PvdA in vrije val: gaat straks ook bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 gigantisch hard onderuit

Wie zich probeert te wagen aan een vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen van maart aanstaande moet één ding alvast in het vooruitzicht zien: de PvdA zal alwéér zware klappen krijgen en veel zetels moeten inleveren. Dat blijkt uit een analyse van het Reformatorisch Dagblad.

Even een stukje lectuur van onze christelijke vrienden van het Reformatorisch Dagblad erbijpakken. Nee, DDS wordt geen grefo-medium, maar dat wil niet zeggen dat mensen die ’s zondags met een zwart begrafenispak in de kerk zitten geen gelijk kunnen hebben. Zoals bijvoorbeeld wanneer ze kijken naar de PvdA en hoe deze club vermoedelijk zal gaan presteren bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Voor de sociaal-democraten geldt dat ze nog één maand hebben om de huidige trends te keren. Want goed zit het er allesbehalve uit voor de lui, zoals RD-journalist Kees de Groot ook onderbouwd vertelt:

“De voortekenen voor de aankomende lokale verkiezingen zijn niet gunstig. De PvdA „lijkt te gaan inleveren”, concludeerde onderzoeksbureau I&O Research begin deze maand. Van de tien mensen die in 2014 nog op de PvdA stemden, zijn er nu nog maar zes die dat opnieuw willen doen, bleek uit een peiling.

Voor de PvdA ziet het er sowieso niet rooskleurig uit. De partij is „in een ongekende bestaanscrisis gekomen”, constateert NOS-journalist Wilco Boom in zijn recente boek ”De neergang van de PvdA” (uitg. Nieuw Amsterdam).”

De Groot wijst bovendien op een lijstje schandalen die de PvdA ook bepaald niet aantrekkelijker maken voor kiezers: van de gehandicapten-uitbuiting van Kamerlid William Moorlag, tot senator Marleen Barth die liever in haar badpak op het strand van de Malediven ging liggen dan haar taak als Eerste Kamerlid serieus nam tijdens het belangrijke debat over het actieve donorschap.

Verschillende PvdA-gemeenteraadsleden lijken daarnaast nu al eieren voor hun geld te kiezen: ze veranderen de naam van hun club of zoeken wanhopig de samenwerking met linkse bewegingen die wél succesvol zijn. Al met al zal de naam PvdA volgende maand in zeventig gemeenten niet op het stembiljet prijken, uit pure angst voor de toorn van de kiezer.

Komt de PvdA de huidige misère ooit nog te boven. Dat valt lastig te zeggen, maar zowel Boom als De Groot lijken niet echt optimistisch over de kansen van Asschers tanende partijtje: “Het eerlijke verhaal lijkt mij dat het er niet best uitziet.”

Sneu hoor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Bon-vivant

  “…dat mensen die ‘s zondags met een zwart begrafenispak in de kerk zitten..”
  Onze DDS-scribent is er niet vies van om en passant een stoot onder de gordel uit te delen.

  1. eRik2017

   Dat is geen stoot onder de gordel hoor. Het is een open stelling die aangeeft dat wij ook in Nederland nog een orthodoxe beleving van religie kennen waarvan de huidige samenleving zegt dat deze eigenlijk niet meer kan.
   In een black belt kan iedereen terecht en wordt geaccepteerd, alleen probeer ons niet op te dringen in de grote stede en buiten de black belts, met iets waar wij juist met moeite afstand van genomen hebben.

   1. Bon-vivant

    “In een black belt kan iedereen terecht en wordt geaccepteerd…”.
    De tekst van onze DDS-scribent ademt een heel andere sfeer.

    1. eRik2017

     Ja idd. Iedereen kan daar terecht en wordt geaccepteerd mits je zwaar gelovig en godsvrezend bent. Als je daar ergens in Overijssel of Zeeland in de community gaat wonen dan maak je die keuze en die vrij heid heb je.

     Wat wil je verder als punt maken?
     Jij zegt dat je liever een moslim dan christen hebt. Ik wil gewoon een buurman en maak geen voorkeur-statements zoals jij.

     1. Bon-vivant

      Dat jij geen “geen voorkeur-statements” maakt, toont aan dat je uit het juiste hout gesneden bent.

     2. eRik2017

      Ah kijk, ik moet voor Bon-Wim kiezen tussen een Christen en een Moslim. Dat zegt genoeg.

      c.c. NCTV en AIVD
      Hier is een (waarschijnlijk) Nederlands ingezetene, in elk geval Nederlands sprekend die meent (zie boven) dat ik pas uit het juiste hout gesneden ben als ik een voorkeur heb voor een Christen of een Moslim.
      Ik wens dergelijke keuzes niet te maken, en veracht mensen in de samenleving zoals Bon-Wim.

     3. eRik2017

      Mogelijk ben ik een “sorry” schuldig als ik dit nog eens nalees.

      Wel geen zin meer nu, ik ga netflixen.
      Teveel negativiteit hier

     4. Bon-vivant

      Moeilijk hè, goed lezen.

    2. Abri079

     Het is een sfeer die jij tot op heden alleen leest.
     Waar blijven de andere kobolds uit je hoofd?

     1. Bon-vivant

      De andere kobolds heb ik gelukkig op tijd kunnen onderdrukken.

  2. Abri079

   @ bon Wim,
   Je valt op door je techniek. Je knipt de helft van het verhaal en hebt daar een mening over. De zin waarnaar je verwijst zegt namelijk ook dat die mensen best gelijk kunnen hebben.
   Kennelijk is dat je onwelgevallig.
   Wat dom dat je zo eenvoudig door de mand valt.

   1. Bon-vivant

    Abri079, dank dat je mij prijst voor mijn techniek. Natuurlijk heb ik gelezen dat die mensen best gelijk kunnen hebben. Dat is mij helemaal niet onwelgevallig.
    Maar waarom deelt onze DDS-scribent dan en passant een stoot onder de gordel uit aan die mensen? Over dom gesproken…

    1. Abri079

     Wat jij leest en wilt begrijpen Wim, kan ik niet beoordelen. Echt er je blijft de enige die dat leest en begrijpt. Volgende kobold maar loslaten uit je hoofd?

   2. Pit

    @Abri: Scherp en juist!

  3. swetsnek

   hahahahaha staat het je niet aan ventje

 2. Fortiori

  De mensen van het RD zijn vooringenomen. Dat brengt de club met zich mee waarvoor zij staan.
  In tijden van een grote PvdA aanhang heeft het ook nooit geboterd. Van FvD of PVV hebben ze ook geen hoge hoed op. Zegt op zich dus niets. In de peiling is PvdA in herstel.

  1. eRik2017

   Joh @Fortiori
   Ik zou die preek gaan houden zondag!

   1. Pit

    @Erik: Fortiori=Wim

    1. eRik2017

     @Pit
     dat wist ik al.

     1. Pit

      @Erik: Okidokie…

      Ik ga nog een aflevering Blue Blood’n

      http://www.cbs.com/shows/blue_bloods/

     2. eRik2017

      @Pit
      Cheers

   2. swetsnek

    Onder het mom van halleluja praise the lord amen

  2. denk eens na

   f , leuk idee , maar echt doe beter je best

  3. Abri079

   Jammer. Dit stuk is niet alleen gebaseerd op het RD. Je stelling in de eerste regel is dus niet houdbaar.
   Dag Wim.

   1. eRik2017

    Bij Wim is nog nooit iets houdbaar geweest. Bij Wim is alles net zo houdbaar als een waterijsje in de woestijn.
    Alles en iedereen is Wim en zijn clubje zat.

    dag Wim, dag Bon, dag Guus.
    Voor hen is elke dag hetzelfde, in de kliniek, niets te doen, en opruien en treiteren.
    Grappig! Ik heb er smakelijk om gelachen afgelopen dagen.

    1. Abri079

     Je mist de Spaanse kok. Die heeft wellicht het geestelijk griepvirus. Dat schijnt te heersen binnen de groep Kong.

 3. denk eens na

  De pvda heeft de slag verloren , te veel baantjes jagers, het allochtone gedeelte verloren aan denk, en het bakfiets geteisem verloren aan die nep Nederlander yassem van groen links

  1. denk eens na

   Het enige is wat de pvda rest is zich aansluiten bij de pvv , om nog in de baantjes productie te cashen .

   1. Ernst Quispel

    Nadenken lijkt me inderdaad een goed idee.

    🙂

  2. Kodi

   En de werkenden die eens (hondstrouw) PvdA stemden, stemmen inmiddels PVV. Want de PvdA heeft de werkenden verraden. Men dacht met de allochtonen en het bakfietsgeteisem een nieuw proletariaat aan te boren, maar dat bleek een nieuw parasiteriaat te zijn. De allochtonen hebben een nieuwe weg gevonden bij DENK en het bakfietsgeteisem voelt zich nu meer thuis bij D’66 en Groen Links. Tsja, je kunt niet de kool en de geit sparen. Je kunt wel beide verliezen. De PvdA is een beetje dom geweest.

 4. DolleDries

  Ze hebben wel leuke gekleurde stropdasjes.
  Maar wat zingt het vals.

  https://www.youtube.com/watch?v=sQ2h8ZC-Kew

 5. Babaji538

  Noem ik, Tilburg, 5298,
  het kleuterklasje was nooit zo goed
  gepasseerd.

  Petra Hermans

 6. Gerlos

  De PvdA heeft zijn naam in onze gemeente veranderd in politieke partij DE ONDERGANG, op naar de nul zetels.

 7. DolleDries

  Turkse tanks rollen Syrië binnen, in wat cynisch ‘Operatie Olijftak’ wordt genoemd. Als het aan Erdogan ligt, gaan tal van andere buurlanden de komende jaren hetzelfde meemaken. Zoals we de afgelopen jaren al vaker schreven zijn de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan, zijn islamistische AK Partij, en ook een groot deel van de oppositie geobsedeerd met het herstel van het Turks-Ottomaanse Rijk door middel van militaire veroveringen. De anti-Koerdische campagne in Noord Syrië houdt nog altijd aan, en met Griekenland is de afgelopen weken talloze keren de confrontatie gezocht door maar liefst 138 schendingen van het Griekse luchtruim, en het rammen van een schip van de Griekse kustwacht door een Turkse patrouilleboot. ‘Degenen die denken dat wij de landen waaruit wij ons 100 jaar geleden hebben teruggetrokken zijn vergeten, hebben het mis,’ zei Erdogan op 12 februari. Die landen omvatten niet alleen Griekenland, maar ook het grootste deel van Zuidoost Europa, Noord Afrika en het Midden Oosten, inclusief Israël. ‘De dingen die wij tot nu toe hebben gedaan verbleken bij de grotere aanvallen die wij de komende tijd hebben gepland, inshallah.’

  De betreffende Griekse (toeristen)eilanden in de Egeïsche Zee liggen weliswaar vlak voor de Turkse kust, maar behoren zowel wettelijk als historisch bij Griekenland. Desondanks streeft het grootste deel van de Turkse politiek openlijk naar de verovering van deze eilanden. Zo beloofde Kemal Kilicdaroglu, leider van de grootste oppositiepartij CHP, in december dat als hij volgend jaar de verkiezingen wint, hij ’18 Griekse eilanden zal binnenvallen en overnemen, net zoals oud premier Bulent Ecevit in 1974 deed met Cyprus.’ Ook Meral Aksener, leider van de nieuwe ‘Goede Partij’, riep op tot een invasie: ‘Wat gebeuren moet, moet gebeuren.’
  Erdogan dreigt buurlanden openlijk met militaire aanval
  Dictator Erdogan zelf bediende zich op 12 februari wederom van spierballentaal, daarin gesterkt nadat zijn anti-Koerdische militaire invasie van de regio Afrin in Noord Syrië nauwelijks op weerstand van Amerika, Europa en de NAVO is gestuit. ‘Wij waarschuwen degenen die in de Egeïsche Zee en Cyprus over een grens zijn gegaan. Hun moed houdt enkel aan totdat ze ons leger, onze schepen en onze vliegtuigen zien… Wat Afrin voor ons is, zo zijn ook onze rechten in de Egeïsche Zee en Cyprus. Denk nooit dat de gaswinning in de wateren van Cyprus en de opportunistische acties in de Egeïsche Zee van onze radar verdwijnen.’
  ‘Net zoals wij de intriges door Operatie Eufraat Schild en Operatie Olijftak (beide in Syrië) verstoren, en spoedig in Manbij en andere regio’s, kunnen en zullen wij de intriges verstoren van degenen die zich bij onze zuidgrens misrekenen… Onze oorlogsschepen en luchtmacht houden het gebied nauwlettend in de gaten, om indien nodig op iedere mogelijke manier in te grijpen.’
  ‘En degenen die denken dat dat wij de landen waaruit wij ons 100 jaar geleden onder tranen hebben teruggetrokken zijn vergeten, hebben het mis,’ vervolgde Erdogan. ‘Wij zeggen keer op keer dat Syrië, Irak en andere geografische plaatsen in onze harten niet verschillen van ons thuisland. Wij strijden ervoor dat overal waar de adhan (islamitische gebedsoproep) wordt gehoord, geen enkele buitenlandse vlag zal wapperen. De dingen die wij tot nu toe hebben gedaan verbleken bij de grotere aanvallen die wij de komende tijd hebben gepland, inshallah.’
  Turkije verheerlijkt honderden jaren grof geweld en onderdrukking
  In de 600 jaar dat het Islamitische Kalifaat tot circa de Eerste Wereldoorlog bestond in de vorm van het Turks-Ottomaanse Rijk, werden er vele jihad oorlogen gelanceerd, tal van landen bezet, massamoorden begaan, volken verdreven of deels uitgeroeid, en alle ‘kafirs’ (ongelovige niet-moslims) gediscrimineerd en zwaar onderdrukt, met name Joden en christenen. Dit imperialistische, zeer gewelddadige verleden bomvol moorden, ontvoeringen, verkrachtingen en gedwongen bekeringen, wordt door bijna de gehele Turkse politiek verheerlijkt, met Erdogan, de zichzelf verklaarde nieuwe Kalief van de islamitische wereld, voorop.
  De grootste Turkse aanval op het christendom vond plaats tussen 1914 en 1923, toen de Turken zo’n anderhalf miljoen Armenen, Grieken en Assyriërs uitroeiden, en miljoenen anderen veroverden of verjoegen. Desondanks kon Turkije in 1952 gewoon lid worden van de NAVO. Dat weerhield de Turken er 3 jaar later niet van om een wrede anti-Griekse pogrom in Istanbul te houden, en in 1964 alle overgebleven Grieken het land uit te zetten (en dat terwijl Griekenland officieel NAVO bondgenoot was (en nog steeds is)). Ook houden de Turken al sinds 1974 illegaal het noorden van Cyprus bezet.
  ‘Turken moeten verantwoordelijk worden gesteld voor hun misdaden’
  Bedenk goed dat dit in de ogen van Ankara niets anders dan religieuze oorlogen zijn. Het hoofd van het staatsdirectoraat (soort ministerie) voor Religieuze Zaken, Diyanet, heeft de Turkse invasie van Afrin letterlijk als ‘jihad’ omschreven. Diyanet is ook verantwoordelijk voor de recente agressieve jihad- en materlaarspreek in een moskee in Hoorn, waar de Telegraaf over schreef. Minister Koolmees van Sociale Zaken gaat dit weliswaar ‘uitzoeken’, maar substantiële actie hoeven we zoals gebruikelijk niet van Den Haag te verwachten, omdat het immers om de ook in ons land speciaal beschermde islam gaat.
  ‘Juist omdat de Turken nooit verantwoordelijk zijn gehouden voor hun criminele acties en agressie, blijven ze de veiligheid en soevereiniteit van hun buren bedreigen,’ waarschuwt de Turkse journalist Uzay Bulut. ‘Het is de hoogste tijd dat het Westen wakker wordt en Ankara aanpakt.’ (1)
  Of dat gaat gebeuren is maar zeer de vraag. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat op het moment de Turken met ook maar iets van kritiek vanuit Europa worden geconfronteerd, ze onmiddellijk beginnen te dreigen met het sturen van nog eens miljoenen ‘Syrische vluchtelingen’.
  Jaren ’30 op herhaling – komt WO-3 eraan?
  De huidige periode vertoond dan ook huiveringwekkende overeenkomsten met de jaren ’30, toen een andere dictator vrijwel ongestoord en onbetwist vergelijkbare agressieve taal kon uiten, en uiteindelijk net als de Turken kon beginnen met ‘kleinschalige’ veroveringen, zoals Hitlers inlijving van Sudetenland. Historici zijn het er over eens dat de Nazi’s mede door de slappe ‘appeasement’ houding van het Westen zo groot en machtig konden worden, zodat ze na enkele jaren de hele wereld in de meest verwoestende oorlog ooit konden storten.
  Die oorlog kan qua gruwelijkheid en slachtoffers wel eens overtroffen worden door wereldbrand nummer 3, tenminste, als Erdogan en zijn volgelingen hun gang kunnen blijven gaan, en hun veroveringstocht inderdaad gaan uitbreiden tot eerst andere regio’s van Syrië, daarna Griekenland, en daarna vermoedelijk de Balkan, Egypte, Libië en ook Israël. Europa zal in bedwang worden gehouden door te dreigen met het sturen van miljoenen ‘vluchtelingen’ en het inzetten van de ‘vijfde kolonne’ van vele Turkse migranten die hier wonen – totdat de Turkse veroveraars zich zo sterk voelen, en ook wij militair aan de beurt zijn om te worden ingelijfd in het Kalifaat.

  Bron x nieuws

  1. Bon-vivant

   Van dat geciteer van x nieuws krijg ik zo langzamerhand een sik. Ik begin me zelfs af te vragen of x nieuws wel bestaat.

   1. DolleDries

    Dat is best vervelend voor je. Maar zo sikje kun je toch afscheren Ernst.

   2. DolleDries

    Trouwens laten we ons druk maken over grotere dingen die gebeuren in Europa in plaats van zo afstervend partijtje die zich zelf de spuit van voltooide politiek leven heeft gegeven Zit jij een beetje nutteloos te zeiken hier over een zwart pak.

   3. Ernst Quispel

    Bon-vivant, x-nieuws is een zodanig smerige islamofobe haat- en complotsite dat DDS direct linken blokkeert.

    Je kunt het vinden onder http://andernieuws.punt.nl/ als je een x voor andernieuws zet.

   4. DolleDries

    Het is een prima site die alleen een andere mening verkondigd dan de media.
    Maar Ernst kan daar niet tegen

    1. Ernst Quispel

     Het is een ronduit idiote leugensite.

     1. DolleDries

      Dat bedoel ik ,je kan er niet tegen. Maar goed dat is iedere site bij Ernst die een andere mening verkondig dan Ernst.

    2. Kodi

     Is Kwispeltje dan niet bestand tegen de hardheid van de waarheid dat hij zo in de kramp schiet bij wat hij niet wil horen en wij niet mogen weten? Laat ik nou altijd gedacht hebben dat de waarheid slechts hard is voor hen die deze vrezen.

 8. Dragonmaster969

  good riddens. nu D666 en GroenSlinks nog…

 9. EllyD18

  Asscher doet ontzettend z’n best, maar een zinkend schip is niet meer te redden.

 10. Florissa

  PVDA ,D66, Groen Links, SP ,Denk ,VVD ,CU, je hoeft niet te kijken wat ze beloven ,maar wat ze hebben gedaan ,en dat is keihard de kiezers belazeren ,keer op keer .Afgeven op Baudet ,of Wilders is makkelijk ,maar veel slechter als nu kunnen ze het niet doen .

  1. buitenbeentje

   Hoewel het niet mijn partijen zijn ben ik van mening dat SP en Denk niet in dit rijtje thuis horen, ik mis wel héél erg het CDA in dit rijtje.

   1. Florissa

    Mee eens,die zijn helemaal de praat niet waard .

 11. Pit

  Partij van de Aftocht.

 12. Kodi

  Willen we meer of willen we minder PvdA?

  Minder minder minder!

  Dan gaan we dat op 21 maart regelen.

 13. Viertel

  Ik denk dat het RD er naast zit. De vrije val van de PvdA heeft nl. 4 jaar geleden, bij de al plaats gevonden. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014 haalde de PvdA ca. 9% van de stemmen. Omgerekend zijn dat 13 Kamerzetels. Datzelfde aantal scoort de PvdA nu ook al wekenlang in de peilingen. Wel zal er een neerwaarts effect te zien zijn omdat in een aantal gemeenten de PvdA onder een andere naam mee doet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.