Gierige graaiverzekeraar Menzis stopt met het vergoeden van mislukte ziekenhuisoperaties

Zorgverzekeringen zijn de hel, en vandaag werd dat punt nog maar weer eens een extra keertje onderstreept.

Zo langzamerhand zou je bijna sympathie gaan krijgen voor dat Nationale Zorgfonds van de SP, als je ziet wat de door partijen als VVD en CDA opgezette pseudo-zorgmarkt aan het doen is met de kwaliteit binnen de zorg. In een notendop is het probleem dat de machtigste partij in het hele zorgcircuit de zorgverzekeraars zijn geworden: you guessed it, bedrijven die helemaal geen zorg verlenen of ontvangen, maar slechts de financiële administratie regelen.

Of een patiënt blijft leven, sterft of beter wordt is niet het primaire doel van deze bedrijven. Nee, het belangrijkste doel is dat er winst wordt gemaakt. Dat is natuurlijk volkomen logisch, want winst maken is de heilige graal en de oermotivatie van elk bedrijf, maar het is echt een ramp dat zorgverzekeraars zo machtig zijn geworden dat ze ziekenhuizen allerlei perverse prikkels kunnen opleggen.

Menzis heeft kennelijk hospitalen zover gekregen dat ze er akkoord mee zijn gegaan om geen vergoeding meer te krijgen voor operaties die mislukten en dus een tweede keer gedaan moeten worden. Voortaan alleen nog maar één betaalmoment, ook als de dokter een fout maakt:

“Zorgverzekeraar Menzis heeft met tien ziekenhuizen en de Nederlandse Hart Registratie afspraken gemaakt over een nieuwe manier van betalen voor dotterbehandelingen en bypassoperaties. Tot dit jaar kreeg een ziekenhuis voor elke mislukte operatie die opnieuw moest worden uitgevoerd een tweede keer betaald.”

Wat denk je dat het resultaat zal zijn? Precies: bange ziekenhuizen stoppen met het uitvoeren van risicovolle operaties. Niemand wil gekort worden op z’n betalingen, toch? Better safe than sorry, want voor je het weet moet je nog een keer bezuinigen op de avondmaaltijden en die zijn al zo karig gemaakt. Dus ja: stop maar met dubbel bypassen en ook met openhartoperaties. Veel te risicovol, en we willen niet gekort worden door Menzis!

En wie heeft uiteindelijk het nakijken? Precies: de patiënt. Die zich al jaren blauwbetaald voor de zorgverzekeringen maar die er – ra, ra, ra – steeds minder voor terugkrijgt. Shame on you, Menzis. Shame!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Henk-Jansen

  Dat krijg je als je rechtse partijen dingen laat regelen, dan worden winsten boven mensen geplaatst.

  1. bifbof

   Ten dele waar , mijnheer Pit is toch echter ietsje informatiever . Volgende keer beter !

  2. Koos sssss

   Menzis is een van de verzekeraars –zonder– winstoogmerk.
   De basisverzekering van de zorgpolis is een door de overheid gereguleerd pakket.

   Dus “rechts” of “winsten boven mensen” speelt in deze geen rol.

   Als je de nominale premie neemt, plus de inkomensafhankelijke premie, plus de premie wlz, betaalt iemand met een modaal inkomen ca. € 5.000, = per jaar aan de zorg.

   Laat dat even tot je doordringen, € 5.000, = per jaar.

   En dat gaat duurder worden, vooral wanneer de babyboomers massaal een groter beroep op zorg gaat doen.
   Dit is een problematiek, die we linksom, of rechtsom “niet even oplossen”.
   Ook een SP met haar zorgfonds niet.
   Want hoe je het ook financiert, de zorg is onbetaalbaar en dat gaat alleen nog erger worden.
   Uiteindelijk zal alleen een soberder zorg die kosten nog enigszins kunnen drukken.

   1. denk eens na

    Er ligt nog een paar miljard op de plank ,het word tijd dat het aan de klant terug gegeven word, in plaats van de managers en de directie hun zakken te laten vullen.

    1. Koos sssss

     Laat ik er vanuit gaan, dat jij je naam eer aan kunt doen. Die paar miljard zijn reserves die verzekeraars moeten aanhouden. Richtlijnen EU.

     Als je je bedenkt, dat we ca. € 5.600, = per jaar (per persoon, 2016) uitgeven aan de zorg, in totaal ca. € 95 miljard per jaar, ga je vrij snel begrijpen, dat die paar miljard een druppel op een gloeiende plaat zijn.

     https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/20/zorguitgaven-stijgen-langzamer

     Ik wil verzekeraars niet perse goedpraten, maar we hebben het hier over een enorm probleem, dat volledig uit de hand gaat lopen zodra de babyboomgeneratie zwaar hulpbehoevend gaat worden.

     Aan de betaalkant gaan we dat niet redden, dus we moeten keuzes gaan maken in de uitgavenkant.

     1. denk eens na

      In ieder geval de bonussen in trekken en de sallarissen korten

 2. Bloem

  De volgende stap is dat ziekenhuizen risico’s mijden en bij de geringste twijfel niet meer opereren. Op deze manier gaat Menzis flink cashen

   1. Bloem

    Met dank aaan de indirecte “democratie”

 3. jasper38

  Het was Hoogervorst namens D66 die Amerikaans zorgsysteem introduceert

  1. JanKlaasen

   Amerikaans zorgsysteem? Mocht Amerika willen!

  2. Henk-Jansen

   Hoogervorst was een vvd’er.

   1. Bloem

    Hoogervorst was pvda-er en ging later als 5e kolonne bij de vvd

 4. jasper38

  Wijkt klein beetje af van Amerikaanszorgsysteem premie is afhankelijk van gezondheid en inkomen maar wat vind jij dat verschillen wel groot zijn ? De zorg in Amerika is de duurste en Nederland gaat naar plek 2

  1. JanKlaasen

   Zorgkosten Nederland toch niet een na hoogste ter wereld.
   Hoewel eerder gesteld werd dat de Nederlandse zorgkosten de op één na hoogste in de wereld zijn, blijkt dat niet het geval. Met nieuwe berekeningen van Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) staat Nederland op een zevende plaats in de top 10 van landen met de hoogste zorgkosten. Bovenaan de lijst staan de Verenigde Staten en Zwitserland. Dit meldt Trouw.

   1. robroy

    Zwitserland ja je kletst uit je poppenkast dan moeten die Zwitsers wel heel veel koekoeksklokken verpatsen .

 5. Yato

  Marktwerking in de zorg is an sich niet slecht, maar het moet wel goed kunnen werken in de praktijk. Het kan ook iets anders, bijvoorbeeld door een nationaal ziekenfonds op te zetten waarin iedere Nederlander semi-verplicht (alleen) een nationale basisverzekering heeft. Men kan zich in plaats daarvan ook privaat laten basisverzekeren, wat dan goedkoper zou moeten zijn (privaat concurreert dan met de staat, dus moet de prijs laag houden) maar de verzekeraar mag dan eisen stellen aan lidmaatschap. Aanvullende verzekeringen worden, onafhankelijk van een basisverzekering, ook privaat geregeld. Op die manier is iedereen gedekt en mensen die zich volledig privaat laten verzekeren hoeven ook niets aan de staat bij te dragen, in de vorm van een extra bijdrage naast de reguliere belasting. Tevens is het dan in het belang van het publiek zelf om niet onnodig van het zorgsysteem gebruik te maken om hun extra bijdrage naast de belasting vervolgens laag te houden. Ditmaal kunnen ze immers niet leunen op de ‘rijken’, die zich veelal privaat zullen laten verzekeren.

 6. jasper38

  Idd Henk Hoogervorst is vvd Els Borst heeft zorgsysteem veranderd met kabinet destijds

 7. Rechtsaf

  Tja en de operaties die wel goed gaan, worden dan beloond met een hogere vergoeding dus uiteindelijk wordt het voor de premiebijdragers nog duurder.
  Je gelooft toch zeker zelf niet een zorgverzekeraar bezig is om het goedkoper te maken! sterker nog, ze pakken het probleem, de farmaceuten, nog steeds niet aan dus ik zie de premie echt de komende 10 jaar niet dalen..

 8. Babaji538

  Voor sommige mensen was ik niet goed genoeg.
  Ik weet niet, wat ze dan, voor zichzelf waren.
  Petra Hermans

 9. Adriaan

  Zorginstellingen moeten beginnen hun interne corruptie aan te pakken. Er gaat veel te veel geld naar deze instellingen toe die onterecht zijn.

  1. Adriaan

   die=dat is

 10. corfo

  Het invoeren van de huidige ziektekostenverzekering geschiedde door de VVD; wie herinnert zich niet de kotsbewegingen makende “politicus” Hogervorst (VVD)?
  Lijkt me dan ook logisch dat er NIET één verzekeringsmaatschappij in NL bestaat die NIET op “winst maken” uit is.
  Het gevolg van wat Menzis nu voorstaat zou kunnen zijn dat ziekenhuizen weigeren om bepaalde, risicovolle, operaties uit te voeren; gevolgen laten zich makkelijk raden : verzekeringen hoeven niet te betalen en patiënten zoeken het maar uit.
  Geweldig om in zó’n “RIJK” landje te leven,

 11. Duckday

  Niks meer afsluiten gewoon alles op zeggen deze maatschappij beslist over jouw leven
  We hadden een zeer goed systeem maar dat moest zo nodig kapot gemaakt worden door MARKTWERKING het wonder graai middel van de VVD maar de eerste kamer CDA gaf de doorslag waar is die man gebleven van de VVD dat alles goedkoper zou worden En nog blijft men stemmen op zulke graaiers

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.