BREKEND: POETIN WINT RUSSISCHE VERKIEZINGEN MET MINSTENS 73,9% VAN DE STEMMEN

Russen kunnen opgelucht ademhalen. Het was bloedspannend, maar Vladimir Poetin is er dan toch in geslaagd om de presidentiële verkiezingen (wéér) te winnen.

Nou ja, die uitslag stond van tevoren natuurlijk al vast, maar hé, we moeten het wel leuk houden.

Hoe dan ook: goed nieuws voor Poetin én Donald Trump. De Russische president / oud-KBG-agent is namelijk herkozen. Volgens de exit polls kan hij rekenen op tenminste 73,9% van de stemmen. Dat is enigszins teleurstellend voor mij — ik had gerekend op minimaal 90 procent — maar goed, je kunt niet alles hebben. Het is wél meer dan bij de vorige verkiezingen, in 2012. Toen moest hij genoegen nemen met 63,6%, wat écht matig was.

Afijn. Natuurlijk kunnen we erom lachen — en dat is eigenlijk ook wel terecht — maar eigenlijk moeten we het niet compleet verwerpen. Nee, Rusland is totaal geen liberale democratie. De verkiezingen zijn dan ook niet echt ‘eerlijk en vrij’ te noemen. Maar toch. Geen enkele expert twijfelt eraan dat Poetin veruit de meest populaire politicus van het land is en dat hij ook vrije verkiezingen met gemak zou winnen. De gemiddelde Rus heeft weinig tot geen moeite met zijn autoritaire tendensen. Niet zo gek: Rusland heeft nooit andere leiders gehad. Misschien dat Boris Jeltsin iets van een democraat was in de jaren 90, maar dat is het dan wel. Voor hem waren de Sovjets aan de macht, en voor de communisten de tsaren. Ook dat waren bepaald geen democratische, tolerante heersers over het algemeen.

West-Europa doet er daarom verstandig aan om deze uitslag niet zomaar te verwerpen. Natuurlijk zijn de cijfers opgekrikt, maar het is wel degelijk zo dat Russen hun leider in meerderheid steunen. Dit is geen Syrië, om maar iets te noemen, met een leider die alleen maar gesteund wordt door een (uiterst gewelddadige) minderheid die de meerderheid met plezier onderdrukt (en waar nodig uitmoordt).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ni28

  Wat een verassing, Poetin is herkozen, wie had dat gedacht? Wat was het toch weer spannend. Binnenkort zal hij de wet wijzigen en zijn Chinese collega opvolgen met zijn politieke immortaliteit. Ook verrassend natuurlijk.

 2. Ni28

  Poetin heeft het volk grotendeels achter zich. Men vindt Poetin een sterke man en voelt zich daarmee veilig. Hij bracht na Jeltsin stabiliteit, heeft Rusland vergroot en mensen hebben het nooit zo goed gehad. Dan wordt gauw de enorme corruptie vergeven en vergeten. Rusland heeft nog nooit in haar historie zo luxe gehad als nu. En als het minder wordt, de mensen zijn gewend om te lijden. Zolang Rusland externe vijanden heeft zal Poetin in het zadel blijven want hij is de enige die het volk kan bieden wat zij willen. Het is niet veel maar zoals ik al schreef dit volk is gewend om te lijden en deze tijd is voor hun een luxe tijd. Niemand wilt de onrust die de oppositie biedt al hebben zij gelijk dat Rusland geen democratie kent. Brood en spelen doen nog altijd wonderen.

  1. Fortiori

   @Ni28….Sterker nog… ik vermoed dat het ‘volk’ er anders over denkt. U bedoelt de kliek om Putin heen. Voor de Rus zelf is het een ander verhaal. Waar zij tot voor enkele jaren terug nog vrolijk op vakantie konden gaan naar Italië en verder zit dat er nu niet meer aan. Een weekje Turkije is alles. Mede door sancties is het levensonderhoud aanmerkelijk duurder geworden, versterkt door een inkomensdaling.

   1. Ni28

    Het is nu wat ingezakt met het luxe maar toch is dit voor gemiddelde Rus een goede tijd gezien de geschiedenis. Het moet niet te lang duren want ook de Russen worden verwender en daardoor lastiger. Maar zolang zij gevoel hebben dat het komt door externe vijand zullen zij in vadertje Poetin steun zien. Vergeet niet, Rusland heeft democratie overgeslagen, die kennen zij niet echt.

    1. Fortiori

     Prima, correct, zo zit dat !

 3. Eric Donkaew

  “Foto: Vladimir Poetin met een puppy.”

  Nou, dat kan ik geen puppy noemen. Het beest is bijna even groot als Poetin zelf.

  1. Ni28

   Hij prefereert ook honden boven mensen, veel trouwer. Maar hier is hij geen uitzondering.

  2. Frits Jansen

   Conclusie: Poetin is nauwelijks groter dan een puppy!

 4. DolleDries

  Goede keus van de Russen een sterke en stabiele leider tegen de agressie vanuit het westen.
  De zeurders hier en Michael richt je pijlen maar op China en Turkije. Of durf je dat niet melden Michael hoe in Turkije de oppositie wordt uitgeschakeld en richt je de pijlen maar op Syrië.
  Jeltsin was een bezopen slappeling die bezig was het land te verkopen aan het westen.

 5. DolleDries

  Flink te keer gaan tegen Russen en niet janken als de vuren hier ontstoken worden en dit land teug valt door vernietiging twee eeuwen terug. Want twee bommetje en er staat niets meer overeind in Nederland. Maar die Poetin hadden we toch fijn te pakken en juichen dat we deden in de hemel
  En die Amerikanen lachen zich dood Europa voor de derde keer in vernieling voor onze boterham.Misschien dat een enkeling nog kan luisteren naar radio Oranje uit Argentinië in een bunkertje.

 6. Vit

  Hadden wij hier maar zo’n echte man.

  1. Fortiori

   @Vit wil een “echte man” Wie meldt zich?

  2. Henk-Jansen

   Idioot, ik wordt er ziek van dat jullie gevaarlijke malloten als Poetin en Trump adoreren terwijl je je eigen democratisch gekozen leiders verafschuwt! Als je zo’n fan bent van Poetin, waarom verhuis je dan niet naar Rusland?

   1. Ernst Quispel

    Helemaal met je eens, Henk, er vormt zich in dit land een vijfde colonne van volk dat zich afkeert van onze democratie en rechtsstaat en een smerige buitenlandse dictator vereert.
    Een griezelige ontwikkeling die doet denken aan de dertiger jaren met de NSB.

   2. DolleDries

    Ja waarom ga jij niet naar Rusland om de zaak te verbeteren.
    Ga daar eens je grote bek opzetten over de Russen.
    O wacht even jij moet de eerste eerlijke Rus nog tegen komen natuurlijk.
    Weet je wie gevaarlijk zijn de oolog ophitsers zoals jij.
    Je verlangen naar de jaren 40 is beangstigend.
    Het gaat er niet om fan te zijn , maar hoe voorkomen we WOIII.

 7. Frits Jansen

  Het was helemaal niet spannend: elke insider verwachtte een grote overwinning voor Poetin. En zelfs elke outsider, mits niet stekeblind en zo doof als een kwartel.
  Poetin staat voor orde, en daar hebben de Russen behoefte aan na het chaotische tijdperk-Jeltsin.
  Of ze gelijk hebben is een andere vraag. Beginnende dictators zijn vaak heel populair, want ze stellen orde op zaken. Meestal krijgt de bevolking mettertijd een hekel aan dictators, maar die zitten dan inmiddels al onwrikbaar aan hun troon vastgeplakt.

 8. DolleDries

  De 29-jarige Oekraïense piloot Vladyslav Voloshin, die naar verluidt (mede)verantwoordelijk was voor het neerschieten van vlucht MH17 in juli 2014, vanuit een Oekraïense straaljager, is dood aangetroffen in zijn huis in Nikolaev, Oekraïne naar verluidt kwam hij om het leven door een ‘zelf toegebrachte” schotwond aan de borst.
  Bericht via Alternatieve Media Nederland

 9. Guus Geluk

  Terwijl oppositieleoders zich niet konden kandideren.

  Een ondemocratische en vieze elite met Poetin aan de kop.

 10. Lex

  ZO WEINIG.

  DAT VALT ME NU WEER TEGEN DUS

  Ik had op zijn minst 90% van de stemmen gerekend.

  Wat een teleurstelling.

  Hij moet toch beter zijn best doen.

  Die 16% die anders heeft gestemd moeten deze mensen zich nu zorgen gaan maken?

 11. Vit

  Als wij zo’n echte man zouden krijgen is het handig te weten waar Wim z’n huis woont.

  1. Guus Geluk

   Ja, zo’n echte man legt de oppositie wel om

   Nee, laten we daar maar niet aan beginnen.

   1. DolleDries

    Tja P.F.

 12. Vit

  Er wordt nu wel zo afgegeven op dat het al bij voorbaat vast stond met een ondertoon dat Poetin herkozen zou worden, maar wat nou als dit gewoon de wil van het volk is wat ik me voor kan stellen en de verkiezing zonder manipulatie is geweest?

  1. Ernst Quispel

   Men kan zich natuurlijk vanalles voorstellen maar de feiten wijzen hier met zekerheid een andere kant op. De populariteit van Putin is het resultaat van het totale monopolie van de Putinggezinde pers, het uitschakelen van geloofwaardige tegenkandidaten en regelrechte verkiezingsfraude.

 13. Uiterst Links

  Ben erg blij met Grudinin als Nr 2. die 15% van de stemmen heeft gewonnen

 14. Vit

  Tussen Wim feiten en werkelijke feiten ligt een wereld van verschil.

 15. Sprripk

  Er wordt dagelijks door westerse media gelogen over de beste president die Rusland ooit had: Poetin.Leugens worden verkocht als nieuws. Dat Westerse journalisten gekocht zijn door Westerse inlichtingendiensten werd onlangs nog vastgesteld door de Duitse Udo Ulfkotte, die daarbij vanuit zijn eigen ervaring spreekt…Media is een wapen….stil zacht…maar uiterst dodelijk……kijk ook naar de filmpjes over MH17…De Canadese OSVE voor ‘Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa’ geeft heel duidelijk aan vanaf minuut 6 in het filmpje dat zij duidelijk aanwijzingen hebben gevonden in de brokstukken dat het vliegtuig MH17 met mitrailleurvuur door een ander vliegtuig uit de lucht is gehaald….. https://www.youtube.com/watch?v=fNMj-M-GDl0

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.