Euthanasiestijging van 8 procent in 2017: elk jaar meer aanvragen door gewenning, een zorgelijke trend

Een klopje op de schouders, zouden veel liberalen denken, want sinds de huidige euthanasiewetgeving is geïmplementeerd is het aantal euthanasieaanvragen alleen maar toegenomen. Een stijging van acht procent in 2017 is het gevolg. Wat een bron van beschaving, het recht tot zelfbeschikking, maar moeten we ons niet ook een beetje zorgen gaan maken?

orig jaar is het aantal meldingen van euthanasie in Nederland opnieuw gestegen. De toename was ruim 8 procent en in 99,8 procent van die gevallen was sprake van zorgvuldig handelen. Het ging om 6585 mensen, vooral ouderen tussen de 70 en 80 jaar.

Volgens de regionale toetsingscommissies is de stijging van vorig jaar vergelijkbaar met voorgaande jaren en zal ook de komende jaren sprake zijn van een toename. “Er is sprake van gewenning”, zegt voorzitter Kohnstamm van de toetsingscommissies.

Er wordt altijd bij gezegd dat het een nauwkeurig en kwalitatief proces is. De zorgvuldigheid waarmee met euthanasie in Nederland wordt omgegaan, is ongekend hoog. Dat is natuurlijk helemaal prima, ik zou niet iets anders verwachten bij zoiets als euthanasie. Maar uiteindelijk gaat het niet alleen om de zorgvuldigheid, maar gaat het om de redenen waarom zoiets gebeurt. De toetsingscommissie spreekt van ‘gewenning’, maar zoiets als euthanasie moet helemaal niet onderhevig zijn aan gewenning. Het moet niet zozeer een pragmatische keuze zijn, of een keuze vanuit existentiële pijn en angst, maar de allerlaatste keuze.

Psychologisch is het nog steeds niet duidelijk of een keuze voor zelfdoding wel of niet te maken valt in de volle verstand. Ik wil niet zeggen dat de mensen die hieraan meewerken niet zorgvuldig zijn, maar als het gaat om het menselijk leven is elke euthanasie misschien wel te veel. We moeten niet alleen kijken naar de vrijheid van mensen, maar ook naar de context en de menselijke realiteit. Of het nu gaat om eenzaamheid of existentiële pijn of angst, als dat ook maar een klein beetje iemand pusht richting euthanasie, moet daar naar gekeken worden. We moeten niet wennen aan euthanasie, nooit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

71 reacties

 1. Ernst Quispel

  “De zorgvuldigheid waarmee met euthanasie in Nederland wordt omgegaan, is ongekend hoog.”

  Ik kan me niet voorstellen wat je dan verder nog zou willen aanmerken, tenzij je van mening bent dat mensen niet zelf over hun levensbeëindiging zouden mogen beslissen. Gode zij geloofd ligt die betutteling inmiddels achter ons.

 2. Babaji538

  De absolute vergetelheid kon ik niet toestaan.
  Resisteren doe ik, vanuit 1 goed perspectief!
  De totale eeuwigheid mocht ik, vervolgens, garanderen.
  Petra Cecilia Maria Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonologen, de absolute vergetelheid…

 3. Pit

  Euthanasie is nog altijd moord. Iemand opzettelijk van het leven beroven wordt in ons strafrecht gekwalificeerd als moord.

  1. eRik2017

   @Pit ben je daar nou zo ouderwets in?

   1. Pit

    @Erik: Ouderwets? Opzettelijk het leven nemen is moord. Je kunt dat natuurlijk anders noemen of denken daar modern in te zijn…

    Hetzelfde geldt voor abortus. Wanneer je een vrouw mishandeld en daarbij komt het ongeboren kind om het leven dan noemen we dat moord. Doet een arts het (zorgvuldig) dan noemen we het abortus. In beide gevallen is opzettelijk een leven weggenomen, toch?

    1. eRik2017

     @Pit
     Een te complex onderwerp om in een paar zinnen op een forum te bespreken. Zeler niet als er een kans bestaat dat dit zeer gevoelig onderwep kan worden gebagataliseerd door trollen, zoals al gebeurd.
     In geval dat er echt zwaarwegende redenen zijn om in te grijpen, dan moet naar mijn idee die mogelijkheid binnen zeer goed geformuleerde grenzen en gecontroleerde omgeving bestaan.
     Iemand die vanuit een geloofsovertuiging geen hulp wenst, heb ik ook alle respect voor.

     1. Pit

      @Erik: Los van alle zijstraten is de vraag hoe wij het opzettelijk wegnemen van leven noemen. En hoe wordt degene genoemd die het uitvoert?

     2. eRik2017

      @Pit
      Ik denk dat jij doelt op moorden, c.q. moordenaar.

      ff Wikipedia erbij
      “Moord is het op onwettige wijze opzettelijk beëindigen van het leven van een ander, waarbij een strafverzwarend element aanwezig is. In onder meer het Belgische, Nederlandse en Surinaamse recht is dat strafverzwarende element de zogeheten voorbedachten rade.”

      Ik denk dat er euthenasie een groot verschil is dat er bij de uitvoerend arts het grote verschil is dat wens, belang en voorbedachte rade bij de
      aanvrager ligt.

      Verder als ik goed geinformeerd ben, dan is echt euthenasie een allerlaatste stap die slechts in weinig gevallen zover komt.
      In de meeste gevallen wordt palliatieve sedatie toegepast, waar de patient wordt verdoofd/in slaap gebracht om niet te hoeven lijden, waarna de patient gewoon een natuurlijke dood sterft.
      ik schat in dat de cijfers in dit artikel inclusief deze methode is. Maar is dus niet echt onder de noemer euthenasie.

      Abortus vind ik weer een ander vebediscussieer dat liever niet op een forum.

    2. Beukman

     @Pit
     Opzettelijk iets nemen dat al van jou was, hoe kan dat nou moord zijn?

     En als een foetus overlijdt bij het mishandelen van een zwangere vrouw, dan heet dat niet moord, en zelfs niet doodslag.

     1. Rechtsaf

      @beukman rot alsjeblieft op zeg, ik kots echt op gasten die het gaan rechtvaardigen dat een kind, dat recht heeft op leven, het recht wordt ontnomen door te aborteren..

      Het is moord, want iets dat levensvatbaar is weg laten halen is moord.
      Euthanasie is moord.

      Het is een absolute schande hoe men over het leven denkt in Nederland..

     2. eRik2017

      Nogmaals, allen, ik denk dat we deze discussie beter niet kunnen hebben op DDS. Er is een grote kans dat er uiterst persoonlijke redenen voor iemand zijn, mogelijk met verdriet, om een mening te hebben.
      Ik vind ook dat iemand alle recht heeft zoals Rechtsaf om op alle manieren het leven in bescherming te nemen. Een ander het recht om zijn mening gewoon voor zichzelf te houden.
      Laten wij dit laten rusten. Okay voor jou ook @Rechtsaf?
      @Beukman, ben je het ook eens?

     3. Beukman

      Nee @Rechtsaf, mijn leven is van mij en van niemand anders, en ik ben ook al geen eigendom van de staat. Als ik dood wil, dan is het mijn zaak als ik dat regel, en beslist geen moord. Wat zullen we nou hebben.

      Wat abortus betreft: ik had liever gehad dat de fanatiekste tegenstanders zich eens gingen bekommeren om het leven van kinderen.

  2. Ernst Quispel

   Nee, als euthanasie plaatsvindt volgens de regels die daarvoor gelden is er geen sprake van moord in ons strafrecht.

   Dit is een zeer domme opmerking.

   1. eRik2017

    Ga jij jouw datingprofiel op die sekssite ff bijwerken Ernst-Wim. Een goede beurt zal je goed doen want van dat gefap wordt je verveeld.

    #fapperwim

    1. eRik2017

     Taalneuqertje voor je achtergelaten 😉 dan heb je wat te doen.

   2. swetsnek

    STERF eindelijk laffe hond zoek een nieuw mokkel doe iets nuttigs hoe.renjong

    1. Henk-Jansen

     Wat een hoog niveau weer, swetsnek

     1. eRik2017

      Ah, daar is rugdekker @Henk, namens partij Wim

      #rugdekken #partijwim

   3. Rechtsaf

    @ernst maar wie bepaald die euthanasiewet/moord?

    D66 heeft het leven niet lief sterker nog, nog voor er leven is willen ze dit graag beëindigen door abortus (en kom nou niet met extremen want ik veeg de vloer met je aan)

    Omdat het in de wet staat is het geen moord???!!!! nou abortus is moord net als euthanasie..

 4. Bon-vivant

  Uit het bericht proef ik dat de DDS-journalist eigenlijk een tegenstander is van euthanasie. Althans, hij vindt de stijging van het aantal “een zorgelijke trend”.

  Ik snap niet wat er tegen zelfbeschikkingsrecht is. De streng-gelovigen vinden dat alleen God over ons leven mag beschikken. Maar – als niet-gelovige – ik wil absoluut niet dat een overheid (al dan niet geïnspireerd door religieuze overwegingen) over mijn levenseinde gaat beschikken.

  1. Pit

   Is er iemand die jou tegenhoudt?

   1. Bon-vivant

    Wat een rare vraag. Jammer dat Pit deze discussie misbruikt om zogenaamde grappige opmerkingen te plaatsen.

    1. Ernst Quispel

     Pit komt hier slechts om te trollen en bovendien op een tamnelijk onnozele anier

     1. Scaldis

      Vice versa

     2. Ernst Quispel

      anier =manier

     3. eRik2017

      Wim’s taalneuqreferenties:
      – lkasterlijk (hulpverleners-hebben-ook-het-seksbeest-uitgehangen-in-syrie-de-vn-was-van-alles-op-de-hoogte)
      – meer aandacht voor leidt tot (lekker-puh-staatsomroep-pvv-leider-wilders-zegt-radio-onzin-debat-bij-de-nos-af)
      – onerzoek (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
      – Laten we hopen dat de keizer (i.p.v. kiezer) (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
      – dona=teur (er-is-wel-degelijk-nederlands-belastinggeld-gegaan-naar-seksfeesten-oxfam)
      – blijhken (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
      – heenkijkt (baudet-krijgt-nul-op-rekest-om-gaat-ollongren-niet-vervolgen-voor-smaad-en-laster)
      – ondermeer (baudet-krijgt-nul-op-rekest-om-gaat-ollongren-niet-vervolgen-voor-smaad-en-laster)
      – Mar (wilders-vecht-terug-tegen-nepnieuws-dat-nabestaanden-mh17-boos-op-hem-zijn-vanwege-zijn-reis-naar-rusland)
      – voellering (baudet-het-links-rechts-denken-is-achterhaald-gaat-nu-om-identiteit-soevereiniteit-en-directe-democratie-vs-bestuurlijke-elites)
      – achterstandgroepen (baudet-het-links-rechts-denken-is-achterhaald-gaat-nu-om-identiteit-soevereiniteit-en-directe-democratie-vs-bestuurlijke-elites)
      – Waarachijnlijk (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)
      – noet (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)
      – likt (i.p.v. lijkt) (yernaz-ramautarsing-fvd-wordt-neergehaald-door-de-volkskrant-en-de-telegraaf-om-een-puberale-groepsapp)
      – een een (dubbel) (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
      – Hetgenuanceerde (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
      – beweerdt (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
      – beel (d66-wethouder-pakt-hooivork-erbij-ik-ben-enorm-teleurgesteld-in-de-partij-over-de-wijze-waarop-het-referendum-om-zeep-is-geholpen)
      – coor (walgelijke-pechtold-is-een-trieste-leugenaar-d66-keerde-zich-vorig-jaar-al-tegen-het-bindend-referendum)
      – maleise (/stem-denk-bij-gemeenteraadsverkiezingen-aldus-stemadvies-van-salafistische-haatprediker-uit-utrecht)
      – meerdere kern : (video-wierd-duk-grijpt-pechtold-bij-de-lurven-d66-zegt-dingen-over-fvd-die-grenzen-aan-opruiing)
      – polieke : (baudet-weigert-in-debat-te-gaan-met-pechtold-probeert-sluipmoord-te-plegen-op-fvd-we-zijn-klaar-met-beschuldigingen-racisme)
      – tamnelijk onnozele anier : (euthanasiestijging-van-8-procent-in-2017-elk-jaar-meer-aanvragen-door-gewenning-een-zorgelijke-trend)

      @Pit
      “tamnelijk onnozele anier” werd oegevoegd.
      Referensoes te geruiken bij debereffende taalneuqincidenten.

     4. eRik2017

      @Wim, je eek over “tamnelijk” heen henk ick
      Misshien oet je die ook even corrireren

      Bij voorbaar hatrelijk dank
      roetjes
      Pit & Erik

     5. Pit

      @Erik: Waarvoor dank.

      Het laatste taalneuqseltje, ‘tamnelijk onnozele anier’, is inderdaad aan de collectie toegevoegd zodat dit bij de volgende blunder van stal gehaald zou kunnen worden.

     6. Bon-vivant

      eRik houdt een logboek bij met tikfouten van andere forumleden. Lijkt mij een heel nuttige bezigheid. Ga zo door.

     7. eRik2017

      Alle omplimenten voor @Pit die deze eferenties bij eklaar heeft gelaad.

      htrelijk dank voor de aandach
      roetjes
      eRik

     8. Pit

      @Bon-rugdekker: Erik houdt geen logboek bij met tikfouten van andere forumleden, je moet goed lezen en opletten.

      Ik ben degene die een lijst bijhoudt van Wim’s taal- en tikfouten, dat zijn dus geen taal- en tikfouten van andere forumleden, dat zijn de taal-en tikfouten van Wim.

      En Bon-rugdekker, de taal- en tikfouten van Wim stapelen zich alleen maar op , vooral ook omdat Wim zo ongeveer de enige is die anderen steeds op taal- en tikfouten wijst, iets dat je m.i. niet moet doen op forums als deze.

      Wim kiest er nadrukkelijk voor om dat juist wel te doen dus sla ik zoveel mogelijk van zijn taal- en tikfouten op, om hem daarmee om zijn trol-oren te slaan wanneer dat van toepassing is en wanneer het mij goeddunkt. Hoog van de taaltoren blazen terwijl je er zelf een bende van maakt is niet alleen dom maar ook niet slim.

      #taalneuqertje

     9. Bon-vivant

      Helaas ken ik geen forumlid met de naam “Wim”. Dus het is me nog steeds niet duidelijk van wie je nu precies de tikfouten bijhoudt. In ieder geval vind ik het een uiterst nuttige bezigheid; het houd je van de straat.

     10. eRik2017

      Zo ix dat!

      oontje komt om zijn hoontje

     11. Guus Geluk

      Bon, Erik en Pit zijn zieke trollen zonder sociaal leven. En mogelijk is het zelfs één en dezelfde persoon.

      Niet op reageren is het devies. Hij zet zichzelf slechts voor schut.

     12. eRik2017

      @BonBon
      Wim is eimund zoals ib het kiedje wzarte Piet
      Je oort hem wel aar je zeit hem niet.

      Maar asl je ook eits wil oevoegen aan het taalneuqrefister, dan ben je van garte wlekom.

     13. Pit

      @Bon-rugdekker: Iedereen, behalve jij, weet dat Ernst Quispel dezelfde is als Wim Hütten (ü=u). Ben jij nou zo dom of zijn wij nou zo slim.

      #klaar

     14. eRik2017

      Ja niderdaad

      #ruglekker

      beel pelzier nog met Wim!

      taalneuqreferentie uit het taalneuqrefister:
      – beel (d66-wethouder-pakt-hooivork-erbij-ik-ben-enorm-teleurgesteld-in-de-partij-over-de-wijze-waarop-het-referendum-om-zeep-is-geholpen)

     15. Bon-vivant

      Guus, wil je mij niet in één adem noemen met Pit en eRik. Daar wil niemand mee gezien worden.

     16. Guus Geluk

      Bon-vivant, ik sprak je aan, maar ik maakte je niet uit voor trol.

     17. Bon-vivant

      Nou Wim Hütten (ü=u) ken ik helaas niet als forumlid.

     18. Bon-vivant

      Excuus Guus, ik zie nu dat ik het anders had moeten lezen.

     19. eRik2017

      Exçüz Güz

     20. eRik2017

      @Ernst, Guus, Henk, Frits, BonBon, Spaans kokkie, WHB
      Bij jullie allemaal hangt hetzelfde bordje op de deur:
      Even eten, zo terug tegen 19:15 uur

      Waarachijnlijk tot sratsk

      Taalneuqreferentie uit Pit’s taalneuqrefister:
      – Waarachijnlijk (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)

  2. Ernst Quispel

   De ironie wil dat men op dit blog de afgelopen maanden moord en brand gilde over de donorwet, waarvan men (abusievelijk) veronderstelde dat die de overheid in staat stelt over je organen te beschikken.
   Bij euthanasie schijnt dat volgens sommigen juist weer de bedoeling te zijn.

 5. Spaanse kok

  Er vallen mij 2 zaken op.
  Over het algemeen vinden hoger opgeleiden dat zij zelf het recht hebben om over hun eigen leven te beschikken.
  Anderen laten die verantwoordelijkheid liever over aan hun godt, een arts of het toeval.
  De laatste groep legt meestal elke verantwoordelijkheid bij anderen neer.
  Binnen de politieke stromingen zie ik dezelfde 2deling.

  1. Pit

   @SK: Het valt mij op dat niemand is geïnteresseerd in wat jou opvalt. Valt jou dat ook op?

  2. eRik2017

   Ja @Spaanse Cöçk je staat weer in een brouwsel te roeren waar je geen recept van hebt.
   Dat hokjes plaatsen van je ben je goed in, het liefst dat je de niet-hoogopgeleiden in een donker hokje plaatst alsof dat mensen zijn die zelf geen mening hebben.
   Klinkt als typische Wim taal van Ernst-Wim en Fritz-Wim.

   Je moet je even voorstellen dat je praat over een onderwerp waar je hier mensen direct tot op het bot verkeerd kan raken. Ik zou daar erg voorzichtig mee zijn als ik jou was.

 6. Holland

  Ik zal nooit om euthanasie vragen. Als ik vind dat er een eind aan mijn aardse leven is gekomen, maak ik er zelf een eind aan. Op mijn manier en mijn tijd.

 7. Gerlos

  Je zou maar lang moeten lijden vanwege een ziekte, dan is er volgens mij maar een uitweg, juist euthanasie.

  1. Rechtsaf

   @gerlos Je zou maar eenzaam zijn en er is een pil/poeder, echt te krom voor woorden, ipv het leven aan te moedigen praten gasten zoals jij mensen nu aan om er maar een eind aan te maken, het is te schandalig voor woorden.
   Mensen moet aangeleerd worden om te vechten voor het leven maar nee er worden slapjanussen van gemaakt het leven wordt ontmoedigd..

 8. Gerlos

  Rechtsaf ik hoop dat je het nooit meegemaakt of nog zal meemaken, maar in onze familie heeft iemand kanker gehad en was niet meer behandelbaar, ik zal niet beschrijven wat deze patiënt heeft meegemaakt aan pijn en andere complicaties. Gelukkig was de huisarts het met de patiënt eens dat langer lijden niet meer hoefde, en de enige uitweg was euthanasie. Ik hoop dat u begrijpt dat wij het zeer oneens zijn met uw reactie.

  1. Spaanse kok

   @Gerlos.
   +++++, geheel mee eens

   1. eRik2017

    Het typisch karakteristiek van een medogenloze trol zonder moraal.
    Bewust roeren in een potje waar je iemand tot dieper dan tot op het bot kunt confronteren en kwetsen. Toch je punt maken, en iets aanmoedigen.
    @Spaanse Kok kiest er bewust voor zo’n meedogenloze trol te zijn.

  2. eRik2017

   @Gerlos, jij gaat er op geen enkele manier over om te bepalen hoe iemand anders kiest om te gaan met een levenseinde. Alleen jijzelf en je naasten, maar ga dat nooit op een forum iemand anders opdringen!

  3. Rechtsaf

   @gerlos Wie zijn “wij”

   Helaas heb ik dit in mijn omgeving wel meegemaakt, maar deze mensen werden niet geconfronteerd met de vraag of ze er een einde aan wilde maken, deze mensen hebben keihard gestreden en uiteindelijk zijn ze heen gegaan, mensen die kanker hebben krijgen vaak morfine toegediend om pijn te verlichten en uiteindelijk vallen ze in slaap en overlijden.
   Buiten het feit dat je er extremen bij haalt is het tegenwoordig zo als men geen zin meer in het leven heeft, het al een reden kan zijn om euthanasie te kunnen plegen.
   Dus als je goed leest wat ik schrijf zou je zomaar kunnen gaan genieten van het leven, ik ben pro-life en tegen abortus..

   1. Spaanse kok

    Rechtaf, Siemien, Baaz en Pit denken te kunnen vertellen:
    mensen die kanker hebben krijgen vaak morfine toegediend om pijn te verlichten en uiteindelijk vallen ze in slaap en overlijden.
    .
    Hoe noemt u de morfinepomp openzetten zodat de dood volgt.
    Dat is toch een veel voorkomende vorm van euthanasie?

    1. eRik2017

     Alleen een trol kan een opmerking maken om onbegrip te kweken en wonden open te scheuren. Daar is een trol voor.
     Zonder enige vorm van inleving of moraal. Spaans Kokkie, je laat zien waar je vandaan komt!

     1. Pit

      @Erik:

      #doodzwijgen

     2. eRik2017

      @Pit Je zal niet raar opkijken dat ik zeg dat het toch wel lijkt dat RA dichtbij je staat?

    2. Rechtsaf

     @spaanse çöçk nergens zeg ik dat de morfinepomp open gezet wordt, je moet wel even goed lezen voordat je gaat rechtvaardigen.

     Deze mensen hebben gevochten voor hun en het leven, jij doet dat af alsof ze euthanasie hebben gehad, jij moet je kapot schamen om zo over deze mensen te spreken..

     1. Spaanse kok

      Rechtsaf, tezamen met Pit, Baas en Siemien steken hun kop in het zand.
      De morfine hoeveelheid welke leidt tot in slaap vallen met de dood tot gevolg is gewoon euthanasie.
      Anders was de dosering wel lager.

     2. eRik2017

      @Spaanse Cöçk zou het liefste de nobelprijs krijgen voor zijn kennis, maar hijn maakt zichzelf volledig onnizel tegenover die de keiharde bconfrontatie moesten meemaken. Of, het kan ook nog zijn dat hij ook een “gevalletje” had op basis warvan hij meent het begrip euthanasie te kunnen beoordelen.
      Als je enig moraal in je donder hebt spaans kokkie dan smeer je ‘m nu en meng je je niet meer in dit topic.

     3. Spaanse kok

      @Pit en kornuiten.
      Aanvulling voor uw typo lijstje.
      maar hijn maakt zichzelf volledig onnizel
      de keiharde bconfrontatie
      op basis warvan hij
      .
      Altijd lachen met het komische duo knabbel en babbel

     4. eRik2017

      Goed dat je in elk geval kunt lezen wat er staat en het hebt begrepen.
      Het slechte nieuws is dat je duidelijk jouw non-moraal onderschrijft.
      Well-done!

 9. Ni28

  Men moet zich niet afvragen hoe je euthanasie kan bevorderen maar wat de oorzaak is van de stijgende vraag. Persoonlijk wijt ik het aan Rutte 2 die oude mensen in een onmogelijke situatie gebracht heeft met al zijn anti-ouderen maatregelen. Eenzaamheid gepaard door ziekte, men voelt zich overbodig en onmachtig. Triest ie een geciviliseerde land waar elke minderheid aan hun wenken bediend wordt maar eigen ouderen uitgesloten worden van rustige ouderdom.

  1. Rechtsaf

   @Ni28 dat bedoel ik, het is te schofterig voor woorden hoe wij in Nederland om gaan met ouderen en met het leven..

 10. Gerlos

  Erik we leven gelukkig in een land waar je gelukkig je eigen keus mag maken wel of niet euthanasie wel of niet donor worden en ga zo maar door. Ik heb alleen uiteengezet dat wij zeer gelukkig waren met onze meegaande huisarts.

  1. eRik2017

   @Gerlos,
   Inderdaad leven wij gelukkig in een vrij land.
   Keuzes zijn persoonlijk en als je erover wilt discussieren doe dat dan op fora die daarop gericht zijn. Een tip: ga nooit op een willekeurig forum een discussie met iemand aan die resoluut is m.b.t. zijn haar mening over levensbeindiging.

 11. Frits Jansen

  Toename van het aantal euthanasiegevallen is juist goed nieuws, want het betekent dat meer mensen een ellendig levenseinde wordt bespaard.

  Toen mijn moeder stervende was aan kanker ging dat op het laatst zo snel dat wij als familie niet meer toekwamen aan euthanasie, maar het had haar een ellendige week kunnen besparen.

  De dezer dagen gepresenteerde cijfers laten zien dat het maar in een miniem aantal gevallen fout gaat. En dan denk ik nog dat het om gevallen gaat waarin redelijkerwijze euthanasie zieker op haar plaats was geweest, alleen zitten we met regels die nog een te hoog ChristenUnie-gehalte hebben.

  Ik begreep dat het vooral af en toe misgaat als er nog behandelopties zijn en misschien dus niet van uitzichtloos lijden kan worden gesproken. Hie hoor je de gristenen van de Bible Belt: als het even kan moet de gifbeker tot de laatste slok worden leeggedronken.

  Dat een negentigjarige geen zin heeft in nóg een chemokuur kan ik mij WEL voorstellen.

 12. Luwadder R1

  Euthanasie is geen moord, maar is een keuze, die helaas niet gerespecteerd wordt door de staat. Daarom is er een ‘euthanasiewet’ bekokstooft door -hoe kan het ook anders- D ’66. dezelfde partij die ons ook de slagerswet van Pia Dijkstra door de strot heeft geduwd. euthanasie is een zaak van de patient, de familie en de arts en niet voor de staat en justitie. Wat de staat wil dat is dit : iemand die depressief is MOET!!!! geholpen worden, maar wat als het niet helpt. Stel je gaat s’avonds naar bed en je hoopt dat je in slaap valt en de volgende ochtend niet meer wakker wordt. Helaas, je word wel weer wakker en begint maar weer met zware tegenzin aan de dag, de hele dag met de gedachte de betekenis van het leven, de vraag hoe wordt ik uit mijn lijden verlost. Op een gegeven moment ben je eruit en besluit om jezelf voor de trein te gooien. De machinist heeft dit al vaker mee gemaakt en besluit met z’n werk te stoppen omdat hij het niet meer kan op brengen. Dat is wat de staat wil. Als iemand ongeneeslijk ziek c.q depressief is dan moet de mogelijkheid er zijn om de persoon in kwestie vredig te laten inslapen. I.P.V. dat de persoon zichzelf van het leven gaat beroven door, voor de trein gooien, verhanging, van een flat afspringen of wat dan ook. De ‘Wet’ is ook bekokstoofd om de gelovigen tegemoet te komen die om religieuze redenen tegen euthanasie zijn. Als zij tegen euthanasie zijn, waarom moet IK!! (religieus vrij) dan ook automatisch tegen zijn. Wie tegen euthanasie is, is voor ondraaglijk lijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.