Eindhoven wil meer geld, omdat de stad de 'banenmotor' van Nederland is

Geen categorieapr 13 2018, 16:18
De fameuze 'banenmotor'. Blijkbaar staat die ergens op de zolder bij de overheid, maar ook in Eindhoven in het stadhuis. Eindhoven wil namelijk dat er meer geïnvesteerd wordt in de Brabantse stad, omdat het een trekker is van de Nederlandse economie.

Jorritsma rekende Elsevier Weekblad.nl voor dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – de zogenoemde G4 – boven op de uitkeringen uit het Gemeentefonds forse bedragen van het Rijk krijgen toegeschoven. ‘Het gaat om bijna 200 euro per inwoner per jaar,’ zegt Jorritsma. Eindhoven voelt zich achtergesteld: ‘Wij krijgen een schamele 1 euro en 58 cent per inwoner.’

Hier ligt al een denkfout, want Jorritsma heeft als presumptie dat de overheid een economie kan aanjagen, stimuleren, of direct verbeteren door interventie. Op de lange termijn is dit een verkeerde gedachte, want het gaat om de institutionele kaders die je creëert voor de gemeente, bedrijfsleven, en de lokale economie. Het vragen om geld van de nationale overheid is niets meer dan subsidieconcurrentie. Niets nobels aan en vooral een perverse consequentie van een economie geleid door de overheid. Concurreren om de belastinggeld van hardwerkende burgers.
Wil Eindhoven talent aantrekken? Laat de overheid dan terugtrekken en de belastingen verlagen. Laat het meer vrijheid en ruimte geven aan de lokale economie en bedrijvigheid. Hoe meer ruimte en vrijheid, hoe sterker de innovatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten