90 procent immigranten uit Syrië en Eritrea krijgt 2,5 jaar na aankomst in Nederland nog steeds de bijstand

Wat een verrijking!

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat met name vluchtelingen uit Eritrea en Syrië het er lekker van nemen na aankomst in Nederland.

Anderhalf jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning in 2014 ontving gemiddeld 90 procent van de 18- tot 65-jarigen een uitkering, in de meeste gevallen bijstand. Een jaar later was dit gedaald naar 84 procent. Analoog aan het hogere aandeel werkenden zijn Afghanen het minst afhankelijk van een uitkering. Van de Syriërs en Eritreeërs kreeg na tweeënhalf jaar nog steeds bijna 90 procent bijstand.

Let wel, in de eerste maanden na het verkrijgen van een verblijfsvergunning wonen veel vluchtelingen nog steeds in de asielopvang. Daar krijgen ze geen bijstand maar leefgeld. Als het CBS het over “90 procent in de bijstand” heeft zijn dat dus vluchtelingen die minstens al flink wat maanden in Nederland wonen, en in dit specifieke geval zelfs al 2,5 jaar. Oftewel 30 maanden.

Volgens het CBS zijn de cijfers voor volwassen vluchtelingen die in 2015 aankwamen in Nederland ongeveer hetzelfde als die van 2014. Anderhalf jaar nadat ze een verblijfsvergunning kregen had slechts 4 procent van de 2015-vluchtelingen werk. 90 procent had een bijstandsuitkering.

De groep die zich daar aan lijkt te onttrekken? Afghanen. Die zijn veel vaker en eerder aan het werk dan hun collega-vluchtelingen uit andere delen van de wereld, en zeker dan die uit Eritrea en Syrië.

Tweeënhalf jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning asiel in 2014 had gemiddeld 11 procent van de 18- tot 65-jarige statushouders werk, als werknemer of zelfstandige. Er zijn wel duidelijke verschillen naar herkomstland, uiteenlopend van 6 procent werkenden bij de Eritreeërs tot 29 procent van de (relatief kleine groep) Afghanen. Ook onder vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwamen, bleken Afghanen relatief vaker aan het werk te zijn dan andere herkomstgroepen.

Dat zijn nogal verschillen: 6 procent en 29 procent. En dat niet één keertje, toevallig de afgelopen jaren, maar al decennia.

Je zou denken dat het misschien interessant is voor Vadertje Staat om daar onderzoek naar te verrichten. Waarom werken Afghanen wel maar Eritreeërs niet? En wat zegt het eigenlijk over het ‘vluchtelingenschap’ van mensen dat ze hun best duidelijk niet doen om actieve leden van de Nederlandse maatschappij te worden?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. henk vintage

  En dan te bedenken hoeveel van die hardwerkende afrikanen nog onderweg zijn.
  Zowel cultureel als financieel draait dit uit op een nachtmerrie.

  1. Frits Jansen

   In Angola trekken ze al Europese gastarbeiders aan. Niet overal gaat het slecht.
   Lang geleden hoorde ik een Thaise buschauffeur die het vak geleerd had als vrachtwagenchauffeur in Libië. Toen het daar nog goed ging.

   1. Stanly2000

    Prachtig toch Fritsje, laat de “vluchtelingen”naar Angola gaan, hebben wij er geen last van. Trouwens mijn vak heb ik in Nld geleerd toen het nog goed ging.

 2. buitenbeentje

  Qat kauwen en een inkomen krijgen dat tig keer zo hoog is als thuis. Waarom moet je dan gaan werken?

 3. palko

  Is dat een verrassing? Nee, natuurlijk. De overgrote meerderheid van deze nep vluchtelingen steekt alleen maar de halve wereld over om hier tot in lente van dagen te kunnen parasiteren en te profiteren. Het Luilekkerland aan de Noordzee nodigt ze onder aanvoering van Groen Links, D’66, PvdA, SP en, niet te vergeten, de Christen Unie (Joël Voordewind!) van harte uit om hier naartoe te komen.

 4. Holland

  Europa/Nederland is de Gekke Henkie van de wereld. En van het linkse schorem moeten wij dit normaal vinden. Ik kan maar niet begrijpen dat er geen enkele proteststem, geen enkele protestdemonstratie, geen opstand komt. Je zal dertiger zijn en je met je vrouw kapot werken en kapot belasting betalen in een land waar per maand alles duurder wordt en dan lezen dat 90% van de parasieteninstroom levenslang de bijstand in gaat.

  De jonge generatie is als schuldslaaf gedresseerd tot mak schaap. Geen tijd, geen interesse om tegen de stroom in te gaan. De totale ondergang is nakende.

  1. springmaarachterop

   Het gaat de meesten waarschijnlijk nog te goed, vandaar dat die opstand uitblijft maar dat die eens gaat komen lijkt mij onvermijdelijk.

 5. Ni28

  Met deze cijfers had de overheid al lang rekening gehouden want niemand gaat vanuit dat deze mensen hier kwamen om te werken. Zelfs diep in Afrika waar anders geen nieuws doorkomt weet men dat West Europa gratis geld geeft aan iedereen die komt. Dat op waarheid gebaseerde gerucht gaat als een vuurtje door met de tamtam en iPhone. De resultaat daarvan merken wij de laatste jaren. Die mensen zijn niet gewend om te werken dus waarom zouden zij het hier doen? Zij missen ook elke vorm aan opleiding dus kunnen zij praktisch nergens ingezet worden. Levenslange bijstand, dat is wat hun hier wacht. En als je niet werkt ga je je vervelen en wordt je uiteindelijk of een crimineel of jihadist wat ongeveer hetzelfde is. Nederland veranderd dan langzaam in hun geboorteland waar wetteloosheid heerst. Dit zijn in mijn ogen geen vluchtelingen maar bezetters naar Khadaffi’s worden.

  1. Adriaan

   @Ni28, dit is precies wat er gaat gebeuren. Die trend is nu al te zien. Nederland is hard op weg om een derde wereldland te worden. Wat ben ik blij, dat ik al zo oud ben.

 6. Viertel

  Het is duidelijk dat de Nederlanders in 2015 grotelijks bedonderd zijn door de toenmalige politici: Mark Rutte (“gebruik vakantiegeld om meer vluchtelingen op te vangen”), Diederik Samsom (“vluchtelingen uit Syrië, allemaal chirurgen en apothekers”), Jesse Klaver (“geen IS-gangers, is hysterie”, aldus een partijgenoot) en nog zo wat. Degenen die daar kanttekeningen bij plaatsten (Geert Wilders o.a.) werden weggezet als xenofoob en racistisch. Nu zit NL tot in lengte van dagen aan de uitkeringen voor deze gelukzoekers vast.

 7. Pedrito

  De haat tegen deze ongewenste uitvreters neemt alleen maar toe. Maar wat nog veel erger is, is dat de druppel die de emmer doet overlopen niet lang meer zal duren. Dan komt de Nederlandse bevolking in opstand tegen de veroorzakers (het linkse schorem) en wordt het een oncontroleerbare bijltjesdag, waar de toenmalige Telegraafrellen in Amsterdam slechts kinderspel zijn.

  1. Ernst Quispel

   Het verlangen naar bijltjesdagen groeit wel. Boze oude mannen hebben daar geen rationele reden voor nodig.

   1. Stanly2000

    Ernst, die boze oude mannen krijgen al jaren geen verhoging van de pensioenen en leveren jarenlang in om o.a. deze industrie aan het draaien te houden. Dit kan misschien één van die rationele reden kunnen. Denk eens een keer na voordat je jouw provocerende opmerkingen hier dumpt, domme jongen.

   2. springmaarachterop

    Trol Ernst denkt dat hij mensen kan kwetsen door hen ‘boze oude mannen’ te noemen, dat die lul totaal geen benul heeft van de leeftijd van reageerders komt totaal niet in hem op, terwijl de meeste van ons precies weten hoe oud en lelijk hijzelf precies is…….

    1. denk eens na

     Is ernst eigen lijk wel een man , misschien is ze wel een boze ka

   3. sonar

    Kwippemans als de dag van bijltjesdag aanbreekt ,dan ben jij een van de eerste die aan de beurt komt als linkse landverrader.

 8. shidaian

  Als je het nieuws miet geloven ligt dat aan het beleid . Dat schijnt de integratie te remmen. Goh, het zal eens niet aan ons liggen maar aan de “vluchtelingen”. Vreemd dan dat de Afghanen het wel goed doen. Ja hoger opgeleid zegt men dan.

  1. Stanly2000

   shidaian,

   Kletsmajoor Paternotte op radio 1. Klaas Dijkhoff is schuld, zeker niet de gelukzoekers zelf. Waarom zouden die de taal leren en inburgeren. Het is toch zeker niet de bedoeling om te gaan werken.

   1. sonar

    Stanley2000 al die lui gaan heus geen Nederlands leren ,want er staan te veel werkwoorden in.

 9. fenderbender

  De kern word nooit genoemd.

  Vluchtelingen zijn kassa, legale mensenhandel, gemeentes verdienen eraan, vluchtelingen zijn de h oeren van de gemeentes.

  Is het taboe om dat eens goed uit te zoeken en in het nieuws te brengen??

 10. Kees

  En dan de manier waarop de NPO dit vanmiddag bracht, dat begint op de oude nieuwsvoorziening van de SU te lijken.

 11. lanex

  Dit land pampert nu eenmaal de “verschoppeling”, geeft ze een goed gevoel. Van enig realiteitszin is hier geen sprake.
  Luister alleen al naar propagandazender voor de migrant, het NPO1, dag in dag uit gaat het over de schande Nederland die niet meer ruimte geeft aan deze gelukszoekers, maar wel zonder persoonlijke verplichting, dat moeten anderen maar doen!

 12. Rosasolis

  Volgens Trouw vandaag zal het probleem van economische vluchtelingen uit
  Afrikaanse landen, maar alleen maar groeien. De voornaamste redenen voor de aankomende massa immigratie naar Europa zijn: 1. Extreem droogde waardoor landbouw onmogelijk is; alle water bronnen drogen op.
  2. Overbevolking. Te weinig voedsel voor de groeiende bevolking.
  3. Ernstige ziektes, zoals ebola. En te weinig ziekenhuizen, medische zorg, controle.
  4. Werkeloosheid. Er zijn weinig hooggeschoolde mensen. Velen hebben alleen lager
  school onderwijs, of heel weinig onderwijs gehad…vooral meisjes.
  5. Oorlogen. Niet alleen wegens Boko Harem of andere moslim terrorist groepen.
  Gewone dorpelingen vechten tegen elkaar om wat er over is van water bronnen.
  Vorige week was er een artikel over extreem hitte en droogde in Zuid-Afrika. De groente teelt wordt steeds moeilijker, en de wijngaarden drogen op. Je mag alleen alleen 5 minuten douchen, en er zijn strenge boetes voor mensen die dit wet niet handhaven. Mensen die van mooie tuinen houden kunnen nu alleen woestijn plantjes onderhouden. Zuid-Afrika begint als de woestijn gebied van Arizona te lijken. Volgens recente artikelen uit verschillende bronnen, en ook correspondentie, de enige hoop voor de toekomst voor heel Afrika is zeer intensieve hulp van Europa en Noord-Amerika om dit extreme, uitdrogende continent te redden.
  Dit is de enige manier om de grootste Humanitaire Ramp van onze tijd te voorkomen.

  1. Frits Jansen

   “Economische vluchtelingen” bestaan niet. Bedoeld worden economische migranten (want vluchtelingen zijn mensen die op de vlucht zijn voor geweld).
   Economische migranten worden geweigerd, al verzinnen ze wel alle denkbare trucs om de boel voor de gek te houden.

   De oplossing is slimme ontwikkelingshulp. Geen liefdadigheid maar zakelijke hulp. Chinezen zijn daar heel goed in. Vaak is er een kip-ei probleem dat alleen doorbroken kan worden met een niet-commerciële investering.

   Zo werd met ontwikkelingsgeld het hoofdwegennet van het straatarme Cambodja geasfalteerd, zodat het land in de regentijd niet in één grote modderpoel verandert. Dat geeft kansen aan bedrijven, enzovoorts.

   Lokale machthebbers kunnen veel verprutsen. Soms zou je terugverlangen naar koloniale tijden. Maar wat de VOC uitspookte was ook niet helemaal ethisch. Stammen uitmoorden die niet meewerken en zo.

   1. Rosasolis

    Er is geen officiele verklaring van wat het verschil is van een een vluchteling in onze tijd is. Vluchtelingen kunnen zijn of door oorlog toestanden of voor vreselijke aarmoedig toestanden in eigen land.

 13. Frits Jansen

  “Het er lekker van nemen”. Zijn daar aanwijzingen voor? Of begint DDS maar lekker met een vooroordeel te bevestigen? Waarom zitten die mensen zo lang in de bijstand? Misschien doordat ze worden belemmerd door regels die bedacht zijn door vreemdel8ngenhaters?

  Bedenk dat wijlen Apple-voorman Steve Jobs ook van Syrische afkomst was. Dat moet ik zelfs als Apple-hater toegeven.

  1. sjun

   Bedenk erbij dat hij wel een goede opvoeding genoten en geen gekoranniseerde mindset had waardoor hij zijn eigen nek durfde uit te steken. Overigens had ook Steve Jobs wel wat Syrische streken… http://www.wikiternative.nl/wiki/lisa-brennan-jobs/

 14. denk eens na

  Ik kom net uit de efteling met mijn vrouw en 2 kinderen , ben kwijt 4 kaartjes a 28 euro per stuk , een tank benzine a 40 euro , en nog wart gegeten een kleine 200 euro kwijt. Nou kwamen er 4 bussen met minderjarige asiel zoekers die natuurlijk gratis de efteling in mochten betaald door u en ik, en gratis transport en gratis zakgeld om wat te eten . stem nog een keer op de vvd d66 cu en de cda. ook een goede midag

  1. buitenbeentje

   Je vergeet er bij te zeggen dat jij intussen als een havik je dochter in de gaten moet houden, zodat er geen ama van 30 in het spookhuis iets door de tralies steekt of zo´n laaf in het bed van grootmoeder gaat liggen om roodkapjes te molesteren..

 15. Baron von Munchhausen

  En de gehele linkse Maffiosi asiel/zieligheid industrie: “Syriers zijn hoog opgeleid!”
  Nu de vrede in Syrië bijna is bereikt: waarom niet terugsturen?
  De genoemde industrie zal dit tegenhouden; “we laten ons de mooie hoog betaalde banen niet afpakken!!!!!!!!”
  Dat de Nederlandse bevolking TOEKOMSTIG onder zal lijden:
  HET INTERRESSEERT ZE GEEN MOER!!!!

  1. denk eens na

   Assad weet wel hoe je ze stoppen moet.

 16. Bes Tolen

  Men moet wat van de overheid komt aan cijfers en aan verhalen niet vertrouwen.
  Mijn vertrouwen in de overheid is nul komma nul, basis eigen ervaring. De richting van de overheid is volledig fout en ik wens daar geen bijdrage aan te leveren..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.