Hans Hoogervorst en Nout Wellink slaan alarm: Er komt een nieuwe megacrisis aan!

Geen categoriemaa 14 2018, 12:00
"De schulden zijn zo hoog als nog nooit in de wereldgeschiedenis is vertoond."
Oud-centraal bankier Nout Wellink en voormalig voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Hans Hoogervorst zijn ervan overtuigd dat er over niet al te lange tijd een nieuwe grote financiële crisis komt. Volgens de twee heren nemen bedrijven, overheden, consumenten, beleggers en huizenkopers namelijk veel te veel risico's. Er wordt een zeepbel gecreëerd. Die moet op een gegeven moment wel uit elkaar spatten.
"Er ontstaan nieuwe risico's zonder dat we voldoende kunnen inschatten wat potentiële effecten zijn," aldus Wellink. "De schulden zijn zo hoog als nog nooit in de wereldgeschiedenis is vertoond," voegt Hoogervorst daar aan toe.
Met name de kunstmatig laag gehouden rentes -- centrale banken houden die laag om 'investeringen' aan te moedigen -- zorgen ervoor dat mensen, bedrijven en overheden enorme schulden hebben opgebouwd. Wij van rechts roepen al jaren dat dit levensgevaarlijk is; dat schulden ons uiteindelijk zwak maken.
Maar daar hebben politici en bankiers lak aan. Zij kijken namelijk niet naar de lange, maar naar de korte termijn. Het draait om die volgende bonus (bij bankiers) en om de volgende verkiezingen (bij politici). Als de economie op lange termijn om zeep geholpen wordt, het zij zo. Wat maakt hen dat uit? Zij zijn dan al binnen... of hebben dan een baantje ergens in Europa bemachtigd waardoor ze aan niemand verantwoording verschuldigd zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten