Kanselier van Oostenrijk Sebastian Kurz: ”Vrede in Europa is alleen mogelijk mét Rusland”

In een mooi interview met het NRC Handelsblad in de weekendeditie, vertelt de Oostenrijkse conservatief Sebastian Kurz over zijn visie op Oostenrijk, Europa en de Europese Unie. Met zijn 31 jaren is hij de jongste kanselier ooit van Oostenrijk en leider van de conservatieve partij, ÖVP. Hij heeft met zijn conservatieve boodschap met anti-immigratie standpunten de vorige verkiezingen gewonnen en is een samenwerking aangegaan met de rechts-populistische FPÖ.

Het NRC lijkt hard in te gaan op Kurz. Zo pusht de krant hem een beetje in een verdomhoekje door hem in het interview neer te zetten als onruststoker en een toekomstig lid van de Visegrad-landen. Een groep van Midden- en Oost-Europese landen zoals Hongarije en Polen. Deze landen verzetten zich hard tegen het immigratiebeleid van de Europese Unie. Met zijn strenge boodschap gingen de alarmbellen rinkelen bij de eurocraten, die bang werden dat Kurz zich ging aansluiten bij deze groep landen.

”Nee dat is een verkeerde indruk. Pure propaganda, verspreid door sommige partijen hier in Oostenrijk. Al voor de verkiezingen gebruikten ze dat: het beeld van Kurz die wint en meteen lid wil worden van de Visegradgroep. Ik heb al vaak uitgelegd dat ik dit absoluut niet van plan ben. Dus ik herhaal dat nu weer.

Wij liggen in Europa ingeklemd tussen oost en west. Beide zijn onze buren. Natuurlijk willen we close blijven met de buren. Met álle buren. Zeker nu de spanningen tussen die twee zijn opgelopen is dat belangrijk voor ons. Wij zitten in het hart van Europa.”

Niet alleen dit punt lijkt een onderwerp te zijn voor het NRC om op te duiken, maar ook hun coalitie met het rechts-populistische FPÖ. Een partij dat vaak wordt aangeduid als ‘extreem rechts’. De partij heeft dan ook wortels in het nationaalsocialisme en het nazisme. Enfin, tijden lijken te zijn veranderd, want door de keuze van Kurz lijkt de partij ineens salonfähig te zijn geworden. Kurz vindt het in elk geval belangrijk dat de coalitie blijft werken en tot nu toe gaat alles goed.

Sterker nog, vertelt Kurz, de sociaal-democraten waren zelf de eersten die de mogelijkheid van een coalitie onderzochten met de FPÖ:

”Zij [de socialisten] wilden niet weer met ons in een regering; zij wilden liever met de FPÖ regeren en waren ook bezig te onderzoeken of dat kon. Voor mij bleef er weinig anders over dan het met de FPÖ te proberen. Nu bekritiseren de socialisten ons vanuit de oppositiebanken omdat we met de FPÖ regeren. Terwijl ze het zelf óók wilden.”

Een sterk staaltje realpolitiek en vooral erg slim uitgespeeld voor iemand die zo jong en. Ze noemen hem dan ook niet voor niets een politiek wonderkind in Oostenrijk. Zelfs de aantijgingen van vermeende Russofilie lijkt Kurz handig weg te werken, door te wijzen op samenwerking in plaats van conflict.

”Vrede in Europa is alleen mogelijk mét Rusland, niet zonder Rusland. De geschiedenis bewijst dit. We moeten een manier vinden om iedereen uit de hoge boom te krijgen. De huidige polarisatie tussen oost en west bedreigt de vrede en veiligheid van Europa. Daarom moeten we onze relaties met Rusland verbeteren.”

Niet eerder heb ik een politicus gezien, die ook nog eens succesvol is, die zo keurig en goed aanwijst wat er aan de hand is en wat de juiste oplossingen zijn. Niet polariseren, geen gekke praatjes, geen gekke campagnestuntjes. Gewoon zeggen waar het op staat met de conservatieve waarden onder de arm. Hadden we maar zo iemand zoals Sebastian Kurz.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Original NL

  Idd …hadden wij maar zo’n premier!

  1. Janna47

   Tja…dat zou ik ook willen. Onze ‘premier’ heeft totaal andere belangen, dan deze meneer Kurz.
   Kurz is een premier begaan met zijn land en bevolking…het tegendeel van Rutte, die is bezig voor eigen eer en glorie, de bazen in Brussel en Frau Merkel…
   En natuurlijk wordt ook Kurz door de media verguisd door zijn politieke kleur, zoals we ook hier zien bij Baudet. Van deze mensen wordt een vals beeld gecreeerd en de grote meute trapt er wel in omdat ze gewoon alles voor zoete koek aannemen wat Den Haag predikt en de media ze voorschotelt. Dom volk!

 2. Ernst Quispel

  Vrede met Rusland is alleen mogelijk met een sterke militaire afschrikking van Rusland.
  Rusland heeft, zeker onder Putin, imperialistische motieven. Het optreden van Rusland in De Krim en Oekraïne maakt dat overduidelijk. Als we geen sterke militaire en economische afweer stellen tegenover deze imperialistische en in de kern fascistische dictatuur hebben, om te beginnen, de Baltische staten veel te vrezen.

  Omdat de V.S. nu onder leiding staat van een narcistische en protectionistische idioot is het van groot belang dat we snel komen tot een sterke EU-defensie. Alleen dan kunnen we het rechtsstatelijke deel van Europa overeind houden.

 3. Ni28

  ”Vrede in Europa is alleen mogelijk mét Rusland”
  Ik zeg: Vrede in Europa is alleen mogelijk als wij niet gaan vechten met Rusland. Dat is ook nergens voor nodig. Maar de contacten met Rusland zullen altijd gespannen blijven zolang Rusland geen democratie wordt zonder neigingen tot geopolitieke machtsuitbreiding.

  1. Ernst Quispel

   Eens met Ni28. Rusland is in de kern een fascistische en imperialistische dictatuur. Als je Putin niet kort houdt hebben we een probleem.

   1. denk eens na

    Laten we ook meteen Israel aan vallen zijn we meteen van die Semieten af he ernst

   2. Hetzalwelweer

    We kunnen beter jou kort houden Rukbunkertje, want jij bent de grootste verrader hier….niet Poetin of wie dan ook….jij zou NL nog verraden omdat je geld toe krijgt…nutteloos figuur

 4. Heinz

  Vandaag in Trouw, de Verdieping, een goed verhaal van Stevo Akkerman en Christoph Schmidt.
  De EU en Rusland, de Navo. Een uiteenzetting van wat waarheid is en iets wat als een hoax mag worden beschouwd. Kop op, Europa. Iets, zoals dat Rusland niet tegen een uitbreiding van de EU is, maar wel van de Navo. Leerzaam.

  1. Ernst Quispel

   Het is inderdaad een indrukwekkend interview met Juncker en wat mij betreft ook overtuigend.
   Toch blijf ik van mening dat we, voorlopig, de vrede met Rusland te danken hebben aan een systeem van afschrikking. Met kan begrip hebben voor de rancune in Rusland over de ineenstorting van het Warchau-pact maar het wegnemen van deze rancune betekent voor ons groot onheil.

   1. Frits Jansen

    Amerikanen spreken van “Mutually Assured Destruction” (MAD). Het besef dat een aanval met een kernwapen met zekerheid tot wederzijdse vernietiging leidt houdt de vrede in stand. De wapenindustrie is de lachende derde.

    Laatst las ik waarom Irak Iran enkele decennia geleden de oorlog verklaarde: ze dachten dat het veel grotere Iran door de islamitische revolutie zo verzwakt was dat ze dat land met gemak onder de voet konden lopen. Maar dat viel dus tegen.

    Als Putin voldoende gestookt heeft onder Eurofoben kan hij ook denken dat West-Europa een makkelijke prooi is. Nee, geen grootschalige kernaanval. Ze beginnen met een Blizkrieg Estland te veroveren. Het naastgelegen Finland zal weer “gefinlandiseerd” worden net als in de Koude Oorlog. Om te beginnen zal de € daar door de roebel worden vervangen. En de dwarskijkers op deze site zullen kraaien van vreugde, omdat ze gelijk kregen met hun zure pessimisme.

    1. Ernst Quispel

     Je analyse is juist, Frits. Rusland slaagt er in om in Europa een Vijfde Colonne te kweken die de dictator Putin steunt en de eigen democratisch gekozen bestuurders ondermijnt.

     Goddank zit het rechtspopulisme in Europa in het slop maar het gevaar van deze ondermijning van Europa mag niet worden onderschat.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Good man !

  Jammer dat hij zijn verhaal moest doen bij de cultuur marxisten van het NSB-vuilnisblad .

  1. Ernst Quispel

   Juncker is inderdaad een goede man.

   1. springmaarachterop

    Men zou hem aan zijn darmen op dienen te hangen die smeerlap!

 6. Frits Jansen

  Gelukkig hebben we in Nederland niet zo’n Minister-Presiden (hoe vaak moet ik nog zeggen dat de functie van ‘Premier” grondwettelijk niet bestaat in Nederland?).
  Lang geleden werd Rusland al het lidmaatschap van de EU en zelfs de NAVO aangeboden. Maar die onbenul in Oostenrijk heeft geen idee van geopolitiek. De pijnlijke werkelijkheid is dat Putin zich van West-Europa afkeert voor zijn eigen lijfsbehoud. Dr Russen kregen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie meer vrijheid en rijkdom, maar vooral die rijkdom is broos. En Putin kocht macht met geld. Maar voor zo lang als het duurt is hij populair want hij schiep orde na de chaos van Jeltsin. Dictators zijn in het begin vaak populair omdat ze rust en orde scheppen, en het volk pas na verloop van tijd ontdekt dat dit ten koste gaat van vrijheid.

  Kortom Putin is een soort koorddanser en met zulke lieden is het slecht onderhandelen.

  Enfin, laten we tenminste blij zijn dat Putin niet zo impulsief is als Donald T.

  1. Janna47

   Ach …..en wordt er niet naar u geluisterd? Wat sneu nou….
   En ja, Putin is een wereldschaker, fantastisch….heeft iedereen in de pocket…maar..
   heeft uiteraard ook zijn fouten, zoals b.v. ook de Junckertjes van de EU…ze ruimen alles uit de weg wat hen voor de voeten loopt…

  2. Bloem

   Beste heer Frits u heeft vast erg veel bereikt in uw leven dat u het waarde oordeel onbenul durft te vellen over iemand die het tot Kanselier van Oostenrijk heeft geschopt

   1. Ernst Quispel

    De heer Bloem kan wel goed op de man spelen maar is inhoudelijk niet zo sterk.

   2. Stork

    Bloem: Reageer je op de ene dan krijg je antwoord van de andere. De multinickerij viert hoogtij.

 7. Zcooby

  Alleen Brussel wil de kloof tussen het westen en Rusland zo groot mogelijk houden om zo het EU leger er door heen te drukken.

 8. Ni28

  Rusland zal nooit het Westen aanvallen. Het is niet nodig daar het Westen maakt zichzelf kapot met de enorme immigratie uit landen die in wezen vijandig tegenover het Westen staan. De uit elkaar gespeelde Europa kan dan wel een prooi voor Rusland zijn alleen da is niet zijn doel. Onzekerder is het voor de vroegere Oostblok want daar zal hij graag in gaan happen. Niet voor niets zijn die landen rap in de NAVO gestapt. Het Westen zal ook militair afhankelijk van de VS blijven gezien het feit dat de meeste landen de NAVO-normen bij lange na niet halen. Defensie is het ondergeschoven kindje in Europa. Met recht wijst Trump naar deze landen die zijn gratis hulp willen maar intussen hem zwart maken. Met Trump in de VS heeft Poetin toch een probleem al dacht hij misschien eerder van niet. De onberekenbaarheid van Trump is tegelijk zijn sterkste wapen waar niemand zich raad weet en dat is hoogst oncomfortabel.

 9. lanex

  Een verademing deze jonge zeer intelligente Kurz, Wat is het toch erg voor al die onwaarachtige rechtschapen, politiek correcte journalistjes om deze rechts conservatieve en aimabele man een interview te gunnen, ze zouden wat van zijn realiteitszin mogen opnemen deze linkse bagger schrijvers. Meestal moeten we hun stupide linkse gescheld lezen, enfin, +1 voor NRC voor zoveel durf!

 10. Floris

  Deze man is een verademing vergeleken met dat stelletje koekenbakkers in Brussel.

  1. Ernst Quispel

   Mogelijk kan Floris toelichten waaruit deze ‘verademing’ kan blijken.

   Meent hij, net als Floris, ook dat de islam verboden moet worden?

   1. springmaarachterop

    Het zit je wel dwars hè viezerik dat verbieden van de islam en het deporteren van alle moslims uit Europa?

    1. Floris

     Ja, dan kan hij niet meer naar z’n turkse bakker.

     1. Ernst Quispel

      Niveautje, Floris.

   2. denk eens na

    alle geloven , dat doe je maar thuis val anderen er niet mee lastig.

    1. DolleDries

     Een kinderhuwelijk blijft de grootste wens van Ernst.

 11. Bes Tolen

  Uit gesprekken, die ik in 2002 had met mensen in St. Petersburg maakte ik op, dat zij de westerse democratie nog wel als voorbeeld zagen. De ervaring heeft velen in weinig jaren wijzer gemaakt.
  Het westen kent veel vals politiek sentiment, die er dagelijks wordt ingegoten bij de mensen. Juist omdat de indoctrinatie vanaf jonge leeftijd zo permanent is, hebben mensen er weinig erg in. Ze begrijpen evenwel niet dat vele misverstanden en tegenstellingen (veelal in wezen politiek of politiek godsdienstig, dat is met vanouds godsdienstige taboes) tussen mensen worden opgeroepen omdat de werkelijkheid systematisch geweld wordt aangedaan. Zowel de hedendaagse werkelijkheid als de geschiedenis. Dat zulks ook tot diepere afkeer van mensen onderling leidt, wordt niet begrepen. De tolerantie in het westen is veelal een lummelachtige, huichelachtige, die tegemoet komt aan perverse, irreële ideeën, die de eigenlijke macht in stand houden. Een voorbeeld is de macht van Rome, die overal in de westerse wereld grootmacht is.
  Waarom zou je als je van de politieke macht van het obscure communisme bent bevrijd nog de lading ontucht van het westen tot je nemen? Terwijl je van het eigen land begrijpt dat er nog ethische zorgen genoeg zijn om die te verminderen? Dat geldt voor Rusland. Welaan Rusland heeft nu nieuwe kansen terwijl het westen zelf in een ethische crisis verkeert waar ze mogelijk niet uit komt. Waardoor het westen een gevaar is voor zichzelf en voor de buren.

  1. Hetzalwelweer

   Euhm beste Bes, De Eu is een verlengstuk van de USA….waar geen oorlog is zullen wij er 1 maken omdat het winstgevend is…De USA kan niet zonder oorlog omdat het anders failliet zou gaan…in eigen land zoveel aanslagen met eigen geweren….hoe dan? De verenigde staten van America, klinkt als de verenigde staten van Europa…Ein Land, Ein Volk, Ein Reich…zoals Hitler het voor ogen had zo dichtbij komt nu de EU…Brussel…een dorp vol landverraders, De EU een land tegen de Russen…en waarom?

 12. Bes Tolen

  Hetzalwelweer. Dat ben ik met u eens.

  De bankenwereld is in opzet van Rome. Ook hier is de belangrijkste uitvoering opgedragen aan de VS.
  De veel meer bekritiseerde multinationals, bedrijven van allerlei soort, staan beslist een verdieping lager wat macht betreft. Hoe de grote nieuwe technologiebedrijven zich ontwikkelen, is m.i. nog moeilijk te overzien.

 13. Verlazques

  Goh, ik wist niet dat we in oorlog zijn met Rusland. Oostenrijk misschien? Rusland is allang geen grootmacht meer, dus waar heeft ie het over

 14. papa charlie

  ….Gewoon zeggen waar het op staat met de conservatieve waarden onder de arm. Hadden we maar zo iemand zoals Sebastian Kurz….

  Wat dacht je van Thierry Baudet?

 15. Lex

  Inderdaad ik wouw dat een premier hadden als Sebastian Kurz.

  Nee nog meer en meer en meer immigranten in de bijstand.

  1. Guus Geluk

   Nederlanders hebben eem prima premier met hart voor het volk. Zijn naam is Mark Rutte.

   1. Holland

    Schaamteloos blijft Guus Gelul de grootste leugenaar van Nederland promoten en uit de wind houden. Guus wordt dan ook rechtstreeks aangestuurd en betaald door de overheid.

    1. Guus Geluk

     Holland,

     Tuurlijk niet, suffie.

    2. Stork

     Holland: 1+1=2

     1. Guus Geluk

      Rechtsaf, Porky, Siemien etc.,

      5+5=10

    3. Stork

     Holland: Nederlanders hebben inderdaad een incompetente, leugenachtige premier zonder hart voor het volk. Zijn naam is Mark Rutte.

     1. Guus Geluk

      Stork,

      Neen, het is andersom. We hebben de beste premier in jaren met hart voor het volk.

     2. Holland

      De plaat gewapend beton voor Guus’ harses bereikt inmiddels bunkerdikte. Hij weet wel beter natuurlijk en beseft ook dat Rutte een pathologische leugenaar is die alleen hart heeft voor Brussel en zijn eigen burgers naait waar ze bij staan. Maar ja, hij heeft nu eenmaal een baantje als betaalde trol en moet dus wel hetzelfde riedeltje afdraaien. Zielig eigenlijk.

     3. Guus Geluk

      Hollamd,

      Nee hoor, Rutte is een patriot bij wie het belang van Nederland altijd op nummer één, twee en drie staat. Uiteraard hecht hij aan Europese samenwerking, omdat het overgrote deel van de Nederlanders thans achter de EU staat.

      Het is de reden dat het volk de VVD de grootste partij heeft gemaakt en de VVD nog steeds als grootste partij in de peilingen piekt. Het volk verkiest namelijk professionele bestuurders.

      Overheidstrol? Malle Holland toch.

     4. Holland

      Q.e.d.

      Dit domme liedje horen we nu al in onveranderde toonzetting en met dezelfde woordjes voor de honderdste keer. Inhoudsloze overheidspropaganda zonder ziel. En Guus blijft de dappere verspreider van het woord tegen beter weten in. Zet ‘m op Guus: op naar de tweehonderdste keer!

     5. Stork

      @Holland: tegen-beter-weten-in? Bij zoveel opzettelijke domheid kun je het gesprek beter staken. Ze bestaan dus nog, de onbehandelbaren. Geen wonder dat Guus de islamterroristen afdoet als de verwarden, hij is er zelf een.

     6. Guus Geluk

      Storky-Porky,

      Nu niet gaan kleineren.

   2. Vit

    Gebbetje zeker? Dit kan je niet serieus menen olijke noot.

 16. Vit

  @Guus

  “omdat het overgrote deel van de Nederlanders thans achter de EU staat.”
  In jouw dromen dan, het lijkt mij sterk dat jij dat hard kan maken, that would be a nice trick.

  1. Guus Geluk

   Vit,

   Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt. Nederland is een land van kooplieden en derhalve een sterk voorstander van Europese samenwerking. Dit vertaalt zich ook in verkiezingsuitslagen. Waar wij, als het land van kooplui, tegen zijn, is een politieke unie.

   In elk geval zal Nederland een voorstander zijn van de EU, zolang men kan handelen. Want Nederlanders zijn zelfs bereid zaken met dictators te doen als we daar winst uit kunnen halen.

   1. Vit

    @Guus

    Nederland was voorstander van de EEG en dat was veruit voldoende, iedereen met een beetje verstand ziet dat de EU alleen maar een geld verslindend monster is, en ja ik weet dat de EEG niet meer bestaat verdikke.

    1. Guus Geluk

     Vit,

     Ja, en nu bestaat de EU en is daar onder het volk draagvlak voor. Rutte zou wel gek zijn een NEXIT zou organiseren. Dat is politieke suïcide.

 17. macsjang

  Is Guus Geluk synoniem voor Mark Rutte?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.