Het nieuwe Europa: arbeidsproductiviteit stijgt razendsnel, maar we verdienen maar nauwelijks meer

Wordt de gemiddelde Europeaan steeds meer uitgebuit?

Het is één van de grootste problemen van deze tijd: hoewel de arbeidsproductiviteit steeds hoger wordt blijven de lonen achter. Die ontwikkeling vindt al plaats sinds de eeuwwisseling. We hebben het dus over de afgelopen 18 jaar.

Europese vakbondskoepel ETUC concludeert zelfs dat, als Europeanen een eerlijke loonstijging hadden gehad de afgelopen zestien jaar, hun loonstijgingen in die periode vier keer hoger zouden zijn uitgevallen.

Vier keer meer.

Vier keer.

,,Werknemers krijgen geen eerlijk deel van de waarde van hun werk”, concludeert confederaal secretaris van Etuc Esther Lynch. ,,De enorme kloof tussen productiviteitsgroei en inkomensgroei bewijst overduidelijk de noodzaak om de lonen over heel Europa op te trekken.”

Nou bewijst het dat niet per sé, maar het bewijst inderdaad wél dat er een grote discrepantie is. Maar: die moet niet opgelost worden met behulp van de sterke arm van de overheid, maar door het bedrijfsleven zelf. Ondernemers, managers, bestuurders moeten allemaal realiseren dat het zo niet langer kan; dat er iets moet veranderen, omdat dit niet alleen een ongezonde economie oplevert, maar ook omdat het voor grote frustraties zorgt wat op termijn écht grote problemen veroorzaakt, niet alleen economisch maar ook sociaal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Pit

  De EU is vooral een economische unie bestaande uit werkgevers en grootgeldbezitters. Dit was en is de opzet vanaf het begin. Het is navenant dat de werknemer en de burger daarvan de dupe wordt en is geworden. Meer werkgelegenheid zorgt voor meer goedkope arbeidskrachten, eerst vanuit Oost Europa en daarna met boor- en vliegtuigladingen vol uit overwegend Afrikaanse landen.

  Om deze speeltuinactiviteiten van de EU-machthebbers te betalen moet er veel en voldoende belasting betaald worden. Dat zorgt voor een blijvend gematigde loonontwikkeling. De Economische Unie kost veel geld, veel meer dan het uiteindelijk opbrengt. Doe daar uw voordeel mee wanneer u weer eens gaat stemmen, als u al stemt.

  1. Archetype01

   sja hoe langer dit doorgaat hoe aantrekkelijker het word om te emigreren, naar landen waar de lonen wel correlatief stijgen.

   zit je dan straks met je arbeidsmigranten in Nederland die voor peanuts willen werken.

  2. Frits Jansen

   Uw verhaal is te eenzijdig. Grote vooral Amerikaanse bedrijven sidderen voor het mededingingsbeleid van de EU, en verwijten de EU een politiek gemotiveerde anti-Amerikaanse instelling

   Een ander punt is dat de EU allerlei consumentenrecht creëerde waar bedrijven ook niet altijd blij mee zijn. Als je vliegtuig vertraagd is kun je tot € 600 terug krijgen.

   Het vrije verkeer van arbeidskrachten kun je verfoeien, maar het is mooi dat arbeiders daar kunnen werken waar ze het meest verdienen. Ik herinner er aan dat de Berlijnse Muur vooral diende om Oostduitsers te beletten in West-Berlijn te gaan werken waar de lonen veel hoger waren. Kapitalisme is toch een beter systeem dan communisme.

   1. Pit

    Je haalt oude verhalen omhoog Frits Geluk…

    1. Frits Jansen

     U bent voor communisme dus? Dit is wel een rechtse website.
     Beweert u in ernst dat de EU zich tegenwoordig wezenlijk anders opstelt? Schei toch uit!

 2. Ernst Quispel

  Michael maakt duidelijk waarop de politieke trend naar links moet zijn. Alleen links kan het grootkapitaal dwingen de lonen te verhogen.

  1. Holland

   Quispel: links is morsdood, heeft zichzelf overleefd, heeft geen oplossingen voor de huidige grote problemen, leeft in het verleden. En jij ook. Alleen de term ‘grootkapitaal’ is al een lachwekkend SDAP-anachronisme.

   1. Ernst Quispel

    De ironie wil dat rechtspopulisten, als het om de economie gaat, met zeer linkse beleidsvoorstellen komen. Men snapt daar ook wel dat rechts beleid electoraal minder aantrekkelijk is, met name voor de lagere inkomensgroepen.

    1. henkie

     De stekker moet uit het oplichtingsbolwerk!
     Stem tegen het partijkartel, en tegen de EU, voor NEXIT.

     1. henkie

      Gelul over rechtspopulisme, slaat nergens op:

      Wees zo kritisch mogelijk over de EU, liefst NEXIT. Stem op een van de volgende:

      Partij voor de Vrijheid, Socialistische Partij (Nederland), Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Libertarische Partij, VoorNederland
      De een is nog beter dan de andere, dan krijgen we een veel socialere samenleving.

      Het partijkartel van VVD, D66, PvdA, CDA en ook groenlinks willen een elite goed bedienen alsook het bedrijfsleven, en het gewone volk de prijs laten betalen, voor de import van goedkope arbeid en anti-democratische EU beleid en politieke unie.

     2. Frits Jansen

      De ware spirit van DDS: alles moet kapot.
      Interessante vraag: wie bestuurt deze marionetten? De Mossad? De CIA? Of Poetin die aan het eind van zijn Latijn is en alleen nog perspectief ziet in afbraak?

    2. Holland

     Fout antwoord, je bent af. ‘Rechtspopulisten’ zijn islam- en EU-kritisch (door deze terechte kritiek worden ze door links als rechtspopulistisch geframed), maar hebben van meet af aan een economisch links verkiezingsprogramma gehad omdat ze geloven in een sociaal rechtvaardige samenleving.

     Het is al eerder geprobeerd aan je verstand te peuteren Quispel, dat de traditionele indeling in rechts en links al lang niet meer op gaat. Het nieuwe politieke amalgaam biedt meer potentie dan jouw ouderwetse, overleefde PvdA-sentimenten.

     1. Guus Geluk

      Holland,

      Ironisch dat sociaal-economisch linkse rechtspopulisten stelselmatig brommen op “links”. Zelf zijn zij kneiterlinks.

      In de logica van de linkse rechtspopulisten is die vermaledijde VVD ook links, terwijl deze zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum bevindt.

      (Want iedereen ter linkerzijde van de linkse rechtspopulisten zijn links, hoewel links soms ook danig rechts kan zijn.)

     2. Holland

      Guus, ik zal het je nog eens uitleggen. De door jou zo genoemde ‘rechtspopulistische’ politieke partijen hebben dat label opgeplakt gekregen omdat ze faliekant TEGEN islam-import, open grenzen en de megalomane EU zijn. Op vrijwel alle andere terreinen zijn ze VOOR een sociaal rechtvaardig beleid.

      Als ‘rechtspopulisten’ mopperen op links, is dat gericht tegen de domme welkomstcultuur van de zingende bakfietsmoeders, de belastinggeldverspillende overheid die miljarden spendeert aan onnodige bijstandsuitkeringen voor immigranten die nooit aan de bak komen, aan de terreur van de Groene Khmer die staand drinken op een terras verbiedt en nog een miljoenmiljard andere dingen die het leven leuk maken, aan de soevereiniteitsoverdracht naar Brussel, enz., enz.

      Oftewel: de domlinkse idealen van de maakbare maatschappij, de doorgeslagen tolerantie, het cultuurrelativisme, het korte termijn denken en het wegkijken van problemen.

      Dit allemaal heeft natuurlijk niets te maken met sociale rechtvaardigheid. Daar heeft links geen patent op. Maar die vergissing maken ze toch altijd, omdat ze zichzelf zien als weldenkende deugmensen. En die kokerblik is fnuikend voor een gezonde ontwikkeling van ons land.

     3. Guus Geluk

      Holland,

      Mijn dank voor de uiteenzetting. Links blijft eem vaag begrip.

      Wat betreft het rechtspopulisme: zo betitel ik de stroming die zich verzet tegen de “elite” en opkomt voor “het volk”. Zie voor de uitleg van de definitie (het mogelijk in jouw ogen onbetrouwbare) Wikipedia.

  2. Koos sssss

   Leg mij eens uit, wat links dan eigenlijk voor de burgers doet?

   GL wil alles wat leuk en lekker is verbieden, maar bekommert zich hoegenaamd niet om de werkenden. PvdA bekommert zich slechts om alles wat een kleurtje heeft of moslim is en ziet de arbeiders ook liever arm, want beter voor het milieu. SP doet wel wàt, maar dan voornamelijk om de uitvreterij te plezieren (ambtenarren en leerkrachten) En van een relatief links D66 of CU heeft een werknemer ook niets te verwachten.

   Daarom is links morsdood. Links heeft zich van haar kiezers vervreemd.

   Nu zijn de meeste partijen compleet van hun standpunt losgeslagen. Alleen SGP staat op haar standpunten, hoewel de jonge SGP leeghoofdjes op het punt staan, om ook die partij te vellen.

   In feite heb je PVV, die de plaats in kan nemen van de PvdA en FvD, die de plaats in kan nemen van de VVD. SP zou na een aanval van realiteitsbesef nog een rol kunnen spelen en verder zal politiek Nederland zich in de komende jaren opnieuw moeten uitvinden.

 3. Fortiori

  Voor gepensioneerden is de achterstand in vergelijk met de actieven nog wel wat groter. De grote boosdoener die de bestedingsruimte inperkt is de woningmarkt. Als huurder is dat goed voelbaar.
  Weliswaar is er een lage inflatie en kan er een prijscompensatie uitgekeerd worden, als het meezit, maar een indexatie is nog altijd niet standaard zoals die er ooit was. Aangezien de ECB gekozen heeft voor een lage rentepolitiek, ter stimulering van het bedrijfsleven blijft het voorlopig zo. Ergo, de rente moet omhoog.

 4. Ni28

  Rutte zijn aanpak lijkt gekopieerd zijn vanuit de middeleeuwen. Men werkte zich kapot zonder enige inkomen wat eigenlijk slavenarbeid betekende. Die idee moet Rutte aanspreken want wat hij nu aan het creëren is een huidige variatie op hetzelfde thema. Vaste banen zijn er steeds minder, mensen worden dagloners. Mensen zonder werk noemen wij ZZP-ers die zogenaamd vrij maar rechteloos zijn. Alleen de grote bedrijven floreren en de regering. Ook de gepensioneerden moeten het ontgelden want door het toepassen van de juiste regels worden hun pensioenen steeds minder waard. De pensioenfondsen wordt daarna het geld ontfutseld om immigratiekosten te dekken en andere bodemloze putten te vullen. Frankrijk wacht al op onze geld. De EU familie had een garantie moeten zijn om oorlogen in Europa te voorkomen maar familieruzies zijn de ergste. Zo zal het eens afgelopen kunnen zijn.

 5. Ni28

  Links heeft bewezen geen haar beter te zijn dan rechts. Beide vertonen sterke asociale kanten. Links spaart net zo goed de allerrijksten als rechts. De middenklasse en die begint voor links al heel laag moet alles ophoesten. Zij zijn nog erger want zij liegen hierover tegen ons.

 6. Original NL

  Dat is nu precies wat de EUssr voorstaat, goedkope arbeidskrachten , maximale bedrijfs winsten en de levensstandaard op aziatisch niveau brengen.
  Zodat we lekker kunnen concurreren met de 3e wereld.(zolang die nog niet allemaal in merkels europa wonen).

 7. fenderbender

  Kalergiplan

  Wij zitten te bakkeleien over links en rechts, who cares, ondertussen word het plan uitgevoerd en “wij” weten het niet eens.

  1. denk eens na

   10 +

 8. Babaji538

  De redding is nu binnen handbereik.
  Thomas van den Groenendaal, haarspoelinkje
  met permanent, aantrekkelijk voor een jonge kerel,
  heeft gisteren 15:30 een fantástisch geweldig artikel
  geschreven over egoïstisch corrupt ziek gestoord
  duurzaam bouwen. Expertpost.

  Hij is dan ook “Cultureel Manager”.
  Hij laat zich daarvoor betalen.
  Learning from failure. Ja.

  Maar er is hoop.
  Hoop onder de horizon.

  The Guardian. Vandaag.
  Goed doorgeklopt en aangenaam gestoord,
  is láng zo gek nog niet.
  Toevalligerwijs, hebben ze daar wederom
  over de Nazi’s. Ik val pardoes van mijn stoel.

  Petra Hermans

 9. denk eens na

  Leve de eu van het groot kapitaal

  1. Frits Jansen

   Het Grootkapitaal is al internationaal georganiseerd. Stiekem sponsort het Eurofoben om de EU te verzwakken anders zou die een effectieve tegenpartij kunnen zijn.
   Ik mag er aan herinneren dat de EU óók wordt gevreesd door multinationals, met name vanwege het EU mededingingsbeleid.

 10. Frits Jansen

  Tegen dat soort toestanden is al 150 jaar geleden het socialisme uitgevonden, maar dat vindt DDS vast te links.

 11. Trundownforwhut

  heel leuk, 8% extra loon. beetje jammer dat de consumentenprijs dan iets van 15% omhoog moet. laat maar zitten die loonsverhoging!

 12. Frits Jansen

  Het antwoord op uitbuiting was vanouds: socialisme. Maar de mensen gaan steeds rechtser stemmen, en vakbonden worden bedreigd met opheffing bij gebrek aan leden.

  Ik ben niet per se zo links, maar ze moeten niet klagen over graaiende werkgevers als ze rechts stemmen.

  De valse truc is dat rechtse partijen islamofoben aantrekken – maar tegelijk werkgeverslasten dienen.

  Het goede nieuws is dat door de aantrekkende economie arbeid weer schaars wordt, wat de onderhandelingspositie van werknemers verbetert.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.