In Zuid-Korea is het dictatordag: nucleaire communist Kim Jong Un ontmoet democratisch leider Moon Jae-in

Geen categorieapr 27 2018, 11:00
Terwijl we in Nederland vandaag Koningsdag vieren, zijn ze in Korea bezig met hun eigen feestje. Daar ontmoeten voor het eerst sinds het uitbreken van de Korea-oorlog de beide leiders van Korea elkaar; Kim Jong Un en Moon Jae-in. De ontmoeting lijkt vooral symbolische waarde te hebben, want een ontmanteling van het dictatoriale slachtersregime in de noordelijke landhelft lijkt voorlopig niet op het programma te staan.
https://twitter.com/CGTNOfficial/status/989767252093288449
Terwijl we hier in Nederland oranje kleren aantrekken en met rood-wit-blauw zwaaien, worden in Noord-Korea de hamer en sikkel de lucht in gehesen. Men is namelijk trots op hun zwaarlijvige staliniste leider Kim Jong-Un, die het toch maar mooi voor elkaar heeft dat er momenteel gepraat wordt tussen Noord- en Zuid-Korea. Zijn vader en grootvader hebben dat namelijk nooit voor elkaar kunnen boksen.
Nadat ze elkaars handen hebben geschud aan beide kanten van de Koreaanse grens, gingen de beide leiders naar een hoopje aarde waar een boom werd gepland om de nieuwe diplomatieke betrekkingen te bevestigen. Kenners noemen het nu al historisch.
En dat wil ik op zich best wel beamen. Het is ook historisch dat Kim Jong Un kennelijk nu met open armen wordt ontvangen door een leider van een democratisch land als Zuid-Korea. Om preciezer te zijn: het is een gotspe van epische proporties, hier op deze ontmoeting waarbij wordt gesteld dat een leider die gekozen is door een meerderheid van zijn volk gelijk zou staan aan een dictatoriale onderdrukker die alleen maar zijn land mag leiden omdat zijn vader dat vóór hem deed.
Het is bovendien uitermate dom, want Kim staat er nu mooi op als een wereldleider die over zijn schaduw kan heenstappen. Terwijl de man jaarlijks nog steeds duizenden burgers doodt in strafkampen, miljoenen anderen uithongert en elke mate van vrijheid in de kiem smoort. Bovendien is Noord-Korea nog altijd bezig met het ontwikkelen van kernwapens, en gaat dat programma heus niet opgeven, hoe vaak Moon ook het woord 'denuclearisation' laat vallen. Het geeft Kim namelijk een tactisch voordeel en de garantie dat de Verenigde Staten en de NAVO zijn land nooit zullen binnenvallen.
Dus: geniet van de mooie en 'historische' plaatjes vandaag. Maar bedenk ook: dit is een PR-overwinning voor Kim Jong Un. De Noord-Koreaanse 'little rocket man' kan vanavond als een buitengewoon tevreden man gaan slapen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten