Italiaanse verkiezingen: gaat Silvio Berlusconi morgen de macht teruggrijpen?

Morgen, zondag 4 maart, is het zover: Italianen mogen naar de stembus om hun nieuwe parlement te kiezen. Zoals bij alle verkiezingen de afgelopen jaren kijkt Europa met argusogen: hoe gaat rechts het doen? En, misschien nog wel interessanter: hoe gaat het met Berlusconi verder?

Wordt het morgen de centrumlinkse coalitie van regerend premier Gentiloni, de centrumrechtse van oud-premier Berlusconi of die van de stevig rechtse 5-Sterrenbeweging? Het antwoord: waarschijnlijk geen van allen. Als we de laatste peilingen mogen geloven, kan het eigenlijk nog elke kant op gaan. Of beter gezegd: gaat het waarschijnlijk géén kant op. Geen van de coalities lijkt een meerderheid te gaan veroveren, en hoewel de door Berlusconi’s Forza Italia geleide coalitie verreweg de beste kaarten heeft, zal ook dit verbond het waarschijnlijk niet halen.

Ze zullen waarschijnlijk nét een paar zetels tekort komen, tenzij de peilingen – het kan, zo weten we inmiddels wel – er stevig naastzitten. Dat betekent dat er een breder verbond zal moeten worden gesmeden, bijvoorbeeld met de stevig euro- en immigratiekritische Lega Nord. En dat ziet misschien weer niet iedereen zitten, waardoor eventuele onderhandelingen nog een aardig tijdje kunnen duren.

Voor Berlusconi zelf maakt de precieze uitslag morgen echter niet zo uit: of zijn coalitie morgen nu meteen een meerderheid wint of eerst moet onderhandelen, het moet wel héel gek lopen als zij de premier niet mogen leveren. Het is geen geheim dat Berlusconi die post maar al te graag weer op zich zou nemen, en de campagne van Forza Italia suggereert sterk dat hij hun kandidaat is. Probleempje blijft echter: meneer mag door zijn veroordelingen om belastingfraude tot 2019 geen publieke functie vervullen, wat betekent dat de verkiezingen dus een jaar te vroeg komen voor hem. Dat neemt echter niet weg dat hij de kingmaker zal zijn: in de praktijk zal hij mogen aanwijzen wie de post dan wél mag vervullen. Diegene Silvio’s marionet noemen gaat te ver, maar het is niet ondenkbaar dat die persoon over een jaar opeens zijn taken zal neerleggen, zodat Italië’s grootste bunga-bungafeestenorganisator alsnog de post kan vervullen.

Vergis je immers niet: Berlusconi is onder veel Italianen nog steeds razend populair. De groep die hem niet mag is uiteraard gegroeid, maar zij die hem nog wél willen, zijn dan ook enorm loyaal. Een persoonlijkheidscult is het nog net niet te noemen, maar onderstaande muziekvideo – “Gelukkig hebben we Silvio!” – laat wel zien hoe men over zijn persoon denkt…

[fvplayer src=”https://www.youtube.com/watch?v=WXf-YbsSh0Y”]

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

  1. Kodi

   Zo zie je maar: Het is een kwestie van willen en durven. Een betere wereld kan.

 1. Uiterst Links

  Mark Rutte is de Nederlandse Berlusconi, en hij wordt met zijn corrupte VVD toch ook altijd gekozen. Zolang mensen geen problemen hebben met curruptie, liegende politici en achterkamertjes politiek zal er niets veranderen

  1. Beukman

   @extreem-links
   Als je je eens verdiept in de Italiaanse politieke situatie in het algemeen en Berlusconi in het bijzonder, dank je daarna God op je blote knietjes dat wij Rutte hebben als premier. Ja, zelfs als je atheïst bent.

   1. Original NL

    Spreek voor jezelf beuk..!

    1. Beukman

     Het is niet voor niets dat met name jonge Italianen het land massaal verlaten, @Original. Dat zie ik jonge Nederlanders nog niet doen, in ieder geval niet op die schaal.

   2. Ernst Quispel

    Vergis je niet, op dit blog zijn er velen die de charlatan Berlusconi aanmerkelijk hoger achten dan de staatsman Rutte.

    Verbazingwekkend maar trieste realiteit.

    1. Beukman

     @Ernst
     Klopt.
     De afgelopen jaren heb ik steeds beter geleerd om mijn knopen te tellen. Mijn leerschool was de wereld om Nederland heen.

   3. Uiterst Links

    Hmmm, dat wordt een lastige. Berlusconi is de ultieme voorbeeld van corruptie maar ons eigen VVD is ook nauwelijks te toppen

    1. Beukman

     @Links
     Laat ik voorop stellen dat ik nimmer VVD heb gestemd en dat ook vermoedelijk nimmer zal doen.

     Maar je kan zeggen wat je wil over Rutte: hij is geen narcist, hij doet niet aan zelfverrijking, hij draaft niet op in iedere talkshow, hij belooft niet om de ballen van gecastreerde katten terug te plaatsen, hij doet het niet met meisjes van 17, hij maakt geen grappen over de kont van Merkel, hij doet niet aan face lifts, én hij heeft zijn eigen haar nog.

     Rutte is een verademing vergeleken met Silvio.

     1. Uiterst Links

      Daar is wel wat voor te zeggen. Gedeeltelijk heeft dit ook te maken met een ander cultuur waarom rutte veel van deze bovenstaande dingen niet met Berlosconi deelt al zou ik de eerste twee punten kunnen bestrijden,.

      Maar een verademing gaat wat mij betreft te ver. Tenslotte hoeven wij ons in Nederland weinig zorgen te maken over Berlusconi. Daarover mogen de Italianen zich morgen over uitspreken. We gaan het zien 😉

     2. Uiterst Links

      De VVD is in ieder geval bij verre het meest corrupt van alle partijen, vandaar die vergelijking

     3. Beukman

      @Links
      Silvio is een katholiek, terwijl Rutte een calvinist is. Dat helpt beslist.

     4. ayreonaut

      @ Beukman

      Maar je kan zeggen wat je wil over Rutte: hij is geen narcist, hij doet niet aan zelfverrijking ( EU verrijking),
      hij draaft niet op in iedere talkshow (Bang opnieuw te moeten liegen),
      hij belooft niet om de ballen van gecastreerde katten terug te plaatsen (€1.000),
      hij doet het niet met meisjes van 17 (misschien omdat ie het met kleine jongens doet?),
      hij maakt geen grappen over de kont van Merkel (humorloos, daarbij komt kleine jongetjes),
      hij doet niet aan face lifts (toch niet te verhelpen),
      én hij heeft zijn eigen haar nog. (bewijs het maar)

      Verder succes met inhoudsloze posts

     5. Uiterst Links

      @Beukman

      Er worden hier toch echt veel belachelijker vergelijkingen getrokken door een aantal hier die Putin met Hitler vergelijken. Deze mensen zouden het nuanceren en relativeren nodig moeten aan leren

   4. Duke

    Op dit moment heb ik liever Berlusconi dan Rutte. Op corruptie niveau verschillen ze misschien niet zoveel, maar denk ik dat de VVD het bonter maakt dan Berlusconi en zijn partij. Als ik dat er buiten laat, dan is Berlusconi al 81 en daarvan weet je zeker dat hij geen carriere meer in de EU wil en daarvoor nationale belangen opzij zet. Berlusconi moet het hebben van de Italiaanse kiezer, terwijl het Rutte koud laat wat de Nederlandse kiezer wil. Berlusconi is geen buikspreekpop van Merkel, anders dan Rubberen Rutte. Alleen daarom is Berlusconi al veel democratischer en te prefereren boven Rutte.

   5. swetsnek

    lulhannes kletsmajoor als je er geen verstand van hebt bemoei je er dan ook niet mee

 2. denk eens na

  Silvio tegen de junck er , op wie zou je inzetten?

  1. Spaanse kok

   Een liefhebber van alcohol of van minderjarige Arabische meisjes?
   Geen moeilijke keuze.

   1. swetsnek

    minderjarig ?? o ja dan moet je bij je vriendje zijn die weet er alles van ofnie qutspel

   2. denk eens na

    de junk heeft bijde

 3. EllyD18

  Rechts gaat morgen winnen in Italië.
  Links heeft zichzelf ten val gebracht met het ongelooflijk slechte asielbeleid en rechts mag het nu gaan opknappen.

 4. Bloem

  En nu maar hopen dat zijn partij de winst pakt

 5. Beukman

  Inderdaad de kingmaker; hij laat de formatie na de komende verkiezingen mislukken nadat hij die formatie eerst flink heeft opgerekt, waarna er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Dan is het inmiddels ’19, en zit zijn straf erop, waardoor hij weer premier mag worden, wat ook gaat gebeuren. De king, dat wordt hij dus zelf. Uiteraard tenzij zijn volgende facelift mislukt en hij jammerlijk uit elkaar scheurt.

  Italianen houden van Berlusconi, misschien wel omdat zijn streken zo opzichtig theatraal en dus Italiaans zijn. Zijn enorme vermogen tot zelfspot geeft hem bovendien iets vertederends. Dat Silvio niets van zijn beloftes uit het verleden heeft waargemaakt, lijkt hem te worden vergeven.

  De helft van de grappen over Silvio gaat over de miljarden dingen die hij de Italianen de afgelopen 15 jaar heeft beloofd, van Falcor uit The Never Ending Story tot de ballen van alle gecastreerde katten.

  https://cdn-img-i.facciabuco.com/291/6eia9zydeg-berlusconi-restituiro-le-palle-ai-gatti-castrati_a.jpg?c=2

  1. swetsnek

   Komt mij bekent voor jou ook ???? hahahahaha

 6. Nasrani

  Ben benieuwd! Ik hoop dat ‘rechts’ het heel goed gaat doen.

 7. poldi

  Als rechts wint, dan maak ik een fles champagne open !

  1. tomygun

   poldi,
   +++++

 8. Uiterst Links

  Hopelijk wordt het de 5sterren beweging van Grillo.

 9. CheikhRedo

  Ja, en dan weer een wanbeleid waardoor wij straks voor de kosten mogen opdraaien.

 10. Babaji538

  Bedrijven als Google en Microsoft of MSN
  mogen eveneens van de aardbol verdwijnen.
  Agressie tolereer ik niet, net als apps die mij
  door de strot moeten worden gepureerd.

  Nederland blijkt niet alleen te staan.
  Ik ben niet geïnteresseerd in wat mij
  niet interesseert.

  Petra Hermans

 11. tomygun

  Peilingen dat is een slag in de lucht .
  Er is een blok van 30 % waar niemand van weet
  wat het gaat doen dus?
  GO FOR IT ITALIE .

 12. Two Ravens Black Kettle

  Spannende dag.
  De partijleden van de Duitse SPD Wegkijkers gaan vandaag beslissen of ze het nihilistisch beleid van de krankzinnige Frau ‘Bathory’ Merkel gaan steunen en de Italianen zouden zo maar eens een anti-EUSSR en anti-Omvolkingscoalitie kunnen kiezen.

  Het zal Juncker, Verhofstadt, Rutte, Twan Huys, Keens Boonman, Marielle TweeBeeke, de voltallige Buitenhof redactie, de hysterische jihadisten-spotter Judith Sargentini, de eierdoos Sophie in ’t Veld, de overige Demofoben’66 Kadaver-leden van de Penthouse Profeet en de rest van het Kartel en de MSM weer allemaal dun door de broek lopen.

  Het gehate, vernederde en geminachte volk in Italië mag zich zomaar pardoes uitspreken over de vernietiging van hun steeds lelijk wordend land.
  En de SPD-omvolkers gaan beslissen of ze hun eurofiele club definitief naar de eeuwige jachtvelden gaan dragen.

  1. tomygun

   TRBK,
   +++++

  2. swetsnek

   tja het zit er gewoon aan te komen links is aan vervanging toe dat merk je hier op DDS ook ze gaan steeds harder schreeuwen een teken aan de wand

 13. Ni28

  Ook de Italianen zijn het zoetjes aan zat dat hun land overwoekerd wordt door immigranten uit Afrika en Midden Oosten die hun samenleving verstoren. De linkse regering heeft er een zooitje van gemaakt en dat zal afgestraft worden. Berlusconi heeft de grootste kansen voor de overwinning maar Italië blijft Italië in deze. Regeringen vormen is meestal een langdurige zaak met korte levensduur.

 14. Ni28

  Ik ken een aantal Italianen die zelfs naar voormalige Oost Europese landen zijn uitgeweken omdat Italië begint onleefbaar te worden met al die immigranten die zich niet aan willen passen en dat er ook steeds minder werk te vinden is. Het is hier een paradijs, zeggen zij. En zo willen die landen het ook houden.

  1. Kodi

   Ze hebben in Oost Europa groot gelijk dat ze al die geïmporteerde shit hole niet willen hebben en ik prijs hen dat ze wat de dictaten van Brussel betreft hun kont tegen de krib gooien en hun rug recht houden. Een betere wereld kan. Maar daar is wel politieke visie, politieke wil en politieke moed voor vereist. En dat tref je in bijvoorbeeld de Visegrad landen aan, hetgeen prijzenswaardig.

 15. Rex Gildo

  De Italiaanse parlementsverkiezingen van 4 maart 2018 staan in het teken van migratie, moskeeën en moslims.
  Omdat de linkse regeringspartijen tekort zijn gekomen in hun beleid ten aanzien van asiel en vluchtelingen strijden drie rechtse groeperingen om de gunst van de kiezer;
  Lega (Nord), 5* en Forza Italia onder leiding van Silvio Berlusconi.
  Waar is de tijd gebleven van de grote communistische partij (PCI – 34,4% 1976) met verkiezingen die gaan over lonen, huren en sociale zekerheid.

  1. Kodi

   Waar is de tijd gebleven dat links zich voor zulke zaken als lonen, huren en sociale zekerheid nog hard maakte? Daar hebben we meer aan dan aan waar links nu vol op het orgel gaat zoals multikul, Arabisering, Afrikanisering, Islam, genderneutraliteit en noem maar op.

 16. Kodi

  Het kan verkeren. In Brussel hoopt men eigenlijk dan maar op Berlusconi, want omkoopbaar en EVP.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.