan niet. Vrijheid van meningsuiting dient ingeperkt, Berufsverbote voor ex-PVV-ers, bedreigingen met geweld als je een andere mening toegedaan wordt.

  Dit alles wordt geheel of gedeeltelijk gesanctioneerd door politieke partijen en de MSM, het enige dat ontbreekt is verbiedende wetgeving, maar daar zijn ze in de hele EU al mee bezig. DDS, TPO en Geen stijl staan er de hele dag vol mee.

  Maar nu de Poolse regering stelt dat de Poolse staat geen blaam treft wat betreft de holocaust wordt er gesproken over een ontkenning van medeplichtigheid.

  De Poolse natie is niet medeplichtig aan de holocaust, dat ontkent niet dat individuele Polen meegewerkt hebben aan de vernietiging van Joden, net zo goed dat de Nederlandse natie niet schuldig was aan het verraden van de joden, ondanks Cohen en Asscher.

  1. rafi

   @Buitenbeetje: Natie = volk. In Nederland waren er evenveel Nederlandse SS’ers (dus bovenop het aantal NSB’ers) als verzetslieden. Nederlandse ambtenaren maakten voor de bezetters geheel vrijwillig een bijna onvervalsbaar paspoort, dat de Duitsers graag gingen gebruiken. Tal van Nederlandse politieagenten verraadden GRAAG voor een fooi talloze Joodse onderduikers. Dat zijn dus geen individuele burgers maar ambtenaren in functie. Wilhelmina heeft na de oorlog nooit een woord gewijd aan de bijna-uitroeiing van haar joodse onderdanen. Ook destijds vochten er joden hard. E.H. Brongers noemt in zijn boek over de strijd rondom de residentie ene Sanders en daar is natuurlijk Maduro (naar wie Madurodam is genoemd), drager van de militaire Willemsorde, die speciaal vanuit de veilige Antillen naar Nederland kwam om het land te verdedigen. Joden konden ook toen al van zich af bijten, maar dan wel regulier, in dienst van het Nederlandse leger.

 13. corfo

  Ik ga de vele door Duitsers in óns land gebouwde bunkers nu héél anders bekijken !

 14. DolleDries

  De Tweede Wereldoorlog maakte van Polen de killing fields van Europa. Bijna 6 miljoen Polen kwamen om, waarvan ruim 3 miljoen Joodse Polen. In totaal 20% van de vooroorlogse Poolse bevolking, het hoogste percentage van welk bezet land ook. Daarnaast was Polen de plek waar de Duitsers de vernietigingskampen bouwden. De vernietigingskampen werden door de Duitsers in Polen gesitueerd vanwege logistieke redenen, niet vanwege een veronderstelde of feitelijke antisemitische stemming in Polen. Het was eenvoudig goedkoper om een half miljoen West-Europese Joden naar Polen te transporteren dan 3,5 miljoen Poolse Joden naar bijvoorbeeld Frankrijk, ook een land waar veel Joden woonden en antisemitische tendensen konden worden waargenomen.
  Verder was Polen het enige bezette land die ggen afdelingen had bij de waffen SS. zoals Nederland bv
  Als je dit leest dan is de titel van dit stuk Misselijkmakende Holocaustontkenningen eigenlijk schandalig.

  1. rafi

   De Polen kwamen op etnische gronden niet voor het SS-lidmaatschap in aanmerking. Waren er wel bv. Franse SS-afdelingen dan? Als ik Floris Bakels’ boeken lees, dan betwijfel ik dat. Ook de Walen kwamen niet in aanmerking, i.t.t. Vlamingen. Ik las eens dat de concentratiekampen in Polen werden gebouwd vanwege de antisemitische omgeving daar. Dat vond ik plausibel. Maar wat jij schrijft klinkt ook plausibel: de kosten. En waarom niet in andere Oost-Europese landen? Omdat de nazi’s die infrastructuur voor oorlogsvoering nodig hadden!: klinkt ook geloofwaardig. Bedenk ook, dat de razzia’s en transporten erna ergens in 1943 of zo ophielden. Misschien waren de spoorlijnen nodig voor de bevoorrading van het Oostfront? Het verheugt me dat de Polen specifiek organisaties hadden die Joden hielpen, zoals ik hierboven ergens las.

   1. corfo

    @ rafi.
    In de jaren ’30 vluchtten duizenden joden uit Duitsland naar o.a. Nederland.
    Het Rode Kruis (vermoedelijk) wilde voor die mensen een onderkomen bouwen in een uitgestrekt bos nabij paleis het Loo te Apeldoorn; op -tig kilometer afstand van het paleis waar in die tijd Wilhelmina resideerde. Deze “mevrouw” wenste echter géén joden in haar omgeving, zelfs niet op -tig kilometer afstand !! Van háár was dus geen hulp te verwachten, andere, meer menslievende organisaties, hielpen deze vluchtelingen wél, en terecht. Ook werden joden geholpen door veel échte Nederlanders, maar dat waren dus échte vluchtelingen en géén parasieten, waardoor wij heden ten dage worden overspoeld.

 15. Babaji538

  Ik vind het een goede zaak, als artsen, docenten
  en politieagenten lid zijn van No Surrender en Satudarah.
  Een uitermate goede zaak.

  Petra Hermans

 16. Rosasolis

  Trouw heeft geschreven veel hierover gedurende de laatste dagen. Ieder student kent de geschiedenis boeken. Waarin wordt verteld dat de Nazi’s vielen Polen aan in 1939.
  Kort daarna begonnen zij de Auschwitz kamp en andere te bouwen. De regering van Polen kon dit vreselijke Nazi bezetting niet tegenhouden. Zodat zij dit kamp gingen bouwen ver weg van Duitland. Duizenden kwamen om in dat vreselijk kamp…maar niet alleen Joden, ook vele Christenen en verzet strijders uit zoveel landen. De grote Franse musicus Olivier Massien was een van de overlevenden. Hij werd naar Auschwitz gestuurd omdat hij weigerde muziek voor de Nazis te schrijven. Hij kwam terug naar de Conservatorium in Paris als “een levende skelet.”
  Ik vind dat er nu te veel invloed gaat van Trump’s Amerika steun op Israel, die op een vreemde manier onze Europe Unie tegen wil werken! En nu beginnen zij tegen Poland te werken…welke EU land gaat volgen? Wij herdenken ieder jaar 4 mei, en Amerika, Canada, en de UK denken wij ieder 11 november aan Remembrance Day, vanaf het einde van WW 1. Europa heeft niet Nethanyahu nog Trump nodig om te vertellen over de kampen en andere verschrikkingen van WW 2. Wij Canadezen vergeten nooit WW 1.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.