Column Jan Roos: VVD met een grote mond tegen Brussel? Het is allemaal voor de bühne!

Geen categoriemrt 09 2018, 12:00
"De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dus draaien partijen in de Tweede Kamer overuren om elkaar te bestrijden in wie het meest populistische geluid kan laten horen," aldus Jan Roos. In zijn column wijst hij op het gekrakeel over het verhoogde salaris van de ING-directeur, een zogenaamde felle brief die een VVD-staatssecretaris richting Brussel stuurde en de weigering van Sylvana's BIJ1 om op te staan voor de Joodse gemeenschap.
De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dus draaien partijen in de Tweede Kamer overuren om elkaar te bestrijden in wie het meest populistische geluid kan laten horen. Met populisme bedoel ik: wat men graag in het land hoort. Dus dat een partij als D66 zegt de strijd aan te willen gaan met dat populisme geeft aan dat die definitie klopt, want D66 wil namelijk helemaal niets wat de gemiddelde burger zou willen en andersom. Enfin, de ene na de andere roeptoeter gilt iets om ervoor te zorgen dat u in uw gemeente het rondje van een landelijke partij rood kleurt.
Als je ziet dat iedereen, behalve het FvD, zich hysterisch druk maakt over het salaris van de de baas van ING weet je dat het verkiezingstijd is. Want in het land heerst het gevoel dat de bancaire sector geen enkel gevoel met de samenleving heeft en alleen maar aan zelfverrijking doet. Ik denk dat daar een dikke kern van waarheid in zit, maar de ING is geen staatsbank. Dus als ze de baas tien miljoen per jaar willen betalen mag en kan dat ook. Dat van links tot rechts politici daar boos over zijn heeft iets triests. Ze gaan er namelijk helemaal niet over. Het is een particulier bedrijf. Als rekeninghouders van de ING het salaris te hoog vinden moeten ze ergens ander klant worden. En dat is dat. Het gebulder vanuit Den Haag is niets anders dan een populistische poppenkast bedoeld om u over te halen om op die partij te stemmen. Daarom roepen ze ook om het hardst. Maar goed, dit is nog een onschuldig onderwerp.
Want opeens is daar een felle brief van staatssecretaris Harbers aan de Europese Commissie dat hij asielzoekers wil tegenhouden aan de grens. Het is Den Haag opeens een doorn in het oog dat migranten vrijwel moeiteloos door Europa kunnen reizen om naar het land te gaan waar ze het liefst asiel aanvragen. Harbers is van de VVD: de partij die verantwoordelijk is voor het opengrenzenbeleid waardoor Nederland honderdduizenden asielzoekers heeft binnengekregen. De VVD die nooit een grote mond in Brussel heeft en altijd braaf bij het kruisje tekent gaat net voor de gemeenteraadsverkiezingen een felle brief schrijven. En het is allemaal voor de bühne. Want dat vrije reizen is juist een peiler van de Europese Unie waar de VVD heilig in gelooft. Ze weten ook echt wel dat die felle brief net zoveel uithaalt als het inlegvelletje bij het associatieverdrag met Oekraïne. Namelijk totaal niets.
Het enige geluid dat de afgelopen week wel relevant was kwam uit de open inrichting BIJ1 van Sylvana Simons. De partij, met een hele rits gompies op de lijst, die streeft naar een inclusief Amsterdam weigerde het Joods Akkoord van de stad te tekenen. BIJ1 is dus voor een multiculturele inclusieve samenleving, waar geen plaats is voor Joden. Kijk, dat is weer eens wat anders dan wat populistisch geschreeuw in verkiezingstijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten