Bedankt he! Miljoenen belastinggeld weggepist door zwaar gesubsidieerde ‘denktank’

The Hague Institute for Global Justice houdt op te bestaan wegens geldgebrek. Er is door de rijksoverheid en het Haagse gemeentebestuur zo’n 17,5 miljoen euro belastinggeld tegenaan gesmeten, kun je een aardige denktank van opzetten zou je denken! Nee hoor!

De denktank was oorspronkelijk opgericht om ‘de kracht van bestaande instellingen te versterken en te bundelen’ rondom onderwerpen van vrede, veiligheid, recht en ontwikkeling. Een mooi streven natuurlijk!

MOET JE HET WEL GOED DOEN!
Want waar ging het mis? Bij het binnenhalen van een (Amerikaanse) graaier! Dr. Abi Williams vond het blijkbaar allemaal niet zo belangrijk om zaken als fondsenwerving eens wat meer aandacht te geven, en genoot liever van zijn schamele loontje à € 223.000,-. Diverse accountantskantoren meldden meerdere malen dat dit instituut het zo niet lang ging volhouden, het mocht allemaal niet deren.

Sterker nog, de Raad van Toezicht zag geen reden om hem te vervangen! Nóg sterker nog, Shell-topfunctionaris Dick Benschop, tevens voorzitter van deze Raad, wilde Dr. Williams nog wel wat langer in dienst houden, maar helaas was het geld op. Gelukkig ziet Benschop, die z’n voornaam inmiddels eer aan doet, wel in dat het ‘enorm frustrerend’ is en ‘De les eerder had moeten begrijpen’ terwijl hij zich in de verklaring zegt te willen richten op de positieve punten. Dat hebben we na zo’n bericht namelijk wel echt nodig. En hoe doet hij dat dan, vraag je je af? Met de zin: ‘De publieke taak van het instituut -onderzoek, rapportages en conferenties- is de afgelopen jaren goed uit de verf gekomen’.

Dit klinkt natuurlijk gewoon als een soort café eigenaar die z’n personeel een heel jaar alles op heeft laten zuipen, moet sluiten en vervolgens zegt: ‘maar het bier was wel echt goed koud!’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Duckday

  Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen geen enkele controle bekwaam of onbekwaam

 2. Stanly2000

  Hoeveel van deze clubjes onderhouden wij eigenlijk? Gisteren dook het anti-vleesclubje op, toen het anti-Rieu clubje, vol met gesubsidieerde mee eters. Ook duikt weer een Shell medewerkertje op die wat moet bijklussen. Laatst bij een bank was er een andere Shell-man bij betrokken. Sinds zijn voorstel om het salaris van een topman te verhogen met een kleine 50% kampt de bank met fouten bij afschrijvingen en kan het de paasdrukte niet aan.

 3. Ben Zine

  Die potsierlijke en pretentieuze naam alleen al… “The Hague Institute for Global Justice”. 🙂 Maar serieus, het is ronduit schandalig hoe geld van hardwerkende belastingbetalers wordt VERSPILD, VERKWIST, OVER DE BALK GESMETEN. Financieel wanbeleid van het ergste soort.

 4. HW

  Dat salaris moet dan wel per maand zijn geweest, maar dan nog kun je er wel een paar jaartjes mee door.
  Ik zou graag weten welke ex-politici deelnamen aan deze denktank, want het lijkt erop dat het partijkartel weer eens met geld gooide om de vriendjes een steuntje in de rug te geven. Ik begrijp trouwens ook niet, dat de heer Benschop niet ter verantwoording wordt geroepen wegens laakbaar – onbekwaam bestuur.

  1. Stanly2000

   HW
   Jawel, hij wordt wel ter verantwoording geroepen wegens laakbaar – onbekwaam bestuur. Hij wordt n.l. de nieuwe topman van Schiphol als beloning (jaarsalaris rond de half miljoen), zo gaat dat in ons mooie landje.

   1. HW

    Ben er inmiddels achter dat van Aartsen (interim Burgermeester van A’dam – VVD-er) ook bij het kliekjes hoorde dat strooide met geld.
    Die Benschop is bovendien PvdA-er en zoals je al zei, wordt hij straks het opperhoofd van de indianenstam SCHIPHOL.
    Trek de portemonnee maar vast en vergeet de milieu overlast maar, want ook hier gooien ze elkaar de bal toe.

    Ze hebben het in Den Haag ook niet begrepen. Als je bij de overheid bent ondergebracht ben je niet geschikt voor het bedrijfsleven. Ze zijn niet anders gewend dan smijten met geld. Bezuinigen heet bij de overheid meer inkomsten verwerven (Belastingen verhogen), terwijl het bedrijfsleven dit woord gebruikt om kosten te snijden.

 5. Bes Tolen

  Als het toch om het onderwerp VREDE gaat. Bert van Vondel, rechtstreekse afstammeling -ja inderdaad- van de grote Joost van den Vondel, houdt zich al veertig jaar bezig met het onderwerp oorlog en vrede. Zo heeft hij de laatste twintig jaar veel onderzoek verricht naar de rol en invloed van propaganda en nepnieuws. Met zo’n man, Bert van Vondel komen we verder. Het is net als met belangrijke ontdekkingen en uitvindingen in wetenschap en in technologie dat individuele onderzoekers juist tot de bijzondere prestaties komen. Geef zo’n man de aandacht, lees wat hij heeft geschreven. Hoe zinnig en niet alleen zinnig voor onze tijd. Lees Fré Morel. Laat zo’n man eens nieuw onderzoek aansturen.

 6. Babaji538

  Mooi idee, toch?
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.