In Zuid-Korea is het dictatordag: nucleaire communist Kim Jong Un ontmoet democratisch leider Moon Jae-in

Terwijl we in Nederland vandaag Koningsdag vieren, zijn ze in Korea bezig met hun eigen feestje. Daar ontmoeten voor het eerst sinds het uitbreken van de Korea-oorlog de beide leiders van Korea elkaar; Kim Jong Un en Moon Jae-in. De ontmoeting lijkt vooral symbolische waarde te hebben, want een ontmanteling van het dictatoriale slachtersregime in de noordelijke landhelft lijkt voorlopig niet op het programma te staan.

Terwijl we hier in Nederland oranje kleren aantrekken en met rood-wit-blauw zwaaien, worden in Noord-Korea de hamer en sikkel de lucht in gehesen. Men is namelijk trots op hun zwaarlijvige staliniste leider Kim Jong-Un, die het toch maar mooi voor elkaar heeft dat er momenteel gepraat wordt tussen Noord- en Zuid-Korea. Zijn vader en grootvader hebben dat namelijk nooit voor elkaar kunnen boksen.

Nadat ze elkaars handen hebben geschud aan beide kanten van de Koreaanse grens, gingen de beide leiders naar een hoopje aarde waar een boom werd gepland om de nieuwe diplomatieke betrekkingen te bevestigen. Kenners noemen het nu al historisch.

En dat wil ik op zich best wel beamen. Het is ook historisch dat Kim Jong Un kennelijk nu met open armen wordt ontvangen door een leider van een democratisch land als Zuid-Korea. Om preciezer te zijn: het is een gotspe van epische proporties, hier op deze ontmoeting waarbij wordt gesteld dat een leider die gekozen is door een meerderheid van zijn volk gelijk zou staan aan een dictatoriale onderdrukker die alleen maar zijn land mag leiden omdat zijn vader dat vóór hem deed.

Het is bovendien uitermate dom, want Kim staat er nu mooi op als een wereldleider die over zijn schaduw kan heenstappen. Terwijl de man jaarlijks nog steeds duizenden burgers doodt in strafkampen, miljoenen anderen uithongert en elke mate van vrijheid in de kiem smoort. Bovendien is Noord-Korea nog altijd bezig met het ontwikkelen van kernwapens, en gaat dat programma heus niet opgeven, hoe vaak Moon ook het woord ‘denuclearisation’ laat vallen. Het geeft Kim namelijk een tactisch voordeel en de garantie dat de Verenigde Staten en de NAVO zijn land nooit zullen binnenvallen.

Dus: geniet van de mooie en ‘historische’ plaatjes vandaag. Maar bedenk ook: dit is een PR-overwinning voor Kim Jong Un. De Noord-Koreaanse ‘little rocket man’ kan vanavond als een buitengewoon tevreden man gaan slapen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. fusilier

  Nou dat zie ik toch wel even iets anders als een overwinning voor dat vol gevreten dwergje kim. Kijk hem zitten achter dat bureau na een paar meter lopen, helemaal buiten adem.Wat een afgang voor zon miezerig mannetje. 1 ding is zeker Trump krijgt dit mannetje waar hij hem hebben wil .

 2. DolleDries

  Een enorme gewin van Trump.

  1. Henk-Jansen

   Het is vooral een gewin van de progressieve president van Zuid-Korea Moon Jae-in en de VN-sancties die de Noord-Koreaanse economie steeds verder hebben uitgeknepen.

 3. Original NL

  Als er ook maar een kleine kans is dat het noord koreaanse volk hier beter van kan worden moeten we dit toejuichen.

 4. Ernst Quispel

  In theorie kan het een doorbraak zijn. Voorlopig is het een triomf voor Kim Yong Un.

 5. Beukman

  Noemde Trump onlangs Assad niet “that animal”? Wat voor etiketje zal hij dan wel niet hebben bewaard voor megamassamoordenaar Kabouter Kim?

  1. Ernst Quispel

   Kim Jong Un is inderdaad een smerige massamoordenaar die de dood van honderdduizenden Koreanen op zijn geweten heeft.
   Het is onbegrijpelijk dat dit aspect in de discussie volledig buiten beeld blijft.

 6. Ritter

  Trump heeft hiermee ruim de Nobelprijs voor de wereldvrede verdiend.

  Het beleid van Trump heeft dus duidelijk gewerkt; NK is door Trump naar de onderhandlingstafel gebracht. Al zullen zijn politieke tegenstanders dat nooit toegeven.

  Nu nog het Midden-0osten en de kwestie van tussen Israël en de Palestijnen. Ook daar word door Trump hard aan gewerkt op de achtergrond.

  En laten we niet vergeten dat Trump (samen met Rusland) het kalifaat van ISIS binnen 8 maanden heeft vernietigd. Obama lukte het niet in 4 jaar tijd.

  Wanneer krijgt Trump de vredesprijs?

  1. Ernst Quispel

   Lijkt me een beetje vroeg voor de Nobelprijs.

   🙂

   1. Ali Yas

    Ik hoop dat Trump ‘m nooit krijgt. De winnaars van die prijs vormen een hall of shame.

    1. Ernst Quispel

     Maak je niet bezorgd, die prijs zal hij ook nooit krijgen.

     1. Holland

      Gelukkig maar, want dan zou Trump tot het niveau van Obama en Yasser Arafat worden gedegradeerd. Brrrr….

   2. Frits Jansen

    De Nobelprijs voor de vrede is al meermalen gebruikt als aanmoedigingsprijs. Zoals voor Obama. die daar zichtbaar mee in zijn maag zit.

    Maar als Trump ‘m krijgt zullen alle andere winnaars die prijs wel teruggeven, en kunnen ze wel stoppen met de Nobelprijs voor de Vrede.

    Laten we wel wezen: Alfred Akzo-Nobel riep die prijs in het leven uit gewetensnood want hij was steenrijk geworden van de uitvinding van het dynamiet. Hij was dus gewoon een wapenhandelaar.

    1. Guus Geluk

     Trumps “vredelievendheid” is een act. Heel soms komt zijn ware aard naar boven (bijvoorbeeld op Twitter), maar meestal weet de narcist deze goed te verbergen.

     Zie hier hoe Trump zijn masker even liet vallen.

     http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/03/donald-trump-en-joe-biden-bedreigen-elkaar-als-kleuters-zouden-elkaar-helemaal-in-elkaar-slaan/

  2. Beukman

   @Ritter
   Trump heeft niks verdiend.
   Vorige week zei Kim nog dat hij zou stoppen met kernproeven (makkelijk gezegd, want die zijn klaar). Over het ontmantelen van kernwapens heeft hij echter niks gezegd. Sterker nog: hij behoudt zich het recht voor om ze te gebruiken mocht hij zich hiertoe voelen uitgedaagd. En dat terwijl jouw Trump van Kim heeft geeist dat die zijn hele kernwapenarsenaal opgeeft. Geloof jij werkelijk dat dit zal gebeuren? Kim mag dan een eng ventje zijn, zo gek om zijn grootste troef op te geven is hij echt niet.

   Grote kans echter dat Kim bij de komende besprekingen met Trump hetzelfde gaat eisen van de VS, waarna Trump alsnog in zijn hemd staat.
   Ook is het mogelijk dat Korea middels dealtjes met ZK en China de VS buitenspel zet.

   Wat jij keer op lijkt te vergeten, is dat Kim net zo onberekenbaar en ogenschijnlijk irrationeel kan handelen als Trump. Een “streven naar denucleanisering” betekent helemaal niets zolang er niet één kernkop is verwijderd.

   1. Frits Jansen

    Voor rationele leiders zijn kernwapens onbruikbaar tegen andere kernmachten, omdat ze weten dat het aangevallen land meteen nucleair zal terugslaan. Dat is het beginsel van “mutually assured destruction”, MAD.
    Beangstigend is dat noch Trump noch Kim Jong Oen een rationeel leider, dus dat kan een slachtpartij worden rond de Pacific.

  3. Frits Jansen

   Volgens mij is dit puur Koreaans initiatief, en probeert Trump nu het succes te claimen, want voor Amerikanen is het onaanvaardbaar en ondenkbaar dat buitenlanders hun eigen boontjes doppen.

   Ik vermoed dat de Chinezen, ongeveer de enige bondgenoten van Kim Jong Oen hem een “stille hint” hebben gegeven. Dat is veel effectiever dan de ketelmuziek van Trump.

 7. Ali Yas

  Volgens de minister van BuZa van Zuid-Korea, Kang Kyung-wha, zit het zo: “Clearly, you know, credit goes to president Trump. He’s been determined to come to grips with this from day one.”

 8. Rosasolis

  Ik vertrouw dit hele “vrede” gedoe tussen de 2 Koreas helemaal niet. Voor een poosje zou de “verbeterde” relaties kunnen doorgaan. Maar slechte dictators en hun aanhangers veranderen nooit. Krankzinnige mensen kunnen niet, en willen niet veranderen.
  Wanneer de tijd rijp is, zal Noord-Korea o.l.v. Kim, hun zuidelijk buren aanvallen en proberen Zuid-Korea onder hun macht te krijgen… En wat gaat Amerika doen wanneer dit gaat gebeuren? Wat doet Japan en wat doet China? Mensen die denken dat het is eindelijk “zo ver” met de 2 Koreas, zijn naief. Je kunt altijd hopen dat nu alles wordt veranderd ter wille van vrede. Maar dit geloof ik niet…Er is ergens een gif slang in de gras, en wanneer hij wakker wordt zal hij slaan!

 9. Frits Jansen

  Noord-Korea zal dezelfde weg gaan als andere communistische landen: dictators kunnen hun land alleen maar in bedwang houden als de armoede effectief bestreden wordt die onverbiddelijk met puur communisme verbonden is.
  Dus zal Noord-Korea het zelfde soort verwaterde kapitalistische communisme invoeren als de mensen in Vietnam al een jaar of 30 genieten. Vietnam mag dan nog steeds een éénpartijstelsel hebben, in de praktijk viert de vrijemarkteconomie hier hoogtij, en word je als westerling tureluurs van de Vietnamese handelsmentaliteit.

 10. Frits Jansen

  Is DDS bang dat we Kim Jong Oen aardig gaan vinden? Die vrees lijkt me ongegrond.

  Gelukkig laat de historie zien dat verschrikkelijke regimes waarvan we dachten dat die voor de eeuwigheid vast in het zadel zaten soms toch plotseling omvallen: denk aan de Sovjet-Unie, denk aan de DDR, denk aan Albanië met (destijds) z’n paranoïde dictator Enver Hoxha.
  Bijna altijd is het de armoede die de regimes in zulke landen op de knieën krijgt. Op een dag ontdekt een dictator dat het handiger is het kapitalisme toe te laten dan het volk uit te hongeren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.