Russen hebben lak aan Britse deadline, weigeren tekst en uitleg te geven over vergiftiging oud-spion Skripal

Het is volstrekt helder dat de Russische geheime dienst achter deze aanslag zit. 

Na de poging tot moord op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Engeland eiste premier Theresa May tekst en uitleg van Rusland. Het gif dat gebruikt werd is namelijk gemaakt in Rusland. De KGB ontwikkelde het aan het einde van de Koude Oorlog. Geen mens die eraan twijfelt dat de Russische geheime dienst dus achter de moordaanslag zit. Overigens raakte niet alleen Skripal gewond bij die moordpoging, maar zijn 33-jarige dochter Yoelia én een Britse politieagente die hen op 4 maart bewusteloos op een parkbankje aantrof óók.

De Russen hadden van May tot 01:00 uur vannacht Nederlandse tijd gekregen om zich nader te verklaren. Zouden zij dat niet doen dan zou de Britse overheid in actie komen, aldus May.

Nou, de Russen hebben dat inderdaad niet gedaan. Een woordvoerder van de Russische ambassade in Londen liet wel een verklaring uitgaan, maar die verklaring hield vooral in dat Rusland niet van plan is om mee te werken aan het onderzoek. “Rusland zal niet op Londens ultimatum reageren totdat het monsters van de chemische substantie ontvangt,” aldus de hypocriete ambassadeur die vooral erg goed is in doen alsof zijn neus bloedt.

Oh ja, voor de duidelijkheid stelde de ambassade ook nog even tussen neus en lippen door dat de Britten op wraakacties van de Russen kunnen rekenen als ze strafmaatregelen nemen.

Rusland huilt weer dat het oneerlijk is dat May hardop zegt wat iedereen weet — dat Rusland achter deze moordaanslag zit. Het zou deel uitmaken van de hetze tegen Rusland, etc. Dat klinkt ongetwijfeld hartstikke leuk en overtuigend als je Vladimir Poetin heet, maar voor ieder ander mens klinkt het toch eerst en vooral als het gejank van een schuldige crimineel die boos is dat hij betrapt is.

Ik ben één van die mensen die vinden dat het Westen de relatie met Rusland moet proberen te verbeteren, en die er steeds weer op aandringt bij Westerse commentatoren en politici dat we alles niet alleen vanuit ons perspectief bekijken, maar ook uit dat van Rusland. Zoals ik vannacht op mijn Engelstalige Twitter-account uitlegde (voor de hele Twitterdraad, klink even op deze link):

https://twitter.com/MikevdGalien/status/973750392508092417

Maar dat betekent natuurlijk niet dat het Westen het maar moet accepteren dat Rusland oud-spionnen afmaakt. Want dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Jaren geleden onderging de arme Alexander Litvinenko hetzelfde lot. Ook dat was honderd procent zeker een actie van de Russische inlichtingendienst.

Landen bespioneren elkaar. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van dubbelspionnen. Dit hoort erbij. Als zo’n dubbelspion gepakt wordt in het land waar hij opereert zal hem dat een harde straf opleveren. Dat is het risico van het vak. Maar het is niet normaal of zelfs maar enigszins acceptabel dat Poetin oud-spionnen om zeep laat helpen in Europa (of Amerika).

May is dus gedwongen om hierop te reageren en om maatregelen te nemen tegen het Kremlin. Blijkbaar is dat een prijs die Poetin wil betalen — hij wil duidelijk maken aan andere huidige en oud-medewerkers van de KGB/FSB dat ze de rest van hun leven over hun schouder moeten kijken als ze zich tegen Rusland keren. Deze man gaat letterlijk over lijken. Als dat hem en zijn land miljarden kost is hij blijkbaar bereid om die prijs te betalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Pindas

  Kan mij ook haast NIET voorstellen dat een regering zo naief kan zijn door te verwachten dat ze een open brief ontvangen van Rusland.OMG

 2. Ni28

  Inmiddels zitten wij midden in een nieuwe koude oorlog met giftige paraplu’s en andere uitvindingen van de KGB. Spionnen die koud gemaakt worden hebben altijd twee gezichten en daardoor is het moeilijk om bewijzen te leveren zonder bijkomende schade. Dat weten de Russen goed en zij blijven ontkennen want er is tenslotte geen bewijs. Ware meesters in het voeren van deze stille oorlog. En Poetin, gestoken in schaapskleren is een echte havik. Maakt niet veel geluid maar wel veel schade. In de spionage wordt met dezelfde munt betaald en daar moeten de Britten zich op richten. Andere maatregelen werken niet.

  1. Guus Geluk

   Volkomen correct, Ni28, en zelfs als er bewijs is zullen ze het blijven ontkennen. NAVO-generaal Broeks waarschuwde al voor een hybride oorlog.

   Maar (excuseer voor het sarcasme) de Redder des Vaderlands, Geert Wilders, is onderweg naar Moskou om in de Doema een vlammende speech te houden!

   1. DolleDries

    Guus er is geen bewijs. Het zijn aannamen. Je praat zelf over als.

    1. Guus Geluk

     1. Een Britse dubbelspion wordt vermoord.
     2. Met zenuwgas.
     3. De Britten wijzen, op basis van onderzoeksresultaten, naar Rusland.

     Alleen de eerste twee punten wijzen al op Russiche betrokkenheid.

    2. Ernst Quispel

     Op dit forum zitten nogal wat reaguurders die loyaal zijn aan de smerige dictator Putin en onmiddelijk voor hem in de bres springen als hij verantwoordelijk wordt gehouden voor schurkenstreken die hij evident leverde.

     Een trieste mentaliteit.

     1. Guus Geluk

      Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd.

      https://www.telegraaf.nl/nieuws/1788058/vn-veiligheidsraad-bijeen-over-skripal

      En ja, men zal Rusland altijd blijven verdedigen.

   2. Ni28

    Ik vond zelf jammer dat Wilders zich voor liet gebruiken door Poetin. Hij zag het als een eer en middenvinger naar Rutte en had niet door hoe de Russen werken. De blindheid van sommige politici voor Poetin is pijnlijk en zeer naïef.

    1. Guus Geluk

     Zeg maar gerust van sommige Nederlanders.

     1. Ni28

      Politici zouden beter moeten weten dan gewone burgers die de communistische wereld niet meegemaakt hebben behalve uit verhalen. En ook dat is gevaarlijk want dan groeien die twee werelden naar elkaar toe. Hoe vaak heb ik al gedacht: dit zouden de communisten ook bijna zo gedaan hebben.

     2. Ni28

      Een interessante vraag die wij ons moeten stellen is waarom worden uitgerangeerde Russische (dubbel)spionnen geliquideerd. Hoe gevaarlijk zijn die nog voor Rusland en wat weten zij nog meer wat Poetin kan schaden. Opvallend is dat het altijd in GB gebeurd. Een spionnenleven eindigt echt pas met de dood dan pas zijn zij ongevaarlijk. Dat suggereert dat zij toch compromitterende feiten kennen. Als KGB-er van de oude stempel realiseert Poetin zich dat al te goed. De koude oorlog is terug van weggeweest.

     3. Guus Geluk

      Dat zou een motief kunnen zijn, maar mogelijk willen de Russen hiermee een signaal afgeven aan andere overlopers. Zo van: “we weten je overal te vinden, kijk maar wat er met Livinenko en Skripal is gebeurd.”

    2. Steve Van der Vekens

     Ja dat klopt, hebben jullie Wilders zien slijmen en stoeffen over Rusland?
     Poetin dit, Poetin dat, wat een gekontlek van Wilders.
     Stelde mij best teleur.

   3. Pjotter

    Had er iemand anders verwacht dan.?

 3. Guus Geluk

  Een dubbelspion omgelegd in Groot-Brittannië middels zenuwgas. May heeft alle bewijzen gezien en twijfelt niet aan Russische betrokkenheid.

  Dat de Russen zich niets zouden aantrekken van dit ultimatum was natuurlijk te verwachten.

 4. DolleDries

  Hoezo is dat helder Micheal.?Wat zijn de bewijzen

  1. lanex

   Het kunnen wel Russen zijn, maar is dan het Kremlin rechtstreeks verantwoordelijk, zou daar de opdracht vandaan komen?

 5. DolleDries

  Rusland zit hoogstwaarschijnlijk achter het vergiftigen van een voormalige Russische spion en zijn dochter, vorige week in een Brits restaurant. Dat heeft de De Britse premier Theresa May gezegd in het parlement. Is dat zo, of zien we hier een false flag operatie in ontwikkeling?
  We lezen in o.a. de Volkskrant het volgende:
  Het Kremlin moet voor woensdag laten weten hoe het kan dat een Russisch zenuwgas is gebruikt bij een moordaanval op een voormalige KGB-agent en diens dochter in Salisbury, ruim een week geleden. Dat ultimatum heeft Theresa May maandag gesteld in het Lagerhuis. Als de Russen niet met een deugdelijke verklaring komen, dan gaat Londen ervan uit dat ze een chemische aanval op Brits grondgebied hebben uitgevoerd. Represailles zal de Britse premier morgen (woensdag) bekendmaken.

  Anders dan haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die twee dagen na de moordaanslag al sprak over sancties jegens de Russen, was May terughoudend. Ze wilde eerst het technische onderzoek afwachten naar het gebruikte gas. Dat blijkt Novitsjok te zijn, vervaardigd door het Russische leger.
  We hebben het eerder gezegd: de wereld lijkt te worden geregeerd door idioten. Nu weer deze oorlogszuchtige rethoriek van de Britse premier Theresa May. Een Brits-Russische dubbelspion is vergiftigd met Russisch zenuwgas, aldus mevrouw May. Haar logica is ver te zoeken: omdat het in Rusland gemaakt zou zijn, hebben “dus” de Russen spion Sergei Skripal vergiftigd. Zoiets als: mijn buurman is aangereden door een Toyota, dus de Japanse regering treft schuld. Het is hetzelfde als met de Russische Buk-raket, die in Oekraïne zou zijn afgevuurd op de MH-17. Russische makelij, dus de Russen hebben het gedaan (terwijl in West-Oekraïne ook flinke aantallen Buk-raketten lagen opgeslagen, maar daar wordt dan niet over gesproken).
  May heeft kennelijk geen enkele kennis op het gebed van chemie. Er bestaan namelijk niet specifieke “Russische zenuwgasssen”. Alle zenuwgassen kunnen overal gemaakt worden, de receptuur kun je bij wijze van spreke op het internet vinden. Van oorsprong is het inderdaad gemaakt door Russen, en Wikipedia leert ons dat dat gebeurde in Nukus, Oezbekistan. Maar sinds haar onafhankelijkheid in 1991 heeft Oezbekistan samen met de Amerikaanse overheid (!) gewerkt aan het ontmantelen en ontsmetten van plaatsen waar dit soort wapens werden ontwikkeld en getest, wat ons doet vermoeden dat óók de Amerikanen de beschikking over het zenuwgas hebben (gehad).

  Voor de goede orde: we zeggen niet dat de Russen er NIET achter zitten, maar zoals zo vaak willen we wel graag eerst de harde bewijzen zien (die er ook hier kennelijk niet zijn). Maar de VS kennende zou hier evengoed sprake kunnen zijn van een False Flag-operatie om de Russen iets aan te smeren, wat uiteindelijk moet resulteren in een militaire confrontatie (want die heeft het Westen dringend nodig om niet de verantwoordelijkheid te nemen voor de hele crisis die men zelf veroorzaakt en verergerd heeft, maar om te zeggen dat door de “nieuwe” oorlog het allemaal zo’n zooitje is geworden). In feite liegen alle politici, dus de mogelijkheden hier zijn legio.
  Laten we eens aannemen dat de Russen deze ex-spion (die ze tijdens zijn gevangenisstraf in Rusland gemakkelijk hadden kunnen omleggen) werkelijk vermoord hebben, waarom zouden ze dan grijpen naar zo’n extreem middel waarvan ze weten dat het nagetrokken kan en zal worden. Waarom niet gewoon met een pistool neerschieten, of “gewoon” vergiftigen? Nee, kennelijk moet hier naar een situatie toegewerkt worden waar partijen voordeel bij hebben….. en de mainstream media zijn er natuurlijk direct bij met de “polonium-zaak”.
  Neem in aanmerking de toenemende oorlogszuchtige taal van het Westen, het vóóraf beschuldigen van Rusland van het inzetten van chemische wapens in Syrië (waarvan Rusland nu al zegt dat het aanwijzingen heeft dat pro-westerse rebellen zo’n aanval willen uitvoeren om dat Moskou in de schoenen te kunnen schuiven), de opmerkingen van het Amerikaanse leger dat men Rusland “gemakkelijk” kan verslaan…. het zijn allemaal signalen dat een militaire confrontatie niet lang op zich zal laten wachten.

 6. Ernst Quispel

  “Het is volstrekt helder dat de Russische geheime dienst achter deze aanslag zit. ”

  Ja, dat is duidelijk. Interessant is echter met name ook dat Trump dat niet helder durft te bevestigen.

  1. C.oitus

   Kunt u met bewijzen komen, of is dit verhaal van u een persoonlijke, gaarne verneem ik de harde feiten en bewijzen van u. Ten aanzien van de gif aanval van de Russische geheime dienst.
   Ik hoop dat u met beter verweer komt dan in een andere tegel hiervoor.

   1. DolleDries

    Wat denk je zelf met Ernst.

   2. Ernst Quispel

    Het bewijs is de stellige uitspraak van May. Die baseert zich uiteraard op de veiligheidsdiensten en die gaan in zo’n precaire zaak niet over één nacht ijs.

   3. DolleDries

    Zie het antwoord van Ernst veiligheidsdiensten zijn heel betrouwbaar.
    Man al er ergens vuiligheid zit dan is het wel bij die diensten dei over lijken gaan..

  2. B. Pascal

   Wanneer je voor Rusland werkt, je verraad je achtergrond en gaat in Engeland wonen is het raak. Rusland legt de verraders om, wij doen immers niet anders. Alleen wordt dat niet zichtbaar gemaakt.

 7. DolleDries

  Moskou zegt dat het militair zou reageren als door een dergelijke aanval Russische levens in gevaar komen.
  Volgens Valery Gerasimov, hoofd van de Russische Generale Staf, beschikt Moskou over informatie dat rebellen in Oost-Ghouta van plan waren om een chemische aanval tegen burgers te vervalsen om de schuld aan het Syrische leger te geven. Volgens Gerasimov zouden de Verenigde Staten van plan zijn om de aanval als voorwendsel te gebruiken om de regeringswijk in Damascus te bombarderen.

  Chemische wapens
  Hij zei niet wanneer de vermeende aanval zou plaatsvinden, noch verstrekte hij gedetailleerde bewijzen ter ondersteuning van zijn beweringen. Rusland heeft al eerder rebellen in Syrië beschuldigd van het gebruik van giftige stoffen in Oost-Ghouta. Volgens Moskou om Damascus er later van te kunnen beschuldigen.
  “In het geval van een bedreiging voor het leven van onze militairen, zullen de Russische strijdkrachten vergeldingsmaatregelen nemen tegen de [door de VS] gebruikte raketten”, aldus Gerasimov.

  Volgens het Westen zit Damascus echter achter de eerdere chemische aanvallen. De Syrische regering ontkent dat echter. Nikki Haley, de VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties, waarschuwde maandag dat Washington “bereid blijft om op te treden als we dat moeten doen” als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nalaat op te treden tegen Syrië.

 8. B. Pascal

  Het is eenvoudig, wanneer je een spion bent ga je niet vreemd. Dat is je eed!
  Wanneer je een dubbelspion wordt betekend dat je einde. Dat weet iedereen.
  Wanneer je voor Rusland werkt, je verraad je achtergrond en gaat in Engeland wonen is het raak. Rusland legt de verraders om, wij doen immers niet anders. Alleen wordt dat niet zichtbaar gemaakt. Laten we ophouden met het domme gezeur om het als een zware zaak te behandelen.

  1. DolleDries

   Is er eindelijk een soort echte Jams Bond film gaat iedereen zeiken.

   1. B. Pascal

    Ja inderdaad, wordt het een beetje echt en is de wereld in rep en roep hahaha. Wat een zeurvolk woont er in Europa. Wanneer er een bouwvakker van de steiger valt hoor je niemand. Gewoon achtergronden! Daarom op de achtergrond houden. Wanneer ik informatie van mijn organisatie door speel naar de concurrent trappen ze mij er uit. En terecht!

  2. DolleDries

   Wie weet werkte hij nog wel voor Rusland en is door het westen omgelegd en om dat te verdoezelden gebruikte men een oude Russische methode.
   Het lijkt me niet normaal dat de Russen zomaar hun DNA zouden geven bij een moordaanslag..

 9. DolleDries

  Ik heb ook begrepen dat de Russen een monster wilde van het gas. Niet gekregen wat wil men nu van de Russen eigenlijk.

 10. DolleDries

  Het zou ook goed zijn als Michael met feiten en bewijzen komt en niet zo maar suggesties er neer gooit.
  Hoe kunnen de Russen nu verklaring geven als ze de monsters niet hebben.
  Michael en doe niet zo onwetend het ombrengen van spionnen stopt niet bij grenzen niet door Rusland, niet door Amerika enz. Het is een verborgen wereld.

 11. Zijlijn

  Het enige bewijs is de stellige uitspraak van Theresa May??
  Is dus geen hard bewijs….
  Zoals DolleDries al eerder opmerkte heeft hij volgens mij al 10 jaar in een Russische cel gezeten voor zijn rol als dubbelspion, daar hadden ze hem zonder enige ruchtbaarheid al kunnen opruimen.
  Maar nee, ze laten hem naar Groot brittannië vertrekken en proberen hem een aantal jaren later om zeep te helpen met zenuwgas wat eventueel terug te leiden is naar Rusland.
  Klink toch logisch?

 12. Bes Tolen

  Ondertussen en dat al enkele tientallen jaren, is duidelijk, dat het westen de omverwerping of beter gezegd de ineenstorting van het communisme aangrijpt om haar machtspositie te vergroten. De wijze waarop is ondemocratisch maar dat interesseert zogenaamde democraten niet. Zogenaamd want die elite zit er vooral om de lucratieve banen te verdelen waar ze in andere omstandigheden niet aan toe zouden komen. In een situatie van open en werkelijk democratische, beter uitgewogen beslissingen door zorgvuldiger uitgeruste politieke organisaties, in het bijzonder de keuze van leidinggevenden, horen de meeste huidige politici en de meeste oude partijen niet thuis. De bevolking van het westen is daarmee de dupe, de huidige politiek is ook een gevaar voor de wereldvrede en dan in het bijzonder groot gevaar voor het ingeklemde vasteland van Europa. Het is ook niet voor niets dat juist de rijke elite van de oude Sovjetstaat nu grotendeels in Engeland en de VS zit. De aanspraken op bezit, die ze menen te hebben in de gebieden van de voormalige Sovjet zijn enorm. Of Rusland als vrij land zal overleven, is echt de vraag. Heel zeker is dat een vrij grote meerderheid van de Russen de situatie begrijpt. Maar ook dat sluit niet uit, dat het westen en groepen oppositie voortkomend uit de groepen oude machthebbers tijdens het communisme en hun politieke opvolgers ook de Russen zullen onderwerpen.

 13. henkvanschepen

  Moeten we nu echt geloven dat de FSB, een van de modernste inlichtingendiensten ter wereld, een onbelangrijk persoon als dit, die in de koude oorlog wat dubbel spionage deed, om het leven gebracht is met een gif uit de koude oorlog. Moeten we heus geloven dat Poetin geen enkele andere manier zou kunnen bedenken om deze men te vermoorden? ze zaten nota bene op een bankje in het park!

  net als die Livchenko destijds, zou de FSB ( voorheeb KGB) er werkelijk zin en tijd in hebben om deze nobody elke dag een lepeltje polonium door zijn eten te mengen??

  DOE TOCH NORMAAL JOH!!
  Het leidt overigens wel prachtig de aandacht af van de problemen die May momenteel ondervind met Brexit. Als heel GB haar nu ineens een topwijf vindt dat de rug recht houdt tegen grote boze Poetin……..

 14. Sprripk

  Rusland heeft zijn laatste chemische wapens vernietigd. En de Verenigde Staten (VS) hebben de vernietiging van hun chemische wapens meerdere malen uitgesteld, met als excuus dat er geen geld is…Maar,waarom zouden ze een chemisch wapen gebruiken tegen Skripal, terwijl ze ook (pak ‘m beet) een Amerikaanse revolver hadden kunnen gebruiken. Waarom zouden ze iets gebruiken dat direct naar henzelf wijst?De man heeft jaren in Rusland in de gevangenis gezeten, dus als hij perse dood moest waarom zouden ze toen niet een vluchtpoging geënsceneerd hebben? Veel logischer is dat de Russen er geen enkel belang bij hebben, dat de man (op deze manier) kwam te overlijden…Londen weigert Moskou echter de stof te geven waarmee de aanslag, in het Zuid-Engelse Salisbury, werd gepleegd.Waarom?…VS en Verenigd Koninkrijk leveren van chemische wapens aan de terroristen in Syrië.De chemische wapens die zijn aangetroffen in Aleppo en Damascus zijn geproduceerd door Cherming Defense UK en NonLethal Technologies in de Verenigde Staten(Syrië beschikt niet meer chemische wapens, na de vernietiging onder internationaal toezicht sinds 2013).Dat de Verenigde Staten het chemische wapen gebruiken is echter niet uitzonderlijk, dat doen zij al sinds de oorlog in Vietnam…Poetin al jaren in een kwaad daglicht wordt gesteld door de media en de politiek.Het anti-Russische propaganda is in Nederland verschrikkelijk.Elke dag is er wel ergens een klein dingetje over Rusland en het is áltijd negatief…Bah!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.