SGP gaat weer robbertje vechten over vrouwenstandpunt. Denktank: ‘1 op 5 kandidaten moet vrouw zijn!’

De SGP is nog lang niet uitgebakkeleid over het vermadelijde vrouwenstandpunt. Alhoewel de partij het vrouwen officieel toestaat om kandidaat te worden namens de meest conservatieve partij van Nederland, stuiten SGP-vrouwen met politieke aspiraties nog altijd op een muur van onbegrip – zeker bij het partijbestuur. Het Wetenschappelijk Instituut van de SGP wil die cultuur nu openbreken.

Inmiddels bestaat de Staatkundig Gereformeerde Partij honderd jaar. In die tijd is er veel veranderd: de jaren waarin stugge anti-katholieke dominees de SGP-Kamerbankjes opvulden zijn voorbij: ook de behoudende christenen doen het tegenwoordig met mensen uit de ambtenarij en de juridische wereld. Bovendien is men allang geen getuigenispartij meer: de stem van de SGP is regelmatig cruciaal, en Van der Staaij levert dan ook graag politieke steun – uiteraard tegen een prijs.

Eén punt blijft echter nog vrij onbespreekbaar: vrouwen in de politiek. Terwijl over de hele wereld behoudende, christelijke partijen geen moeite hebben met vrouwen in hun gelederen blijft dit bij de SGP desalniettemin lastig. De partij schrapte het vervloekte vrouwenstandpunt enige jaren geleden officieel, maar het aantal vrouwen dat inmiddels op lijsten heeft gestaan is nog steeds uitermate nihil.

Dat moet veranderen. Zeggen niet alleen D66’ers en GroenLinksers, of de ‘progressieve’ afdeling in Amsterdam. Nee, het Wetenschappelijk Instituut vindt dat het tijd wordt om als SGP evenveel vrouwen op de lijst te gaan hebben als alle andere Nederlandse politieke partijen. De directeur van de officiële SGP-denktank zegt:

“De SGP moet net zoveel vrouwen op de lijst hebben als elke andere partij. Dat vindt de directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, de ‘denktank’ van de SGP. “Het is logisch dat vrouwen ook politiek actief zijn, naast mannen, en dat de SGP ongeveer evenveel vrouwen op de lijst gaat krijgen als andere partijen”, zegt directeur­­ Jan Schippers.

Ook vrouwen met kinderen zouden prima politiek actief kunnen zijn voor de SGP, vindt Schippers, iets wat bij veel afdelingen nog erg gevoelig ligt. “Ik denk dat gemeenteraadslid zijn prima is te combineren met de zorg voor een gezin. Voor het drukke Kamerlidmaatschap vind ik dat een ander verhaal. Waarom zouden alleen de mannen het politieke werk doen? Ze raken straks nog overwerkt.””

Met dat laatste refereert Schippers aan het opstappen van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij moest stoppen met het parlementaire werk om zijn huwelijk te redden. Het feit dat alleen mannen drukke politieke banen bezetten, betekent niet dat alles ineens van een leien dakje gaat. Het zijn dus niet die superieure wezens die sommige conservatieve SGP’ers er wel eens van maken.

Hoe dan ook is het broodnodig dat de oogkleppen afgaan bij een deel van de SGP, en Schippers geeft er een prima voorschot voor. Enige verandering moet men echter niet op korte termijn gaan verwachten. Niet zolang de oerconservatieve Bert van Leeuwen nog de partijvoorzitter is, in ieder geval.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Pit

  Tja… het gelijkheidsvirus moet en zal de SGP binnendringen. Kleuren bestaan niet alles en iedereen is hetzelfde.

  Nu nog een homo binnen DENK en alles is grijs.

  1. Rechtsaf

   @Pit die zitten er al “denk” ik, alleen nog even uit de kast komen, wordt wel wat lastig in de moslim cultuur, men noemt Nederlanders die vinden dat het tegennatuurlijk en vooral smerig is immers bekromp denkende mensen hè, daar zijn de moslims natuurlijk helemaal niets bij..

   1. Steve Van der Vekens

    Een genderneutrale hebben ze nog niet.

    1. Pit

     @Steve: Genderwaanzin, je die hadden we nog niet gehad…

   2. Guus Geluk

    RechtsPit valt zichzelf bij.

 2. Guus Geluk

  Een heugelijke ontwikkeling. Ook onder conservatieve christenen is men langzaam aan het loskomen van het ultra-conservatieve gedachtegoed. De SGP gaat de ChristenUnie achterna.

  1. DutchDropveter

   Hoe dan ook vanuit geloof een partij die vanuit geloof handeld vind ik anno 2018 gewoonweg achterlijk.

   1. Rechtsaf

    @DD ooh ja natuurlijk “het is niet meer van deze tijd” en deze dan “ja dat is JOU waarheid”
    Dat is pas gevaarlijk en vooral achterlijk..

    1. Meinoud Marinus

     Nee, rechtsaf.

     Dropveter heeft hier wel degelijk gelijk. Handelen vanuit een hebreeuws sprookje valt niet serieus meer te nemen.

     1. Rechtsaf

      @Meinoud heb je goed gelezen wat ik schreef? ik denk het niet.

      “het is niet meer van deze tijd” en “ja dat is JOU waarheid” dat zijn zulke dooddoeners daarmee kap je elk debat/gesprek af.

      Het afdoen met “het is een sprookje” is er ook zo één..

     2. van Urk

      “hebreeuws sprookje” een uitspraak van diegene die met een beperkte wereldbeeld door het leven leven wil gaan.

   2. Guus Geluk

    DutchDropveter,

    Voor kennisgeving aangenomen.

  2. Holland

   “De SGP gaat de ChristenUnie achterna.”
   ————————————————————–
   Heere, bewaar ons. Een tweede groep progressieve, groene, humane, policor griezelchristenen kan ons land niet aan.

   1. Guus Geluk

    Holland,

    Er is niets mis met humane christenen.

    1. Meinoud Marinus

     Guus Geluk,

     Dat weet Holland wel hoor.
     Zijn schoonzoon is er een.

     He, Holland? 😉

     1. Guus Geluk

      Meinoud Marinus,

      Neen, uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Hollands schoonzoon een moslim is.

     2. Holland

      Nee Anton Adriaan, mijn schoonzoon is een Angolees.

     3. Holland

      Meinoud Marinus opereerde voorheen onder de nick Anton Adriaan, maar werd van DDS afgeflikkerd vanwege wat al te duidelijke nazistische en Stormfront sympathieen.

      Zijn nieuwe nick is uiteraard weer een volbloed Arische naam: waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

    2. Holland

     Guus, humane gggristenen willen alle grenzen opgooien en het liefst nog 200 miljoen Afrikanen opnemen. Humane, groene, policor (3 x pleonasme) christenen zijn de ergste deugmensen die er op twee pootjes rondlopen. Kijk naar jezelf: het prototype!

     1. Rechtsaf

      @Holland

      Het goed rentmeesteren is ook belangrijk, betekent helemaal niet dat men dit land vol moet proppen met 200 miljoen Afrikanen, dus..

      [ ] waar
      [x] niet waar

     2. Holland

      Rechtsaf, als je goed wilt rentmeesteren sluit je als allereerste de grenzen voor instromende bijstandgevallen en ga je zorgen dat de woningnood in je land eindelijk na 70 jaar wordt opgelost.

     3. Guus Geluk

      Holland,

      Maar, beste man, waar tover je dat getal vandaan. Je hebt wel gelijk, qua migratie zit ik dicht tegen de “deugdmensen” – tja, heb liever mensen die deugen, dan die niet deugen – van de CU aan.

      https://www.christenunie.nl/k/n41541/news/view/931905/931901/moeten-we-altijd-maar-barmhartig-blijven-(opinieartikel).html

   2. Anton Adriaan

    Hollangola, je zit er weer lelijk naast!

    1. Holland

     Leuk, Meinoud Adriaan heeft dus twee accounts tegelijk op DDS lopen. Anton is al ruim twee weken niet aanwezig geweest op DDS en reageert nu plotseling binnen 3 minuten als beweerd wordt dat hij is geband en zijn nieuwe nick Meinoud Marinus is. Rara hoe is dat mogelijk?

     Goed, weten we dat ook weer. Anton Adriaan bestaat nog en is dezelfde als Meinoud Marinus. Twee prachtige volbloed Arische namen. De runentekens druipen er van af.

     1. Anton Adriaan

      Ik, Anton. Zag net mijn naam voorbijkomen. En ik moest gewoon even reageren. Ik zal voorlopig ook niet nog een keer inloggen. Ik probeer de DDS te mijden. Althans de reaguurders-sectie…. helaas is mij dat vandaag niet gelukt.
      Gegroet.

  3. Rosasolis

   @Guus Geluk. Beste Guus ik weet niet als de SGP de ChristenUnie achterna gaat. Ik denk dat dit ouwe mannetjes club vreest een grote leegloop van leden, en weinig nieuwkomers. Want hun vrouwendiscriminatie kan niet meer doorgaan, terwijl de CDA en CU vele vrouwen in hoge posities hebben. Wat de Bijbel betreft zijn er vele vrouwelijke heldinnen in zowel de Oude als de Nieuwe Testamenten. Op zijn beroemde rede op de Olijvenberg had Jeshua (Jesus) een speciale bericht voor vrouwen, zoiets als:
   “treur niet u kinderloze vrouwen, want u bent vrij om de nieuwe evangelie door te geven.” Als predikant dus. Het ging achteruit met Paulus die vrouwen weinig rechten
   wilde erkennen. Prettige zondag iedereen aan DDS.

 3. buitenbeentje

  Zou het heel misschien zo kunnen zijn dat de vrouwen, al dan niet door indoctrinatie, zich helemaal niet aanmelden voor een functie in de politiek? Net zoals niet alle vrouwen een glazen plafond willen doorbreken. Het is maar een suggestie hoor.

 4. Frits Jansen

  Ik vond het heel raar dat de rechter de SGP dwong vrouwen verkiesbaar te stellen voor SGP zetels. De SGP is een eeuw geleden opgericht als protest tegen de invoering van vrouwenkiesrecht.

  Niet dat ik tegen vrouwenkiesrecht ben, maar partijen hebben recht op hun eigen rare standpunten. Stel je voor dat de SGP een aantrekkelijke partij zou worden voor mensen die niet zwaar “in de Heer” zijn!

 5. Babaji538

  ‘Moeten’.
  Het zegt mij, meer dan voldoende.
  Petra Hermans

  1. Pit

   Dat mag…

 6. Steve Van der Vekens

  Die vrouwen maken alles naar de kloten. Grootgebracht in een feministische wieg waar links kromdenken en andermans mening in vraag stellen dagelijkse kost is.
  Gewoon, omdat het kan, en omdat ze daarmee hun wereldvreemdheid kunnen camoufleren.

 7. Steve Van der Vekens

  Die denk-tank stinkt zo hard als een beerput-tank.

  1. Arachne

   Of het wordt een interne discussie die afgesloten wordt met een mooi rapport en c’est ca.

 8. Rex Gildo

  De SGP laat haar (?) mening voornamelijk afhangen van de koers van kerkgenootschappen als Gereformeerde Gemeente, Gereformeerde Bond en Oud-Gereformeerde Gemeente.
  Deze z.g. zwartekousenkerken maken dus uit in hoeverre vrouwen politieke invloed krijgen en of kinderen al dan niet in aanmerking komen voor vaccinatie tegen mazelen en polio.
  De Staatkundig Gereformeerde Partij anno 1918/2018 is dus geen democratische partij maar een theocratische beweging.
  Er is bij die vrome heren in honderd jaar heel weinig veranderd.

 9. Rosasolis

  Dit bericht heb ik eerder vandaag in Trouw gelezen. De SGP is duidelijk aan het hervormen. Dit oude mannetjes partij realiseert eindelijk dat we leven in de 21 C.
  en dat wij een man-vrouw maatschappij hebben, met gelijke rechten en plichten voor
  mannen en vrouwen. De ouwe kereltjes moeten trots zijn over hun dochters die hoge
  eind-examen cijfers krijgen, en hoge posities in ieder vaak krijgen. Nu eindelijk zien deze opa’s eindelijk dat de tijd gaat door. Misschien realiseren ze dat vrouwen niet langer moeten behandeld worden als nr. 2 in ons maatschappij, en toegeven dat wij hetzelfde presteren als mannen. En ook denk ik dat de oudjes realiseren dat zonder vrouwen in de prominent posities van de SGP, zullen zij nog meer steun en zetels gaan verliezen. Want zowel CDA als Christen Unie, onze 2 grootste Christelijk partijen hebben briljante vrouwen in de hoogste posities.

  1. Pjotter

   Rosasolis@ Het is maar net wat je christelijk noemt, cda en cu met christelijk water de goede wijn verdunnen.

   1. Rosasolis

    @Pjotter: Enkele weken geleden heb ik een artikel gelezen over een vrouw die dominee in de Gereformeerd Kerk is, en ook gerespecteerd raadslid van de SGP is.
    Wat bedoel je met “water de goede wijn” verdunnen?! Bent uw een van die ongeschoolde ultra-rechts kereltjes, die weinig waardering hebben voor hoog-geschoolde vrouwen in belangrijke politieke functies? Of bent uw soms lid van de Jehovah’s die vrouwen geen enkele plaats in hun gemeente geven…behalve van de welbekende deur-aan-deur tocht, om nieuwe zielen te lokken…vooral mannen?!

 10. J.C.

  Het is aandoenlijk om te zien hoe de SGP zich tijdens de 100 jarige viering blijft beroepen op haar christelijke oorsprong. Ik denk namelijk, dat de SGP geen antwoord zal geven op de vraag of Jezus Christus de Zoon van God (van Israël) is. Politiek correct gezien is dit namelijk een onwenselijk antwoord, want de islamieten geloven dit immers niet. En onze christelijke mannenbroeders (van SGP, CU en CDA) zullen dus, net als Petrus, ontkennen dat zij Jezus Christus als Zoon van God kennen.

  Sterker nog: de christelijke mannenbroeders hebben de christelijke roots van Europa voor 30 zilverlingen “verkocht” aan de EU (lees: Zeus). De VVD’er Mark Rutte zei het nog zo leuk vals en trots, op de jubileumbijeenkomst van de SGP: (vrij vertaald:) de SGP heeft Rutte I en II zo goed in het zadel gehouden, we verwachten dat u dit bij Rutte III ook zal doen.

  Kartelpartijen doen dat voor elkaar, toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.