Contant geld dreigt te verdwijnen: gemak gaat niet voor alles als uw privacy in gevaar loopt

In de samenleving wordt er steeds meer gepind en minder met contant geld betaald. Niet alleen steeds meer winkels stappen over op louter de mogelijkheid om te pinnen, maar ook gemeenten gaan mee in deze trend. Dit betekent dat voor het gemak steeds meer mensen vinden dat contant geld helemaal niet nodig is. Is dat wel zo? Wat zijn eigen de nadelen van het kwijtraken van contant geld?

De gemeenten kiezen voor pinnen omdat dit veiliger is, maar ook omdat het tijd en kosten bespaart doordat het niet langer nodig is wisselgeld in huis te hebben en kassa’s op te maken. In enkele grote steden, waaronder Groningen en Den Haag, zijn alle stadsdelen intussen ‘pin only’. Alleen aan het loket in het centrum worden nog contanten geaccepteerd.

De overgang leidt ook tot kritiek. Zo vindt de Nationale ombudsman dat bijvoorbeeld ouderen die liever met cash betalen, die keuze moeten hebben. De ombudsman stuurde een kritisch rapport naar de gemeente Leiden, nadat een inwoner had geklaagd dat hij een uittreksel niet contant kon betalen. De stad legde het rapport echter naast zich neer.

Ouderen hebben vooral last van het feit dat pinnen steeds meer gemeengoed wordt en contant geld minder gebruikt wordt als betaalmogelijkheid. Er moet niet alleen in gegaan worden op het feit dat het praktische problemen heeft, maar ook dat het abstractere problemen met zich meebrengt. Op het moment dat men alleen maar gaat pinnen en contant geld verdwijnt, kan elk bedrijf of overheidsorgaan zien wat je allemaal doet en koopt. Heel je leven kan zichtbaar worden door je betaalgegevens. Wilt u dat? Zo niet, ga dan zorgvuldiger om met betalingen. Leer uzelf aan dat u ook met contant geld kan betalen. Dit heeft niet alleen invloed op uw privacy, maar tastbaat geld uitgeven, zorgt er ook nog eens voor dat de drempel om geld uit te geven hoger wordt. Dat is goed voor uw portemonnee!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Farn

  Ik zal altijd met contant geld blijven betalen, ik wil nl zien hoeveel ik in mijn beurs heb wat ik nog kan uitgeven.

  1. Duke

   Ik ook. En verder heb je tenminste wat prive als je iets koopt met contant geld. Was het niet de ING bank die klantgegevens doorverkocht over wat er allemaal werd gekocht en bij wie?

   1. Rechtsaf

    @duke de algemene voorwaarden van de bank laatst nog gelezen?
    Nou banken geven bedrijven toestemming, zonder jou toestemming, om op je rekening mee te kijken, hoe vindt je die dan?!
    Wij hebben daar niets over te zeggen..

    Privacy first of bits of freedom zijn voorvechters van privacy ik zeg doneren…

    Stichting Privacy First te Amsterdam
    IBAN-rekeningnummer NL95ABNA0495527521
    onder vermelding van: Donatie

 2. Pit

  Begin vorig kondigde Brussel aan te overwegen het gebruik van contant geld in de EU met ingang van 2018 aan banden te leggen. Het was niet alleen die wens zelf, maar zeker ook de snelheid waarmee de Europese Commissie dit plan wil realiseren, die mij verbaasden. Normaal gesproken zitten er jaren tussen het moment dat Brussel iets wil en dat het ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Dat de EU het aan banden leggen van contant geld met ingang van volgend jaar wil realiseren, is dus wel heel erg snel. Voor het afschaffen van roamingkosten binnen de EU bijvoorbeeld was ruim een decennium nodig.

  Cash maakt onafhankelijk cashloos maakt, daarentegen, afhankelijk. Degene die het geld controleert is de baas. De privacy is met de invoering van cashloos, definitief vermoord. De staat, u weet wel van die competente ministers en staatssecretarissen, zal dan de totale controle over de mensheid gaan voeren.

  Welkom terug in 1984!

  #1984

  1. eRik2017

   Het Pit,
   oals je riet heb ik at oegevoegd aan de taalneuq eferenties van Wim.
   Bert el grappis at we nu een hle nauwe taal aan het otnwikkeler zijn.

   robeer zuveel ogelijk eferenties te noumen
   roetjes, eRik

   1. Pit

    @Erik: Kleine moeite, wappie-wim maakt talloze fouten, dat komt omdat hij zoveel nicktrollen hoog moet houden, dan ga je extra fouten maken. Vandaar ook dat hij naderen er zo graag op wijst, iets dat je natuurlijk helemaal niet moet doen. Hij is volgens mij ook de enige die dat doet. Hopen dat hij snel internetloos wordt.

    #internetloos

    1. eRik2017

     @Pit
     Ick oop dat Wim nog beoorlijk gaat scrijer vavanond zodat wij nog bekoorlijr taalneuq eferenties kluunen oevoegen.

     ang Leve Wim, leve de Koding!
     roetjes, eRik

     1. Pit

      @Erik: En het gebruikte ‘naderen’ is in mijn geval ‘anderen’.

     2. eRik2017

      @Pit
      atuurlijk berijp ik dat!

      Lang lede de Koding!

 3. DolleDries

  CB president Mario Draghi, een ‘totaal verwarde krankzinnige’ die ‘geen flauw benul heeft’ hoe hij de crisis moet oplossen of zelfs maar moet aanpakken. (Afbeelding: Getty Images (2)).
  Financieel analist Jeffrey Snyder ziet in de overwinning van ‘populistische’ partijen in Italië een teken dat het eerste volk in Europa de jarenlange propaganda van politici –laten we het nepnieuws noemen- over de ‘crisis die voorbij is’ en de ‘economie die weer groeit’, niet meer pikt, simpelweg omdat veel te veel Italianen –maar net zo goed Fransen, Duitsers en Nederlanders- helemaal niets merken van dat ‘herstel’, en het eerder slechter dan beter met hen gaat. De crises in 2008 en de herhaling daarvan in 2011 zijn in het geheel niet opgelost; sterker nog: de euro(zone) bevindt zich in nog groter gevaar dan destijds, vooral dankzij een aantal totaal verkeerde keuzes die werden (en nog steeds worden) gemaakt.

  Massa immigratie aanleiding voor opstand Italianen tegen elite
  Als je tegen verdere Europese integratie, tegen open grenzen, tegen massa immigratie in onze sociale zekerheid, tegen islamisering en tegen een EU-superstaat bent, dan ben je volgens de elite een fascistische xenofoob, een racist en soms zelfs een Nazi, zo constateert ook Snyder. Nadat een populistische opstand tegen deze linkspolitiek-correcte waanzin in Frankrijk, Nederland en Duitsland vooralsnog niet doorbrak, is dat nu wel in Italië gebeurd, waar zowel linkse als rechtse anti-establishment partijen ruimschoots de verkiezingen wonnen.
  In een analyse op Bloomberg wordt erop gewezen dat het al 20 jaar slecht gaat in Italië, alleen het volk nu pas heeft gereageerd omdat het land wordt overspoeld met Afrikaanse migranten, die voor steeds meer problemen zorgen. Snyder denkt dat deze immigratiecrisis slechts de aanleiding is geweest, en de Italianen vooral ageren tegen het feit dat 10 jaar na de crisis verreweg de meesten van hen totaal niet geprofiteerd hebben van het ‘economische herstel’ zoals dat door zowel door de regering in Rome als de economen en eurocraten in Brussel wordt rondgebazuind.
  Uiteindelijk gaan de velen die zijn achtergebleven, die –ook in Nederland- jaar op jaar hun lasten veel sneller zien stijgen dan hun inkomsten, in wier bestaan het tegendeel gebeurt van ‘herstel’, in opstand komen, zeker nu ook veel werkenden constateren dat zij in al die jaren amper vooruitgang hebben geboekt, en het net als de zwakkeren in de samenleving eveneens langzaam maar zeker steeds moeilijker krijgen.
  ‘Economen blijven totaal incompetente EU-technocratie verdedigen’
  Maar ‘economen hameren enkel op herstel,’ aldus Snyder. ‘Het maakt hen niet uit hoeveel bewijs er tegen is, ze zullen blijven beweren dat het er is, of benadrukken dat het morgen komt. Dit standpunt begint met een conclusie, en zoekt daar vervolgens ‘bewijs’ bij. De technocratie wordt ten koste van alles verdedigd, zelfs nu deze totaal incompetent is gebleken.’
  Zo beloofde (ECB president) Mario Draghi in 2012 om ‘alles te doen wat nodig is’ om de euro te redden, en de Brusselse droom van politieke integratie naar een Superstaat overeind te houden. In plaats van hem te geloven hadden de Europeanen hem moeten horen voor wat hij was, namelijk een ‘totaal verwarde krankzinnige’, met zijn idiote vergelijking van de euro met een ‘hommel die niet zou moeten kunnen vliegen, maar het toch doet’, en we ‘na de crisis zullen weten wat er precies veranderd is in de atmosfeer, waarom mensen zich nu afvragen hoe het kwam dat die hommel toch kon vliegen.’
  Snyder stelt dat Draghi net als zijn voorganger Jean-Claude Trichet geen flauw benul heeft wat er precies gebeurde in 2008, en later nogmaals in 2011. ‘Net als alle centrale banken probeerde hij een probleem op te lossen dat hij niet begrijpt. Het gevolg is dat er helemaal niets wordt opgelost.’ En de gewone man is daar terecht boos over, vindt de analist. Dat heeft helemaal niets te maken met de duistere geschiedenis van ons continent (WO-1 en WO-2).
  De moderne economie en zijn economen ontberen ‘zelfs maar een beetje eerlijke zelfreflectie, voornamelijk omdat het meer een politieke kracht dan een wetenschappelijke is.’ Nergens ter wereld is dat duidelijker zichtbaar dan in de EU, waar zowel de politieke als financieel-economische elite maar niet lijkt te willen inzien dat het lot van Europa niet afhangt van het slagen van de euro, maar van het welzijn van zijn onderdanen.
  ‘Europa redden? Stop dan met schaamteloze nonsens over economisch herstel’
  De pro-euro elite vertelt en schrijft nu dat de Italianen een ‘irrationele’ of zelfs ‘gevaarlijke’ keus hebben gemaakt in het stemhokje, maar dat is enkel waar als je nog steeds denkt dat de euro inderdaad een ‘hommel’ in de ‘capabele handen’ van enkele ‘briljante’ technocraten is. De realiteit van 20 jaar economische en financiële problemen bewijst iets anders, namelijk dat ‘onze’ leiders fatale fout op fatale fout hebben gemaakt, waardoor zelfs de Italianen, die lange tijd overwegend heel positief over de EU dachten, zich nu massaal tegen Brussel en de traditioneel eurofiele partijen in Rome hebben gekeerd.
  Snyder besluit dat de gewone Italianen, de Britten –de Nederlanders- en aan de overkant van de oceaan de Amerikanen zich tot nu buitengewoon hebben ingehouden, en de technocraten zeer lange tijd keer op keer het voordeel van de twijfel hebben gegeven hun dubieuze experimenten en hun falende beleid voort te zetten. De Italianen zijn nu als eersten wakker geworden voor de harde waarheid dat de politici en economen vrijwel niet één van hun beloften hebben waargemaakt, met uitzondering van het kleine elitaire clubje dat wèl profiteert van het zo geroemde ‘herstel’.
  ‘Tien jaar is een lange tijd als er helemaal niets wordt bereikt,’ besluit de analist. ‘Dat is werkelijk waar het om gaat. Zo eenvoudig is het. Willen ze Europa redden? Begin dan te stoppen met deze schaamteloos oneerlijke nonsens over economisch herstel.’

 4. denk eens na

  Lekker makkelijk voor de regering als je te veel nepnieuws verspreid en met de sleepwet in de hand kunnen ze je rekening blokkeren dat je niet meer bij je geld kan komen, het facisme staat op de stoep,

 5. Babaji538

  – Wie niet weg is, is gezien! –

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, vaginastereoloog.

  2. denk eens na

   wie niet weg is is gezien

 6. Rechtsaf

  Ik ben tegen een cashloze samenleving, ik wil anoniem kunnen betalen zonder dat onze privacyfuckende en schendende regering precies weet waar ik het aan uitgeef sterker nog hoe ik eraan kom..

  1. Pit

   @Rechtsaf:

   Enkele citaten uit: “Gerhard Hormann over contant geld” (RD 10 mrt 2017)

   Het uitbannen van contant geld wordt door veel mensen beschouwd als een bedreiging. Niet alleen verdwijnt er op die manier opnieuw iets vertrouwds uit de wereld, het geeft de overheid ongemerkt ook meer macht.

   In de wereld van morgen betalen we met onze smartphone, met een chip in het lichaam of met een apparaat dat nog moet worden uitgevonden, maar dat van baar geld iets maakt uit spreekwoorden en gezegden.

 7. Gerlos

  Mocht het zo zijn dan worden heel veel mensen de dupe van deze idiote regel. Ik denk dat er altijd mogelijkheden blijven bestaan om contant te betalen.

 8. Henk-Jansen

  Daar zijn de aluhoedjes dragende complottheoretici weer die denken dat de overheid ze 24/7 in de gaten houdt. xD

 9. Frits Jansen

  Een argument wat ik nog niet heb gehoord is dat je beroofd kunt worden van je pinpas. Toen ik (in Italië) beroofd was van mijn telefoon en mijn portemonnee met diverse pasjes was ik wekenlang in de weer om weer te kunnen betalen en reizen.

  En wat te doen met mensen wie (bijv. wegens terroristische verdenking) hun pinpas wordt afgepakt. Dat die gestraft worden is tot daar aan toe, maar als je dan geen gebruik meer kunt maken van de diensten van de gemeente heb je echt een probleem.

  Als je geen nieuwe identiteitskaart meer kunt kopen en geen nieuw paspoort mag je de straat niet meer op, en zul je verhongeren.

 10. rafi

  Eindpunt is dat je straks alleen nog maar pinnen mag als je een bepaald E.U.-nummer op je voorhoofd hebt getatoeeerd, waaruit blijkt dat je politiek correct en wellicht Duivels666-stemmer bent.

  1. Siemien

   @rafi in openbaring staat precies hoe het zal zijn..

 11. Rosasolis

  Hoewel de grote boodschappen worden gedaan door pinnen aan de kassa, vind ik het
  nog steeds handig om wat kleingeld in mijn portemonnee te hebben. Soms is er tegen het einde van de maand weinig geld in mijn gewone bankrekening over. Daarom zorg ik dat ik 25 – 50 euro bij me heb om uit te geven aan iets extra of noodzakelijk. En nu een tip die ik wil doorgeven: ik spaar 2 euro munten in een oude thee kan. Je zou verbaasd zijn hoe snel je kunt 100 euro of nog meer kunnen sparen, als je ieder 2 euro munt die je terugkrijgt in een spaarpot doet. Je mist die munten niet. Maar als je spaarpot helemaal vol is, dan ga je die munten inwisselen bij je bank, en dan krijg je een heel leuke verrassing! Vorige keer dat ik dat deed, had ik 150 euro gespaard voor mijn kerst boodschappen.

  1. Siemien

   @Rosasolis ik pin nooit, heb altijd cash bij mij, inderdaad het sparen van munten gaat dan heel hard, maar ik denk dat hele generaties niet meer weten wat sparen inhoudt, geld sparen voor een auto, fiets, mobiel is er tegenwoordig niet meer bij want lenen is de standaard geworden en het nieuwe sparen..

   1. Rosasolis

    @Siemien. Wat, hebben wij geen “appeltje voor de dorst” niet meer nodig? Moeten wij allemaal gaan lenen om door te leven in onze maatschappij? Weten de mensen met
    financiele problemen dat zij hulp kunnen krijgen, via hun gemeente? Mensen ga NOOIT aansluiten bij een commerciele zaak die beloofd dat zij je schulden zullen oplossen! Je betaald hun goud geld om dit te doen!!! Als je ernstige financiele problemen heb, en je te arm bent om artikelen te kopen, ga nooit geld vragen van
    Internet lenings zakken. Ga naar een pro-deo advocaat of naar je gemeente voor hulp. Maar ga NOOIT naar die corrupte bedrijven die je schulden willen betalen
    zodat zij verdienden van je zeer hoge aflossing bedragen die zullen gaan volgen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.