Oxfam Novib slaat terug: ‘De Algemene Rekenkamer is wél correct geïnformeerd in 2012’ over de pedo-seksfeesten

Dit gaat nog even door.

De Algemene Rekenkamer publiceerde gisteren een brief waarin zij beweert dat ze onvoldoende geïnformeerd was door Oxfam Novib over het misselijkmakende wangedrag van 10 werknemers van Oxfam FB in Haïti. Of, zoals wij het verwoordden: “Seksverslaafd Oxfam verzweeg fraude met Nederlands belastinggeld voor de Nederlandse overheid.”

Ondertussen heeft Oxfam teruggeslagen naar de Rekenkamer. In een verklaring op de website van de Nederlandse tak van de organisatie laten ze weten dat de Rekenkamer wel degelijk “duidelijk geïnformeerd is.” “De strekking van de brief,” gaat de organisatie verder,” was helder; alles wat Oxfam Novib toen wist, is gedeeld met de Rekenkamer en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2012.”

Algemeen directeur van Oxfam Novib, Farah Karimi, legt uit:

“Ik betreur dat nu de indruk is ontstaan dat er destijds, in 2012, geen openheid van zaken is gegeven. Alle informatie, die toen beschikbaar was bij Oxfam Novib, is in Nederland met de betreffende instanties, zoals de Algemene Rekenkamer, gedeeld. Dat de Rekenkamer achteraf stelt dat zij toen niet voldoende geïnformeerd is, is daarom niet correct.”

De geanonimiseerde samenvatting van het onderzoeksrapport van Oxfam, met de titel Investigation Report FRN5 Haiti, werd op 18 april 2012 gedeeld met het ministerie én de Algemene Rekenkamer. In appendix 1 van die samenvatting staat duidelijk wat het personeel gedaan heeft en welke maatregelen er tegen hen genomen zijn. De samenvatting die Oxfam Novib toen met de overheid deelde is hier (pdf) te lezen. En dan is er ook nog de brief die Oxfam op 1 maart 2018 aan de Rekenkamer stuurde waarin de vragen over het wangedrag verder beantwoord worden.

Met andere woorden, de overheid liegt keihard. Waarom? Ongetwijfeld om zijn eigen hachje te redden — zowel dat van hoge ambtenaren als, natuurlijk, van de minister en staatssecretaris.
Helaas voor die technocraten speelt Oxfam dat spelletje niet mee. De organisatie is terecht door het slijk gehaald, maar is niet van plan om alles voor zijn rekening te nemen.

Er moet een parlementaire mini-enquete komen naar deze hele affaire. Daarbij moet er gekeken worden naar het wangedrag van organisaties als Oxfam — maar niet alleen naar Oxfam, ook naar andere organisaties — én naar de manier waarop de overheid ermee is omgegaan. Welke partij heeft de moed om dit te eisen? Want dat het misbruik wijdverspreid is in de ‘ontwikkelingswereld’ is onderhand héél duidelijk. Als er beter naar gekeken wordt komen we hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie dat het op net zo’n grote schaal gebeurde als bij de katholieke kerk destijds.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Paaldanseres

  Hoppaaaa…. laat ook, die beerput maar weer lekker opengaan…. kijken wie de volgende is, die zijn biezen kan pakken en de wachtgeldregeling in kan duiken…. al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. Alleen op deze manier krijgen slappe politieke mafketels hun vet. Opzouten, tering honden.

  1. Henk-Jansen

   Wat een agressie weer… Gaat het wel goed met je? Wil je er misschien over praten?

   1. sonar

    Henk Jansen je kan ook wegkijken zoals links altijd doet,en verder gaat het wel goed met jou ,en wil er over praten,maar dat zal wel geen zin hebben.

   2. Ego-non-solus

    HJ, wat een in- en intrieste reactie. Voor mij is het inderdaad duidelijk met wie het niet goed gaat.

 2. Ni28

  Het is nog erger dan wij al dachten. Sinds 2012 was de Algemene Rekenkamer op de hoogte en niets aan gedaan. Gewoon verzwegen want de burger mag zo iets niet horen. Al die belastinggeld die in bodemloze putten gestort wordt. Al dit soort organisaties zouden moeten onderzocht worden op wat eigenlijk gepresteerd wordt voor al dat geld. Zij bestaan al zo lang dat zij op den duur meer een bron van inkomsten worden dan het oorspronkelijke doel waar zij voor opgericht zijn.

  1. Kodi

   Dus de rekenkamer deed mee aan verzwijgen omdat deze dus dondersgoed weet dat er onder het volk al helemaal geen draagvlak is voor uitgavenorgieën aan bodemloze putten. De beste grote schoonmaakactie is nog altijd kappen met die geld stromen. Dweilen doe je tenslotte ook met de kraan dicht en niet met de kraan open. En dat geld kunnen we dan goed gebruiken voor het in stand houden of liever gezegd het herstellen van onze welvaarts- en verzorgingsstaat die ernstig lijdt onder de sociale afbraak van deze en voorgaande regeringen.

 3. Babaji538

  Ik ben blij, dat ik het niet hoef te zien.
  Ik ben blij, dat ik niet alles, zal zien.

  Er waren er, zo die niet deugen
  en nooit hebben gedeugd.

  Het gaat er ook niet van komen,
  ook niet.

  Vooral heb ik dus, een bijzonder hoge
  mate van een hekel en afschuw
  aan mensen, die doen alsof ze geven
  om mensen, de aarde en het universum.

  Ik geef ze (nog maar) weinig tijd.

  Petra Hermans

 4. Viertel

  De cultuur binnen Oxfam Novib, en andere internationaal opererende ‘hulporganisaties’, is net zo ranzig als de foto bij dit artikel.

 5. denk eens na

  Dit gaat rutte excuustruus zijn kop kosten, nieuwe verkiezingen graag!.

 6. eRik2017

  Open met die beerput, de onderste steen boven!!!

  1. DirkSteen

   Ja, maar Rutte is een meester in het achterhouden van informatie en het onder stoelen en banken verstoppen van informatie!!

   1. eRik2017

    @Dirk
    Ook Rutte heeft hier niets mee van doen schat ik in.
    Je zou dat meer moeten zoeken op het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.
    Ik acht het uitgesloten dat men daar niet op de hoogte is, en nalatig is geweest nadere aandacht te geven aan het onderwerp.

  2. corfo

   @ eRik2017.
   Niet wéér een onderste steen a.u.b.
   De allereerste onderste steen is nog niet eens bovenwater, maar komt vermoedelijk ook nóóit boven water, want dat komt de Haagse jongetjes niet erg van pas natuurlijk.
   In deze zaak, Oxfam, weet ik bijna zeker dat diverse z.g. “hoogwaardigheidsbekleders”
   zaten te wachten op een uitnodiging van Oxfam om een werkbezoek te brengen in een hulpgebied, bijv. Haïti; in de hoop op een spoedige uitnodiging werd de brief van Oxfam niet openbaar gemaakt.
   Hoe groter geest, hoe groter beest.

   1. eRik2017

    @corfo
    Dat hier veel meer aan de hand is en dat er politci zijn die erg bang zijn dat de deksel verder van de put komt, daar ben ik van overtuigd. dan doel ik niet op deelnemen/schuldig maken aan missstanden. daar wil ik nadrukkelijk wegblijven.
    Maar dat er kennis is/was en zaken stil zijn gehouden om welk reden ook, daar twijfel ik niet aan.

 7. Bon-vivant

  Onderschrift bij foto: Een foto van een feestje van Oxfam Novib?
  Michael van der Galien was erbij ???

  1. Ernst Quispel

   Nee, om een en ander een beetje sappig te laten overkomen werd de foto van een of andere seksdatingsite gepikt.

   Erik kent de details.

   1. eRik2017

    Hahahah @Ernst-Wim! Een seksdatingsite!? Nu wordt ik wel benieuwd. Welke was dat dan? Ik weet de details niet, maar die kan je ongetwijfeld geven.

    Zo niet, dan check ik straks zelf wel ff waar Mike de foto vandaan heeft.
    Ik schat in van een reguliere fotosite zonder 18+ vereisten. Ik zie hier niet zo “seks” in.

    1. eRik2017

     Okay @Ernst-Wim ik zal je even helpen want ik begrijp best dat je erg benieuwd ben naar foto’s van een man in een string.
     De foto die door Mike werd gebruikt komt mogelijk van publicpics.net
     verre van een seksdatingsite zoals jij veronderstelt. Hoe kom je daarbij? wat voor foto’s kom jij tegen dan op een seksdatingsite zoals jij stelt?
     Ik wil trouwens wel iedereen afraden die site te bezoeken want je wordt mogelijk omgeleidt naar andere dingen die je niet wilt en mogelijk schade aan je device kunnen opleveren. Geen “zie je nou wel”, Wim. Gewoon even elkaar op de hoogte houden.

     1. Ernst Quispel

      Nu maar hopen dat Wim dit een bevredigend antwoord vindt, eRik.

      p.s.: omgeleid is een voltooid deelwoord, daar hoeft geen t meer achter.

     2. eRik2017

      Of jij jezelf bevredigd met een d of t of een dt Wim dat laat mij koud.

      Veel plezier en zelfbevrediging op jouw seksdatingsites Wim!

     3. eRik2017

      @Ernst-Wim
      Kom je nog vertellen van welke site die foto vandaan komt? Of hou je dat lekker voor jezelf?

 8. Bon-vivant

  “Als er beter naar gekeken wordt komen we hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie dat het op net zo’n grote schaal gebeurde als bij de katholieke kerk destijds.”

  Een onderzoek is niet nodig. DDS weet de conclusie al.

  1. eRik2017

   @BonBon en de rest van Club Wim en Kwik, Kwek en Kwak, daarbij ook jij @Bon-Wim, proberen je op alle mogelijke manieren te verzetten tegen een onderzoek.

   Hoe zou jij het vinden het snoepje van de week te zijn in een vluchtelingenkamp?

   1. Rechtsaf

    @eRik nou dat vinden “ze” helemaal niet erg natuurlijk, mohamed hun afgod misbruikte immers ook kindertjes..

  2. Bon-vivant

   In tegendeel, een onderzoek lijkt mij zeer nuttig. Ik verbaas mij er slechts over dat DDS de conclusie al weet.

   1. eRik2017

    Heb jij ooit iets gepost @BonBon waar je laat weten zo tegen een onderzoek te zijn?
    Nuttig? maar niet noodzakelijk? Nergens vanuit jouw hart dat het bittere noodzaak is?

    Ik heb trouwens ook geen antwoord op hoe jij het zou vinden om in een vluchtelingenkamp het snoepje van de week te zijn?

   2. Bon-vivant

    Zoiets heb ik inderdaad nog nooit gepost.
    Natuurlijk is het vreselijk om “in een vluchtelingenkamp het snoepje van de week te zijn”. Wat een rare vraag.

    1. eRik2017

     No further questions your honor

 9. Gerlos

  Deze foto valt me tegen Oxfam Novib, ik neem aan dat hier niet zo veel geld aan gespendeerd is.

 10. eRik2017

  Feestje bij Groen Links!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.